Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«ΞΕΡΙΖΩΜΕΝΟ ΡΙΖΙΚΟ – ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΚΡΑΣΙΑ ΣΤΗ ΝΑΥΠΑΚΤΟ»

Published

on

Στα Προσφυγικά της Ναυπάκτου την Κυριακή 26 Ιουνίου

«Εκεί ήμασταν Έλληνες και εδώ Τούρκοι. Δεν μας έβλεπαν κι εμάς σαν Έλληνες»

(Μαρτυρία της Χρυσάνθης Βακάλογλου, από το βιβλίο του Γ. Χαλάτση

«Οι Έλληνες Μικρασιάτες στη Ναύπακτο»)

Ο Δήμος Ναυπακτίας σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος και το Σύλλογο «Ναύπακτος: Πολιτιστικές Διαδρομές» διοργανώνουν την παράσταση-αφιέρωμα στη Μικρασία «Ξεριζωμένο Ριζικό-Από τη Μικρασία στη Ναύπακτο», την Κυριακή, 26 Ιουνίου 2022, ώρα 21:00’, στα Προσφυγικά Ναυπάκτου.

Με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη μικρασιατική καταστροφή, το «Θέατρο Χωρίς Αυλαία» συμπράττει σε μια ιδιαίτερη παράσταση με τη θεατρική ομάδα και το μουσικό σύνολο του συλλόγου «Τεχνουργείον – Πολυχώρος Τέχνης» και τα μέλη του Συλλόγου «Ναύπακτος: Πολιτιστικές Διαδρομές» για να τιμήσει τους μικρασιάτες πρόσφυγες που κατέληξαν στον τόπο μας.

Οι δεκάδες χιλιάδες «επαναπατρισθέντες», που έφτασαν στην Ελλάδα το 1922-1923, δεν έφεραν μαζί τους απλά και μόνο μυρωδάτες συνταγές μαγειρικής, λάγνα τραγούδια, καλαίσθητα έπιπλα και μεταξωτά υφάσματα. Κουβάλησαν και μια άλλη κουλτούρα. Η αλλαγή του δημογραφικού χάρτη που συντελέστηκε τότε υπήρξε καθοριστική στη διαμόρφωση της νεοελληνικής κοινωνίας. Και σε αυτή τη διαμόρφωση δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητος ο ρόλος που έπαιξε η μικρασιατική κουλτούρα,  που συνδιαμόρφωσε το σημερινό πολιτισμό μας, έγινε φορέας ιδεολογιών, στάσεων ζωής, διηγήσεων που μεγάλωσαν τις επόμενες γενιές.

Το κείμενο της παράστασης βασίστηκε σε μαρτυρίες προσφύγων και πήρε την τελική του μορφή κατά τη διάρκεια των προβών μέσω αυτοσχεδιασμών. Με τα εργαλεία του σωματικού θεάτρου προέκυψε μία νέα δραματουργία αποσπασματικής αφήγησης, όπου η μία διήγηση διακόπτεται από την άλλη, αλλά ταυτόχρονα, τα αποσπάσματα αυτά αποτελούν ένα ενιαίο σύνολο. Η παράσταση προτείνει τη θεατρικότητα ως εναλλακτική αντίληψη των κοινωνικών πρακτικών και δράσεων, χωρίς να δεσμεύει σε στερεότυπες αναπαραστάσεις. Η ομάδα προσπαθεί να αναδείξει την αναγκαιότητα του αγώνα του ανθρώπου ενάντια στην αδικία, με έμφαση στο μεγαλείο ψυχής που επέδειξαν κυρίως οι γυναίκες – αρχηγοί οικογένειας, συνδυάζοντας πολλαπλές σκηνικές γλώσσες (θέατρο, χορός, μουσική).

