Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οι χρήσεις του λεμονιού στην ομορφιά

Published

on

Το λεμόνι είναι ένα φρούτο με πολλές χρήσεις όχι μόνο στην μαγειρική αλλά και στην ομορφιά. Περιέχει κιτρικό οξύ, το οποίο του προσδίδει την ξινή του γεύση, είναι αντισηπτικό, απολυμαντικό και ένας φυσικός παράγοντας που βοηθά στην απόκτηση μιας φωτεινής όψης στο πρόσωπο και πιο ανοικτού χρώματος στα μαλλιά χάρη στις λευκαντικές του ικανότητες. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνη C.

Παρακάτω παρουσιάζουμε κάποιους τρόπους με τους οποίους το λεμόνι βοηθά στην ενίσχυση της ομορφιάς.

1.Λεμόνι και δέρμα

Το λεμόνι είναι ένα τέλειο συστατικό για την επιδερμίδα μας, ειδικά αν έχουμε λιπαρό δέρμα. Οι στυπτικές του ιδιότητες βοηθούν στη μείωση της περιττής λιπαρότητας από το πρόσωπο και το κιτρικό οξύ με τη βιταμίνη C μπορούν να το φωτίσουν. Ωστόσο, να σημειώσουμε πως δεν εφαρμόζουμε το λεμόνι ως θεραπεία το πρωί γιατί μπορεί να δημιουργήσει πάνω στο δέρμα σημάδια επειδή το κιτρικό οξύ αντιδρά με τις ακτίνες του ήλιου. Για αυτόν τον λόγο το εφαρμόζουμε στο δέρμα πριν να κοιμηθούμε το βράδυ και το πρωί δεν ξεχνάμε ποτέ το αντηλιακό μας πριν βγούμε έξω. Η εφαρμογή γίνεται πολύ απλά τοποθετώντας σε ένα βαμβάκι λίγο χυμό λεμονιού και στη συνέχεια το απλώνουμε με απαλές, κυκλικές κινήσεις σε όλο το πρόσωπο.

2.Απολέπιση χειλιών

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν τα χείλη μας και τα κάνουν να φαίνονται ξηρά και αφυδατωμένα. Το λεμόνι βοηθά στην ενυδάτωση των χειλιών και στην απολέπισή τους απομακρύνοντας όλα τα νεκρά κύτταρα από την επιφάνειά τους. Πριν λοιπόν να κοιμηθούμε, απλώνουμε στα χείλη μας λίγο χυμό από λεμόνι και βλέπουμε τα αποτελέσματα το επόμενο πρωί. Τα χείλη μας είναι λεία και απαλά.

3.Λεμόνι και μαλλιά

Αυτή ίσως είναι μια από τις πιο γνωστές χρήσεις του λεμονιού. Το χρησιμοποιούμε στα μαλλιά για να ανοίξουμε το χρώμα τους και να δημιουργήσουμε φυσικές ανταύγειες. Έτσι μπορούμε να βάλουμε σε ένα μπουκαλάκι φυσικό χυμό από λεμόνι και λίγο λάδι μαλλιών και να το απλώνουμε στα μαλλιά 1 φορά την εβδομάδα και να βγαίνουμε στον ήλιο, ο οποίος βοηθά στο φυσικό άνοιγμα του χρώματος της τρίχας.

4.Λεμόνι και μαύρα στίγματα

Όπως αναφέραμε και προηγουμένως, το λεμόνι έχει αντιβακτηριακές και στυπτικές ιδιότητες που βοηθούν στη μείωση της λιπαρότητας. Οι απολεπιστικές ιδιότητές του μπορούν να βοηθήσουν στην εξάλειψη των μαύρων στιγμάτων καθαρίζοντας τους πόρους από τους ρύπους, την λιπαρότητα και τις τοξίνες. Με απαλές κινήσεις εφαρμόζουμε με ένα βαμβάκι στην περιοχή που εμφανίζεται το πρόβλημα χυμό από λεμόνι και το αφήνουμε να δράσει για 10 λεπτά. Στη συνέχεια ξεπλένουμε με κρύο νερό.

