Θα έρθει η ώρα που ο ψυχίατρος του μέλλοντος θα εξετάσει την ιεράρχηση των ειδήσεων στα καλοταϊσμένα ελληνικά μέσα της «ενημέρωσης», επί των ημερών.
Και ίσως τότε καταφέρει να εξηγήσει πώς, την ώρα που ένας από τους ελάχιστους συμμάχους της πατρίδας μας υφίσταται συντριπτικού μεγέθους ήττα από τις δυνάμεις της αναθεωρητικής Τουρκίας, αυτά ασχολούνται με τον…Τράμπ και τον Μέιτζορ, τα λυκόσκυλα του Μπάιντεν, που θα παίζουν ανέμελα επιτέλους στον κήπο του Λευκού Οίκου, όπως και με το αν τα θετά παιδιά της εξωτικής αντιπροέδρου Καμάλα, θα την φωνάζουν «μανούλα», «Μομάλα», «Mama Jama» ή, δεν ξέρω τι άλλο…
Την ώρα που ο Καύκασος φλέγεται κι η Αρμενία μόνη και αβοήθητη υποτάσσεται στον Ερντογάν, μιλάμε για απόλυτη δημοσιογραφική παράνοια. Εκτός κι αν δεν είναι παράνοια, είναι κάτι άλλο που λέγεται σκόπιμος αποπροσανατολισμός και δεν αποτελεί αντικείμενο αρμοδιότητας ψυχιάτρου…
Σε κάθε περίπτωση, πιστέψτε με, το «μονόστηλο» της Αρμενίας στον ελληνικό τύπο είναι κάτι που ως δημοσιογράφο με κάνει να ντρέπομαι. Με κάνει να ντρέπομαι και ως Έλληνα, γιατί έπρεπε να ξέρουμε πολύ καλά, τι σημαίνει να πολεμάς ολομόναχος υπέρ βωμών και εστιών. Και να τιμούμε αυτούς που το κάνουν, ειδικά όταν πρόκειται για αδέρφια μας που μάχονται τον προαιώνιο εχθρό.
Πραγματικά διερωτώμαι αν δεν ενδιαφερόμαστε εμείς για την τύχη των Αρμενίων, ποιος θα ενδιαφερθεί γι’ αυτό τον μαρτυρικό λαό σε ολόκληρη υφήλιο; Και ποιος θα ασχοληθεί στο φινάλε με την δική μας τύχη, αν η μοίρα μας φέρει σύντομα στη θέση τους;
Δεν χρειάζεται προσπάθεια να σας πείσω ότι η περίπτωση της Αρμενίας θα έπρεπε να είναι μια από τις πρώτες ειδήσεις της επικαιρότητας στην Ελλάδα. Γιατί μας αφορά με πολλούς τρόπους. Είναι μια προειδοποίηση που έρχεται από το μέλλον. Και ασφαλώς ένα δράμα που δεν μπορεί να μας αφήσει ασυγκίνητους.
Το γιατί, τα ελληνικά μέσα, στην συντριπτική τους πλειονότητα, επέλεξαν την «ευρωπαική γραμμή» κάλυψης των γεγονότων, με πλήρη αποστασιοποίηση από τους πρωταγωνιστές και τις ευθύνες τους, λες και πρόκειται για κάποιο καυγά μεταξύ νομάδων στη Μέση Ανατολή, σηκώνει πολύ συζήτηση. Δεν είναι της παρούσης.
Κρατήστε όμως την σημείωση ότι η ταύτιση της ενημέρωσης στην Ελλάδα με τις επιταγές της ευρωπαϊκής (βλέπε γερμανικής) πολιτικής ορθότητας σε μία σειρά σημαντικών γεγονότων, από τις αμερικανικές εκλογές, μέχρι την υπόθεση της Αρμενίας, είναι φαινόμενο βαθιά εκφυλιστικό και εξαιρετικά επικίνδυνο για τα εθνικά ανακλαστικά της κοινής γνώμης.
