Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μικρή εργασιακή εμπειρία παραχωρεί η Κυβέρνηση στο ΑΣΕΠ

Published

on

Απορρίφθηκε από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας το αίτημα των εργαζομένων στα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ των Δήμων για προσθήκη στο νομοσχέδιο του ΑΣΕΠ πρόβλεψης για ισχυρή μοριοδότηση της ειδικής εμπειρίας.

Οι βελτιωτικές αλλαγές που έφερε ο κ Βορίδης για την εμπειρία έχει ως εξής:
εα) Κατά μία (1) μονάδα λόγω εμπειρίας ενός (1) τουλάχιστον έτους.
εβ) Κατά δύο (2) μονάδες λόγω εμπειρίας δύο (2) τουλάχιστον ετών.
εγ) Κατά τρεις (3) μονάδες λόγω εμπειρίας τριών (3) τουλάχιστον ετών.
εδ) Κατά τέσσερις (4) μονάδες λόγω εμπειρίας τεσσάρων (4) τουλάχιστον ετών.
εε) Κατά πέντε (5) μονάδες λόγω εμπειρίας πέντε (5) τουλάχιστον ετών.


Ως εμπειρία νοείται η απασχόληση με σχέση εργασίας ή σύμβαση έργου στο δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα ή η άσκηση επαγγέλματος σε καθήκοντα ή έργα ανεξαρτήτως αντικειμένου, μετά την απόκτηση του βασικού τίτλου σπουδών με τον οποίο ο υποψήφιος μετέχει στη διαγωνιστική διαδικασία και ως προς τις περιπτώσεις για τις οποίες απαιτείται άδεια άσκησης επαγγέλματος, μετά τη λήψη της σχετικής άδειας.
Για την απόδειξη του χρόνου της εμπειρίας ο υποψήφιος προσκομίζει βεβαίωση του οικείου ασφαλιστικού φορέα. Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται αναλογικά το κριτήριο β της παρ. 1 και των παρ. 3-4 του άρθρου 29.».

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων στα ΚΔΑΠ σημειώνει σε ανακοίνωσή του ότι συμβασιούχοι εργαζόμενοι με 10, 15 ακόμα και 20 χρόνια αδιάκοπης εργασίας στα δημοτικά ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ με διαδοχικές ανανεώσεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου εδώ και δύο δεκαετίες, θα κληθούν, σε περίπτωση προκήρυξης μόνιμων θέσεων, να εξετασθούν σε έναν στιγμιαίο γραπτό διαγωνισμό για να κριθεί εκεί η επάρκειά τους και το αν είναι άξιοι να παραμείνουν στις θέσεις εργασίας τους που υπηρετούν εδώ και τόσα χρόνια με ζήλο, αγάπη, υπευθυνότητα και επαγγελματισμό. Εργαζόμενοι από τα παιδαγωγικά “χέρια” των οποίων έχουν περάσει εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά και παιδιά άτομα με αναπηρία τα τελευταία 20 χρόνια, εργαζόμενοι που στελέχωσαν με διαδικασίες ΑΣΕΠ και λειτούργησαν τις Δομές από την ίδρυσή τους, εργαζόμενοι οι οποίοι μένοντας πολλές φορές μήνες ολόκληρους απλήρωτοι βάζοντας πλάτη στον πολύ σημαντικό θεσμό-στήριγμα της οικογένειας, εργαζόμενοι οι οποίοι με τις καθημερινές τους προσπάθειες παρά την εργασιακή τους ανασφάλεια, κατάφεραν να δημιουργήσουν με τις υψηλού παιδαγωγικού επιπέδου υπηρεσίες τους έναν κοινώς ομολογουμένως επιτυχημένο θεσμό κοινωνικής πολιτικής των Δήμων. Αυτοί οι καταρτισμένοι, πτυχιούχοι εργαζόμενοι, παρόλη την καθημερινή επαφή με τα εξυπηρετούμενα παιδιά, παρολο που υπηρέτησαν και υπηρετούν τα πιο παραγωγικά τους χρόνια στις Δομές αυτές, παρόλο που, όπως είναι φυσικό, απέκτησαν μία ανεκτίμητης προστιθέμενης αξίας ειδική εμπειρία πάνω στο συγκεκριμένο αντικείμενο, δεν θα έχουν κανένα δικαίωμα να μοριοδοτηθούν για όλα αυτά, όπως ακριβώς δίκαια συνέβη και για τους συμβασιούχους-εργαζόμενους του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι. Για ποιον λόγο κύριοι της Κυβέρνησης;; θέτουν το ερώτημα οι εργαζόμενοι στα ΚΔΑΠ που είναι εύλογο.

