Δημοσιεύτηκε στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης το Προεδρικό Διάταγμα οριοθέτησης των οικισμών της Χώρας με πληθυσμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, περιλαμβανομένων και των προϋφιστάμενων του 1923, καθώς και καθορισμός χρήσεων γης και γενικών όρων και περιορισμών δόμησης (ΦΕΚ Δ Ί94/15.04.2025).
Με βάση το νέο διάταγμα, ως όρια οικισμού αναγνωρίζονται μόνο όσα τεκμηριώνονται με δόμηση έως το 1983. Αυτό σημαίνει ότι τα όρια συρρικνώνονται και πολλές περιοχές που αναπτύχθηκαν μεταγενέστερα χάνουν πλέον το δικαίωμα δόμησης. Πολλά οικόπεδα —ιδίως όσα είναι μικρότερα από 2 στρέμματα ή δεν έχουν πρόσωπο σε κοινόχρηστο δρόμο— καθίστανται μη οικοδομήσιμα.
Επίσης μετά την οριοθέτηση πρέπει σε σύντομο χρονικό διάστημα να ακολουθήσει η δια Π.Δ. έγκριση της πολεοδομικής μελέτης ή του σχεδίου πόλεως του οικισμού σύμφωνα με τις οικείες για κάθε κατηγορία οικισμών διατάξεις.
Το ΠΔ εισάγει τρεις ζώνες (εντός σχεδίου, εκτός σχεδίου και εκτός ορίων) και περιορίζει δραστικά τις επιτρεπόμενες χρήσεις στους μικρούς οικισμούς: επιτρέπονται κατοικία, βασικές κοινωνικές και υγειονομικές δομές, μικρές εμπορικές δραστηριότητες, τουριστικά καταλύματα έως 100 κλίνες και εγκαταστάσεις του αγροτικού τομέα.
Ωστόσο, για προϋφιστάμενους του 1923 και παραδοσιακούς οικισμούς , όπως είναι οι οικισμοί του Πηλίου , προβλέπεται ξεχωριστή ρύθμιση μέχρι την ολοκλήρωση πολεοδομικών σχεδίων.
Ποιες είναι οι τρεις ζώνες των οικισμών που θα δομούνται και ποια «κόβονται»;
Α Ζώνη: Το εσώτερο — συνεκτικό τμήμα του οικισμού, που είχε δημιουργηθεί προ του 1923 (ιστορικός πυρήνας). Για τον καθορισμό του θα χρησιμοποιηθούν αεροφωτογραφίες του 1939 ή 1945.
Β Ζώνη: Το συνεκτικό τμήμα που έχει δημιουργηθεί μεταξύ των ετών 1923 και του 1983.
Β1 Ζώνη: Το διάσπαρτο τμήμα του οικισμού που έχει δημιουργηθεί μεταξύ του 1923 και του 1983.
– Σημειώνεται ότι υπάρχει και η Ζώνη Γ, που αναφερόταν στο προηγούμενο σχέδιο του Π .Δ. και θα περιλάμβανε tic περιοχές του οικισμού μετά τη Β1 Ζώνη μέχρι και το καθορισμένο όριο του οικισμού με απόφαση Νομάρχη, η οποία όμως αφαιρέθηκε έπειτα από απόφαση του Σ.τ.Ε.
-Επομένως δεν συμπεριλαμβάνονται στα όρια των οικισμών οι περιοχές που είχαν εντάξει οι νομάρχες, παρότι πολλές από αυτές έχουν δομηθεί.
Οι διατάξεις του Π.Δ. 194/2025 δεν κάνουν καμία πρόβλεψη νια τους οικισμούς μετά το 1983.
