Την Τετάρτη το βράδυ ολοκληρώθηκαν, με μεγάλη επιτυχία και για φέτος, μια σειρά εκδηλώσεων στα πλαίσια του 4ου LepantoFolkFestival.
Το Φεστιβάλ ξεκίνησε την περασμένη Πέμπτη με το Gala Χορού «Steptoadream», το οποίο, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών πραγματοποιήθηκε τελικά στην Παπαχαραλάμπειο αίθουσα Ναυπάκτου. Πολύς κόσμος παρευρέθηκε στην εκδήλωση, όπου πάνω από 200 παιδιά από Ναύπακτο, Πάτρα, Αθήνα, Αίγιο και Ρωσία παρουσίασαν διάφορα είδη χορού από Κλασικό Μπαλέτο και Σύγχρονo, έως Hip-Hop και Folk και χειροκροτήθηκαν θερμά για τις ικανότητές τους.
Παράλληλα πραγματοποιήθηκε και το InternationalDanceCampBDDC, διάρκειας 10 ημερών όπου τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να διδαχθούν μέσα από σεμινάρια τα μυστικά του χορού από διάσημους Ρώσους χορευτές.
Την Παρασκευή την σκυτάλη πήρε το 4οLepantoFolkFestival. Η πόλη μας υποδέχθηκε και φιλοξένησε παραδοσιακά χορευτικά συγκροτήματα από Ελλάδα, Κύπρο, Βουλγαρία, Ρωσία και Παλαιστίνη και για 3 ημέρες χόρεψε σε μουσικά ακούσματα από κάθε μεριά του πλανήτη. 400 χορευτές πήραν φέτος μέρος στο Φεστιβάλ που ξεκίνησε με την καθιερωμένη παρέλαση και παρουσίαση των χορευτικών στο γραφικό λιμάνι της πόλης μας, σε μια εντυπωσιακή τελετή έναρξης, παρουσία του δημάρχου κ. Λουκόπουλου και εκπροσώπων της διοργάνωσης.
Το Σάββατο πραγματοποιήθηκε η κεντρική εκδήλωση του Φεστιβάλ στο λιμάνι, όπου οι χορευτές με τις παραδοσιακές φορεσιές τους, αλλά και με την ιδιαίτερη κουλτούρα τους, συνέθεσαν ένα πολιτισμικό μωσαϊκό και έδωσαν ένα ιδιαίτερο χρώμα στην γιορτή αυτή. Την Κυριακή σε πιο χαλαρή διάθεση, στον Κήπο του ΞΕΝΙΑ, αποχαιρετήσαμε, φυσικά χορεύοντας, όλους όσους μας τίμησαν με την συμμετοχή τους απ’ όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό και απολαύσαμε μια μοναδική συναυλία με τον ταλαντούχο τραγουδοποιό Σταύρο Σιόλα.
Οι συμμετοχές και το κέφι των χορευτών αλλά και η ένθερμη υποστήριξη των εκδηλώσεων από τους πολίτες της Ναυπάκτου, διατήρησαν την διοργάνωση σε υψηλό επίπεδο, αναγνωρίζοντας την σαν μια από τις σπουδαιότερες διοργανώσεις που συμβαίνουν στην περιοχή μας.
Η αυλαία των εκδηλώσεων έπεσε με την εκπληκτική μουσικοχορευτική παράσταση από τους συμμετέχοντες στο Dance Camp, με τίτλο “STONEWINGS”, στον ιστορικό χώρο του Αρχαίου Θεάτρου Μακύνειας, όπου αναβίωσε ένας από τους σημαντικότερους μύθους της Ελληνικής Μυθολογίας «Ο Ίκαρος».