Η εργασιακή εμπειρία και οι επιδόσεις είναι το νούμερο ένα κριτήριο και δικαίως στην αγορά και στο σύγχρονο management. Ποτέ ένας πτυχιούχος δεν μπορεί να φτάσει έναν καλό εργαζόμενο δέκα χρόνων σε γνώσεις επί του αντικειμένου της εργασίας. Παραγωγικά και ποιοτικά ομολογουμένως είναι λάθος και μια τέτοια ενδεχόμενη αντικατάσταση θα στοιχίσει πολύ ακριβά στους δήμους.

«Η άρνηση της ΝΔ να προβλέψει ειδική υψηλή μοριοδότηση για την συναφή εμπειρία αποτελεί μία ευθεία επίθεση κατά του κλάδου των εργαζομένων στα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ των Δήμων, οι οποίοι σε μία ενδεχόμενη προκήρυξη μόνιμων θέσεων θα βρεθούν στην συντριπτική τους πλειοψηφία στην ανεργία, αναφέρουν στην ανακοίνωση τους οι εργαζομένοι». Επικρίνουν επίσης και τον ειρωνικό και απαξιωτικό όπως τον χαρακτηρίζουν τρόπο με τον οποίο τοποθετήθηκε στο συγκεκριμένο ζήτημα ο ειδικός αγορητής της ΝΔ, Βουλευτής κ.Σάββας Χιονίδης, ο οποίος είπε πως “όσοι έχουν αυτήν την τεράστια εμπειρία ας την αξιοποιήσουν στον γραπτό διαγωνισμό…” προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων, αποδοκιμασιών και την αγανάκτηση των εργαζομένων στα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ πανελλαδικά. Το πρόβλημα είναι: θα μπορούν οι εργαζόμενοι μέσω εξετάσεων να αποδείξουν τις ικανότητες τους και την εμπειρία τους;

Οι εργαζόμενοι στην ανακοίνωσή τους θυμίζουν στην Κυβέρνηση και στον κ.Υπουργό, πως ο ίδιος ο Πρωθυπουργός κ.Μητσοτάκης, τον Δεκέμβριο του 2016 είχε δηλώσει ευθέως σε συνάντηση με εκπροσώπους τους πως προφανώς και καλύπτουν πάγιες ανάγκες υπηρεσιών των ΟΤΑ, αποτελούν ειδική κατηγορία συμβασιούχων, με πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, όπως η πολυετής εργασιακή εμπειρία, η οποία θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να ληφθεί υπόψη όταν θα έρθει η στιγμή της δημιουργίας μόνιμων θέσεων εργασίας στις Δομές του κάτι που ο ίδιος έθετε τότε μεταξύ των προσωπικών πολιτικών του προτεραιοτήτων.

Θυμίζουν πρόσθετα στην Κυβέρνηση και στον κ.Υπουργό, πως η ίδια η ΝΔ τον Μάρτη του 2019 μέσω του τότε αρμόδιου τομεάρχη Δημόσιας Διοίκησης κ.Γεωργαντά, είχε δεσμευτεί δημόσια και εμφατικά τόσο για προκήρυξη μόνιμων θέσεων για τα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, όσο και για την πρόβλεψη ισχυρής μοριοδότησης στα πρότυπα του Βοήθεια στο Σπίτι για τους ήδη υπηρετούντες τον θεσμό.