5.Λεμόνι και μείωση των σημαδιών

Η έκθεση στον ήλιο, η ακμή, η διατροφή που ακολουθούμε καθώς και άλλοι παράγοντες μπορούν να δημιουργήσουν κάποια σημάδια (πανάδες, κηλίδες) στο δέρμα μας. Για να φωτίσουμε αυτά τα σημάδια και να εξαφανιστούν σταδιακά χρησιμοποιούμε το λεμόνι. Εφαρμόζουμε στην περιοχή τον χυμό από το λεμόνι και αφήνουμε για 15 λεπτά και ξεβγάζουμε με κρύο νερό.

6.Λεμόνι και νύχια

Ένας εύκολος τρόπος για να καλυτερέψουμε την όψη και την υγεία των νυχιών μας είναι το λεμόνι. Για να είναι πιο δυνατά και να μην σπάνε αλλά και για να είναι πιο λευκά χωρίς κίτρινους λεκέδες εφαρμόζουμε το παρακάτω μίγμα: αναμιγνύουμε 2 κουταλάκια του γλυκού χυμό λεμονιού και 2 κουταλάκια ελαιόλαδο. Απλώνουμε το μίγμα στα νύχια μας και αφήνουμε να δράσει για 15 με 20 λεπτά. Στη συνέχεια ξεπλένουμε με ζεστό νερό. Μπορούμε να χρησιμοποιούμε αυτό το μίγμα 1 φορά την εβδομάδα και τα νύχια μας θα είναι πιο γερά και γυαλιστερά.

7.Λεμόνι και δόντια

Αν θέλετε να αποκτήσετε λευκά και αστραφτερά δόντια χωρίς να επισκεφτείτε τον οδοντίατρο, δοκιμάστε το λεμόνι. Μπορείτε να κόψετε μια φέτα λεμονιού και να την χρησιμοποιήσετε σαν οδοντόβουρτσα. Με αυτόν τον τρόπο θα έχετε φυσικά ένα πιο λευκό χαμόγελο.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Προειδοποίηση για Καθαρισμό Οικοπέδων και Ακάλυπτων Χώρων

Published

on

By

Ενόψει της αντιπυρικής περιόδου 2024 (από 1/5/2024 έως 31/10/2024) σύμφωνα με την Πυροσβεστική Διάταξη 20/2023 (Αριθμ. 18851 οικ. Φ.700.20/ ΦΕΚ 2549 Β’/19.4.2023) ιδιοκτήτες, νομείς και επικαρπωτές οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται εντός πόλεων, κωμοπόλεων, οικισμών και σε απόσταση μέχρι 100 μ. από τα όριά αυτών καθώς και των εκτός σχεδίου οικοπέδων με κτίσμα, να προχωρήσουν πριν από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου και έως 30/4/2024 σε:
  • Υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε άμεση επαφή με κτίσμα.
  • Απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους, όπως ενδεικτικά το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα κατακείμενα ξερά κλαδιά.
  • Αποκλάδωση της βάσης της κόμης των δέντρων και αύξηση του ύψους έναρξής της από την επιφάνεια του εδάφους ανάλογα με την ηλικία και το είδος του δέντρου.
  • Αραίωση της θαμνώδους βλάστησης ως προς την κάλυψη του εδάφους.
  • Απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών, αναφλέξιμων, εκρήξιμων υλικών ή εύφλεκτων υλικών, αντικειμένων και απορριμμάτων.
  • Οι υπόχρεοι οφείλουν να μεριμνούν για την ασφαλή συλλογή και μεταφορά όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού. Απαγορεύεται η εγκατάλειψη, η απόρριψη ή η ανεξέλεγκτη διαχείρισή τους.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων στην εκπλήρωση της υποχρέωσης καθαρισμού, καθώς και σε περίπτωση αυτεπάγγελτου καθαρισμού από τον Δήμο, θα επιβάλλεται στους υπόχρεους το διοικητικό πρόστιμο της περ. 26 της υποπαρ. β’ της παρ. Ι του άρθρου 75 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (ν.3463/2006, Α’ 114), σύμφωνα και με την παρ.1 του αρ.94, περ. 26 εδάφ. Β΄ του Ν.3852/2010 (Α΄87) και του άρθρου 5 της υπ’ αριθμ. 20/2023 Πυροσβεστικής Διάταξης.

