Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μπαράζ διατάξεων για ΟΤΑ σε νέα ΠΝΠ

Published

on

Βουλή-κορονοιος-Nafsweek

Σειρά ρυθμίσεων για τους Φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θεσπίστηκαν με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που συνολικά περιλαμβάνει 72 άρθρα και δημοσιεύθηκε την 20η Μαρτίου (Φ.Ε.Κ. Α’ 68/20.3.2020).

Αλλαγή στο Φιλόδημο, παράταση συμβάσεων ΙΔΟΧ, παράταση προθεσμιών και απευθείας αναθέσεις, είναι μερικές από τις παρεμβάσεις.

Υπογραμμίζεται ότι χρειάζεται αυξημένη προσοχή στην εφαρμογή των διατάξεων από τις Υπηρεσίες των ΟΤΑ. Δεδομένης της ταχύτητας με την οποία μεταβάλλεται το θεσμικό πλαίσιο από ΠΝΠ σε ΠΝΠ, καθώς δεν δημοσιεύονται Αιτιολογικές Εκθέσεις για να εξηγούν τι και γιατί θεσπίζεται, ενώ κάποιες Εγκύκλιοι περιορίζονται σε επανάληψη του κειμένου της ΠΝΠ. Ασφαλής τρόπος για να καταστεί κατανοητό τι ακριβώς μπορεί τελικά να εφαρμοστεί, είναι η προσεκτική αντιπαραβολή κάθε νέας διάταξης με τις προηγούμενες που διαδοχικά τροποποιούνται / συμπληρώνονται / παρατείνονται / αναστέλλονται.

 

Ενδεικτικά από το σύνολο των διατάξεων εκείνες που άμεσα αφορούν ειδικά τους ΟΤΑ, είναι οι κάτωθι:

Άρθρο τέταρτο – “Παράταση προθεσμίας για υποβολή γνώμης Δημοτικών Συμβουλίων

Εξαιρετικά για το έτος 2020, η δεκαπενθήμερη προθεσμία των παρ.1Α και 1Γ του αρ.41 του ν.1249/1982 παρατείνεται έως 31.5.2020 (αφορά τον προσδιορισμό της αξίας ακινήτων).

Άρθρο τριακοστό έβδομο – “Κατεπείγουσες διατάξεις λειτουργίας ΟΤΑ

1] Στο αρ.24 της από 14.3.2020 ΠΝΠ επέρχονται οι εξής τροποποιήσεις:

α) Μετά το α’ εδάφιο της παρ.2 προστίθεται εδάφιο: Οι κατά το προηγούμενο εδάφιο συμβάσεις δεν υπόκεινται στους χρονικούς περιορισμούς των 12 μηνών που προβλέπονται στην παρ.1 του αρ.206 του Κώδικα Δημοτικών Υπαλλήλων και της περ.ιε’ της παρ.2 του αρ.1 του ν.3812/2009, καθώς και στον χρονικό περιορισμό των 3 μηνών της παρ.1 του αρ.5 του π.δ.164/2004.

β) Στο τέλος της παρ.2 προστίθεται εδάφιο: Για το προσωπικό της παρούσας δεν εφαρμόζεται το αρ.5 της από 11.3.2020 ΠΝΠ.

2] α) Ειδικά για το έτος 2020, η προθεσμία της παρ.1 του αρ.160 του Κώδικα Δήμων παρατείνεται έως τις 31.5.2020.

β) Προϋπολογισμοί ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού, οι οποίοι έχουν ψηφιστεί από τα οικεία Συμβούλια και έχουν τη σύμφωνη γνώμη του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας Ο.Τ.Α., η οποία παρασχέθηκε κατά την παρ.6 του αρ.77 και την παρ.3 του αρ.78 του ν.4172/2013 και για τους οποίους, έως της έναρξη ισχύος της παρούσας, δεν έχει εκδοθεί η ειδική πράξη έγκρισης της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, εκτελούνται αμέσως. Η περ.α’ της παρ.7 του αρ.24 της από 14.3.2020 ΠΝΠ ισχύει αναλόγως. Οι διατάξεις των δύο προηγούμενων εδαφίων ισχύουν αναλόγως και για τους προϋπολογισμούς των Νομικών Προσώπων των Ο.Τ.Α., καθώς και των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων.

