Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οργανώνεται Διοικητικά το νέο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Πάτρα

Published

on

Το νέο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου έχει ως αποστολή την παροχή υπηρεσιών εκπαίδευσης υψηλού επιπέδου στους φοιτητές/φοιτήτριες του, ώστε αυτοί:

  • να καταστούν ικανοί να κατανοούν και να μελετούν έννοιες, αρχές, θεωρίες και φυσικά φαινόμενα,
  • να δραστηριοποιούνται στην έρευνα, μελέτη, σχεδιασμό, ανάπτυξη και κατασκευή ενεργειακών, ηλεκτρικών, ηλεκτρονικών, τηλεπικοινωνιακών και πληροφοριακών συστημάτων μεγάλης κλίμακας,
  • να αποκτήσουν ερευνητικές δεξιότητες στα ίδια αντικείμενα, μέσω της εκπόνησης διπλωματικής εργασίας,
  • να καταστούν ικανοί να συμμετέχουν σε σπουδές μεταπτυχιακού επιπέδου και
  • να ασκήσουν με επιτυχία το επάγγελμα του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού & Μηχανικού Υπολογιστών.

Ο σκοπός αυτός ορίστηκε με σαφήνεια στη δεύτερη Γενική Συνέλευση του Τμήματος στην Πάτρα. Μέσα από γόνιμη συζήτηση, το τμήμα αποφάσισε τη διοικητική οργάνωση του σε 4 τομείς που καλύπτουν τις περιοχές των:

  1. Ενεργειακών Συστημάτων
  2. Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων
  3. Ηλεκτρονικής, Υπολογιστών και Συστημάτων
  4. Πληροφορικής

Ο Τομέας Ενεργειακών Συστημάτων έχει ως αποστολή την εκπαίδευση των φοιτητών και τη διεξαγωγή επιστημονικής έρευνας στην ευρύτερη επιστημονική περιοχή των ενεργειακών συστημάτων. Ειδικότερα, η περιοχή αυτή περιλαμβάνει τα ακόλουθα βασικά εκπαιδευτικά αντικείμενα: Ηλεκτρικές Μηχανές, Ηλεκτρονικά Ισχύος, Εσωτερικές Ηλεκτρικές Εγκαταστάσεις και Αυτοματισμοί, Υψηλές Τάσεις, Παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας, Μεταφορά και Διανομή Ηλεκτρικής Ενέργειας, Ηλεκτρικές Εγκαταστάσεις Ισχύος, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, Υπολογιστικός Ηλεκτρομαγνητισμός, Φωτοβολταϊκά Συστήματα, Ηλεκτρικά Κινητήρια Συστήματα, Προστασία Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων από Υπερτάσεις, Ευφυή Ενεργειακά Δίκτυα, Ηλεκτρολογικό Σχέδιο, Ηλεκτροτεχνικά Υλικά, Ανάλυση Ηλεκτρικών Κυκλωμάτων, Ηλεκτρομαγνητικά Πεδία, κλπ.

Ο Τομέας Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων έχει σκοπό την εκπαίδευση φοιτητών και τη διεξαγωγή επιστημονικής έρευνας στις σύγχρονες τηλεπικοινωνίες και στα δίκτυα υπολογιστών. Ειδικότερα, η περιοχή αυτή περιλαμβάνει τα ακόλουθα βασικά εκπαιδευτικά αντικείμενα: Σήματα και Συστήματα, Ψηφιακή Επεξεργασία Σημάτων, Αναλογικές Επικοινωνίες, Ψηφιακές Επικοινωνίες, Ασύρματα Δίκτυα, Θεωρία Πληροφορίας, Δίκτυα Υπολογιστών, Προσομοίωση Δικτύων, Οπτικά Δίκτυα, Αδόμητα και Ασύρματα Δίκτυα Αισθητήρων, Ψηφιακή Επεξεργασία Εικόνας, Αναγνώριση Προτύπων, Επεξεργασία Ομιλίας και Φυσικής Γλώσσας, Ασύρματη Διάδοση και Κεραίες, Δίκτυα Κινητών Επικοινωνιών, Ανάλυση Απόδοσης Δικτύων Υπολογιστών, Στατιστική Επεξεργασία Σημάτων, κλπ.

