Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Ναύπακτος: Συγκέντρωση του ΚΚΕ ενάντια τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία

Published

on

Ν. Παπαναστάσης: «Το πραγματικό δίλημμα είναι: Με τους λαούς ή με τους ιμπεριαλιστές»

«Αυτά που βλέπουμε σήμερα στην Ουκρανία είναι το ορατό αποτέλεσμα των γεωπολιτικών εξελίξεων τουλάχιστον της τελευταίας δεκαετίας στην περιοχή. Είναι το αποτέλεσμα των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για το μοίρασμα αγορών και σφαιρών επιρροής, ανάμεσα στις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ και τη στρατηγική της “ευρωατλαντικής διεύρυνσης”, από τη μια πλευρά, και, από την άλλη, τη στρατηγική της καπιταλιστικής Ρωσικής Ομοσπονδίας για τα δικά της εκμεταλλευτικά σχέδια σε βάρος των λαών, για να ενισχύσει τον δικό της ιμπεριαλιστικό συνασπισμό (Ευρασιατική Οικονομική Ένωση, Οργανισμός Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας) στην περιοχή της πρώην ΕΣΣΔ», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Νίκος Παπαναστάσης, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, σε συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο λιμάνι της Ναυπάκτου, το απόγευμα της Δευτέρας.

Στο κάλεσμα της Κομματικής Οργάνωσης ανταποκρίθηκαν εργαζόμενοι, νέοι και νέες, σε συνέχεια των προηγούμενων δράσεων ενημέρωσης με τις θέσεις του ΚΚΕ για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, καλώντας να σταματήσει κάθε εμπλοκή της Ελλάδας, να κλείσουν τώρα οι βάσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, να μη βγει εκτός συνόρων της χώρας κανένας φαντάρος ή αξιωματικός.

Στην ομιλία του ο Ν. Παπαναστάσης στάθηκε στο πισωγύρισμα της ιστορίας από τις ανατροπές του σοσιαλισμού πριν από 30 και πλέον χρόνια, με την ανάδειξη των αστικών τάξεων και των καπιταλιστών που βρίσκονται στην εξουσία σήμερα και στη Ρωσία και την Ουκρανία, που συναντιούνται στον αντικομμουνισμό, στην παραχάραξη της Ιστορίας και τη συκοφάντηση της Σοβιετικής Ένωσης, στην ενίσχυση του εθνικισμού (ρωσικού και ουκρανικού) και στην αποσιώπηση των κοινών εργατικών – λαϊκών συμφερόντων.

«Το ΚΚΕ, από την πρώτη στιγμή δεν μάσησε τα λόγια του. Πήρε ξεκάθαρη θέση. Αμέσως καταδίκασε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και εξέφρασε την αλληλεγγύη του στον λαό αυτής της χώρας.

Από την πλευρά των λεγόμενων δυτικών χωρών, από την πρώτη ημέρα του πολέμου, κυριάρχησε μια ιδιαίτερα μεθοδευμένη προσπάθεια εξαπάτησης των λαών, κυρίως της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Οι κυβερνήσεις τους, με δεκανίκια τα αστικά ΜΜΕ, ανακάλυψαν τα δεινά που βιώνει ο ουκρανικός λαός, μόνο που όλα αυτά τα είδαν δήθεν την ημέρα της εισβολής των ρωσικών στρατευμάτων», είπε ο Ν. Παπαναστάσης, που στάθηκε αναλυτικά στις αιτίες και της τελευταίας πολεμικής αναμέτρησης, υπογραμμίζοντας ότι «η ρωσική εισβολή σηματοδοτεί την τυπική έναρξη ενός πολέμου που προετοιμάστηκε με βήματα που έγιναν την προηγούμενη περίοδο. Μέσα σ’ αυτήν συσσωρεύτηκε το εύφλεκτο υλικό, έγινε η έκρηξη, άναψε και δυστυχώς υπάρχουν οι προϋποθέσεις να επεκταθεί παραπέρα η φωτιά».

