Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ορεινή Ναυπακτία, παιδιά και…αποπαίδια!

Published

on

Τρείς δεκαετίες  εμπλέκεται με τα αυτοδιοικητικά του τόπου, ο Δημήτρης  Πελέκης,  αφού εκλέγεται ανελλιπώς ως εκπρόσωπος,  από το 1989. Με αφορμή την άποψη που κατέθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο Ναυπακτίας  κατά την συζήτηση του Τεχνικού Προγράμματος, ότι : «οι Δυτικές Ορεινές Κοινότητες του Δήμου είναι τα αποπαίδια του Δήμου Ναυπακτίας», του ζητήσαμε να τεκμηριώσει αυτή την καταγγελία, μέσα από συνέντευξη του στην Ηλεκτρονική συνδρομητική εφημερίδα Nafsweek.gr  Μας μίλησε σε μία εκ βαθέων «εξομολόγησή του», για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Τοπικές Κοινότητες, την καθημερινότητα, την ανάπτυξη που…  αναμένεται αλλά και το πιο σημαντικό αυτό της αποκατάστασης της Περίστας μετά από τα κατολισθητικά φαινόμενα,  που εδώ και τρία χρόνια  την έχουν πληγώσει μαζί  με  την Κλεπά.

«Βεβαίως και πιστεύω ότι ισχύει ο όρος αποπαίδια και αυτό το τεκμηριώνω μέσα από  μια σειρά πραγμάτων και ενεργειών που γίνονται. Συγκεκριμένα στην Δημοτική Ενότητα της Αποδοτίας λέμε ότι υπάρχει ανάπτυξη με ποδηλατοδρόμους,  μονοπάτια και χρηματοδοτούμενες πάρα πολλές εκδηλώσεις από το Δήμο.  Δεν βλέπω το αντίστοιχο να συμβαίνει στη δυτική ορεινή Ναυπακτία, δεν βλέπω την προώθηση και την αξιοποίηση της μελέτης για την Ευηνολίμνη. Λάθος τραγικό αυτό. Ο Δήμος Ναυπακτίας είναι οι  πρώην Δημοτικές Ενότητες Πλατάνου, Πυλήνης και Αποδοτίας.  Πιστεύω ότι τα συμφέροντά μας είναι κοινά, δεν πρέπει να διαχωριζόμαστε και να φράζουμε δρόμους.  Ξέρω ότι υπήρχε προοπτική να γίνει ο δρόμος Άνω Χώρα,  Πόδος, Ελευθεριάνη,  που θα συνδέει την Αποδοτία με την Πυλλήνη και τον Πλάτανο.  Με αυτό τον άξονα θα υπήρχε η δυνατότητα σε οποιονδήποτε επισκέπτη είτε της μιας περιοχής είτε της άλλης να μπορεί να μεταβεί αυτός ο κόσμος και να χαρεί ότι μπορεί να χαρεί από το τοπίο.  Αυτός ο δρόμος δυστυχώς απ’ εντάχθηκε και απ’ εντάχθηκε σε μια νύχτα!  Είναι λάθος τραγικό να μην μπορούν να επισκεφτούν το κομμάτι αυτό, ένα κομμάτι ιδιαιτέρου κάλλους και με μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης, όχι μόνο εκεί τοπικά αλλά και της ευρύτερης περιοχής.»

Σε αυτή την περιοχή υπάρχει η Ευηνολίμνη.  Σε ποιο στάδιο βρίσκεται αυτή όλη η ιστορία;

« Για την Ευηνολίμνη, είχε συνταχτεί μια μελέτη για την ανάπτυξη της με αποτέλεσμα και την ανάπτυξη της γύρω περιοχής και των  χωριών που είναι γύρω από αυτή:  Περδικόβρυση, Αράχωβα, Άγ. Δημήτριο και Πλάτανο, που υπάρχουν κάποια καταλύματα. Παρότι θα έπρεπε να είναι απ’ τους πρώτους στόχους των δημοτικών αρχών και των προηγούμενων  και της σημερινής, δυστυχώς δεν προχώρησε αυτό. Μιλάμε δηλαδή για δύο σημαντικά ζητήματα. Το είναι οι δρόμοι που θα έχουν πρόσβαση επισκέπτες και κάτοικοι και το δεύτερο η ανάπτυξη της περιοχής. Αυτά τα δυο πάνε μαζί. Δεν μπορεί να έχουμε μια περιοχή του ίδιου χώρου και από την αντίπερα όχθη τα δυτικά ορεινά χωριά να αντιμετωπίζονται σαν «ΑΠΟΠΑΙΔΙΑ». Να  μην υπάρχουν,  σαν να μην χρειάζεται να γίνει κάτι εκεί.  Να αναφέρω και ένα ακόμα παράδειγμα: πριν από ενάμισι μήνα έγινε μια ανάθεση από τη σημερινή δημοτική αρχή στο IONIAN TV,  το κανάλι για την προβολή της ορεινής Ναυπακτίας. Με ποιά εντολή πήγαν μόνο στην ανατολική ορεινή Ναυπακτία και δεν πλησίασαν από τις δυτικές περιοχές;»