Ο Τομέας Ηλεκτρονικής, Υπολογιστών και Συστημάτων έχει σκοπό την εκπαίδευση των φοιτητών και τη διεξαγωγή επιστημονικής έρευνας στην ηλεκτρονική, στους υπολογιστές και στα συστήματα. Ειδικότερα, η περιοχή αυτή περιλαμβάνει τα ακόλουθα βασικά εκπαιδευτικά αντικείμενα: Ψηφιακή Σχεδίαση, Βασική Ηλεκτρονική, Αρχιτεκτονική Υπολογιστών, Ψηφιακά Συστήματα και Κυκλώματα, Συστήματα Αυτομάτου Ελέγχου, Αναλογικά Ηλεκτρονικά Κυκλώματα, Μικροεπεξεργαστές και Μικροσυστήματα, Γλώσσες Περιγραφής Υλικού, Ασφάλεια Υπολογιστικών Συστημάτων, Διαδίκτυο των Πραγμάτων, Ενσωματωμένα Συστήματα, Συστήματα Πολύ Μεγάλης Κλίμακας Ολοκλήρωσης, Μοντελοποίηση Συστημάτων, Σχεδιασμός Ψηφιακών Συστημάτων σε FPGAs, Συστήματα Μέτρησης και Αισθητήρες, Τηλεπικοινωνιακά Ηλεκτρονικά Κυκλώματα, Παράλληλες Αρχιτεκτονικές, Επεξεργαστές Ειδικού Σκοπού, Κυκλώματα και Συστήματα Κρυπτογραφίας και Ασφάλειας, Σχεδίαση Αναλογικών Μικροηλεκτρονικών Κυκλωμάτων, Κυβερνοφυσικά Συστήματα, Οργανικά Ηλεκτρονικά Στοιχεία και Κυκλώματα, κλπ.

Ο Τομέας Πληροφορικής σκοπό έχει την εκπαίδευση των φοιτητών και τη διεξαγωγή επιστημονικής έρευνας στην ευρεία επιστημονική περιοχή της πληροφορικής, του λογισμικού και των πληροφοριακών συστημάτων. Ειδικότερα, η περιοχή αυτή περιλαμβάνει τα ακόλουθα βασικά εκπαιδευτικά αντικείμενα:  Τεχνικές Προγραμματισμού Υπολογιστών, Βάσεις Δεδομένων, Διαδικασιακός Προγραμματισμός, Λειτουργικά Συστήματα, Δομές Δεδομένων και Αλγόριθμοι, Αντικειμενοστραφής Σχεδίαση και Προγραμματισμός, Εισαγωγή στα Κατανεμημένα Συστήματα, Ανάπτυξη Συστημάτων Παγκοσμίου Ιστού, Τεχνολογία Λογισμικού, Μεταγλωττιστές, Υπολογιστική Νοημοσύνη, Συστήματα Διαχείρισης Δεδομένων, Γραφικά Υπολογιστών, Παράλληλα Συστήματα και Προγραμματισμός, Τεχνολογίες Υπολογιστικού Νέφους, Ανάπτυξη Λογισμικού σε Φορητές Συσκευές, Επιχειρησιακή Ευφυία, Έλεγχος και Εξασφάλιση Ποιότητας Λογισμικού, Εξόρυξη Δεδομένων και Μηχανική Μάθηση, Κατανεμημένος Προγραμματισμός, Διάχυτος Υπολογισμός, Σχεδιασμός Αλληλεπίδρασης, Προχωρημένα Θέματα Τεχνολογιών Παγκοσμίου Ιστού, Ολοκληρωμένα Πληροφοριακά Συστήματα, Προχωρημένα Θέματα Αλγορίθμων και Βελτιστοποίηση.

Χαρακτηριστικό είναι πως και οι 4 τομείς είναι ήδη πλήρως στελεχωμένοι καθώς το τμήμα έχει 27 καθηγητές σαν μόνιμο προσωπικό, 2 νέοι καθηγητές είναι υπό διορισμό και άλλοι 2 καθηγητές έχουν ήδη ζητήσει να μετακινηθούν από άλλα πανεπιστήμια προκειμένου να ενταχθούν στο εκπαιδευτικό και επιστημονικό προσωπικό του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών.

Το νέο Τμήμα θα υποδεχτεί τον Σεπτέμβριο 240 φοιτητές, καθώς έχει ήδη ενταχθεί στο μηχανογραφικό δελτίο που θα συμπληρώσουν τις προσεχείς εβδομάδες οι υποψήφιοι και αναμένεται να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τον εκπαιδευτικό ιστό της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην πόλη της Πάτρας.

Στις επόμενες ημέρες θα δοθεί στη δημοσιότητα και το πλήρες πρόγραμμα σπουδών του νέου τμήματος.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απροσπέλαστη!!!

Published

on

By

Στην φωτογραφία πρέπει να αποτυπώνονται πάνω από δέκα παραβάσεις του ΚΟΚ.