Αναφέρθηκε στις διαχρονικές ευθύνες των ελληνικών κυβερνήσεων και των αστικών κομμάτων (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ κ.ά.), για την πρόσδεση της Ελλάδας στο «άρμα» των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, με την εμπλοκή της και σε μια σειρά επεμβάσεις ανά τον κόσμο (Ιράκ, Γιουγκοσλαβία, Αφγανιστάν κ.α.), τη μετατροπή της και σήμερα σε ΝΑΤΟικό ορμητήριο απ’ άκρη σε άκρη, με ό,τι κινδύνους αυτό μπορεί να συνεπάγεται και για τον λαό και παράλληλα ανέδειξε τις συνολικές θέσεις του ΚΚΕ.

«Ο λαός και τα παιδιά του έχουν μόνο μια επιλογή: Να απορρίψουν την πολεμική προετοιμασία και τη συμμετοχή στον πόλεμο, την προπαγάνδα που στηρίζει αυτήν την πολιτική, τις κατασκευασμένες ειδήσεις που αναμασούν τα παπαγαλάκια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στα ΜΜΕ και στο διαδίκτυο», τόνισε και υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να δοθεί απάντηση στην προσπάθεια επιβολής «σιγής νεκροταφείου» για κάθε φωνή που δεν αναπαράγει τις θέσεις των ευρωατλαντικών επιτελείων καθώς και για να μη διαλέξουν οι εργαζόμενοι και ο λαός στρατόπεδο ιμπεριαλιστών, επισήμανε:

«Το πραγματικό δίλημμα είναι: Με τους λαούς ή με τους ιμπεριαλιστές. Αυτό είναι το δίλημμα. Η εργατική – λαϊκή πάλη μπορεί και πρέπει να χαράξει αυτοτελή, ανεξάρτητη γραμμή, μακριά από όλα τα αστικά και ιμπεριαλιστικά σχέδια, στην πάλη για την κατάργηση του καθεστώτος της εκμετάλλευσης. Αυτός είναι ο δρόμος για να βγουν νικητές οι λαοί. Σε κάθε χώρα πρέπει να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τις αιτίες που τον γεννούν, στις αστικές τάξεις που τον διευθύνουν και τις κυβερνήσεις τους, στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες που μας σέρνουν στον πόλεμο ή επιβάλλουν μια δήθεν «ειρήνη” με το πιστόλι στον κρόταφο των λαών. Να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στην εμπλοκή. Να καταδικαστούν η στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας, οι ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ που πυροδοτούν τον πόλεμο. Να συντονιστεί η πάλη των λαών, ώστε αυτοί να δώσουν τη διέξοδο από τον πόλεμο, βάζοντας στο στόχαστρο τον πραγματικό τους αντίπαλο. Να εκφραστεί η γνήσια ανθρώπινη λαϊκή αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, να απομονωθούν οι φασιστικές και εθνικιστικές ομάδες που σπέρνουν το μίσος».

 

 

 

 

 

 

ΕΛΛΑΔΑ

Οι έδρες των Σπαρτιατών και τα Συνταγματικά διλήμματα

Published

on

By

Οι υποστηρικτές της απαγόρευσης των πολιτικών κομμάτων και στην Ελλάδα αντέτειναν ότι η Δημοκρατία δεν μπορεί να αυτοκτονεί και πρέπει να αμύνεται απέναντι στους εχθρούς της.

Η συνέχεια όμως μάλλον τους διέψευσε: Μπορεί να απαγορεύθηκαν οι Έλληνες του Ηλία Κασιδιάρη, κατήλθαν όμως με την υποστήριξή του στις εκλογές οι Σπαρτιάτες και κατέλαβαν ένα όχι ευκαταφρόνητο εκλογικό ποσοστό.

Σαν να μην έφτανε αυτό, υποβλήθηκαν ενστάσεις στο ΑΕΔ (Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο) με αίτημα να εκπέσουν οι βουλευτές των Σπαρτιατών από τις έδρες τους.