3] Στις συμβάσεις των παρ.3 και 5 του αρ.10 της από 11.3.2020 ΠΝΠ, των παρ.3, 4 και 6 του αρ.24 της από 14.3.2020 ΠΝΠ, καθώς και σε κάθε άλλη σύμβαση προμήθειας αγαθών και υπηρεσιών που εκτελείται για κατεπείγοντες λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας από τη διασπορά του κορωνοϊού, σύμφωνα με την οικεία βεβαίωση της Αναθέτουσας Αρχής, το όριο πάνω από το οποίο διενεργείται προσυμβατικός έλεγχος νομιμότητας από το Ελεγκτικό Συνέδριο, καθορίζεται στο ποσό των 900.000 ευρώ. Οι διατάξεις της παρούσας ισχύουν από 14.3.2020.

4] Με απόφαση του οικείου Περιφερειάρχη ή Δημάρχου, κατά περίπτωση, μπορεί να αναστέλλεται για το έτος 2020, η εκτέλεση των Προγραμμάτων τουριστικής προβολής του αρ.30 του ν.3498/2006 των Περιφερειών και των Δήμων της Χώρας.

5] Συμβάσεις ΙΔΟΧ προσωπικού Ανταποδοτικών Υπηρεσιών των ΟΤΑ Α’ βαθμού και των Νομικών τους Προσώπων, οι οποίες λήγουν έως τις 30.6.2020, παρατείνονται από τη λήξη τους για 4 μήνες, με απόφαση της οικείας Οικονομικής Επιτροπής για τους Δήμους και με απόφαση του αρμόδιου οργάνου για τα Νομικά Πρόσωπα.

6] Αναστέλλεται έως τις 30.6.2020 η ισχύς της παρ.2 του αρ. 10 της υπ’ αρ. 129/2534/2010 ΚΥΑ (Β’ 108). (αφορά τα όρια κατανάλωσης καυσίμων υπηρεσιακών οχημάτων)

7] Από 1.3.2020 έως και 31.5.2020 αναστέλλεται η καταβολή μισθωμάτων σε Δήμους για την ενοικίαση κυλικείων εντός σχολικών μονάδων και εντός κοιμητηρίων.

8] Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, επιχειρήσεις που διακόπτουν ή περιορίζουν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους, λόγω των μέτρων αποτροπής της διασποράς του κορωνοϊού και δεν κάνουν χρήση παραχωρημένου κοινόχρηστου χώρου, σύμφωνα με το αρ.13 του από 24-9/20-10-1958 β.δ., μπορεί να απαλλάσσονται από τα αναλογούντα τέλη για το χρονικό διάστημα που ισχύουν οι περιορισμοί. Με την απόφαση αυτή μπορεί να ρυθμίζονται και θέματα συμψηφισμού με μελλοντικές απαιτήσεις τελών, σε περίπτωση που έχουν ήδη καταβληθεί ποσά εντός του διαστήματος απαλλαγής.

9] Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, επιχειρήσεις που διακόπτουν τη λειτουργία τους λόγω των μέτρων αποτροπής της διασποράς του κορωνοϊού μπορεί να απαλλάσσονται του ενιαίου ανταποδοτικού τέλους καθαριότητας και φωτισμού του α’ εδαφίου της παρ.1 του αρ.1 του ν.25/1975, για το χρονικό διάστημα που ισχύουν οι περιορισμοί. Με την απόφαση αυτή μπορεί να ρυθμίζονται και θέματα συμψηφισμού με μελλοντικές απαιτήσεις τελών, σε περίπτωση που έχουν ήδη καταβληθεί ποσά εντός του διαστήματος απαλλαγής.

