Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μια οφειλόμενη απάντηση στην δημοτική παράταξη «Συνεργασία πολιτών»  του δημάρχου μας  Ναυπακτίας κ. Βασίλη Γκίζα

Published

on

Δημητρόπουλος-Νικος-ενωτικη-πρωτοβουλία

Σε απάντηση της χθεσινοβραδινής ανακοίνωσης που εξέδωσε η «Συνεργασία πολιτών», για το θέμα του διαγωνισμού του ΧΥΤΥ, ο Νίκος Δημητρόπουλος, Δημοτικός  Σύμβουλος από την δημοτική παράταξη «Ενωτική πρωτοβουλία» και μέλος της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Ναυπακτίας, αναφέρει τα ακόλουθα:

«Αγαπητοί φίλοι και συνάδελφοι της «Συνεργασίας Πολιτών», σχετικά με την χθεσινή απαντητική ανακοίνωση σας στην παράταξή μας την «Ενωτική Πρωτοβουλία» και κατά το μέρος που με αφορά,  η αναφορά σας στο πρόσωπό μου, θέλω να σας επισημάνω τα εξής:

Πάγια αρχή της Ενωτικής Πρωτοβουλίας τόσο κατά την πενταετή διοίκηση του δήμου, όσο και τώρα στην αντιπολίτευση, ήταν και είναι η αρχή της  νομιμότητας και της διαφάνειας που όλοι μας υποθέτω  επιδιώκουμε, συνοδευόμενες   περαιτέρω  από την ταχύτερη, οικονομικότερη και αποτελεσματικότερη διαχείριση, όχι δίκην προθέσεων, αλλά παραγωγής πραγματικού και μετρήσιμου έργου, κάτι που δεν συμβαίνει σήμερα. Όσον αφορά δε την υλοποίηση των έργων, αποδείχθηκε ότι, από  λιμνάζοντα έργα της προηγούμενης  από εμάς δημοτικής αρχής, αλλά κυρίως και από δική μας εμπειρία και γνώση, ότι καθυστερήσεις, παρατάσεις και κωλυσιεργίες,  είναι σε βάρος οποιουδήποτε έργου και κατά συνέπεια σε βάρος των συμφερόντων και του προγραμματισμού του Δήμου. Στο πλαίσιο αυτό, τηρούνται απαρέγκλιτα οι αποφάσεις της παράταξης μας αλλά και οι εντολές του επικεφαλής της παράταξής μας  Τάκη Λουκόπουλου, κάτι που είναι αυτονόητο για μας .

Στο εν λόγω ζήτημα λοιπόν, του διαγωνισμού για το μεγάλο έργο  του Χ.Υ.Τ.Υ.(Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων), ως μέλος της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου  και βάσει των αρχών μας, καταψήφισα νέα παράταση που ζητήσατε, για τους λόγους των επιπτώσεων  που παραπάνω αναφέρω, τους οποίους  και εσείς αποδέχεστε στο κείμενο σας.  Μάλιστα κατόπιν δικών μου ενστάσεων προβληματιστήκατε εντόνως, αλλά στο τέλος δώσατε κατά πλειοψηφία την δεύτερη παράταση, συνεκτιμώντας  και πράττοντας κατ’ εξαίρεση, δηλαδή  ότι σας λέει η Ενωτική Πρωτοβουλία  τώρα στην ανακοίνωσή της με απόλυτο και σαφή τρόπο. Συγκεκριμένα  η παρέμβαση της ενωτικής πρωτοβουλίας  έχει να κάνει με μικρή παράταση λίγων ημερών  που ζητηθήκαν για αντικειμενικούς λογούς, ώστε να ανοίξει το ηλεκτρονικό σύστημα και να  κατατεθούν  προσφορές και από άλλους διαγωνιζόμενους, κάτι που δεν κατάφεραν λόγω προβλημάτων λειτουργίας του συστήματος,  και όλα αυτά   στα πλαίσια της νομιμότητας φυσικά και των αποφάσεων των αρμόδιων αρχών, οι οποίες  θα κρίνουν αν στέκει ή όχι το αίτημα τους,  και κατά το μέρος που μας αφορά και μόνο. Όλα αυτά ώστε να υπάρξει η δυνατότητα  ευρύτερης συμμετοχής  διαγωνιζομένων, αναγνωρίζοντας όλοι μας  πόσο σημαντική είναι για ένα τόσο μεγάλο και πρωτότυπο έργο, για  την υλοποίηση του και την λειτουργία  του κατά το καλύτερο τρόπο.