Τι θα γίνει με τις έδρες των εκπεσόντων βουλευτών στις δώδεκα εκλογικές περιφέρειες όπου οι Σπαρτιάτες εξέλεξαν βουλευτή;

Μήπως οι έδρες αυτές να δοθούν στα κόμματα, τα οποία στις συγκεκριμένες εκλογικές περιφέρειες εμφανίζουν τον μεγαλύτερο αριθμό αδιάθετων ψήφων;

Αλλά κάτι τέτοιο δεν θα προσέκρουε στη λογική του εκλογικού νόμου, ο οποίος κατανέμει τις έδρες και με βάση τη δύναμη των κομμάτων στο σύνολο της Επικράτειας, προβλέποντας τη μεταφορά αδιάθετων υπολοίπων ανάμεσα στις διάφορες εκλογικές περιφέρειες;

Αφού κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να είναι σωστό, μήπως να μοιραστούν οι έδρες των Σπαρτιατών αναλογικά στα άλλα κόμματα, τα οποία εκπροσωπούνται στη Βουλή;

Με ποιον νόμο όμως και με ποια κριτήρια θα γίνει αυτή η κατανομή των εδρών;

Τι θα γίνει με τη στρογγυλοποίηση των δεκαδικών που θα προκύψουν;

 

Ας ερευνήσουμε τότε μια τρίτη λύση: Οι Σπαρτιάτες να θεωρηθούν πλασματικά και εκ των υστέρων ότι δεν συγκέντρωσαν το απαραίτητο 3% για να εισέλθουν στην Βουλή και με το δεδομένο αυτό να εφαρμοστεί ο εκλογικός νόμος και να μοιραστούν οι έδρες τους στα άλλα κόμματα. Σε μια τέτοια περίπτωση, θα εφαρμόσουμε τον εκλογικό νόμο με βάση ένα δεδομένο, που ξέρουμε ότι δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα (αφού οι Σπαρτιάτες έλαβαν πάνω από 3%).

 

Τέταρτη λύση: Να θεωρήσουμε ότι οι ψήφοι στους Σπαρτιάτες δεν είναι έγκυρες και έτσι να γίνει ανακατανομή των εδρών. Αυτό όμως θα έχει πολλαπλές επιπτώσεις στην εκ νέου εφαρμογή του εκλογικού νόμου για την ανακατανομή των εδρών (π.χ. ως προς το εκλογικό μέτρο), αυξάνοντας τον κίνδυνο για πιθανές «καραμπόλες» στις διάφορες εκλογικές περιφέρειες. Εξάλλου, δεν μπορεί να είναι άκυρες οι ψήφοι υπέρ των Σπαρτιατών στις δώδεκα εκλογικές περιφέρειες όπου εξέλεξαν βουλευτή και έγκυρες σε όλες τις άλλες εκλογικές περιφέρειες.

 

Και τέλος: Την ανακατανομή των εδρών θα την αποφασίσει το ίδιο το ΑΕΔ ή μήπως θα παραπέμψει το ζήτημα στην Ανωτάτη Εφορευτική Επιτροπή, που θα πρέπει να συγκροτηθεί εκ νέου;

Το σημαντικό όμως είναι κάτι άλλο: Όπου και με όποιον τρόπο και να δοθούν οι έδρες των Σπαρτιατών (φανταστείτε τι διαφωνίες θα προκύψουν μεταξύ κομμάτων, εκλογολόγων, νομικών κ.λπ.), η στρέβλωση της δημοκρατικής αρχής θα είναι κάτι περισσότερο από προφανής. Γιατί συνιστά αλλοίωση της λαϊκής βούλησης, να ψηφίζει ένας πολίτης ένα κόμμα και η ψήφος του να αποβαίνει τελικά υπέρ άλλου κόμματος.

Εφόσον λοιπόν το ΑΕΔ αποφασίσει ότι παρανόμως συμμετείχε ένα κόμμα στις εκλογές, τότε θα πρέπει να επαναληφθούν οι εκλογές χωρίς τη συμμετοχή του. Γιατί δεν γνωρίζουμε ποιο θα ήταν το αποτέλεσμα των εκλογών, εάν δεν συμμετείχε το κόμμα αυτό. Η επανάληψη των εκλογών (είτε στις συγκεκριμένες εκλογικές περιφέρειες είτε σε ολόκληρη την επικράτεια) είναι η μόνη σύμφωνη με τη δημοκρατική αρχή λύση. Βέβαια, είναι εύλογο κανείς να μη θέλει την επανάληψη των εκλογών, ειδικά για τον συγκεκριμένο λόγο.