10] Στο αρ. 24 της από 14.3.2020 Π.Ν.Π. προστίθεται παρ.10 ως εξής: «10. Μέχρι 31.5.2020, οι Δήμοι και οι Περιφέρειες δύνανται να διενεργούν προμήθειες για την παροχή γευμάτων και τροφίμων για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, με απευθείας ανάθεση κατά παρέκκλιση κάθε σχετικής διάταξης της κείμενης εθνικής νομοθεσίας περί δημοσίων συμβάσεων, σύμφωνα με τις περ.(α) και (β) της παρ.3 του αρ.10 της από 11.3.2020 ΠΝΠ.

11] α) Η περ.β’ της παρ.9 του αρ.53 του ν.4314/2014 αντικαθίσταται ως εξής: «β. τη διαχείριση και την παρακολούθηση Αναπτυξιακών και Ειδικών Προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από εθνικούς ή συγχρηματοδοτούμενους πόρους,» (αφορά την Ειδική Υπηρεσία του Υπ.Εσωτερικών)

β) Το α’ εδάφιο της παρ.1 του αρ.69 του ν.4509/2017 αντικαθίσταται ως εξής: «1. Στο πλαίσιο υλοποίησης Προγράμματος Χορήγησης Επενδυτικών Δανείων από το Υπουργείο Εσωτερικών με σκοπό την προμήθεια αγαθών και την κατασκευή έργων στους τομείς ύδρευσης, αποχέτευσης, αντιπλημμυρικής προστασίας, αποκατάστασης ζημιών από φυσικές καταστροφές, αποκατάστασης Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (Χ.Α.Δ.Α.), αγροτικής οδοποιίας και ανέγερσης ή αποκατάστασης δημοτικών κτιρίων, καθώς και για την προμήθεια αγαθών και υπηρεσιών πολιτικής προστασίας και προστασίας της δημόσιας υγείας και εν γένει δράσεις κοινωνικής συνοχής, οι ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού και τα Νομικά τους Πρόσωπα δύνανται να συνομολογούν επενδυτικά δάνεια με το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων.» (είναι αλλαγή – προσθήκη στο θεσμικό πλαίσιο του ΦΙΛΟΔΗΜΟΥ).

 

Κατά τα λοιπά, το Μέρος Γ’ της ΠΝΠ περιλαμβάνει πολλές ρυθμίσεις για την ψηφιακή λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης, όπως την έκδοση εγγράφων μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης, τις αιτήσεις πολιτών μέσω αυτής, την ηλεκτρονική υπεύθυνη δήλωση, την ηλεκτρονική εξουσιοδότηση, τη νομική ισχύ ηλεκτρονικών υπογραφών και σφραγίδων  κλπ.  Μεταξύ αυτών, το αρ.29 αφορά την υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων στα ΚΕΠ.

 

Το αρ.38 έχει ως αντικείμενο ζητήματα ανθρώπινου δυναμικού του Δημόσιου Τομέα. Εκ νέου αλλαγή της διάταξης προηγούμενων ΠΝΠ για την είσοδο κοινού στις Δημόσιες Υπηρεσίες, ρυθμίσεις για τις άδειες και τις διευκολύνσεις, αναστολή για δύο μήνες πάσης φύσεως προθεσμιών για υποβολή αιτήματος ή διοικητικής προσφυγής ενώπιον της Διοίκησης.

Το αρ.41 αφορά την άδεια ειδικού σκοπού εργαζόμενων γονέων στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα

πηγη: airetos

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

195 χρόνια από την απελευθέρωση της Ναυπάκτου

Published

on

By

Μόνο με στενή πολιορκία και αποκοπή του ανεφοδιασμού ήταν δυνατόν να πέσει το κάστρο του Έπαχτου.