Θυμίζουν επίσης στην Κυβέρνηση και στον κ.Υπουργό ότι το αίτημα για μονιμοποίηση των ήδη υπηρετούντων στα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ των Δήμων, δεν αποτελεί αίτημα μόνο των εργαζομένων σε αυτά, αλλά και της ΚΕΔΕ, η οποία με σειρά ομόφωνων αποφάσεων του ΔΣ της (31/10/2018) (08/01/2020) (11/06/2020) το στηρίζει επίσημα . Πέρα από το ΔΣ της ΚΕΔΕ υπάρχουν και δεκάδες ομόφωνες αποφάσεις στήριξης των αιτημάτων αυτών από δημοτικά συμβούλια από όλη την Ελλάδα, καθώς και ομόφωνες αποφάσεις ΠΕΔ και Περιφερειακών Συμβουλίων.

Θυμίζουν επίσης ότι πέρα από το σύνολο των πολιτικών κομμάτων, υπέρ του δίκαιου αιτήματος για μονιμοποίηση του υπηρετούντος προσωπικού, ακριβώς λόγω αυτής της πολύτιμης εμπειρίας που έχει αποκτήσει τόσα χρόνια, τίθενται δήμοσια και φορείς όπως η ΕΣΑΜΕΑ, η ΠΟΣΓΚΑΜΕΑ, η ΑΣΓΜΕ, η ΠΟΕ-ΟΤΑ, ενώ περίτρανη απόδειξη του πόσο δίκαιο είναι το αίτημα αυτό αποτελούν και οι δεκάδες τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις για τη μετατροπή των συμβάσεων ΙΔΟΧ σε Αορίστου Χρόνου, σε περιπτώσεις αγωγών εργαζομένων από διάφορες περιοχές της χώρας μας. πηγή:myota

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απροσπέλαστη!!!

Published

on

By

Στην φωτογραφία πρέπει να αποτυπώνονται πάνω από δέκα παραβάσεις του ΚΟΚ.

Μηχανάκια πάνω στα πεζοδρόμια, αυτοκίνητα σταθμευμένα πάνω στη γωνία, στην πλατεία και στα πεζοδρόμια, στις διαβάσεις των πεζών, διπλή στάθμευση και πάει  λέγοντας…

Δύσκολες καταστάσεις  για τον πεζό, που θα πρέπει να  κινδυνέψει για να πάει στη δουλειά του.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χριστίνα Σταρακά για τη στελέχωση του Κ.Υ. Άνω Χώρας Ναυπακτίας

Published

on

By

Το Υπουργείο Υγείας τα βρίσκει όλα καλώς καμωμένα την ίδια στιγμή που οι πολίτες βγάζουν κραυγή αγωνίας για τις ελλείψεις

Σε αναφορά που είχε καταθέσει η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Χριστίνα Σταρακά για άμεση ανάγκη στελέχωσης του Κέντρου Υγείας Άνω Χώρας του Δήμου Ναυπακτίας απάντησε χθες το Υπουργείο Υγείας.

Πιο συγκεκριμένα, η Χριστίνα Σταρακά είχε διαβιβάσει το αίτημα των Προέδρων Κοινοτήτων Δήμου Ναυπακτίας και Φορέων της ορεινής Ναυπακτίας για την επιστροφή του επιβατικού οχήματος 4Χ4 – Δωρεάς ΟΠΑΠ- πίσω στο Κ.Υ. Άνω Χώρας στην προγενέστερη κατάσταση που ήταν πριν τη μετακίνησή του στο Κ.Υ. Ναυπάκτου και την επάνδρωσή του με οδηγό, τη διάθεση νέου ασθενοφόρου 4Χ4 στο Κ.Υ. Άνω Χώρας Ορεινής Ναυπακτίας και την υγειονομική κάλυψη των κοινοτήτων της Δυτικής Ορεινής Ναυπακτίας με τη λειτουργία Σταθμού Α’ Βοηθειών και με ιατρό στην Κοινότητα Πλατάνου Ναυπακτίας.