Μηχανάκια πάνω στα πεζοδρόμια, αυτοκίνητα σταθμευμένα πάνω στη γωνία, στην πλατεία και στα πεζοδρόμια, στις διαβάσεις των πεζών, διπλή στάθμευση και πάει  λέγοντας…

Δύσκολες καταστάσεις  για τον πεζό, που θα πρέπει να  κινδυνέψει για να πάει στη δουλειά του.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χριστίνα Σταρακά για τη στελέχωση του Κ.Υ. Άνω Χώρας Ναυπακτίας

Published

on

By

Το Υπουργείο Υγείας τα βρίσκει όλα καλώς καμωμένα την ίδια στιγμή που οι πολίτες βγάζουν κραυγή αγωνίας για τις ελλείψεις

Σε αναφορά που είχε καταθέσει η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Χριστίνα Σταρακά για άμεση ανάγκη στελέχωσης του Κέντρου Υγείας Άνω Χώρας του Δήμου Ναυπακτίας απάντησε χθες το Υπουργείο Υγείας.

Πιο συγκεκριμένα, η Χριστίνα Σταρακά είχε διαβιβάσει το αίτημα των Προέδρων Κοινοτήτων Δήμου Ναυπακτίας και Φορέων της ορεινής Ναυπακτίας για την επιστροφή του επιβατικού οχήματος 4Χ4 – Δωρεάς ΟΠΑΠ- πίσω στο Κ.Υ. Άνω Χώρας στην προγενέστερη κατάσταση που ήταν πριν τη μετακίνησή του στο Κ.Υ. Ναυπάκτου και την επάνδρωσή του με οδηγό, τη διάθεση νέου ασθενοφόρου 4Χ4 στο Κ.Υ. Άνω Χώρας Ορεινής Ναυπακτίας και την υγειονομική κάλυψη των κοινοτήτων της Δυτικής Ορεινής Ναυπακτίας με τη λειτουργία Σταθμού Α’ Βοηθειών και με ιατρό στην Κοινότητα Πλατάνου Ναυπακτίας.

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας κα. Αγαπηδάκη που υπογράφει την απάντηση, στο Κ.Υ. Άνω Χώρας όλα είναι καλώς καμωμένα. Αγνοώντας τις ανησυχίες και τα αιτηματα των αρμόδιων φορέων της περιοχής αναφέρει ότι στο σήμερα το Κ.Υ. είναι επαρκώς στελεχωμένο, τόσο με προσωπικό όσο και με ασθενοφόρα. «Το Κ.Υ. λειτουργεί σε πρωινό ωράριο και για πέντε ημέρες την εβδομάδα, από Δευτέρα έως και Παρασκευή και με πλήρη εφημεριακή κάλυψη όλες τις ημέρες του μήνα (ενεργείς εφημερίες), παρέχοντας αδιάλειπτα όλες τις υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας», υπογραμμίζει σχετικά με την κάλυψη του Κ.Υ σε προσωπικό και παροχή υπηρεσιών.  Όσον αφορά τα ασθενοφόρα των πρωτοβάθμιων δομών κυριότητας 6ης ΥΠΕ που συνεπικουρούν το έργο του ΕΚΑΒ στην περιοχή της Ναυπακτίας,  όπως ενημερώνει πλέον στην περιοχή επιχειρούν δύο πλήρως επισκευασμένα πλέον οχήματα. Ενώ σύμφωνα πάντα με την ίδια τη διετία 2021-2023, παρά τις βλάβες των ανωτέρω οχημάτων «δεν παρατηρήθηκε καμία δυσλειτουργία υποστήριξης στη διαδικασία και έργο των πρωτογενών διακομιδών, χάρις προφανώς και στην υποστήριξη του τοπικού κέντρου του ΕΚΑΒ στην Πάτρα, το οποίο διέθετε επί μονίμου βάσεως επιπλέον ασθενοφόρο και πληρώματα, στην περιοχή».

 

Σχετικά με το επίμαχο επιβατικό όχημα η Αναπληρωτής Υπουργός δηλώνει ότι «η κυριότητά του ανήκει στο Γ.Ν. Μεσολογγίου και έχει παραχωρηθεί από δεκαετίας στο Κ.Υ. Άνω Χώρας, κατόπιν απόφασης του Δ.Σ. του νοσοκομείου. Τον Αύγουστο του 2023, το εν λόγω όχημα από το Κ.Υ. Άνω Χώρας παραχωρήθηκε στο Κ.Υ. Ναυπάκτου, ικανοποιώντας το Δ.Σ. του Γ.Ν. Μεσολογγίου σχετικό αίτημα του Κ.Υ. Ναυπάκτου για την κάλυψη αυξημένων υπηρεσιακών αναγκών και κυρίως για την εξυπηρέτηση του ιατρικού προσωπικού της Άνω Χώρας στις μετακινήσεις τους».

 

Σχολιάζοντας τα παραπάνω, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ δήλωσε: «Για την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας φαίνεται πως οι κάτοικοι της περιοχής του Κ.Υ. Άνω Χώρας Ναυπακτίας τυγχάνουν της καλύτερης δυνατής υγειονομικής φροντίδας.