Για τον καλύτερο συντονισμό ο κυβερνήτης (Δ/γμα 23 .01. 1829) διορίζει πληρεξούσιο τοποτηρητή Στερεάς Ελλάδας και του Στρατοπέδου τον αδερφό του Αυγουστίνο Καποδίστρια, ο οποίος στις 10 Μαρτίου 1829  αφικνείται και ο ίδιος στη Ναύπακτο.

Τα ελληνικά στρατεύματα με εντολή του Αυγουστίνου Καποδίστρια καταφτάνουν από τις 8 Μαρτίου 1829 και πολιορκούν τα κάστρα Αντιρρίου και Ναυπάκτου από την ξηρά, ενώ ο στόλος υπό τον Ανδρέα Μιαούλη   αποκλείει και τις θαλάσσιες διόδους.

Στις 13 Μαρτίου παραδίδεται το Αντίρριο ύστερα από ψευτοπόλεμο.

Στις 16 Μαρτίου ο κλοιός περί το κάστρο της Ναυπάκτου γίνεται στενότερος.

Η Α’ Χιλιαρχία, με Χιλίαρχό τον Κίτσο Τζαβέλα, η 500αρχία του Νικόλα Τζαβέλα και τα Σώματα του Β. Μαστραπά, Γιάννη Μακρυγιάννη – Κραβαρίτη καταλαμβάνουν τις θέσεις από τον Αϊ-Γιώργη, τη μεγάλη Βάρναράχη μέχρι απέναντι από την Ακρόπολη του  Ίτς Καλέ.

Ο Χατζηχρήστος με ιππικό και πεζικό και το σώμα του Βέρη κλείνει την δυτική πλευρά από τη θάλασσα μέχρι το Ιτς Καλέ και ο συνταγματάρχης Πιερρής, αρχηγός του τακτικού στρατού, καταλαμβάνει τους λόφους   πίσω από το κάστρο με το πυροβολικό.

Η τανάλια είχε πλέον σφίξει.  Οι τούρκοι που ήταν στην μικρή Βάρναράχη υποχωρούν και εισέρχονται στο κάστρο.  Ο λόφος αυτός περιέρχεται στο στα ελληνικά χέρια.

Οι  αλλεπάλληλες επιθέσεις των ελληνικών στρατευμάτων δεν έφεραν αποτέλεσμα.

Οι Τούρκοι δεν μπορούν να ανεφοδιαστούν και αναγκάζονται να συνθηκολογήσουν.

Στις 8 Απριλίου ο κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας φτάνει στη Ναύπακτο.

Στις  11 Απριλίου 1829 υπογράφεται η συνθήκη και σταματούν οι εχθροπραξίες.

Στις 12 Απριλίου αποχωρεί ο κυβερνήτης.

Στις 17 προς 18 Απριλίου ο τακτικός στρατός υπό τον συνταγματάρχη Πιερρή εισέρχεται στην Ακρόπολη.

Στις 22 Απριλίου αποχωρεί ολόκληρη η τουρκική φρουρά και τα ελληνικά στρατεύματα      εισέρχονται σε όλο το  κάστρο.

Στις  28 Απριλίου 1829 ο Αυγουστίνος Καποδίστριας διοικητής διακηρύσσει:

«Κυματίζει τέλος πάντων η ελληνική σημαία εις την Ακρόπολιν της Ναυπάκτου και το σεμνόν του Σταυρού σημείον,  μετά παρέλευση ήδη 140 ετών ανυψώθει πάλιν εις τα υψηλά ταύτα τείχη».

