” Όλοι στην απεργία της Πέμπτης 1η Μάη, όλοι στην πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση 10.30 το πρωί, στο Κεφαλόβρυσο
Η Πρωτομαγιά είναι η ημέρα της εργατικής τάξης, των αγώνων της και των τεράστιων θυσιών στην πάλη για να νικήσει το δίκιο, για να γίνει παρελθόν το σύστημα της μισθωτής σκλαβιάς.
«Καμία θυσία για τα κέρδη των λίγων και για τα γεράκια του πολέμου»: Οι εργαζόμενοι αρνούνται να θυσιάσουν τα δικαιώματα και τις ανάγκες τους στον βωμό των εμπορικών πολέμων, των στρατιωτικών εξοπλισμών και της πολεμικής προετοιμασίας ετοιμάζονται να στείλουν ξεκάθαρο μήνυμα με τη μεγάλη απεργία της Πρωτομαγιάς και τις συγκεντρώσεις που οργανώνονται σε όλη τη χώρα.
«’Η τα κέρδη τους ή οι ζωές μας».
Βαδίζουμε προς την 1η Μάη και όλα τα μέτωπα διεκδίκησης παραμένουν ανοιχτά:
Ο αγώνας για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων με αυξήσεις στους μισθούς και κατοχύρωση δικαιωμάτων, για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, σε μια συγκυρία που ο απολογισμός των νεκρών και τραυματιών σε εργατικά «ατυχήματα» χτυπάει «καμπανάκι» για τις τραγικές συνέπειες της εντατικοποίησης και της αντιμετώπισης των αναγκαίων μέτρων ως «κόστους» που ζημιώνει τα κέρδη. Την πάλη ενάντια στην πολιτική της «απελευθέρωσης» και των ιδιωτικοποιήσεων, που γεννά συνεχώς νέα «Τέμπη».
Δεν θα πληρώσουμε εμείς τις ματωμένες μπίζνες, τους εμπορικούς και τους ιμπεριαλιστικούςπολέμους των καπιταλιστών. Αυτό το σάπιο σύστημα, το κράτος των λίγων και οι διεθνείς συμμαχίες των ιμπεριαλιστών είναι εχθρικά για τον λαό. Δεν αλλάζουν, δεν αποκτούν ανθρώπινο πρόσωπο.
Αντλώντας δύναμη από τους εργατικούς – λαϊκούς αγώνες που έχουν σημαδέψει ανεξίτηλα την Πρωτομαγιά, από το Σικάγο του 1886 και την πάλη για το 8ωρο μέχρι τη ματωμένη Πρωτομαγιά του 1936 στη Θεσσαλονίκη και την ηρωική θυσία των 200 κομμουνιστών στην Καισαριανή το 1944, τα συνδικάτα στρέφουν την προσοχή τους στο «κόκκινο νήμα» που διατρέχει την πάλη για την απελευθέρωση από τα δεσμά της εκμετάλλευσης. Ανατρέχοντας στις πρόσφατες κινητοποιήσεις, και ιδιαίτερα στην πανεργατική απεργία στις 28 Φλεβάρη, επιβεβαιώνουν τη δυνατότητα που έχει ο λαός με την πάλη του να βάλει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις.
Βάζουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες σε σύγκρουση με τα συμφέροντα των λίγων και το πολιτικό τους προσωπικό.
Η φετινή Πρωτομαγιά να γίνει σταθμός κλιμάκωσης της πάλης, αφετηρία νέων αγώνων. Με οργάνωση, αλληλεγγύη και ενότητα της τάξης μας, με διεθνιστικό πνεύμα και αποφασιστικότητα, μπορούμε να χαράξουμε δρόμο ελπίδας, για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, φτώχεια, πολέμους και προσφυγιά.
ΖΗΤΩ Η 1η ΜΑΗ
ΖΗΤΩ Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ ΚΑΙ ΔΩΡΙΔΑΣ
Συμμετέχει το Παράρτημα Συνταξιούχων στη Ναύπακτο”
Σε ανακοίνωσή της η Δημοτική Παράταξη «Αλλάζουμε Πλεύση» αναφέρει τα ακόλουθα:
“272.353 € για προσβάσιμες παραλίες χάθηκαν στον δρόμο – Και τώρα η Δημοτική Αρχή ζητά απλώς να βάλουμε την υπογραφή μας στη ματαίωση
Στη σημερινή συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής ήρθε προς ψήφιση η ματαίωση του έργου «Δημιουργία προσβάσιμων παραλιών στον Δήμο Ναυπακτίας», προϋπολογισμού 272.353,20 ευρώ.
Καταψηφίσαμε. Γιατί αρνούμαστε να αντιμετωπίσουμε ως μια απλή διοικητική διαδικασία την απώλεια μιας εξασφαλισμένης χρηματοδότησης που αφορούσε την πρόσβαση των ανθρώπων με αναπηρία στις παραλίες του Δήμου μας.
Και εδώ τα επίσημα στοιχεία μιλούν από μόνα τους.
Το έργο είχε εγκριθεί και χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης. Είχε προϋπολογισμό 272.353,20 ευρώ, είχε δημοπρατηθεί και η διαγωνιστική διαδικασία είχε προχωρήσει κανονικά.