Τι ισχύει για όσους έχουν βγάλει νόμιμη οικοδομική άδεια και έκτισαν και τώρα θεωρούνται εκτός οικισμού;
Όσοι πολίτες έχουν ήδη χτίσει, σε τέτοιες περιοχές δεν θα έχουν καμία συνέπεια. Υπάρχουν όμως και πολλοί άλλοι, που έχουν ιδιόκτητα οικόπεδα στις παραπάνω περιοχές, χωρίς να έχουν ακόμη χτίσει και ανησυχούν ότι, πολλά από αυτά κινδυνεύουν να γίνουν ξαφνικά αγροτεμάχια, ενώ πλήρωναν τόσα χρόνια φόρους ΕΝΦΙΑ κτλ. . Ειδικά όσοι αγόρασαν τέτοια οικόπεδα με την προοπτική της οικοδόμησης και σήμερα είναι αδόμητα , διατρέχουν κίνδυνο άμεσης οικονομικής ζημίας, διότι το αρμόδιο υπουργείο δεν έχει ακόμα αποσαφηνίσει τους όρους και τις προϋποθέσεις για την αρτιότητα και την οικοδομησιμότητα αυτών των οικοπέδων.
Ποια λύση προωθεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος;
Δεδομένου του τεράστιου προβλήματος που έχει δημιουργηθεί, το υπουργείο εξετάζει ήδη μία λύση η οποία κινείται στα όρια μεταξύ εντός και εκτός σχεδίου. Το σχέδιο αφορά την οργάνωση αυτών των περιοικιστικών ζωνών σε ΠΕΧ (Περιοχές Ελέγχου Χρήσεων), καθώς το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο δίνει τη δυνατότητα εισαγωγής χρήσεων γης. Επομένως θα πρέπει να προσδιοριστεί και με νομοθετική ρύθμιση η αρτιότητα προκειμένου μια έκταση να είναι οικοδομήσιμη. Σύμφωνα με πληροφορίες το Υπουργείο, η αρτιότητα εξετάζεται να κυμαίνεται μεταξύ 2 και 4 στρεμμάτων με την προϋπόθεση να έχει πρόσωπο σε αναγνωρισμένο κοινόχρηστο δρόμο.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, οικόπεδα κάτω των 2 στρεμμάτων φαίνεται ότι χάνουν οριστικά την οικοδομησιότητά τους.
Ποιες αρτιότητες ισχύσουν με το νέο Π.Δ. για του οικισμούς;
Α. Στη Ζώνη Α του οικισμού καθορίζεται αρτιότητα ως εξής:
1.α) Άρτια θεωρούνται τα οικόπεδα που έχουν ελάχιστο εμβαδόν (2.000 τ.μ. και ελάχιστο πρόσωπο σε κοινόχρηστο χώρο 15 μ.
β) Κατ’ εξαίρεση, τα οικόπεδα μικρών οικισμών, π.χ. ορεινοί, ημιορεινοί, θεωρούνται άρτια εφόσον έχουν ελάχιστο εμβαδόν 500 τ.μ. και πρόσωπο 10 μ. .
Κατά παρέκκλιση των διατάξεων της προηγουμένης περίπτωσης, θεωρούνται άρτια τα οικόπεδα που έχουν:
α) Κατά τη δημοσίευση του παρόντος π.δ. : ελάχιστο εμβαδόν 2.000 τ.μ. και πρόσωπο σε υφιστάμενο κοινόχρηστο χώρο.
β) Κατά την 13.03.1981, ημερομηνία δημοσίευσης του από 02.03.1981 π.δ.: ελάχιστο εμβαδόν 300 τ.μ. και πρόσωπο σε υφιστάμενο κοινόχρηστο χώρο.
γ) Κατά την 25.07.1979, ημερομηνία δημοσίευσης του από 19.07.1979 π.δ. (Δ’401): ελάχιστο εμβαδόν 150 τ.μ. και πρόσωπο σε υφιστάμενο κοινόχρηστο χώρο.
Β. Στις Ζώνες Β και Β1 του οικισμού καθορίζεται αρτιότητα ως εξής:
Άρτια θεωρούνται τα οικόπεδα με εμβαδόν αρτιότητας από 300 τ.μ. έως 2.000 τ.μ. και πρόσωπο σε δρόμο 10 μ. Το εμβαδόν αρτιότητας και το πρόσωπο σε κοινόχρηστο χώρο εξειδικεύονται με το π.δ. οριοθέτησης του οικισμού, κατά περίπτωση.
Για οικόπεδα που δημιουργήθηκαν μετά την 04.11.2011, ημερομηνία δημοσίευσης του από 04.11.2011 π.δ. (ΑΑΠ 289), ισχύει πρόσθετη προϋπόθεση ελάχιστου μήκους προσώπου 10 μ. για εμβαδόν οικοπέδου έως 500 τ.μ. και 15 μ. για εμβαδόν μεγαλύτερο των 500 τ.μ.