To GoNafpaktia, ως διοργανωτής των εκδηλώσεων, ευχαριστεί:
Τα group και τους χορευτές που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση μας και συμμετείχαν στις εκδηλώσεις
Τον Δήμο Ναυπακτίας για την στήριξή του ως συνδιοργανωτής και ιδιαίτερα τον αντιδήμαρχο πολιτισμού κο Σιαμαντά για την άψογη συνεργασία
Το Ινστιτούτο Διαπολιτισμικών Σχέσεων για την συνεργασία και τον επαγγελματισμό στο στήσιμο των εκδηλώσεων
Την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Υπουργείο Πολιτισμού για την στήριξή τους
Τους Χορηγούς μας, που σε μια δύσκολη εποχή για όλους μας, συνεισέφεραν ο καθένας με τον τρόπο του
Τους Χορηγούς επικοινωνίας για την προβολή των εκδηλώσεων
Τους εθελοντές του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (Παράρτημα Ναυπάκτου) που υποστήριξαν την εκδήλωση και τις τρείς ημέρες
Τους πολίτες της Ναυπάκτου που αγκάλιασαν την εκδήλωση από την πρώτη στιγμή
Τους πάνω από 50 εθελοντές που δούλεψαν για την εκδήλωση, ο καθένας από το δικό του πόστο και την δικές του δυνατότητες, αλλά όλοι τους με την ίδια θέληση για προσφορά. Ιδιαίτερα θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Frank και την Anette τους φίλους μας από την Γερμανία, που για τρίτη συνεχόμενη συνδυάζουν τις διακοπές τους στην Ελλάδα με την συμμετοχή τους στο FolkFestival, ως εθελοντές.
Το LepantoFolkFestival, είναι μια από τις πολλές δράσεις μας, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι το GoNafpaktia μπορεί να φέρει και να υποστηρίξει με επιτυχία, μεγάλες διοργανώσεις για την περιοχή. HellasRallyRaid, LepantoFolkFestival, SteptoaDream, Παιδικό Φεστιβάλ Ναυπάκτου, FamTrip με τους TravelBloggerGreece, FamTrip με το μεγαλύτερο Γαλλικό Πρακτορείο FRAM, SummerCamp Ινστιτούτου Γκαίτε στην Άνω Χώρα, Διεθνές Τουρνουά Βόλεϊ είναι κάποιες από τις διεθνείς διοργανώσεις που υποστηρίξαμε με μεγάλη επιτυχία. Είμαστε βέβαιοι πως μέσα από την διοργάνωση παρόμοιων στοχευμένων δράσεων, που θα προβάλλουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής, συμβάλλουμε στην τουριστική και πολιτιστική ανάπτυξη της Ναυπακτίας.
Κάποτε πήγαινες στο πανηγύρι για να χορέψεις. Σήμερα πας κυρίως για να αποδείξεις ότι πήγες.
Η διαφορά είναι μικρή μόνο αν δεν έχεις κινητό. Αν έχεις, είναι τεράστια.
Το παλιό πανηγύρι ήταν μια απλή υπόθεση.
Μια πλατεία, μερικά τραπέζια, ένα πάλκο, μουσική και άνθρωποι που ήξεραν να διασκεδάζουν χωρίς να χρειάζεται να ενημερώσουν προηγουμένως τους διαδικτυακούς τους φίλους.
Δεν υπήρχε ανάγκη για story, reel, live μετάδοση ή φωτογραφία με λεζάντα «Αξέχαστες στιγμές». Οι στιγμές ήταν πράγματι αξέχαστες, επειδή δεν περνούσε ο μισός χρόνος τους ψάχνοντας την κατάλληλη γωνία για λήψη.
Σήμερα, πριν αρχίσει ο χορός, αρχίζει η παραγωγή. Κάποιος κρατάει το κινητό, κάποιος ποζάρει, κάποιος τραβάει βίντεο και κάποιος άλλος ελέγχει αν το βίντεο «γράφει».
Το πανηγύρι έχει αποκτήσει πλέον και σκηνοθεσία. Λείπει μόνο ο σκηνοθέτης με το «πάμε!».