Εμβόλιμα εδώ να αναφέρω ότι  με την νέα νομοθεσία για την λειτουργία των δήμων,  αφαιρέθηκαν από το Δημοτικό Συμβούλιο και ανατέθηκαν στην Οικονομική Επιτροπή σημαντικότατες αποφάσεις, καθιστώντας πλέον την επιτροπή  όργανο νευραλγικής σημασίας για το Δήμο. Επίσης σύμφωνα με την ως άνω νομοθεσία αλλά και τις μεθοδεύσεις   των συνεργαζομένων παρατάξεων της δημοτικής αρχής, η αντιπολίτευση κατέχει  μόνο μια θέση, επί συνόλου επτά  στη επιτροπή   και την όποια εκπροσωπώ  εγώ, κατόπιν σχετικής απόφασης  του Δημοτικού Συμβούλιου. Περαιτέρω, λόγο της ειδικότητας μου του οικονομολόγου  και  με την εμπειρία μου από την ενασχόλησή μου με τα κοινά, συμβάλλω ενεργά στη σωστή και αποτελεσματική λειτουργιά της επιτροπής, κυρίως σε σύνθετα οικονομικά και όχι μόνο ζητήματα. Το ίδιο κάνουν και άλλοι συνάδελφοι της παράταξής μας,  όπου τους έχει ζητηθεί και αυτή είναι και η βούληση και θέση μας η οποία εκφράστηκε πολλαπλώς και δημόσια από τον επικεφαλής της κ. Τάκη Λουκόπουλο.

Ενημερωτικά ακόμη να πω ότι  το έργο του Χ.Υ.Τ.Υ. αφορά ένα από τα μεγαλύτερα έργα που διεκδίκησε και πέτυχε η δημοτική αρχή Λουκόπουλου, καθώς  και  πρωτοποριακό μαζί με παρόμοια έργα που ξεκινάνε τώρα στην Ελλάδα. Συνίσταται δε στη δημιουργία εργοστάσιου επεξεργασίας απορριμμάτων, εκ των οποίων, το μεγαλύτερο μέρος θα αξιοποιείται δημιουργώντας έσοδα και απασχόληση εργαζομένων για το Δήμο μας και μόνο ένα μικρό μέρος θα καταλήγει  στη χωματερή. Είναι ένα έργο άνω των είκοσι εκατομμυρίων ευρώ που περιλαμβάνει την δημιουργία του εργοστασίου και την λειτουργά του τα πρώτα χρόνια.

Κατά τα λοιπά τώρα, τα υπονοούμενα της ανακοίνωσης  για την παράταξη του κ. Λουκόπουλου τόσο σε ζητήματα συμπεριφορών, όσο και διαχείρισης, στερούνται προφανώς σοβαρότητας, ποσώς δε όταν και εσείς οι ίδιοι το γνωρίζετε, αλλά κυρίως η κοινωνία που μας κρίνει. Αντιθέτως,  τα θέματα αυτά χρήζουν προσοχής στην  παράταξή σας,  αλλά και στους συμπράττοντες  με τους οποίους από κοινού ασκείτε την διοίκηση του Δήμου. Ιδιαίτερα δε  αν κρίνουμε από τους συσχετισμούς και τις διαδρομές του καθενός  στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση, καθώς  και τα επακόλουθα  που οδήγησαν στο σχηματισμό της σημερινής διοίκησης.

Τέλος, βασική θέση της Ενωτικής Πρωτοβουλίας είναι και παραμένει, παρά τα προβλήματα, η ειλικρινής στήριξη της Δημοτική Αρχής,  ιδιαίτερα  μάλιστα σε έργα που εμείς δρομολογήσαμε , ασκώντας παράλληλα αυστηρή κριτική σε λάθη και παραλείψεις, χωρίς υστεροβουλίες, με σκοπό  την πρόοδο και την ευημερία  της Ναυπακτίας,  σε ένα δύσκολο πλέον περιβάλλον, κάτι που και εσείς  προφανώς θα επιθυμείτε και μας ανέθεσαν οι δημότες μας για ένα καλύτερο μέλλον.

Με εκτίμηση,

Νικόλαος Δημητρόπουλος, Μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου και της Οικονομικής Επιτροπής  του Δήμου Ναυπακτίας.»

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κάλεσμα σε εθελοντές για τους Εορτασμούς της Απελευθέρωσης της Ναυπάκτου

Published

on

By

Ο Δήμος Ναυπακτίας ενημερώνει ότι, οι εορτασμοί για την Απελευθέρωση της Ναυπάκτου θα πραγματοποιηθούν στις 18 και 19 Μαΐου 2024 σε συνδιοργάνωση με τον Σύλλογο Αναβίωσης Απογόνων Σουλιωτών Ναυπακτίας «Έπαχτος».

Λόγω του μεγάλου όγκου συμμετοχών Σχολείων, Εκπαιδευτηρίων, Σωματείων, Φιλαρμονικών, Λαογραφικών, Πολιτιστικών και Συλλόγων Αναβίωσης προκαλούνται όσοι επιθυμούν να συμμετέχουν ως εθελοντές με σκοπό τον καλύτερο δυνατό συντονισμό των εκδηλώσεων.

Οι δηλώσεις συμμετοχής πραγματοποιούνται έως τις 12 Απριλίου 2024 στο Σύλλογο Αναβίωσης Απογόνων Σουλιωτών Ναυπακτίας «Έπαχτος» και στα τηλέφωνα: 6949787200 (Μαρία Σαγώνα) και 6946125859 (Νεκταρία Πανάγου).

