Ο Δήμος Ναυπακτίας ενημερώνει ότι, ξεκίνησαν οι εργασίες για τη διευθέτηση των ομβρίων στην οδό Καλυδώνος. Η συγκεκριμένη οδός, είναι γνωστό ότι, εδώ και πολλά χρόνια πλημμυρίζει κατά τη διάρκεια των έντονων βροχοπτώσεων με αποτέλεσμα να καταγράφονται σοβαρά προβλήματα προσβασιμότητας και πλημμυρών στις ισόγειες κατοικίες και τα καταστήματα.
Στο σημείο εκτέλεσης των εργασιών ο Δήμαρχος κ. Βασίλης Γκίζας, ο Αντιδήμαρχος Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Γιάννης Παπαϊωαννίδης και ο Αντιδήμαρχος κ. Ντίνος Τσουκαλάς συναντήθηκαν σήμερα με τον ανάδοχο εργολάβο κ. Βασίλη Φούντζηλα.
Σύμφωνα με τη μελέτη, θα κατασκευαστούν ένας επιπλέον αγωγός που θα διοχετεύει τα όμβρια στην οδό Τσάρα, αλλά και δύο σχαρωτοί αύλακες κάθετα στις δύο πλευρές της οδού Καλυδώνος, ώστε να διοχετεύονται τα ύδατα από τη μία πλευρά στην οδό Τσάρα και από την άλλη στην οδό Μεναίχμου.
Γ. Παπαϊωαννίδης: «Αντιμετωπίζουμε προβλήματα που για χρόνια έμεναν άλυτα»
Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Γιάννης Παπαϊωαννίδης δήλωσε:
«Το πρόβλημα είναι γνωστό εδώ και χρόνια. Βούλησή μας είναι μέσω χρηματοδότησης που θα εξασφαλίσουμε από το ΕΣΠΑ να αντιμετωπίσουμε οριστικά και συνολικά τα πλημμυρικά φαινόμενα που καταγράφονται στην περιοχή.
Τόσο στην οδό Καλυδώνος όσο και στις οδούς Αθ.Νόβα (Μεσολογγίου), Τσάρα και Μεναίχμου. Έως ότου όμως γίνει αυτό, οφείλουμε να διευθετήσουμε, στο μέτρο του δυνατού, το θέμα, με άμεσες παρεμβάσεις περιορίζοντας τη συσσώρευση του μεγάλου όγκου των ομβρίων κυρίως στην Καλυδώνος, όπου εντοπίζεται και το μεγαλύτερο ζήτημα.
Σε συνεργασία με τα στελέχη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών δρομολογήσαμε και ολοκληρώσαμε σε σύντομο χρονικό διάστημα τις διαδικασίες και ήδη ξεκίνησε η εκτέλεση των εργασιών. Η παρούσα δημοτική αρχή εργάζεται καθημερινά με στόχο να αφουγκράζεται τις ανάγκες των πολιτών και να αντιμετωπίζει τα προβλήματα που για χρόνια παρέμεναν άλυτα».
Με συγκέντρωση στο κτήριο του Εργατικού Κέντρου Ναυπακτίας & Δωρίδας πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 1η Μαΐου 2026 η απεργιακή κινητοποίηση για την Εργατική Πρωτομαγιά στην Ναύπακτο.
Ο φετινός εορτασμός ήταν ιδιαίτερος καθώς αφορούσε την συμπλήρωση των 75 χρόνων από την ίδρυσή του Εργατικού Κέντρου αλλά και την μετονομασία της παρακείμενης σε αυτό οδού, σε οδό Εργατικής Πρωτομαγιάς.
Μετά από τους χαιρετισμούς ακολούθησε πορεία προς την κεντρική πλατεία της πόλης, ανάγνωση ψηφίσματος που αφορούσε τα διαχρονικά προβλήματα των εργαζομένων και στη συνέχεια έγινε κατάθεση στεφάνων.
Η Διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ναυπακτίας και Δωρίδας (ΕΚΝΔ) τιμά την Εργατική Πρωτομαγιά και καλεί όλους τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους νέους και τις νέες της περιοχής μας, να δώσουν δυναμικό «παρών» στην απεργιακή συγκέντρωση των συνδικάτων για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς, την Παρασκευή 1η Μαΐου 2026, στις 9:30 το πρωί.
Μια ιστορική στιγμή για την πόλη μας. Φέτος, η συγκέντρωσή μας αποκτά έναν ξεχωριστό συμβολισμό. Για πρώτη φορά, η καρδιά των διεκδικήσεων των εργαζομένων θα χτυπήσει στην οδό Εργατικής Πρωτομαγιάς (πρώην Κ. Μανασσή).
Η πραγματοποίηση της συγκέντρωσης στο σημείο αυτό δεν είναι τυχαία.
Αποτελεί την έμπρακτη δικαίωση μιας διαχρονικής προσπάθειας, καθώς μετά από σχετική απόφαση του Δήμου Ναυπακτίας, ο δρόμος αυτός φέρει πλέον το όνομα που τιμά τους παγκόσμιους αγώνες της εργατικής τάξης.