Μάλιστα, με την υπ’ αριθ. 261/2026 απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής είχε ήδη κατακυρωθεί η σύμβαση στον ανάδοχο.
Και όμως, ένα έργο που έφτασε μέχρι την κατακύρωση δεν έγινε ποτέ σύμβαση και σήμερα οδηγείται σε ματαίωση.
Η ίδια η υπηρεσία του Δήμου αναφέρει ότι η χρηματοδότηση είχε καταληκτική ημερομηνία την 10η Ιουλίου 2026 και ότι δεν κατέστη δυνατό να ολοκληρωθούν εγκαίρως οι απαιτούμενες ενέργειες, με αποτέλεσμα να μην είναι πλέον δυνατή η απορρόφηση της πίστωσης.
Άρα το ερώτημα δεν είναι αν σήμερα υπάρχει η νομική δυνατότητα να ματαιωθεί ο διαγωνισμός.
Το πραγματικό ερώτημα είναι ποιος άφησε ένα χρηματοδοτημένο έργο 272.353 ευρώ να φτάσει στην κατακύρωση και τελικά να χαθεί λόγω προθεσμιών.
Δεν αρκεί μια απόφαση ματαίωσης.
Η Δημοτική Αρχή οφείλει να εξηγήσει δημόσια:
Τι πήγε λάθος; Γιατί δεν ολοκληρώθηκαν εγκαίρως οι διαδικασίες; Ποιες ενέργειες έγιναν για να σωθεί η χρηματοδότηση; Και, κυρίως, τι θα γίνει τώρα με τις προσβάσιμες παραλίες της Ναυπακτίας;
Γιατί πίσω από τους αριθμούς, τις αποφάσεις και τις προθεσμίες υπάρχουν άνθρωποι.
Υπάρχουν συμπολίτες μας με αναπηρία και οικογένειες που δικαιούνται να απολαμβάνουν τη θάλασσα με αυτονομία, ασφάλεια και αξιοπρέπεια.
Η Ναυπακτία δεν μπορεί να χάνει εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις και μετά να περιοριζόμαστε στην τυπική επικύρωση της αποτυχίας.
Ζητούμε από τη Δημοτική Αρχή να αναλάβει την πολιτική ευθύνη που της αναλογεί και να παρουσιάσει άμεσα συγκεκριμένη λύση ώστε το έργο της προσβασιμότητας των παραλιών να υλοποιηθεί.
Γιατί μπορεί να χάθηκε η προθεσμία.
Μπορεί να χάθηκε η χρηματοδότηση.
Δεν επιτρέπεται όμως να χαθεί και η πρόσβαση.
Η προσβασιμότητα δεν είναι χάρη της Δημοτικής Αρχής προς τους ανθρώπους με αναπηρία. Είναι δικαίωμα.”
Έργα των Diabelli, Mozart και Beethoven για πιάνο με τέσσερα χέρια
Ο Δήμος Ναυπακτίας προσκαλεί το κοινό σε μία βραδιά κλασικής μουσικής, την Τρίτη, 11 Αυγούστου 2026, στις 21:00, στον Κήπο του Αρχοντικού Μπότσαρη. Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Ιδρύματος Δημητρίου και Αίγλης Μπότσαρη.
Οι πιανίστριες Κούλη Τσολόδημου και Μαρία-Νεφέλη Κολοβού συμπράττουν σε ένα πρόγραμμα για πιάνο με τέσσερα χέρια, αφιερωμένο σε τρεις σημαντικούς συνθέτες της ευρωπαϊκής μουσικής παράδοσης: τον Anton Diabelli, τον Wolfgang Amadeus Mozart και τον Ludwig van Beethoven. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τη Sonatine op. 163 σε Ρε ελάσσονα του A. Diabelli, τη δημοφιλή Μικρή Νυχτερινή Μουσική, KV 525 του W.A. Mozart, τη Sonata op. 6 σε Ρε μείζονα και το πρώτο μέρος από την 5η Συμφωνία, op. 67 του L.V. Beethoven.
Μία μουσική διαδρομή από την κομψότητα και τη μελωδικότητα του κλασικισμού έως τη δραματική ένταση και τη δύναμη της μουσικής του Beethoven, στο ιδιαίτερο περιβάλλον του Κήπου του Αρχοντικού Μπότσαρη.
Ο Εμπορικός Σύλλογος Ναυπάκτου θα πραγματοποιήσει την καθιερωμένη ΛΕΥΚΗ ΝΥΧΤΑ το Σάββατο 8 Αυγούστου από 7μμ έως έως αργά το βράδυ!!!
Για άλλη μία χρονιά τα καταστήματα θα πλημυρίσουν από κόσμο που θα έρθουν στη Ναύπακτο για να περάσουν ένα χαρούμενο Σαββατόβραδο και να συνδυάσουν αγορές και διασκέδαση…
Καλούμε όλους τους συμπολίτες μας, τους επισκέπτες που παραθερίζουν στην ευρύτερη περιοχή αλλά και τους κατοίκους των γειτονικών πόλεων να μην χάσουν μια μοναδική εμπειρία στην αγορά της πόλης μας!!!