Είναι να απορεί κανείς πως γίνεται στις αναφορές τους οι αρμόδιοι φορείς να είναι σε εκ διαμέτρου αντίθετη κατεύθυνση από την κ. Αγαπηδάκη, στέλνοντας κραυγή αγωνίας για τη γενικότερη εικόνα του ΕΣΥ.

Σε κάθε περίπτωση, η κατάσταση στα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της περιοχής είναι απογοητευτική, με τις ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνικές υποδομές να είναι τεράστιες.

Το Υπουργείο είτε θα προχωρήσει σε σοβαρή ενίσχυση του ΕΣΥ είτε θα συνεχίσει να διαχειρίζεται επικοινωνιακά τον πόνο και τις αγωνίες των ανθρώπων».

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

195 χρόνια από την απελευθέρωση της Ναυπάκτου

Published

on

By

Μόνο με στενή πολιορκία και αποκοπή του ανεφοδιασμού ήταν δυνατόν να πέσει το κάστρο του Έπαχτου.

Για τον καλύτερο συντονισμό ο κυβερνήτης (Δ/γμα 23 .01. 1829) διορίζει πληρεξούσιο τοποτηρητή Στερεάς Ελλάδας και του Στρατοπέδου τον αδερφό του Αυγουστίνο Καποδίστρια, ο οποίος στις 10 Μαρτίου 1829  αφικνείται και ο ίδιος στη Ναύπακτο.

Τα ελληνικά στρατεύματα με εντολή του Αυγουστίνου Καποδίστρια καταφτάνουν από τις 8 Μαρτίου 1829 και πολιορκούν τα κάστρα Αντιρρίου και Ναυπάκτου από την ξηρά, ενώ ο στόλος υπό τον Ανδρέα Μιαούλη   αποκλείει και τις θαλάσσιες διόδους.

Στις 13 Μαρτίου παραδίδεται το Αντίρριο ύστερα από ψευτοπόλεμο.

Στις 16 Μαρτίου ο κλοιός περί το κάστρο της Ναυπάκτου γίνεται στενότερος.

Η Α’ Χιλιαρχία, με Χιλίαρχό τον Κίτσο Τζαβέλα, η 500αρχία του Νικόλα Τζαβέλα και τα Σώματα του Β. Μαστραπά, Γιάννη Μακρυγιάννη – Κραβαρίτη καταλαμβάνουν τις θέσεις από τον Αϊ-Γιώργη, τη μεγάλη Βάρναράχη μέχρι απέναντι από την Ακρόπολη του  Ίτς Καλέ.

Ο Χατζηχρήστος με ιππικό και πεζικό και το σώμα του Βέρη κλείνει την δυτική πλευρά από τη θάλασσα μέχρι το Ιτς Καλέ και ο συνταγματάρχης Πιερρής, αρχηγός του τακτικού στρατού, καταλαμβάνει τους λόφους   πίσω από το κάστρο με το πυροβολικό.

Η τανάλια είχε πλέον σφίξει.  Οι τούρκοι που ήταν στην μικρή Βάρναράχη υποχωρούν και εισέρχονται στο κάστρο.  Ο λόφος αυτός περιέρχεται στο στα ελληνικά χέρια.

Οι  αλλεπάλληλες επιθέσεις των ελληνικών στρατευμάτων δεν έφεραν αποτέλεσμα.

Οι Τούρκοι δεν μπορούν να ανεφοδιαστούν και αναγκάζονται να συνθηκολογήσουν.

Στις 8 Απριλίου ο κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας φτάνει στη Ναύπακτο.

Στις  11 Απριλίου 1829 υπογράφεται η συνθήκη και σταματούν οι εχθροπραξίες.

Στις 12 Απριλίου αποχωρεί ο κυβερνήτης.

Στις 17 προς 18 Απριλίου ο τακτικός στρατός υπό τον συνταγματάρχη Πιερρή εισέρχεται στην Ακρόπολη.

Στις 22 Απριλίου αποχωρεί ολόκληρη η τουρκική φρουρά και τα ελληνικά στρατεύματα      εισέρχονται σε όλο το  κάστρο.

Στις  28 Απριλίου 1829 ο Αυγουστίνος Καποδίστριας διοικητής διακηρύσσει:

«Κυματίζει τέλος πάντων η ελληνική σημαία εις την Ακρόπολιν της Ναυπάκτου και το σεμνόν του Σταυρού σημείον,  μετά παρέλευση ήδη 140 ετών ανυψώθει πάλιν εις τα υψηλά ταύτα τείχη».

Τον Ιανουάριο του 1830 έγινε στην πόλη ο πρώτος εορτασμός της απελευθέρωσής της και το  πρωί της ημέρας εκείνης εσήμαναν «ο ήχος των κωδώνων και ο βόμβος των πυροβόλων», με την ελληνική σημαία να κυματίζει στην Ακρόπολη της Ναυπάκτου.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