Και βέβαια, τίποτα δεν πρέπει να μείνει εκτός πλάνου. Ούτε το ποτήρι, ούτε το πιάτο, ούτε το χέρι που σηκώνεται στον χορό. Διότι αν δεν ανέβηκε στο Instagram, υπήρξε άραγε;
Ακόμη και το ντύσιμο έχει αλλάξει. Κάποτε φορούσες ό,τι άντεχες μέχρι το πρωί. Τώρα χρειάζεσαι εμφάνιση κατάλληλη για πανηγύρι, αλλά ταυτόχρονα και για φωτογράφιση μόδας. Το παραδοσιακό χωριό απέκτησε, χωρίς να το ζητήσει, τη δική του πασαρέλα.
Και μετά έρχεται η μουσική. Εκεί όπου κάποτε ο ήχος κουβαλούσε μνήμη, τόπο και παράδοση, σήμερα ακούς τραγούδια κακής ποιότητας που φορούν τη στολή του παραδοσιακού, σε ανυπόφορα ντεσιμπέλ. Όσο πιο δυνατά, τόσο καλύτερα. Αν μετά το τρίτο τραγούδι δεν έχεις χάσει προσωρινά την ακοή σου, μάλλον το ηχείο δεν ήταν αρκετά μεγάλο.
Φυσικά, δεν φταίνε τα κινητά. Τα κινητά είναι απλώς εργαλεία. Το πρόβλημα αρχίζει όταν η καταγραφή αντικαθιστά τη συμμετοχή. Όταν αντί να χορεύεις, κοιτάς αν σε τραβάει κάποιος. Όταν αντί να ακούς τη μουσική, ελέγχεις αν βγήκες καλά στο βίντεο.
Κάποτε το πανηγύρι ήταν μια ευκαιρία να ξεχάσουμε για λίγο τον εαυτό μας. Σήμερα κινδυνεύει να γίνει μια ευκαιρία να τον διαφημίσουμε.
Και κάπως έτσι, από την πλατεία του χωριού φτάσαμε στην παγκόσμια σκηνή του Instagram.
Άλλωστε, τι αξία έχει να περάσεις καλά με τους ανθρώπους γύρω σου, αν δεν το μάθουν πρώτα οι 1.237 ακόλουθοί σου;
Ίσως, τελικά, το πιο παραδοσιακό πράγμα που μπορούμε να κάνουμε σε ένα πανηγύρι είναι το πιο απλό: να αφήσουμε για λίγο το κινητό στην τσέπη και να χορέψουμε. Χωρίς αποδεικτικά στοιχεία.
Γιατί το αληθινό πανηγύρι δεν χρειάζεται κάμερα. Χρειάζεται ανθρώπους που να είναι πραγματικά εκεί.
Η NextGenMinds εκφράζει την τεράστια υπερηφάνεια της και τα πιο θερμά της συγχαρητήρια στον επί 4 χρόνια μαθητή της, Γιώργο Γκέκα, ο οποίος επιλέχθηκε πανηγυρικά στην τελική 5μελή αποστολή της Εθνικής Ομάδας Ρομποτικής (FIRST Global Challenge Team Greece powered by ΔΕΗ)!
Ο Γιώργος ετοιμάζει βαλίτσες για το Incheon της Νότιας Κορέας, όπου τον ερχόμενο Οκτώβριο θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής FGC 2026.
Αυτή η σπουδαία διάκριση ανήκει πρωτίστως στον ίδιο τον Γιώργο. Η αστείρευτη προσπάθεια, το ήθος και η εξέλιξή του κάνουν την πόλη της Ναυπάκτου εξαιρετικά περήφανη, αποδεικνύοντας περίτρανα πως τα παιδιά της περιφέρειας, όταν έχουν τα κατάλληλα εφόδια, μπορούν να κατακτήσουν την κορυφή του κόσμου.