Είναι μια κίνηση που αναβαθμίζει την ιστορική μνήμη της Ναυπάκτου και συνδέει το σήμερα με τις θυσίες των εργατών του Σικάγο και του Μαΐου του ’36.
Το Πρόγραμμα
09:30:Συγκέντρωση των συνδικάτων και των φορέων στην οδό Εργατικής Πρωτομαγιάς και πραγματοποίηση Συλλαλητηρίου.
Ακολούθως:Θα πραγματοποιηθεί πορεία η οποία θα διασχίσει την ομώνυμη οδό, αναδεικνύοντας τη νέα της ταυτότητα, με κατεύθυνση την Κεντρική Πλατεία Φαρμάκη.
Κατάθεση Στεφάνων: Στο μνημείο της Πλατείας Φαρμάκη θα ακολουθήσει η καθιερωμένη απόδοση τιμών.
Ο Δήμος Ναυπακτίας και το Αυτοτελές Τμήμα Πολιτικής Προστασίας ενημερώνουν τους ιδιοκτήτες, νομείς και επικαρπωτές οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων ότι, ενόψει της αντιπυρικής περιόδου 2026, η οποία διαρκεί από 1 Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου 2026, υποχρεούνται να προβούν στον καθαρισμό και τη διαρκή συντήρηση των ιδιοκτησιών τους.
Η υποχρέωση αφορά οικοπεδικούς και λοιπούς ακάλυπτους χώρους που βρίσκονται εντός ρυμοτομικών σχεδίων, εντός οικισμών, σε απόσταση έως 100 μέτρων από τα όριά τους, καθώς και εκτός σχεδίου γήπεδα με κτίσμα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Διάταξη 20/2024 και την ΚΥΑ 1157/ΦΕΚ 2323/Β/24-04-2026.
Οι υπόχρεοι οφείλουν να έχουν ολοκληρώσει τις απαιτούμενες εργασίες καθαρισμού έως τις 30 Απριλίου 2026, πριν από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, και να μεριμνούν για τη διατήρηση των χώρων καθαρών καθ’ όλη τη διάρκειά της, δηλαδή από 1 Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου 2026.
Οι εργασίες καθαρισμού περιλαμβάνουν ιδίως:
την υλοτομία και απομάκρυνση ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και κλαδιών που βρίσκονται σε άμεση επαφή με κτίσματα,
την απομάκρυνση καύσιμης φυτικής ύλης από την επιφάνεια του εδάφους, όπως ξερά χόρτα, φυλλόστρωμα και κατακείμενα ξερά κλαδιά,
την αποκλάδωση της βάσης της κόμης των δέντρων, ανάλογα με την ηλικία και το είδος τους,
την αραίωση της θαμνώδους βλάστησης ως προς την κάλυψη του εδάφους,
την απομάκρυνση εγκαταλελειμμένων καυστών, αναφλέξιμων, εκρήξιμων ή εύφλεκτων υλικών, αντικειμένων και απορριμμάτων,
την ασφαλή συλλογή και μεταφορά όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού.
Παράλληλα, οι υπόχρεοι οφείλουν έως τις 15 Ιουνίου 2026 να υποβάλουν Υπεύθυνη Δήλωση στο Εθνικό Μητρώο τήρησης μέτρων προληπτικής πυροπροστασίας, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: akatharista.apps.gov.gr
Σε περίπτωση μη υποβολής της Υπεύθυνης Δήλωσης ή μη συμμόρφωσης με τις υποχρεώσεις καθαρισμού και συντήρησης, επιβάλλονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και την υπ’ αριθμ. 20/2024 Πυροσβεστική Διάταξη. Επιπλέον, σε περίπτωση αυτεπάγγελτου καθαρισμού από τον Δήμο, θα επιβάλλεται στους υπόχρεους το προβλεπόμενο διοικητικό πρόστιμο, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, του Ν.3852/2010 και της Πυροσβεστικής Διάταξης 20/2024.
Ο Δήμος Ναυπακτίας καλεί τους πολίτες να ανταποκριθούν έγκαιρα στις υποχρεώσεις τους, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην πρόληψη πυρκαγιών και στην προστασία της ανθρώπινης ζωής, της περιουσίας και του φυσικού περιβάλλοντος.
Υπενθυμίζεται ότι η συντήρηση των καθαρών οικοπεδικών και ακάλυπτων χώρων αποτελεί πάγια υποχρέωση των ιδιοκτητών, νομέων και επικαρπωτών και πρέπει να τηρείται καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, χωρίς να απαιτείται προηγούμενη ειδοποίηση από την αρμόδια υπηρεσία.
Τέλος, επισημαίνεται ότι από 1 Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου κάθε έτους απαγορεύεται κάθε εργασία που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά, ιδίως κατά τις ημέρες που ο δείκτης επικινδυνότητας, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, είναι 4-πολύ υψηλός κίνδυνος ή 5-κατάσταση συναγερμού, καθώς και σε κρίσιμες περιοχές και ευαίσθητα δασικά οικοσυστήματα ακόμη και όταν ο δείκτης είναι χαμηλότερος.