Αφήστε που μέσα στην επιδοτούμενη «πολιτική ορθότητα» της Ρωσοφοβίας έφτασαν κάποιες «αναλύσεις» σε συστημικά μέσα ενημέρωσης να ισχυριστούν ότι η Αρμενία «προδόθηκε από την Μόσχα», για αυτό έχασε τον πόλεμο.
Δεν υπάρχει μεγαλύτερη διαστροφή της πραγματικότητας. Γιατί μας αρέσει, δεν μας αρέσει, η μόνη χώρα που τίμησε την υπογραφή της και τις δεσμεύσεις της ήταν η Ρωσία. Η Μόσχα εξαρχής την εδαφική ακεραιότητα της Αρμενίας εγγυήθηκε. Όχι του μη αναγνωρισμένου Αρτσάχ. Κι αν δεν ήταν ο Πούτιν, σύντομα οι Τούρκοι θα έκαναν παρέλαση στο Ερεβάν.
Χάρις όμως στο Ρώσο ηγέτη, οι Αρμένιοι φαίνεται πώς κρατούν ένα κομμάτι του Ναγκόρνο Καραμπάχ (Αρτσάχ), συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Στεπανακέρτ και, το κυριότερο, διασφαλίζουν την οδική σύνδεση της αυτόνομης επαρχίας με την κυρίως Αρμενία, υπό ρωσική στρατιωτική προστασία.
Αν συνεχιζόταν ο πόλεμος η Αρμενία θα έχανε σε διάστημα ωρών το Στεπανακέρτ με ανυπολόγιστες συνέπειες σε ανθρώπινες απώλειες, όχι μόνο ένστολων, αλλά κυρίως αμάχων που δεν θα είχαν προλάβει να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.
Ναι, λοιπόν, το «ξανθό γένος» που αποτελεί αντικείμενο εύκολης λοιδορίας από τους νεροκουβαλητές της αντι ρωσικής υστερίας στην Ελλάδα, διέσωσε τους Αρμένιους από τον όλεθρο. Την ώρα που η υπόλοιπη Ευρώπη σφύριζε αδιάφορα. Για τους Γερμανούς δεν συζητάμε. Απέκλεισαν το ζήτημα από την ατζέντα όλων των ευρωπαϊκών συναντήσεων και έκαναν ότι δεν έβλεπαν.
Μισούν τους Αρμένιους όπως ακριβώς και οι Τούρκοι και είναι ιστορικά αποδεδειγμένο ότι μαζί τους συντόνισαν την πρώτη γενοκτονία. Είδαμε όμως και τους Γάλλους. Πιο αδιάφορος…πεθαίνεις. Κάτι γενικόλογες παραινέσεις από τον Μακρόν, αλλά ούτε κουβέντα για έμπρακτη βοήθεια. Άφησε στη τύχη του ένα έθνος χριστιανικό, παραδοσιακά φιλικό προς τη χώρα του.
Πολλοί Αρμένιοι έχουν ως δεύτερη γλώσσα τα γαλλικά και η αρμενική διανόηση έχει γαλουχηθεί στην γαλλική κουλτούρα. Επιπλέον ο Γάλλος πρόεδρος βρίσκεται αυτή τη περίοδο στα μαχαίρια με τον Ερντογάν. Κι όμως μόλις που ακούσαμε τη φωνή του. Γεγονός που προϊδεάζει για το τι θα κάνει σε περίπτωση ελληνο-τουρκικής θερμής αντιπαράθεσης.
Απέφυγαν, τέλος, για ευνόητους λόγους, τα ελληνικά μέσα να προβάλλουν και τα παρατράγουδα στο Ερεβάν. Την μπούκα στην αρμενική βουλή και τις αυθόρμητες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για την ήττα. Εύλογη η αγανάκτηση, μόνο που επιτρέψτε μου να σας πω ότι ο Νικόλ Πασινιάν, ο πρωθυπουργός της χώρας, δεν υπήρξε προδότης. Πολέμησε και αντιστάθηκε. Έστειλε τη γυναίκα του και το παιδί του στην πρώτη γραμμή.