Η περιοχή της Περίστας όπως και της Κλεπά αντιμετωπίζουν ένα πολύ σοβαρό θέμα που προέκυψε από τα κατολισθητικά φαινόμενα, που όπως μαθαίνουμε συνεχίζονται.  Σε ποιο στάδιο βρίσκεται όλο αυτό, τρία χρόνια μετά μια και έγινε το 2015.

« Ένα πολύ σοβαρό θέμα που δεν αντιμετωπίστηκε με την πρέπουσα βαρύτητα και θα εξηγήσω γιατί το λέω αυτό. Μιλάμε για κατολισθήσεις εντός κατοικημένης περιοχής. Θα έπρεπε να ήταν από τα πρώτα θέματα που έπρεπε να αντιμετωπιστούν και στην Κλεπά και στην Περίστα. Από την πρώτη στιγμή που δημιουργήθηκαν τα φαινόμενα,  ναι μεν αποκαταστάθηκαν η πρόσβαση στα χωριά και σταματήσαμε δυστυχώς εκεί. Ζήτησε η Περιφέρεια τότε, να ιεραρχηθούν τα προβλήματα και να υπάρξει μία λίστα για την αντιμετώπιση αυτών και τη χρηματοδότησή τους.  Σε καμία περίπτωση δεν μπήκαν σ’ αυτή τη λίστα ούτε η Κλεπά ούτε και η Περίστα. Μέχρι τώρα δεν έχει γίνει κανένα έργο για την αντιμετώπιση των ζημιών και το φαινόμενο τουλάχιστον για την περίσταση η οποιαδήποτε παρέμβαση έγινε περισσότερο για πρόληψη να παροχετευθούν κάποια όμβρια έγινε από χρήματα τα οποία ήταν ανταποδοτικά της Τ.Κ. Περίστας από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.  Από τον Δήμο δεν έχουμε πάρει ούτε μια δραχμή!  Τον τελευταίο καιρό με παρεμβάσεις των πληγέντων, που είχαν ζημιές στα σπίτια τους, προς το υπουργείο Υποδομών, είχαμε λάβει υπόσχεση από τον υπουργό τον κύριο Σπίρτζη στα εγκαίνια της Ιόνιας για πόσο 500.000 ευρώ, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.  Τα ποσά αφορούσαν 310.000 ευρώ για αποκατάσταση ζημιών και 190.000 για μελέτες που πρότεινε το ΙΓΜΕ για να δούμε με ποιόν τρόπο μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση.  Εδώ και τρία χρόνια δεν έχει γίνει τίποτα. Μας έχει φάει η γραφειοκρατία! Τα 310.000 δόθηκαν στον Δήμο, όμως τα 190.000 που είναι και τα πιο βασικά για μελέτες, τίποτα! Το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη και δεν έχει τελειώσει. Αν συνεχιστούν οι βροχές θα έρθει όλο το χωριό κάτω! Τότε δεν θα χρειαστεί ούτε ένα ευρώ για αποκαταστάσεις και υποδομές στο χωριό. Να αναφέρω εδώ κάποια πράγματα που δεν έγιναν.  Δεν έγινε οριοθέτηση της πληγείσας περιοχής από την ΔΑΕΠ. Αυτό σημαίνει ότι η υπηρεσία αυτή του υπουργείου έπρεπε να μπει στην Περίστα, να καταγράψει τις ζημιές που έχουν υποστεί τα σπίτια και οι υποδομές και να τύχουν οι ιδιοκτήτες τους στεγαστικής συνδρομής, επιδότηση ενοικίου κλπ. Αυτό έχει γίνει στην Κλεπά και στην περιοχή της Άνω Χώρας, το 2015».