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής στους ΟΤΑ

Published

on

By

Δημαρχείο-Ναύπακτος

Με έγγραφο του, το υπουργείο Εσωτερικών ενημερώνει ότι στο πλαίσιο της κατάρτισης του βασικού σεναρίου του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2025-2028, οι δήμοι, οι περιφέρειες και τα λοιπά νομικά πρόσωπα του υποτομέα των ΟΤΑ, με ευθύνη των Προϊσταμένων Οικονομικών Υπηρεσιών, υποχρεούνται να υποβάλουν συμπληρωμένους τους πίνακες μεσοπρόθεσμων προβλέψεων των συνημμένων αρχείων μέχρι την 10η Απριλίου 2024.

Στους πίνακες μεσοπρόθεσμων προβλέψεων, θα αποτυπωθούν τα δημοσιονομικά αποτελέσματα των δύο προηγούμενων ετών (2022 και 2023), οι εκτιμήσεις για το έτος 2024 καθώς και οι προβλέψεις αναφορικά με την εξέλιξη των εσόδων, των δαπανών, των απλήρωτων υποχρεώσεων και των λοιπών στοιχείων ισολογισμού για την περίοδο 2025 – 2028.

Οι προβλέψεις των δήμων, των περιφερειών και των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου (ΝΠΔΔ) θα καταγραφούν  επίσης.

Για τα ΝΠΙΔ η κατηγοριοποίηση των εσόδων και των δαπανών είναι ίδια με την κατηγοριοποίηση των απολογιστικών στοιχείων που υποβάλλονται στον Κόμβο Διαλειτουργικότητας του ΥΠΕΣ.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Εθνική Επέτειος»

Published

on

By

Γράφει ο Πέτρος Πιτσιάκκας – Φιλόλογος – Διευθυντής 1ου ΓΕΛ Ναυπάκτου

Πολιτισμός είναι ο αγώνας της μνήμης ενάντια στη λήθη. Και όποιος δεν θυμάται το παρελθόν του, είναι καταδικασμένος να το ξαναζήσει. Η αποφυγή της λήθης είναι υποχρέωση όχι μόνο απέναντι στη σύγχρονη Ιστορία του τόπου. Είναι υποχρέωση προς τα ιδανικά της ελευθερίας και της δημοκρατίας για τα οποία κάποιοι έχουν πασχίσει για να θεωρούνται σήμερα αυτονόητα αγαθά. Ας κρατάμε δε στο μυαλό μας ότι η εξασφάλιση της διαχρονικότητας της κοινής μας Ιστορίας εξασφαλίζει τη διαχρονικότητα της ίδιας της ύπαρξής μας. Γι’ αυτό και πρέπει να γιορτάζουμε τις εθνικές μας επετείους και να τιμούμε τους ήρωες μας.

Σήμερα, ο Ελληνισμός γιορτάζει την εθνική μας παλιγγενεσία. Την επέτειο του μεγάλου Αγώνα του 1821 για την ανεξαρτησία του Έθνους. Γιορτάζουμε τον απελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων, που θα συμβολίζει πάντα την προσπάθεια κάθε ανθρώπου, κάθε λαού, που αγωνίζεται για την ελευθερία και την αξιοπρέπειά του, που οραματίζεται και παλεύει για ένα καλύτερο μέλλον

Σήμερα τιμούμε όλους αυτούς που έβαλαν την αγάπη τους για την πατρίδα πάνω από τον εαυτό τους. Σήμερα, διδασκόμαστε από όλους αυτούς που απέδειξαν έμπρακτα την αφοσίωσή τους και την πίστη τους στην αξία της ελευθερίας.
Η προσήλωση στα ιδανικά της αξιοπρέπεια και της ελευθερίας αποτελεί προορισμό για κάθε άνθρωπο με υπερατομική συνείδηση. Η θυσία των αγωνιστών της Ανεξαρτησίας είναι για μας σήμερα υπόμνηση της αίσθησης της ευθύνης μας απέναντι στην πατρίδα. Πρέπει να διατηρούμε με πράξεις και όχι με λόγια την ανεξαρτησία μας έναντι οποιασδήποτε επιβουλής.

Ο γνώμονας και η στόχευση της συλλογικής μας σκέψης και δράσης είναι σταθεροί και αμετακίνητοι για μια Ελλάδα ισχυρή και περήφανη, για μια κοινωνία δίκαιη, αλληλέγγυα και ευημερούσα. Το μήνυμα του μεγάλου απελευθερωτικού αγώνα του 1821, δείχνει το δρόμο για την αντιμετώπιση των κινδύνων που απειλούν  τη χώρα. Γι’ αυτό και πρέπει να γιορτάζουμε τις εθνικές μας επετείους και να τιμούμε τους ήρωες μας. Για να θυμόμαστε και να παραδειγματιζόμαστε. Γιατί όπως γράφει και ο Ισοκράτης στον Πανηγυρικό του λόγο τον 4ο αι. π.Χ:

«αν θυµάσαι το παρελθόν, θα αποφασίσεις καλύτερα για το µέλλον».

«Χρόνια Πολλά»

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