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας κα. Αγαπηδάκη που υπογράφει την απάντηση, στο Κ.Υ. Άνω Χώρας όλα είναι καλώς καμωμένα. Αγνοώντας τις ανησυχίες και τα αιτηματα των αρμόδιων φορέων της περιοχής αναφέρει ότι στο σήμερα το Κ.Υ. είναι επαρκώς στελεχωμένο, τόσο με προσωπικό όσο και με ασθενοφόρα. «Το Κ.Υ. λειτουργεί σε πρωινό ωράριο και για πέντε ημέρες την εβδομάδα, από Δευτέρα έως και Παρασκευή και με πλήρη εφημεριακή κάλυψη όλες τις ημέρες του μήνα (ενεργείς εφημερίες), παρέχοντας αδιάλειπτα όλες τις υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας», υπογραμμίζει σχετικά με την κάλυψη του Κ.Υ σε προσωπικό και παροχή υπηρεσιών.  Όσον αφορά τα ασθενοφόρα των πρωτοβάθμιων δομών κυριότητας 6ης ΥΠΕ που συνεπικουρούν το έργο του ΕΚΑΒ στην περιοχή της Ναυπακτίας,  όπως ενημερώνει πλέον στην περιοχή επιχειρούν δύο πλήρως επισκευασμένα πλέον οχήματα. Ενώ σύμφωνα πάντα με την ίδια τη διετία 2021-2023, παρά τις βλάβες των ανωτέρω οχημάτων «δεν παρατηρήθηκε καμία δυσλειτουργία υποστήριξης στη διαδικασία και έργο των πρωτογενών διακομιδών, χάρις προφανώς και στην υποστήριξη του τοπικού κέντρου του ΕΚΑΒ στην Πάτρα, το οποίο διέθετε επί μονίμου βάσεως επιπλέον ασθενοφόρο και πληρώματα, στην περιοχή».

 

Σχετικά με το επίμαχο επιβατικό όχημα η Αναπληρωτής Υπουργός δηλώνει ότι «η κυριότητά του ανήκει στο Γ.Ν. Μεσολογγίου και έχει παραχωρηθεί από δεκαετίας στο Κ.Υ. Άνω Χώρας, κατόπιν απόφασης του Δ.Σ. του νοσοκομείου. Τον Αύγουστο του 2023, το εν λόγω όχημα από το Κ.Υ. Άνω Χώρας παραχωρήθηκε στο Κ.Υ. Ναυπάκτου, ικανοποιώντας το Δ.Σ. του Γ.Ν. Μεσολογγίου σχετικό αίτημα του Κ.Υ. Ναυπάκτου για την κάλυψη αυξημένων υπηρεσιακών αναγκών και κυρίως για την εξυπηρέτηση του ιατρικού προσωπικού της Άνω Χώρας στις μετακινήσεις τους».

 

Σχολιάζοντας τα παραπάνω, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ δήλωσε: «Για την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας φαίνεται πως οι κάτοικοι της περιοχής του Κ.Υ. Άνω Χώρας Ναυπακτίας τυγχάνουν της καλύτερης δυνατής υγειονομικής φροντίδας.

Είναι να απορεί κανείς πως γίνεται στις αναφορές τους οι αρμόδιοι φορείς να είναι σε εκ διαμέτρου αντίθετη κατεύθυνση από την κ. Αγαπηδάκη, στέλνοντας κραυγή αγωνίας για τη γενικότερη εικόνα του ΕΣΥ.

Σε κάθε περίπτωση, η κατάσταση στα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της περιοχής είναι απογοητευτική, με τις ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνικές υποδομές να είναι τεράστιες.

Το Υπουργείο είτε θα προχωρήσει σε σοβαρή ενίσχυση του ΕΣΥ είτε θα συνεχίσει να διαχειρίζεται επικοινωνιακά τον πόνο και τις αγωνίες των ανθρώπων».

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

195 χρόνια από την απελευθέρωση της Ναυπάκτου

Published

on

By

Μόνο με στενή πολιορκία και αποκοπή του ανεφοδιασμού ήταν δυνατόν να πέσει το κάστρο του Έπαχτου.