Κατόπιν των ανωτέρω, παρακαλούμε για τον άμεσο καθαρισμό των οικοπεδικών χώρων και την άμεση απομάκρυνση των υπολειμμάτων με ίδια μέσα.

Τέλος, σας ενημερώνουμε ότι ο καθαρισμός των οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων καθώς και η συντήρηση αυτών, αποτελεί πάγια υποχρέωση των ιδιοκτητών, νομέων και επικαρπωτών βάσει του αρ. 94, παρ. 26 του Ν.3852/2010 και θα πρέπει να διατηρούνται καθαροί άνευ προηγούμενης ειδοποίησης από την υπηρεσία μας, ιδιαίτερα καθ’ όλη την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ από 1 Μάϊου έως 31 Οκτωβρίου κάθε έτους, κάθε εργασία που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά, ιδιαίτερα σε ημέρες που ο δείκτης επικινδυνότητας σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας είναι 4 (πολύ υψηλός κίνδυνος) και 5 (κατάσταση συναγερμού), αλλά και όταν ο δείκτης είναι χαμηλότερος σε κρίσιμες περιοχές και ευαίσθητα δασικά οικοσυστήματα.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Από 8:00 έως 20:00 το ωράριο λειτουργίας στο Κάστρο της Ναυπάκτου

Published

on

By

Ο Δήμος Ναυπακτίας ενημερώνει ότι, για 5η συνεχή χρονιά, ο αρχαιολογικός χώρος του Κάστρου της Ναυπάκτου λειτουργεί με το διευρυμένο θερινό ωράριο: 8:00′-20:00‘.

Το συγκεκριμένο ωράριο τέθηκε σε ισχύ για πρώτη φορά το 2020, έπειτα από κοινές προσπάθειες του Δήμου Ναυπακτίας και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Πολιτισμού, το διευρυμένο ωράριο λειτουργίας που ισχύει για επιλεγμένους αρχαιολογικούς χώρους εφαρμόζεται έως και την 31η Οκτωβρίου 2024.  Ενώ, λόγω της σταδιακής μείωσης της διάρκειας της ημέρας, το φθινόπωρο διαμορφώνεται ως εξής:

1-15 Σεπτεμβρίου: 8:00′-19:30′

16-30 Σεπτεμβρίου: 8:00′-19:00′

1-15 Οκτωβρίου: 8:00′-18:30′

16-31 Οκτωβρίου: 8:00′-18:00′

Σημειώνεται ότι, για το Κάστρο Αντιρρίου ισχύει το ωράριο λειτουργίας: 8:30′-15:30‘ και το Φετιχιέ Τζαμί (Λιμάνι Ναυπάκτου) είναι επισκέψιμο μετά από επικοινωνία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος.

Η προσέλευση των επισκεπτών στους αρχαιολογικούς χώρους επιτρέπεται έως και 20′ λεπτά πριν τη λήξη του ωραρίου. Οι αρχαιολογικοί χώροι παραμένουν ανοικτοί καθημερινά πλην Τρίτης.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΔΕΥΑΝ: Ανακοίνωση για ληξιπρόθεσμες οφειλές και λογαριασμούς θανόντων

Published

on

By

Με ανακοίνωσή της η Δ.Ε.Υ.Α.Ν. ενημερώνει τους καταναλωτές ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 150 ευρώ θα βεβαιώνονται στο εξής στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ.

Επιπλέον, καλούνται οι πολίτες που έχουν λογαριασμούς με όνομα θανόντος να προβαίνουν σε ενημέρωση των σχετικών στοιχείων στα γραφεία της Δ.Ε.Υ.Α.Ν.

Οι οφειλέτες που δεν έχουν προβεί ακόμη σε ρύθμιση ή εξόφληση των λογαριασμών τους υπόκεινται, με βάση τον κανονισμό της ΔΕΥΑΝ, σε διακοπή των παροχών τους, διαδικασία που ήδη βρίσκεται σε εφαρμογή.

Οι ανωτέρω ενέργειες εντάσσονται στο πλαίσιο της ακολουθούμενης πολιτικής της Δ.Ε.Υ.Α.Ν. για τον περιορισμό των ληξιπρόθεσμων και συσσωρευμένων οφειλών.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