Η βραδιά θα ολοκληρωθεί με αναπαράσταση του εθίμου του Κλήδονα (Ριζικάρια) και με παραδοσιακούς μικρασιάτικους χορούς συνοδεία ζωντανής μουσικής από το μουσικό σύνολο του «Τεχνουργείον».

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ – ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: Δήμος Ναυπακτίας

σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος και το Σύλλογο «Ναύπακτος: Πολιτιστικές διαδρομές»

ΣΕΝΑΡΙΟ – ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Δημήτρης Σιούντας

ΚΙΝΗΣΙΟΛΟΓΙΑ – ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Κωνσταντίνα Αντωνιάδου

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Θέατρο Χωρίς Αυλαία

ΠΑΙΖΟΥΝ: Νατάσα Αποστολοπούλου

                   Ελένη Δημητρέλλου

                   Σάντυ Ζαρνομήτρου

                   Κων/να Ζησιμοπούλου

                   Ευγενία Θεοτοκάτου

                   Δήμητρα Καραχασάνη

                   Μελία Σγουρίδου

                   Θάλεια Τσούλια

                   Νάσια Τσούμαρη

ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ: Δημήτρης Αγγελόπουλος, Γιώργος Αγγελόπουλος, Παναγιώτης Κερασιάς, Μαρία Ράμμου

Συμμετέχουν μέλη του συλλόγου «Ναύπακτος: Πολιτιστικές διαδρομές»

 

 

 

 

 

 

 

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κάλεσμα σε εθελοντές για τους Εορτασμούς της Απελευθέρωσης της Ναυπάκτου

Published

on

By

Ο Δήμος Ναυπακτίας ενημερώνει ότι, οι εορτασμοί για την Απελευθέρωση της Ναυπάκτου θα πραγματοποιηθούν στις 18 και 19 Μαΐου 2024 σε συνδιοργάνωση με τον Σύλλογο Αναβίωσης Απογόνων Σουλιωτών Ναυπακτίας «Έπαχτος».

Λόγω του μεγάλου όγκου συμμετοχών Σχολείων, Εκπαιδευτηρίων, Σωματείων, Φιλαρμονικών, Λαογραφικών, Πολιτιστικών και Συλλόγων Αναβίωσης προκαλούνται όσοι επιθυμούν να συμμετέχουν ως εθελοντές με σκοπό τον καλύτερο δυνατό συντονισμό των εκδηλώσεων.

Οι δηλώσεις συμμετοχής πραγματοποιούνται έως τις 12 Απριλίου 2024 στο Σύλλογο Αναβίωσης Απογόνων Σουλιωτών Ναυπακτίας «Έπαχτος» και στα τηλέφωνα: 6949787200 (Μαρία Σαγώνα) και 6946125859 (Νεκταρία Πανάγου).

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής στους ΟΤΑ

Published

on

By

Δημαρχείο-Ναύπακτος

Με έγγραφο του, το υπουργείο Εσωτερικών ενημερώνει ότι στο πλαίσιο της κατάρτισης του βασικού σεναρίου του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2025-2028, οι δήμοι, οι περιφέρειες και τα λοιπά νομικά πρόσωπα του υποτομέα των ΟΤΑ, με ευθύνη των Προϊσταμένων Οικονομικών Υπηρεσιών, υποχρεούνται να υποβάλουν συμπληρωμένους τους πίνακες μεσοπρόθεσμων προβλέψεων των συνημμένων αρχείων μέχρι την 10η Απριλίου 2024.

Στους πίνακες μεσοπρόθεσμων προβλέψεων, θα αποτυπωθούν τα δημοσιονομικά αποτελέσματα των δύο προηγούμενων ετών (2022 και 2023), οι εκτιμήσεις για το έτος 2024 καθώς και οι προβλέψεις αναφορικά με την εξέλιξη των εσόδων, των δαπανών, των απλήρωτων υποχρεώσεων και των λοιπών στοιχείων ισολογισμού για την περίοδο 2025 – 2028.