Μια απαιτητική διαδρομή: Από το Καρπενήσι στη Θεσσαλονίκη
Ο δρόμος για την τελική πεντάδα απαιτούσε σκληρή δουλειά, καθώς ο Γιώργος κλήθηκε να συναγωνιστεί με 135 κορυφαίους μαθητές από όλη την Ελλάδα. Το ταξίδι ξεκίνησε στο 7ήμερο θερινό Bootcamp προετοιμασίας στο Καρπενήσι, όπου τα παιδιά χωρίστηκαν σε ομάδες και κλήθηκαν να ανταποκριθούν σε καθημερινά challenges κατασκευής, προγραμματισμού και έρευνας πάνω στη φετινή θεματική της Ολυμπιάδας: την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών.
Ξεχωρίζοντας για το ταλέντο και το ομαδικό του πνεύμα, ο Γιώργος προκρίθηκε στους 10 κορυφαίους φιναλίστ, οι οποίοι ταξίδεψαν στη Θεσσαλονίκη για μία εβδομάδα εντατικής προετοιμασίας. Εκεί σχεδίασαν και κατασκεύασαν τους μηχανισμούς για το τελικό ρομπότ σε συνθήκες πίεσης. Μέσα από αυτή την απαιτητική δοκιμασία, αναδείχθηκε η τελική 5άδα, με τον Γιώργο να κερδίζει επάξια τη θέση του στην Εθνική Αποστολή.
2025-2026: Μια ονειρική ακαδημαϊκή χρονιά γεμάτη ιστορικές πρωτιές
Η πρόκριση στην Ολυμπιάδα της Νότιας Κορέας αποτελεί το επιστέγασμα μιας ασύλληπτης ακαδημαϊκής χρονιάς για τον Γιώργο Γκέκα, κατά την οποία «σάρωσε» τις διακρίσεις με τις ομάδες του, εκπροσωπώντας επάξια τη Ναύπακτο σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο:
EUCYS 2026 (Γερμανία): Επελέγη στην Εθνική Αντιπροσωπεία για τον μεγαλύτερο Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Νέων Επιστημόνων με το project «Varroa-X». Μια παγκόσμιας κλάσης τεχνολογική λύση (ένα έξυπνο φωτονικό τούνελ με ηλιακή ενέργεια) για τη σωτηρία των μελισσών, χωρίς τη χρήση χημικών!
Πανευρωπαϊκός Διαγωνισμός CanSat 2026: Ως μέλος της NGM Team κατέκτησε τη 2η θέση στην Ελλάδα και το τιμητικό βραβείο «Εξαίρετη Επιστημονική Αποστολή», φέρνοντας τη διάκριση στη Ναύπακτο για 2η συνεχόμενη χρονιά.
CodeWeek Hackathon 2025-2026: Κατέκτησε την 1η θέση πανελλαδικά και αποτέλεσε μέρος της εθνικής αποστολής στον Ευρωπαϊκό Τελικό, αναπτύσσοντας ψηφιακές λύσεις με ισχυρό κοινωνικό αντίκτυπο.
Μετάλλια FIRST Global Challenge: Τιμήθηκε για την πολύτιμη συμβολή του στην Εθνική Ομάδα Ρομποτικής που κατέκτησε το παγκόσμιο χάλκινο μετάλλιο Zhang Heng Award for Engineering Design, ενώ το project «Chromahive» στο οποίο συμμετείχε, συγκαταλέχθηκε στις κορυφαίες προτάσεις νέων τεχνολογιών παγκοσμίως, ανάμεσα σε 190+ χώρες.
Το «Χρυσό Καλοκαίρι» της Ναυπάκτου – NextGenMinds: «Δημιουργούμε Ευκαιρίες»
Η τεράστια επιτυχία του Γιώργου έρχεται να κορυφώσει ένα πραγματικά «χρυσό καλοκαίρι» για τη Ναύπακτο και τη NextGenMinds. Μια περίοδο που επιβεβαιώνει στην πράξη τον κεντρικό μας άξονα: Δημιουργούμε Ευκαιρίες.