. Της Γραμμάτης Μπακλατσή, τοπογράφου – πολεοδόμου μηχανικού
Για το χρηματοδοτικό κενό ύψους 2,5 δις ευρώ, στους πόρους που προορίζονται για τα λειτουργικά έξοδα των δήμων της χώρας, κάνουν και πάλι λόγο στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας – ΚΕΔΕ, κάθε μήνα αυξάνονται βενζίνες πετρέλαια, λιπαντικά και οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος.
Κρίσιμο παράγοντα θεωρούν την τιμή του ρεύματος με τις χρεώσεις για τους δήμους να είναι υπέρογκες, με συνέπια πολλοί δήμοι να οφείλουν μεγάλα ποσά στην ΔΕΗ.
Για παράδειγμα, μια βιομηχανία, μια αλυσίδα σούπερ μάρκετ που είναι κερδοσκοπικού χαρακτήρα επιχειρήσεις πληρώνουν σήμερα 0,08-0,10 ευρώ την κιλοβατώρα.
Αντίστοιχα οι δήμοι καλούνται να πληρώσουν 0,26€ την κιλοβατώρα Δυόμισι φορές περισσότερο.
Προτείνουν δε ενδεικτικά μια χρέωση στα επίπεδα των 0,10 ευρώ την κιλοβατώρα, η οποία θα οδηγούσε στην εξοικονόμηση ενός ποσού της τάξεως των 250 εκατ. ευρώ, που ισούται με 1,5 δόσεις από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ).
Στο θέμα τοποθετήθηκε και ο Β’ Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου αναφέροντας πως “πρέπει να βρεθεί μια λύση. Υπάρχουν κάποιες λύσεις σχετικά με τη μείωση του κόστους. Το 0,26 είναι απίστευτο λάθος, τόνισε.
Σε πρόσφατη συνάντηση της ΚΕΔΕ με το οικονομικό επιτελείο και τον πρωθυπουργό της χώρας Κυριάκο Μητσοτάκη τέθηκε το λειτουργικό κόστος σε συνδυασμό με τις πληθωριστικές πιέσεις της ενέργειας. Πέραν της δεκτικότητας του πρωθυπουργού να ακούσει τα αιτήματα των δημάρχων οι δήμοι ευελπιστούν ότι θα έχουν προσεχώς μια θετική αντιμετώπιση.
Σημείο αναφοράς στην όλη προσπάθεια μείωσης των τιμών του ρεύματος θα έχουν και τα 200 εκατ. ευρώ που το Υπουργείο Εσωτερικών με τα οποία έχει νομοθετικά δεσμευθεί ότι θα επιχορηγήσει τις ΔΕΥΑ, προκειμένου να μειωθούν τα χρέη τους προς τη ΔΕΗ.
Ο πόλεμος στο Ιράν έφερε τον πανικό της ανόδου των τιμών του πετρελαίου και διέλυσε τις αυταπάτες ότι η ενεργειακή αυτονομία της ΕΕ μπορεί να είναι συμβατή με τα ορυκτά καύσιμα. Η χρήση της πυρηνικής ενέργειας προβάλλει ως λύση.
Να ξεκαθαρίσουμε πως η πυρηνική ενέργεια δεν είναι ανανεώσιμη, έχει όμως μικρό κόστος παραγωγής και δεν χρειάζεται εγκαταστάσεις αποθήκευσης.
Τα τελευταία χρόνια η εξέλιξή της υπήρξε αλματώδης, σε θέματα ασφάλειας και κόστους, με την εντυπωσιακή καινοτομία να είναι η λειτουργία μικρών αρθρωτών αντιδραστήρων. Μια νέα κατηγορία είναι οι μικροαντιδραστήρες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κάλυψη τοπικών αναγκών σε νησιά, σε ενεργοβόρα κέντρα και βιομηχανίες.