Οι προβλέψεις των δήμων, των περιφερειών και των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου (ΝΠΔΔ) θα καταγραφούν  επίσης.

Για τα ΝΠΙΔ η κατηγοριοποίηση των εσόδων και των δαπανών είναι ίδια με την κατηγοριοποίηση των απολογιστικών στοιχείων που υποβάλλονται στον Κόμβο Διαλειτουργικότητας του ΥΠΕΣ.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Εθνική Επέτειος»

Published

on

By

Γράφει ο Πέτρος Πιτσιάκκας – Φιλόλογος – Διευθυντής 1ου ΓΕΛ Ναυπάκτου

Πολιτισμός είναι ο αγώνας της μνήμης ενάντια στη λήθη. Και όποιος δεν θυμάται το παρελθόν του, είναι καταδικασμένος να το ξαναζήσει. Η αποφυγή της λήθης είναι υποχρέωση όχι μόνο απέναντι στη σύγχρονη Ιστορία του τόπου. Είναι υποχρέωση προς τα ιδανικά της ελευθερίας και της δημοκρατίας για τα οποία κάποιοι έχουν πασχίσει για να θεωρούνται σήμερα αυτονόητα αγαθά. Ας κρατάμε δε στο μυαλό μας ότι η εξασφάλιση της διαχρονικότητας της κοινής μας Ιστορίας εξασφαλίζει τη διαχρονικότητα της ίδιας της ύπαρξής μας. Γι’ αυτό και πρέπει να γιορτάζουμε τις εθνικές μας επετείους και να τιμούμε τους ήρωες μας.

Σήμερα, ο Ελληνισμός γιορτάζει την εθνική μας παλιγγενεσία. Την επέτειο του μεγάλου Αγώνα του 1821 για την ανεξαρτησία του Έθνους. Γιορτάζουμε τον απελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων, που θα συμβολίζει πάντα την προσπάθεια κάθε ανθρώπου, κάθε λαού, που αγωνίζεται για την ελευθερία και την αξιοπρέπειά του, που οραματίζεται και παλεύει για ένα καλύτερο μέλλον

Σήμερα τιμούμε όλους αυτούς που έβαλαν την αγάπη τους για την πατρίδα πάνω από τον εαυτό τους. Σήμερα, διδασκόμαστε από όλους αυτούς που απέδειξαν έμπρακτα την αφοσίωσή τους και την πίστη τους στην αξία της ελευθερίας.
Η προσήλωση στα ιδανικά της αξιοπρέπεια και της ελευθερίας αποτελεί προορισμό για κάθε άνθρωπο με υπερατομική συνείδηση. Η θυσία των αγωνιστών της Ανεξαρτησίας είναι για μας σήμερα υπόμνηση της αίσθησης της ευθύνης μας απέναντι στην πατρίδα. Πρέπει να διατηρούμε με πράξεις και όχι με λόγια την ανεξαρτησία μας έναντι οποιασδήποτε επιβουλής.

Ο γνώμονας και η στόχευση της συλλογικής μας σκέψης και δράσης είναι σταθεροί και αμετακίνητοι για μια Ελλάδα ισχυρή και περήφανη, για μια κοινωνία δίκαιη, αλληλέγγυα και ευημερούσα. Το μήνυμα του μεγάλου απελευθερωτικού αγώνα του 1821, δείχνει το δρόμο για την αντιμετώπιση των κινδύνων που απειλούν  τη χώρα. Γι’ αυτό και πρέπει να γιορτάζουμε τις εθνικές μας επετείους και να τιμούμε τους ήρωες μας. Για να θυμόμαστε και να παραδειγματιζόμαστε. Γιατί όπως γράφει και ο Ισοκράτης στον Πανηγυρικό του λόγο τον 4ο αι. π.Χ:

«αν θυµάσαι το παρελθόν, θα αποφασίσεις καλύτερα για το µέλλον».

«Χρόνια Πολλά»

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