Μόνο που η υπεράσπιση της Δημοκρατίας, με τον εσφαλμένο τρόπο που επιλέχθηκε το 2023, έχει το τίμημά της. Δεν μπορείς δηλαδή να θεσπίζεις ρυθμίσεις προς υπεράσπιση της δημοκρατίας και, όταν έρθει η ώρα της εφαρμογής τους, να αρνείσαι την εφαρμογή της δημοκρατικής αρχής.

Οι καταστάσεις αυτές συμβάλλουν ακόμη περισσότερο στη μείωση της αξιοπιστίας των πολιτικών θεσμών και της σύγχρονης αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, αυξάνοντας κατ’ αποτέλεσμα και μακροπρόθεσμα τη δύναμη των ακραίων και αντιδημοκρατικών τάσεων.

Συνάγεται ένα συμπέρασμα από όλα αυτά; Νομίζω ναι.

Όταν η μαχόμενη δημοκρατία ξεφεύγει από τα σωστά όρια (που προκύπτουν από την εφαρμογή του ποινικού δικαίου, την αντιμετώπιση των πραγματικών προβλημάτων της κοινωνίας και την αξιοποίηση των άλλων μέσων που παρέχει η έννομη τάξη για την αντιμετώπιση των εχθρών της Δημοκρατίας), η Δημοκρατία μας οδηγείται σε συνταγματικά αδιέξοδα.

*Σπύρος Βλαχόπουλος – Καθηγητής Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Ωράριο Καταστημάτων την Μεγάλη Εβδομάδα

Published

on

By

Το Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου Ναυπάκτου ανακοινώνει  το Ωράριο των Καταστημάτων για την Μεγάλη Εβδομάδα και εύχεται σε όλους
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ και ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ !!!
Ο Πρόεδρος
Παπαϊωάννου Αποστόλης
Η Γραμματέας
Κόκλα Κατερίνα
ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ  ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ
                      “Ο ΕΡΜΗΣ”
              ΕΤΟΣ  ΙΔΡΥΣΕΩΣ  1911

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Χόρεψαν με την ψυχή τους!

Published

on

By

Κατάμεστο ήταν το Παπαχαραλάμπειο Κλειστό Γυμναστήριο  Ναυπάκτου από μαθητές και γονείς που παρακολούθησαν το «7ο Μαθητικό Φεστιβάλ Μοντέρνων Χορών», την Κυριακή 21 Απριλίου το πρωί.

Ξεχείλιζε από νιάτα και παλμό το Παπαχαραλάμπειο, καθώς δεκάδες έφηβοι, από δεκαεπτά σχολεία του νομού Αιτωλοακαρνανίας χόρεψαν με την ψυχή τους και εκφράστηκαν μέσα από τον χορό.

Με εξαιρετικές χορογραφίες αυτοσχεδίασαν και απέσπασαν το θερμό χειροκρότημα από τους θεατές.

Για μια ακόμα χρονιά, ο Δήμος Ναυπακτίας και η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Αιτωλοακαρνανίας διοργάνωσαν το  Μαθητικό Φεστιβάλ Μοντέρνων Χορών στην  Ναύπακτο, που πλέον έχει γίνει θεσμός, με τους νέους να το αγκαλιάζουν, δίνοντας τον δικό τους τόνο στην δράση.

Στόχος του φεστιβάλ είναι η γνωριμία των μαθητών με τον ρυθμό και τον χορό, η ανάπτυξη των σχέσεων, συνεργασίας, ομαδικότητας και φιλίας.

Όπως προαναφέραμε στο 7ο μαθητικό φεστιβάλ χορού Ναυπάκτου πήραν μέρος δεκαεπτά σχολεία, από το Αγρίνιο, το Αιτωλικό, τον  Αγ, Κωνσταντίνο, Ευηνοχώρι, το  Μεσολόγγι, το Αντίρριο και από την Ναύπακτο.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