Εδώ θα πρέπει να αποσαφηνιστούν ορισμένα δεδομένα:
Η πυρηνική ενέργεια δεν είναι λύση του αύριο. Χρειάζεται μία δεκαετία ή εικοσαετία για να γίνει η παραγωγή των μικρών αντιδραστήρων πλήρως ασφαλής, εμπορικά βιώσιμη και μαζική, ώστε το κατασκευαστικό κόστος να είναι προσιτό.
Η εξαγγελία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του σχετικού πακέτου με πενταπλασιασμό του προϋπολογισμού ενέργειας είναι ενθαρρυντικό σημάδι, αλλά δεν αρκεί.
Απαιτούνται και αποφασιστικά μέτρα ενοποίησης της ευρωπαϊκής αγοράς. Αν αυτό δεν γίνει, οι ακριβές τιμές ενέργειας και οι αποκλίσεις ανάμεσα στις χώρες θα οδηγήσουν σε πλήρη αρνητισμό των πολιτών απέναντι στην προσπάθεια.
Η Άνω Χώρα Ναυπακτίας γέμισε για 16η χρόνιά με ποδήλατα, αθλητές και δυνατές εμπειρίες!
Για ακόμη μία χρονιά, η Άνω Χώρα Ορεινής Ναυπακτίας έγινε σημείο συνάντησης για φίλους της ποδηλασίας και της φύσης, φιλοξενώντας στις 29 & 30 Αυγούστου 2026 τους 16ους Ποδηλατικούς Αγώνες Ορεινής Ναυπακτίας.
Ένα ξεχωριστό αθλητικό διήμερο, γεμάτο ποδήλατο, όμορφες διαδρομές, ένταση, χαμόγελα και θετική ενέργεια, έφερε στην περιοχή ποδηλάτες και επισκέπτες από διαφορετικά μέρη της Ελλάδας, επιβεβαιώνοντας για ακόμη μία χρονιά τη δυναμική ενός θεσμού που έχει πλέον συνδεθεί με την Ορεινή Ναυπακτία.
Η Μη Κερδοσκοπική Περιβαλλοντική Οργάνωση «Πράσινο+Μπλε», σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Ναυπακτίας και υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, έδωσε και φέτος το καθιερωμένο ποδηλατικό ραντεβού με έναν βασικό στόχο: να συνδέσει τον αθλητισμό με τη φύση και να αναδείξει την Ορεινή Ναυπακτία ως έναν ξεχωριστό προορισμό εναλλακτικού, αθλητικού θεματικού τουρισμού.
Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να αγωνιστούν σε απαιτητικές αλλά ιδιαίτερα όμορφες διαδρομές ποδηλασίας δρόμου και mountain bike, μέσα σε ένα μοναδικό φυσικό τοπίο, ενώ οι επισκέπτες γνώρισαν από κοντά τη φιλοξενία, τα χωριά και τις ομορφιές της περιοχής.
Ιδιαίτερη τιμή για τη διοργάνωση αποτέλεσε η παρουσία σημαντικών ανθρώπων της ελληνικής ποδηλασίας, με κορυφαία αυτή του Ηλία Περικλή, Παγκόσμιου και Πανελλήνιου Πρωταθλητή και Ομοσπονδιακού Προπονητή της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας στις Εθνικές Ομάδες MTB και ποδηλασίας δρόμου.
Σάββατο 29 Αυγούστου – Αγώνας Δρόμου 36 km
Το αγωνιστικό πρόγραμμα ξεκίνησε το Σάββατο, με τον Αγώνα Ποδηλασίας Δρόμου 36 km και εκκίνηση στις 18:00 από την πλατεία της Άνω Χώρας.
Στις πρώτες θέσεις της γενικής κατάταξης ανδρών τερμάτισαν:
1.Μαραγιάννης Ιωάννης – Ραφήνα, Κρόνος Νίκαιας – 1:31:37.87 – Κατηγορία Εφήβων 2.Σπατιώτης Λευτέρης – Πάτρα – Κρόνος Νίκαιας – 01:33:13.34 – Κατηγορία Εφήβων 3.Άννινος Χαράλαμπος – Πάτρα – 01:36:05.10 – κατηγορία Ανδρών 40-49
Στις γυναίκες, την πρώτη θέση κατέκτησε η Κουκουζέλη Σοφία, από Ραφήνα, του σωματείου ΑΣΝ Βουτσά Ραφήνας, με χρόνο 01:48:03.86
Κυριακή 30 Αυγούστου – Mountain Bike
Την Κυριακή η δράση μεταφέρθηκε στις ορεινές διαδρομές, με τους αγώνες MTB 26 km και 40 km, καθώς και την κατηγορία 40 km E-MTB, με εκκίνηση στις 10:30 από την πλατεία της Άνω Χώρας.