Σοβαρή  καταγγελία. Για ποιον λόγο θεωρείται ότι δεν έγινε το ίδιο για την Περίστα;

«Σε επικοινωνία μου με την Δ.Α.Ε.Π. μου απάντησε μία υπάλληλος (έχω το όνομα της), όταν ζήτησα τους λόγους γιατί δε συμπεριλαμβάνεται στην εγκύκλιο και η Περίστα. Η απάντηση ήταν αποστομωτική!!! Δεν έχετε κανένα πρόβλημα, μου είπε. Στην έκθεση βέβαια του ΙΓΜΕ, στην 1η σελίδα το πρώτο σπίτι που αναφέρεται είναι σπίτι που έχει «φύγει» στην Περίστα. Σε επόμενη επικοινωνία με το υπουργείο η υπάλληλος αφού διάβασε όλη την αυτοψία του ΙΓΜΕ, μου ζήτησε συγγνώμη και είπε ότι θα κοιτάξουν να βρουν τρόπο ούτως ώστε να μπει και η Περίστα μέσα σε αυτό το ποσό της αποκατάστασης. Χαρακτηριστικά μου δήλωσε ότι είχαν τις διαβεβαιώσεις από κάποιους τοπικούς παράγοντες ότι στην Περίστα δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Υπάρχουν δύο αστυνομικές διατάξεις της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αιτωλίας που απαγορεύουν την διέλευση οχημάτων αλλά και την κυκλοφορία πεζών μέσα στο χωριό.  Αυτές οι δύο απαγορεύσεις δεν έχουν αρθεί εδώ και τρία χρόνια. Όχι ότι έφτιαξαν τα πράγματα αλλά κάπως πρέπει ο κόσμος να πάει στο σπίτι του δίπλα στο χωράφι του να μετακινηθεί. Πριν από 18 μήνες περίπου ήρθαν στον Δήμο δύο χρηματοδοτήσεις, η μία 100.000 ευρώ η άλλη 80.000 ευρώ, για πρόληψη και αντιμετώπιση προβλημάτων από θεομηνίες.  Ούτε ένα ευρώ  δεν πήγε στην Περίστα ούτε στην Κλεπά, για τους δικούς τους λόγους…   Εγώ ξέρω ότι στο χωριό μου είχα 6.000 ευρώ από ΑΠΕ και τα έκανα αυλάκια για να φεύγουν τα νερά και να μην πάνε μέσα στην κατολίσθηση».

Οι Τοπικές Κοινότητες , μετά από τις γενικές συνελεύσεις  των κατοίκων δίνουν μία λίστα για τεχνικά έργα που είναι αναγκαία στην περιοχή.  Ποιες είναι οι προτάσεις σας προς τον Δήμο;

«Οι προτάσεις μας είναι αυτές που ψηφίστηκαν από τη Γενική Συνέλευση των κατοίκων, άλλωστε οι κάτοικοι ξέρουν πιο καλά τα θέματα του χωριού.  Δυστυχώς όμως μέχρι σήμερα δεν ξέρουμε τι ποσό μας αναλογεί, δηλαδή να συντάξουμε ένα τεχνικό πρόγραμμα 1 ευρώ,  100.000 ευρώ, δεν ξέρουμε τι θα πάρουμε από τις ΑΠΕ ή από άλλη χρηματοδότηση, δεν ξέρουμε!  Σημαντικά είναι και τα θέματα της καθημερινότητας που αφορούν όσους κατοικούν στα χωριά μας την χειμερινή περίοδο. Αυτή η περίοδος είναι η δύσκολη εποχή από το Φλεβάρη μέχρι τον Μάρτιο με τους 15 ηρωικούς κατοίκους μας να παραμένουν εκεί. Τα σαββατοκύριακα έχει περισσότερο κόσμο. Ένα θέμα είναι αυτό της περίθαλψης.  Είναι ανύπαρκτη!  Μία φορά τον μήνα ένας γιατρός συνταγογραφεί στο αγροτικό ιατρείο στον Πλάτανο. Παρότι υπάρχουν τρία αγροτικά ιατρεία στον  Πλάτανο, στη Περίστα και στην Αράχοβα δεν στελεχώθηκαν ποτέ. Θα πρέπει το επόμενο διάστημα το δούμε πιο σοβαρά το θέμα γιατί και αυτοί που μένουν επάνω στα χωριά μας στην ορεινή Δυτική Ναυπακτία έχουν δικαίωμα στη ζωή, έχουν δικαίωμα στην υγεία».