Προτίμησε την συνθηκολόγηση όταν είδε πλέον ότι η χώρα του έμεινε μόνη και κινδυνεύει με αφανισμό. Το λάθος του ήταν ότι δεν φρόντισε να ενισχύσει την αμυντική θωράκιση της Αρμενίας. Αλλά και πάλι, μόλις δύο χρόνια βρισκόταν στην εξουσία. Τι να πούμε κι εμείς για τους δικούς μας, που τα τελευταία 25 χρόνια εκχωρούν εθνική κυριαρχία χωρίς να ακουστεί μπαμ και ταυτόχρονα υπονομεύουν την αποτρεπτική ικανότητα της χώρας, μειώνοντας το αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων.
Μετά από τα σκαψίματα ξεκινούν οι εργασίες ασφαλτόστρωσης επί των κεντρικών δρόμων της Ναυπάκτου.
Αφού ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αντικατάστασης αμιαντοσωλήνων, της υπογειοποίησης δικτύου από τη ΔΕΗ, οι τοποθετήσεις «έξυπνων διαβάσεων», καθώς και άλλα …μερεμέτια, ξεκινούν τις επόμενες ημέρες οι εργασίες ασφαλτόστρωσης επί της οδού Αθανασιάδη Νόβα- πρώην Μεσολογγίου, και όχι μόνο, στην Ναύπακτο.
Στο συνολικό έργο περιλαμβάνονται και ασφαλτοστρώσεις στην οδό Τζαβέλα, από την πλατεία Φαρμάκη έως και το Δημαρχείο, και στη συνέχεια από εκεί έως και τη διασταύρωση της Μεσολογγίου με την οδό Θέρμου.
Για το χρονοδιάγραμμα των εργασιών δεν υπάρχει κάποια ενημέρωση, με την τουριστική περίοδο ωστόσο να είναι προ των πυλών.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό κατά την διάρκεια των εργασιών θα ισχύσουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, με τις οδούς Θέρμου και Ναυμαχίας Ναυπάκτου (παραλιακή Ψανής) να εξυπηρετούν την κίνηση των οχημάτων.
Στο μεγάλο συνέδριο για τον Τουρισμό στη Δυτική Ελλάδα, «Travel West Forum» συμμετείχε και μίλησε ο δήμαρχος Ναυπακτίας Βασίλης Γκίζας. Το Συνέδριο διοργανώνεται από το The Best Portal, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Επιμελητήριο Αχαΐας, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Λιμένος Πατρών και υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Πατρών.
Ο Βασίλης Γκίζας μίλησε για τη Ναυπακτία και για το πώς ένας σημαντικός πλέον προορισμός, μπορεί να περάσει στο επόμενο στάδιο: στη βιώσιμη, ποιοτική και ισόρροπη ανάπτυξη. Τόνισε ιδιαίτερα στην ανάγκη για επένδυση όχι μόνο στην επισκεψιμότητα, αλλά στην εμπειρία του επισκέπτη, στις υποδομές, στην προσβασιμότητα, στην προστασία της ταυτότητάς της Ναυπακτίας, στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και στη σύνδεση του τουρισμού με την τοπική κοινωνία.
Στη διοργάνωση συμμετείχαν σημαντικές προσωπικότητες από τον χώρο της πολιτικής, της αυτοδιοίκησης, της επιχειρηματικότητας και του τουρισμού. Μεταξύ των ομιλητών ξεχώρισαν ο πρώην Πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Βιώσιμων Μεταφορών και Τουρισμού Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Κώτσηρας, ο Υφυπουργός Πολιτισμού Ιάσονας Φωτήλας, ο δημοσιογράφος και Ambassador Δήμου Μεσολογγίου Νίκος Αλιάγας, ο Δημήτριος Μάντζος, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ο Διονύσης Τεμπονέρας καθώς και δεκάδες ακόμη εκλεκτοί ομιλητές, προσδίδοντας κύρος και βαρύτητα στις εργασίες του συνεδρίου.
Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας που καθιερώθηκε το 1910 να γιορτάζεται στις 8 Μαΐου, ας δούμε κάποια στατιστικά στοιχεία αναφορικά με τις γυναίκες.
► Στον πλανήτη μας ζουν 4,17 δισεκατομμύρια άνδρες και 4,13 δισεκατομμύρια γυναίκες, με την αναλογία ανδρών προς γυναίκες να διαμορφώνεται σε 50,26% έναντι 49,79%.
► Έχουμε δηλαδή 42.346.740 περισσότερους άνδρες απ’ ό,τι γυναίκες στον κόσμο, μολονότι η εντύπωση είναι ότι ισχύει το αντίθετο.
► Στην Ελλάδα οι 3 στους 4 αποφοίτους σχολών σχετικών με την εκπαίδευση, την υγεία και την πρόνοια, τις ανθρωπιστικές σπουδές και τις τεχνικές είναι γυναίκες. Όσον αφορά τις σχολές που εντάσσονται στα πεδία της επιστήμης, της τεχνολογίας, της μηχανικής και των μαθηματικών, οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν το 41% των αποφοίτων.
► Οι γυναίκες αποτελούν περίπου το 43% του αγροτικού εργατικού δυναμικού παγκοσμίως. Το 2022 οι γυναίκες στην ΕΕ κέρδιζαν κατά μέσο όρο 12,2% λιγότερα ανά ώρα από τους άνδρες. Επιπλέον οι γυναίκες εργάζονται συχνότερα με μερική απασχόληση, με αποτέλεσμα να έχουν λιγότερες αμειβόμενες και συνολικά χαμηλότερες ετήσιες αποδοχές.
► Από τα 27 μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δηλαδή του θεσμικού οργάνου που καθορίζει τους γενικούς προσανατολισμούς και τις προτεραιότητες της ΕΕ, μόλις τρεις είναι οι γυναίκες: η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν, της Ιταλίας η Τζορτζια Μελόνι και της Λετονίας η Εβίκα Σιλίνια.
► Το ποσοστό των εδρών στα εθνικά κοινοβούλια που κατέχουν γυναίκες υπερδιπλασιάστηκε από το 1997 έως το 2025 φθάνοντας περίπου το 27% παγκοσμίως. Παρά την πρόοδο, μόνο 6 χώρες (Ρουάντα, Κούβα, Νικαράγουα, Ανδόρα, Μεξικό, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) έχουν επιτύχει τουλάχιστον 50% γυναικεία εκπροσώπηση.
► Το βραβείο Νομπέλ Λογοτεχνίας έχει απονεμηθεί σε 104 άνδρες και 18 γυναίκες. Οι 9 από αυτές βραβεύτηκαν τον 21ο αιώνα. Στην περίπτωση του Νομπέλ Φυσικής, η βράβευση της πρώτης γυναίκας ήρθε το 1903, δύο χρόνια μετά την παρθενική χρονιά των βραβείων, η Μαρία Κιουρί το μοιράστηκε με τον σύζυγό της Πιερ Κιουρί, αλλά και τον Γάλλο Αντρέ Μπεκερέλ.
► Μία στις τρεις γυναίκες παγκοσμίως θα βιώσει στη ζωή της σεξουαλική βία παγκοσμίως. Με βάση τα στοιχεία του ΟΗΕ, περίπου 263 εκατομμύρια γυναίκες σε κάθε γωνιά της Γης έχουν βιώσει σεξουαλική βία από άτομα που δεν είναι σύντροφοί τους.
Κάθε 11 λεπτά μία γυναίκα δολοφονείται από κάποιο μέλος της οικογένειάς της σε κάποια γωνιά του πλανήτη.
Συμπερασματικά, λίγο ως πολύ, η θέση της γυναίκας σε σύγκριση με τον άνδρα παραμένει πάντα μειονεκτική.