MTB 26 km
1. Καλομοίρης Ηλίας – Αθήνα, ΑΟ Θησέας – 1:29:35.25 – κατηγορία Παίδες 2. Κουτουβός Φώτης – Χαϊδάρι, West Coast cycling team – 1:29:26.01 – κατηγορία Ανδρών 3. Θεοδωρακόπουλος Χρήστος – Αθήνα, ΟΦΝΙ – 1:30:39.26 – κατηγορία Παίδες
E-MTB 40 km
1. Σωτηριάδης Νίκος – Πτολεμαΐδα – 1:20:29.65 κατηγορία Ανδρών 2. ΚαστανάκηςΧρήστος – Νίκαια – 1:20:33.91 κατηγορία Ανδρών 3. Μαρούδας Δημήτρης – Ζάκυνθος – 1:21:47.65 κατηγορία Ανδρών
Στις γυναίκες, νικήτρια αναδείχθηκε η Καρούσου Ειρήνη Μαρία από Γαλάτσι , ΠΣ Κρόνος Νίκαιας, με χρόνο 2:42:19.73.
Σημαντική για την επιτυχία της διοργάνωσης ήταν για ακόμη μία χρονιά η συμβολή των εταιρειών και των χορηγών που στήριξαν έμπρακτα τους αγώνες με προϊόντα και υπηρεσίες: Arla Protein επιδόρπια & ροφήματα, LURPAK βούτυρο, Νέα Οδός Α.Ε. – Ιόνια Οδός, ΓΕΦΥΡΑ Ρίου Αντιρρίου, ARRENA φυσικό μεταλλικό νερό, DOLE μπανάνες, Σκλαβενίτης super markets, Wet Hankies αντιμικροβιακά, Up Cycle – Fit and Shape stores, Theocar Advance Travel Δυτικής Ελλάδας, , Essex υγρό πλυντηρίου ρούχων, ΕΨΑ αναψυκτικά και Evlogia φυσικές μαρμελάδες.
Η εμπιστοσύνη και η σταθερή παρουσία των χορηγών μας συμβάλλουν ουσιαστικά στη συνέχιση και στην εξέλιξη ενός αθλητικού θεσμού που συμπλήρωσε πλέον 16 χρόνια ζωής.
Πίσω από κάθε ασφαλή και επιτυχημένη διοργάνωση βρίσκεται μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων και φορέων: Θερμές ευχαριστίες στο Κέντρο Υγείας Άνω Χώρας, το Δασαρχείο, την Τροχαία και την Πυροσβεστική Ναυπακτίας, την Εθελοντική Ομάδα Έρευνας & Διάσωσης Ε.Ο.Ε.Δ. Ι.Π. Μεσολογγίου, καθώς και στην Τοπική Κοινότητα, στους επαγγελματίες και επιχειρηματίες της περιοχής, στον Πολιτιστικό Σύλλογο Άνω Χώρας και σε όλους τους εθελοντές που βρίσκονται κάθε χρόνο δίπλα στη διοργάνωση.
Πάνω απ’ όλα, ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στους ποδηλάτες που επέλεξαν για ακόμη μία χρονιά την Ορεινή Ναυπακτία, αλλά και σε όλους τους επισκέπτες που βρέθηκαν κοντά μας και έδωσαν ζωή και παλμό σε αυτό το ξεχωριστό ποδηλατικό Σαββατοκύριακο.
16 χρόνια ποδηλασία. 16 χρόνια διαδρομές μέσα στη φύση. 16 χρόνια άνθρωποι, εμπειρίες και εικόνες από την Ορεινή Ναυπακτία.
Και συνεχίζουμε…
Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για τις 28 & 29 Αυγούστου 2027!
Να είμαστε όλοι καλά και να ανταμώσουμε ξανά στα βουνά της Ορεινής Ναυπακτίας!