Το θέμα του χρονοδιαγράμματος για τον εξοπλισμό και την λειτουργία του Ξενία έθεσε στο ερώτημά του ο δημοτικός σύμβουλος Γεώργιος Γούλας κατά την ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της δημοτικής αρχής που πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024.
Για καθαρή και διαχρονική απάντηση έκανε λόγο ο δήμαρχος Ναυπακτίας Βασίλης Γκίζας ως προς τη θέση της δημοτικής αρχής για το κτίριο του Ξενία.
Ανάφερε ότι η αρχή Λουκόπουλου επέλεξε το Ξενία να λειτουργήσει ως πολυχώρος πολιτισμού συν το μουσείο εικονικής πραγματικότητας, με χρηματοδότηση 1,2 εκατομμύρια ευρώ, επιλογή που αφορούσε την περίοδο προ 9ετίας.
Σήμερα τόνισε ότι στο μουσείο πλέον έχει παραδοθεί ο εξοπλισμός και γίνεται δοκιμαστική λειτουργία στο χώρο για να δοθεί τελικά σε χρήση.
Οι υπόλοιποι χώροι του Ξενία έχουν προχωρήσει ενώ εκτός χρηματοδότησης έχει μείνει ο χώρος στο υπόγειο του κτιρίου.
Η θέση μας είναι ξεκάθαρη τόνισε ο κ. Γκίζας, λέγοντας πως θα πρέπει να πάμε σε ένα Ξενία ξενοδοχειακή μονάδα τεσσάρων + αστέρων όπως ορίζει και ο δωρητής.
Με την άποψή μας σημείωσε, συντάσσεται το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας και ερχόμαστε στη νέα θητεία μας να υλοποιήσουμε ως καλύτερη λύση αυτή του ξενοδοχείου, αφού ξεπεραστούν οι όποιες εκκρεμότητες και η απεμπλοκή του έργου από την χρηματοδότηση.
Αφού λυθούν όλα αυτά θα γίνει πλήρης ενημέρωση στο δημοτικό συμβούλιο και στο ναυπακτιακό λαό.
Σε αντίθετη περίπτωση, εάν δεν βρεθεί επενδυτής, θα δούμε πως θα προχωρήσουμε, είπε, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι προτεραιότητα της δημοτικής αρχής είναι να δημοπρατηθεί το Ξενία ως ξενοδοχειακή μονάδα αφού ρυθμιστούν οι όποιες νομικές και διαχειριστικές εκκρεμότητες.
Λίγες ημέρες απομένουν μέχρι η Ναύπακτος να φορέσει ξανά τα γιορτινά της και να τιμήσει, στις 24, 25 και 26 Απριλίου 2026, τα 197 χρόνια από την Απελευθέρωσή της από τον οθωμανικό ζυγό (18 Απριλίου 1829). Ο Δήμος Ναυπακτίας, σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, τηνΠεριφέρεια Δυτικής Ελλάδος, τηνΕφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος, το Ίδρυμα Δημητρίου και Αίγλης Μπότσαρη και τον Σύλλογο Αναβίωσης Απογόνων Σουλιωτών Ναυπακτίας «Έπαχτος», έχει ετοιμάσει ένα τριήμερο εορτασμών με ομιλίες, πομπή αρματωμένων, θεατρικό δρώμενο και επίσημες τελετές μνήμης.
Απελευθέρωση Ναυπάκτου: Στρατηγικό ορόσημο της Ελληνικής Επανάστασης
Το πρόγραμμα ανοίγει την Παρασκευή 24 Απριλίου με την ομιλία του Ανώτερου Στρατηγικού Αναλυτή του Κέντρου Μελετών Ασφαλείας της Γενεύης, κ.Κωνσταντίνου Θ. Λαμπρόπουλου, στο Ίδρυμα Δημητρίου και Αίγλης Μπότσαρη. Η Απελευθέρωση της Ναυπάκτου προσεγγίζεται ως στρατηγικό ορόσημο της Ελληνικής Επανάστασης, μία ανάγνωση που φωτίζει τη γεωπολιτική σημασία της πόλης στη χάραξη του νεοελληνικού κράτους.
Το Σάββατο ανήκει στους αρματωμένους
Μία από τις κορυφαίες στιγμές του τριημέρου είναι αναμφίβολα η βραδινή πομπή των αρματωμένων, το Σάββατο 25 Απριλίου. Με τη συνοδεία Φιλαρμονικών, η πομπή θα διασχίσει το παραλιακό μέτωπο της Ψανής για να καταλήξει στον δυτικό βραχίονα του Ενετικού Λιμανιού.
Εκεί, τα μέλη του Συλλόγου Αναβίωσης Απογόνων Σουλιωτών Ναυπακτίας «Έπαχτος» θα αναβιώσουν τον Αγώνα των Ελλήνων Οπλαρχηγών και την άφιξη του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας, Ιωάννη Καποδίστρια, σε ένα θεατρικό δρώμενο που θα μετατρέψει το Λιμάνι σε ζωντανή σκηνή. Τη συγγραφή και την αφήγηση υπογράφει ο φιλόλογος-ιστορικός κ.Γεώργιος Κουρκούτας, ενώ την επιμέλεια έχει η Πρόεδρος του Συλλόγου, κ.Μαρία Σαγώνα.
Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται την Κυριακή
Την Κυριακή 26 Απριλίου, θα τελεστεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ.κ.Ιεροθέου, θα ακολουθήσει Επιμνημόσυνη Δέηση και κατάθεση στεφάνων στο χώρο του Ιδρύματος Δημητρίου και Αίγλης Μπότσαρη.
Την ημέρα θα κλείσει ο πανηγυρικός λόγος του φιλολόγου M.Ed και Διευθυντή του 1ου ΓΕΛ Ναυπάκτου κ.Πέτρου Πιτσιάκκα, με θέμα «Το παρελθόν ως πυξίδα του παρόντος και του μέλλοντος». Θα προηγηθεί η απονομή βραβείων του μαθητικού διαγωνισμού ποίησης με θέμα την Απελευθέρωση, που φέρνει στο προσκήνιο τη νέα γενιά ως φυσικό κληρονόμο της ιστορικής μνήμης.
► Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Ναυπακτίας: https://www.nafpaktos.gr/el
Είναι κοινά παραδεκτό απ’ όλους πως το φαινόμενο της παραπληροφόρησης μαστίζει κυριολεκτικά την εποχή μας.
Το συμφέρον και η έντονα απολιτική κοινωνία μας έδωσε εύφορο κλίμα στην καλλιέργεια της παραπληροφόρησης. Δεν θα πρέπει να αγνοήσουμε και μια ακόμα παρά μέτρο αυτή του λαϊκισμού που εύκολα, από τον απλό άνθρωπο γίνεται αποδεκτός.
Η φτηνή συναισθηματολογία λειτουργεί παθητικά για το δέκτη, ενώ ο εθισμός που δημιουργείται από την επανάληψη εμφάνισης μηνυμάτων κάνει το δέκτη δέσμιο της πληροφόρησης.
Έτσι ο άνθρωπος αρκείται στην ευκολία και αρνείται να αναζητήσει εναλλακτικές πηγές με αποτέλεσμα να είναι χωρίς γνώμη, αξίες και ιδεολογικό προσανατολισμό.
Φαινόμενα της εποχής που εμφανίζονται σε αντίφαση του γεγονότος ότι ενώ ο κόσμος λειτουργεί μετά την κρίση, την πανδημία και τους πολέμους με ατομικισμό, ταυτόχρονα στα social media λειτουργεί κυνικά και ενίοτε ως όχλος.
Σε κατανυκτική ατμόσφαιρα έγινε την Μεγάλη Παρασκευή η περιφορά των Επιταφίων στη Ναύπακτο, γεγονός που αποτελεί μία από τις πιο κατανυκτικές και εντυπωσιακές πασχαλινές παραδόσεις της Ελλάδας.
Η πόλη γέμισε ψαλμωδίες και συγκίνηση, δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα βαθιάς πνευματικότητας που προσελκύει επισκέπτες από όλη τη χώρα και το εξωτερικό, που και φέτος κατέκλυσαν την καστροπολιτεία.
Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, οι Επιτάφιοι του Μητροπολιτικού ναού του Αγίου Δημητρίου και της Αγίας Παρασκευής συναντώνται στο γραφικό ενετικό λιμάνι. Τα χιλιάδες κεριά των πιστών και οι φωτιές στις πολεμίστρες φωτίζουν τα τείχη και τα νερά, ενώ οι ύμνοι αντηχούν, δημιουργώντας ένα μοναδικό σκηνικό κατάνυξης.
Οι Επιτάφιοι έφτασαν στο λιμάνι όπου τελέστηκε δέηση, χοροστατούντος του Επισκόπου Κερνίτσης κ.κ.Χρύσανθου.
Την πομπή συνόδευσε η Παπαχαραλάμπειος Δημοτική Φιλαρμονική Ναυπάκτου, ενώ η Μικτή Χορωδία Ναυπάκτου παρουσίασε το λαϊκό ορατόριο «Ύμνοι Αγγέλων σε Ρυθμούς Ανθρώπων» του Σταύρου Κουγιουμτζή, σε στίχους του Ντίνου Χριστιανόπουλου, και απέδωσε τα Εγκώμια της Μεγάλης Παρασκευής, υπό τη διεύθυνση της μαέστρου Ελένης Παπαδοπούλου-Αραβαντινού.
Στο φετινό τελετουργικό συμμετείχαν ο σολίστ τενόρος Αντώνης Κορωναίος, οι μουσικοί Ηλίας Καλούδης και Γιώργος Κονής, καθώς και η Παιδική-Νεανική Χορωδία Ναυπάκτου, ενώ στην απαγγελία συμμετείχε η ηθοποιός Φιλαρέτη Κομνηνού.