Περνώντας κάποιος από τον κεντρικό άξονα, στην δυτική ορεινή Ναυπακτία την Περίστα δεν την συναντάς πουθενά, είναι ένα χωριό κρυμμένο.

«Λίγα είναι τα χωριά που δεν έχουν διέξοδο στον οδικό άξονα όπως η Περδικόβρυση, η Καστανιά και η Περίστα, είναι ένα σχετικό μειονέκτημα. Αυτό βέβαια συμβαίνει όχι λόγω φυσικών εμποδίων και του ορεινού όγκου.  Για τις όποιες δυσκολίες ευθύνεται ο ανθρώπινος παράγοντας, αυτοί που δεν θέλουν να υπάρχει κάποια διέξοδος. Υπάρχει λοιπόν ένας δρόμος που συνδέει την Περίστα με τον Άγιο Δημήτριο και το φράγμα, απόστασης  9 χλμ.  Μέχρι τώρα έχουν διατεθεί περίπου 400.000 ευρώ έχει γίνει το μισό κομμάτι, ένας πολύ καλός χωματόδρομος, και υπολείπεται ένα κομμάτι γύρω στα 3 χλμ, από  το Καστανόρεμα μέχρι τον Άγιο Δημήτριο. Ένα κομμάτι που εύκολα μπορεί να γίνει,  υπάρχουν όμως αντιδράσεις από ανθρώπους που δεν θέλουν.  Φανταστείτε λοιπόν να υπάρχει αυτός ο δρόμος, να λειτουργεί, να δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη της περιοχής να πάει στο φράγμα και να να γυρίσει από την άλλη μεριά και να ξαναπάει στον Πλάτανο. Μπορεί μάλιστα να περάσει προς το Δήμο Θέρμου και να φτάσει μέχρι την Ευρυτανία.  Αυτό το τμήμα είναι αρμοδιότητα της περιφέρειας. Αυτό που έχω να πω είναι ότι:  όπου υπάρχει πρόσβαση αργά ή γρήγορα υπάρχει ανάπτυξη»

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Προειδοποίηση για Καθαρισμό Οικοπέδων και Ακάλυπτων Χώρων

Published

on

By

Ενόψει της αντιπυρικής περιόδου 2024 (από 1/5/2024 έως 31/10/2024) σύμφωνα με την Πυροσβεστική Διάταξη 20/2023 (Αριθμ. 18851 οικ. Φ.700.20/ ΦΕΚ 2549 Β’/19.4.2023) ιδιοκτήτες, νομείς και επικαρπωτές οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται εντός πόλεων, κωμοπόλεων, οικισμών και σε απόσταση μέχρι 100 μ. από τα όριά αυτών καθώς και των εκτός σχεδίου οικοπέδων με κτίσμα, να προχωρήσουν πριν από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου και έως 30/4/2024 σε:
  • Υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε άμεση επαφή με κτίσμα.
  • Απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους, όπως ενδεικτικά το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα κατακείμενα ξερά κλαδιά.
  • Αποκλάδωση της βάσης της κόμης των δέντρων και αύξηση του ύψους έναρξής της από την επιφάνεια του εδάφους ανάλογα με την ηλικία και το είδος του δέντρου.
  • Αραίωση της θαμνώδους βλάστησης ως προς την κάλυψη του εδάφους.
  • Απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών, αναφλέξιμων, εκρήξιμων υλικών ή εύφλεκτων υλικών, αντικειμένων και απορριμμάτων.
  • Οι υπόχρεοι οφείλουν να μεριμνούν για την ασφαλή συλλογή και μεταφορά όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού. Απαγορεύεται η εγκατάλειψη, η απόρριψη ή η ανεξέλεγκτη διαχείρισή τους.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων στην εκπλήρωση της υποχρέωσης καθαρισμού, καθώς και σε περίπτωση αυτεπάγγελτου καθαρισμού από τον Δήμο, θα επιβάλλεται στους υπόχρεους το διοικητικό πρόστιμο της περ. 26 της υποπαρ. β’ της παρ. Ι του άρθρου 75 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (ν.3463/2006, Α’ 114), σύμφωνα και με την παρ.1 του αρ.94, περ. 26 εδάφ. Β΄ του Ν.3852/2010 (Α΄87) και του άρθρου 5 της υπ’ αριθμ. 20/2023 Πυροσβεστικής Διάταξης.