Για τον καλύτερο συντονισμό ο κυβερνήτης (Δ/γμα 23 .01. 1829) διορίζει πληρεξούσιο τοποτηρητή Στερεάς Ελλάδας και του Στρατοπέδου τον αδερφό του Αυγουστίνο Καποδίστρια, ο οποίος στις 10 Μαρτίου 1829  αφικνείται και ο ίδιος στη Ναύπακτο.

Τα ελληνικά στρατεύματα με εντολή του Αυγουστίνου Καποδίστρια καταφτάνουν από τις 8 Μαρτίου 1829 και πολιορκούν τα κάστρα Αντιρρίου και Ναυπάκτου από την ξηρά, ενώ ο στόλος υπό τον Ανδρέα Μιαούλη   αποκλείει και τις θαλάσσιες διόδους.

Στις 13 Μαρτίου παραδίδεται το Αντίρριο ύστερα από ψευτοπόλεμο.

Στις 16 Μαρτίου ο κλοιός περί το κάστρο της Ναυπάκτου γίνεται στενότερος.

Η Α’ Χιλιαρχία, με Χιλίαρχό τον Κίτσο Τζαβέλα, η 500αρχία του Νικόλα Τζαβέλα και τα Σώματα του Β. Μαστραπά, Γιάννη Μακρυγιάννη – Κραβαρίτη καταλαμβάνουν τις θέσεις από τον Αϊ-Γιώργη, τη μεγάλη Βάρναράχη μέχρι απέναντι από την Ακρόπολη του  Ίτς Καλέ.

Ο Χατζηχρήστος με ιππικό και πεζικό και το σώμα του Βέρη κλείνει την δυτική πλευρά από τη θάλασσα μέχρι το Ιτς Καλέ και ο συνταγματάρχης Πιερρής, αρχηγός του τακτικού στρατού, καταλαμβάνει τους λόφους   πίσω από το κάστρο με το πυροβολικό.

Η τανάλια είχε πλέον σφίξει.  Οι τούρκοι που ήταν στην μικρή Βάρναράχη υποχωρούν και εισέρχονται στο κάστρο.  Ο λόφος αυτός περιέρχεται στο στα ελληνικά χέρια.

Οι  αλλεπάλληλες επιθέσεις των ελληνικών στρατευμάτων δεν έφεραν αποτέλεσμα.

Οι Τούρκοι δεν μπορούν να ανεφοδιαστούν και αναγκάζονται να συνθηκολογήσουν.

Στις 8 Απριλίου ο κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας φτάνει στη Ναύπακτο.

Στις  11 Απριλίου 1829 υπογράφεται η συνθήκη και σταματούν οι εχθροπραξίες.

Στις 12 Απριλίου αποχωρεί ο κυβερνήτης.

Στις 17 προς 18 Απριλίου ο τακτικός στρατός υπό τον συνταγματάρχη Πιερρή εισέρχεται στην Ακρόπολη.

Στις 22 Απριλίου αποχωρεί ολόκληρη η τουρκική φρουρά και τα ελληνικά στρατεύματα      εισέρχονται σε όλο το  κάστρο.

Στις  28 Απριλίου 1829 ο Αυγουστίνος Καποδίστριας διοικητής διακηρύσσει:

«Κυματίζει τέλος πάντων η ελληνική σημαία εις την Ακρόπολιν της Ναυπάκτου και το σεμνόν του Σταυρού σημείον,  μετά παρέλευση ήδη 140 ετών ανυψώθει πάλιν εις τα υψηλά ταύτα τείχη».

Τον Ιανουάριο του 1830 έγινε στην πόλη ο πρώτος εορτασμός της απελευθέρωσής της και το  πρωί της ημέρας εκείνης εσήμαναν «ο ήχος των κωδώνων και ο βόμβος των πυροβόλων», με την ελληνική σημαία να κυματίζει στην Ακρόπολη της Ναυπάκτου.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