Τον Ιανουάριο του 1830 έγινε στην πόλη ο πρώτος εορτασμός της απελευθέρωσής της και το  πρωί της ημέρας εκείνης εσήμαναν «ο ήχος των κωδώνων και ο βόμβος των πυροβόλων», με την ελληνική σημαία να κυματίζει στην Ακρόπολη της Ναυπάκτου.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΚΝΔ: Οι εργαζόμενοι έστειλαν το μήνυμα

Published

on

By

Με προσυγκέντρωση των συνδικάτων στο κτήριο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ναυπακτίας και Δωρίδας ΕΚΝΔ, και πορεία προς την κεντρική πλατεία Φαρμάκη το ΕΚΝΔ   συμμετείχε  στην  24ωρη Γενική Απεργία της 17ης  Απριλίου που προκήρυξε η ΓΣΕΕ.

Στην συγκέντρωση όπου χαιρέτησαν ο πρόεδρος του ΕΚΝΔ Αριστομένης Χάρος και εκπρόσωποι συνδικάτων, οι εργαζόμενοι έστειλαν το μήνυμα πως δεν μπορούν να πορευθούν με μισθούς στα τάρταρα και με την ακρίβεια στα ύψη.

Δήλωσαν την αντίθεσή τους στις  αυξήσεις της κυβέρνησης που σε καμία περίπτωση δε διασφαλίζουν συνθήκες στις οποίες ένας εργαζόμενος που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό, δε θα βρίσκεται κάτω από το κατώφλι της φτώχειας και θα έχει ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο.

«Δεν ζητάμε ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό, ζητάμε αυξήσεις από τους εργοδότες μας για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Ζητάμε πίσω τα εργαλεία συλλογικής διαπραγμάτευσης μέσω της επαναφοράς του θεσμικού πλαισίου των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας» φώναξαν στην συγκέντρωση οι εργαζόμενοι.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το ΕΚΝΔ συμμετέχει στην  24ωρη Γενική Απεργία της 17ης Απριλίου

Published

on

By

Σε ανακοίνωσή του για την 24ωρη Γενική Απεργία της  Τετάρτης 17ης Απριλίου,  το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ναυπακτίας και Δωρίδας αναφέρει: 

“Την ώρα που η ακρίβεια έχει γίνει θηλιά στο λαιμό των εργαζομένων, με τον πληθωρισμό να έχει εξαντλήσει τα εισοδήματά τους και την αγοραστική τους δύναμη να βρίσκεται στα τάρταρα, την ώρα που η ΓΣΕΕ έχει τεκμηριωμένα καταθέσει πρόταση για αύξηση στο 60% του διάμεσου μισθού που είναι το κατώφλι της φτώχειας συν την αύξηση της παραγωγικότητας και τον εκτιμώμενο πληθωρισμό, την ώρα που η Ελλάδα είναι πρώτη στη συμμετοχή των επιχειρηματικών κερδών στο εθνικό εισόδημα αλλά προτελευταία στους μισθούς των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, η Κυβέρνηση ανακοινώνει κατώτατο μισθό αναντίστοιχο των αναγκών των εργαζομένων.

Αυξήσεις που σε καμία περίπτωση δε διασφαλίζουν συνθήκες στις οποίες ένας εργαζόμενος που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό, δε θα βρίσκεται κάτω από το κατώφλι της φτώχειας και θα έχει ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο.

Εμείς δε ζητάμε ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό, ζητάμε αυξήσεις από τους εργοδότες μας για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Ζητάμε πίσω τα εργαλεία συλλογικής διαπραγμάτευσης μέσω της επαναφοράς του θεσμικού πλαισίου των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Απαιτούμε μείωση των διοδίων της Γέφυρας Ρίου –Αντιρρίου.

Το ΕΚΝΔ   έχει λάβει απόφαση και συμμετέχει στην  24ωρη Γενική Απεργία για τις 17 Απριλίου.

Οι εργαζόμενοι και αυτό το μήνυμα είναι σαφές, δε μπορούν να πορευθούν με μισθούς στα τάρταρα και με την ακρίβεια στα ύψη.

ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ

ΤΕΤΑΡΤΗ   17   ΑΠΡΙΛΗ

ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

ΩΡΑ 9:30″

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