Κατόπιν των ανωτέρω, παρακαλούμε για τον άμεσο καθαρισμό των οικοπεδικών χώρων και την άμεση απομάκρυνση των υπολειμμάτων με ίδια μέσα.

Τέλος, σας ενημερώνουμε ότι ο καθαρισμός των οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων καθώς και η συντήρηση αυτών, αποτελεί πάγια υποχρέωση των ιδιοκτητών, νομέων και επικαρπωτών βάσει του αρ. 94, παρ. 26 του Ν.3852/2010 και θα πρέπει να διατηρούνται καθαροί άνευ προηγούμενης ειδοποίησης από την υπηρεσία μας, ιδιαίτερα καθ’ όλη την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ από 1 Μάϊου έως 31 Οκτωβρίου κάθε έτους, κάθε εργασία που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά, ιδιαίτερα σε ημέρες που ο δείκτης επικινδυνότητας σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας είναι 4 (πολύ υψηλός κίνδυνος) και 5 (κατάσταση συναγερμού), αλλά και όταν ο δείκτης είναι χαμηλότερος σε κρίσιμες περιοχές και ευαίσθητα δασικά οικοσυστήματα.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Από 8:00 έως 20:00 το ωράριο λειτουργίας στο Κάστρο της Ναυπάκτου

Published

on

By

Ο Δήμος Ναυπακτίας ενημερώνει ότι, για 5η συνεχή χρονιά, ο αρχαιολογικός χώρος του Κάστρου της Ναυπάκτου λειτουργεί με το διευρυμένο θερινό ωράριο: 8:00′-20:00‘.

Το συγκεκριμένο ωράριο τέθηκε σε ισχύ για πρώτη φορά το 2020, έπειτα από κοινές προσπάθειες του Δήμου Ναυπακτίας και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Πολιτισμού, το διευρυμένο ωράριο λειτουργίας που ισχύει για επιλεγμένους αρχαιολογικούς χώρους εφαρμόζεται έως και την 31η Οκτωβρίου 2024.  Ενώ, λόγω της σταδιακής μείωσης της διάρκειας της ημέρας, το φθινόπωρο διαμορφώνεται ως εξής:

1-15 Σεπτεμβρίου: 8:00′-19:30′

16-30 Σεπτεμβρίου: 8:00′-19:00′

1-15 Οκτωβρίου: 8:00′-18:30′

16-31 Οκτωβρίου: 8:00′-18:00′

Σημειώνεται ότι, για το Κάστρο Αντιρρίου ισχύει το ωράριο λειτουργίας: 8:30′-15:30‘ και το Φετιχιέ Τζαμί (Λιμάνι Ναυπάκτου) είναι επισκέψιμο μετά από επικοινωνία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος.

Η προσέλευση των επισκεπτών στους αρχαιολογικούς χώρους επιτρέπεται έως και 20′ λεπτά πριν τη λήξη του ωραρίου. Οι αρχαιολογικοί χώροι παραμένουν ανοικτοί καθημερινά πλην Τρίτης.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΔΕΥΑΝ: Ανακοίνωση για ληξιπρόθεσμες οφειλές και λογαριασμούς θανόντων

Published

on

By

Με ανακοίνωσή της η Δ.Ε.Υ.Α.Ν. ενημερώνει τους καταναλωτές ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 150 ευρώ θα βεβαιώνονται στο εξής στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ.

Επιπλέον, καλούνται οι πολίτες που έχουν λογαριασμούς με όνομα θανόντος να προβαίνουν σε ενημέρωση των σχετικών στοιχείων στα γραφεία της Δ.Ε.Υ.Α.Ν.

Οι οφειλέτες που δεν έχουν προβεί ακόμη σε ρύθμιση ή εξόφληση των λογαριασμών τους υπόκεινται, με βάση τον κανονισμό της ΔΕΥΑΝ, σε διακοπή των παροχών τους, διαδικασία που ήδη βρίσκεται σε εφαρμογή.

Οι ανωτέρω ενέργειες εντάσσονται στο πλαίσιο της ακολουθούμενης πολιτικής της Δ.Ε.Υ.Α.Ν. για τον περιορισμό των ληξιπρόθεσμων και συσσωρευμένων οφειλών.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