Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ενημερώνει ότι υπογράφτηκε από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριο Φαρμάκη η σύμβαση με τον ανάδοχο για το πρόγραμμα «περισυλλογής, διαχείρισης ή / και αποτέφρωσης κάθε είδους νεκρών ζώων και λήψη δειγμάτων εγκεφαλικού ιστού από νεκρά βοοειδή και αιγοπρόβατα για την τριετία 2021-2023 συνολικής δαπάνης μέχρι του ποσού των 2.962.499,46 ευρώ».
Το πρόγραμμα έρχεται να καλύψει (χωρίς κόστος για τους ίδιους) την ανάγκη των κτηνοτρόφων της Περιφέρειας για την διαχείριση των νεκρών παραγωγικών ζώων (βοοειδή, χοίροι, αιγοπρόβατα) με τρόπο που προστατεύει την Υγεία των Ζώων, το Περιβάλλον, αλλά και την Δημόσια Υγεία.
Ταυτόχρονα, συνδυάζει τη δυνατότητα δειγματοληψίας από βοοειδή και αιγοπρόβατα (πάνω από 24 ή 48 μηνών για τα βοοειδή και 18 μηνών για τα αιγοπρόβατα) για μεταδοτικές σπογγώδεις εγκεφαλοπάθειες, η οποία συνεπάγεται ενίσχυση των κτηνοτρόφων με 90 και 25 ευρώ ανά ζώο, αντίστοιχα.
Οι κτηνοτρόφοι που διατηρούν βοοειδή, χοίρους και αιγοπρόβατα μπορούν από την Δευτέρα 12 Ιουλίου 2021 να απευθύνονται στο τηλέφωνο 210 89 60 100 προκειμένου να δηλώνουν την ύπαρξη νεκρού ζώου. Η δήλωση πρέπει να γίνεται άμεσα και ο κτηνοτρόφος να διαθέτει πρόχειρο το μητρώο της εκτροφής του και το διαβατήριο (για τα βοοειδή) προκειμένου να τα επιδεικνύει στον οδηγό του αναδόχου κατά την παραλαβή.
Το 1ο Γυμνάσιο και το 1ο Γενικό Λύκειο Ναυπάκτου παρουσιάζουν την Τετάρτη 25 Μαρτίουστις 20:30 στην Παπαχαραλάμπειο αίθουσα εκδηλώσεων την παράσταση «Η Έξοδος».
Διακόσια χρόνια πριν. Στο Μεσολόγγι. Άνθρωποι απλοί, πολιορκημένοι, πεινασμένοι και εξαντλημένοι. Άνθρωποι που κοίταξαν τη μοίρα τους κατάματα και είπαν «Ελευθερία ή Θάνατος», που επέλεξαν να πεθάνουν όρθιοι παρά να ζήσουν γονατισμένοι. Και άνοιξαν την πόρτα στο φως.
Διακόσια χρόνια μετά. Σήμερα. Ελεύθεροι πολιορκημένοι του καιρού μας. Άλλες αλυσίδες, ορατές και αόρατες, μας δένουν, μας υποδουλώνουν. Και εμείς οι έφηβοι του 21ου αιώνα, αποφασίσαμε να επιστρέψουμε εκεί. Στην ιερή γη. Στις μνήμες που μας ξεπερνούν, στις ρίζες μας που είναι βαθιές και ποτισμένες με αίμα.
Και καλέσαμε τους ήρωες Μεσολογγίτες, εκείνους που βρήκαν το σθένος. Και τον ποιητή μας, που τους χάρισε στην ανθρωπότητα και στην αιωνιότητα.
Για τη δική μας παρέα, η Έξοδος των Μεσολογγιτών δεν είναι απλώς ένα μάθημα ιστορίας. Είναι το δικό μας «Exit» από την απομόνωση των οθονών. Είναι η ανακάλυψη πως η αληθινή ελευθερία κερδίζεται όταν σπας το «γυαλί» του «εγώ» σου και επιλέγεις την αγκαλιά των φίλων σου, το «εμείς».
Στις δικές μας «ντάπιες», επιλέγουμε να είμαστε Ελεύθεροι Πολιορκημένοι που αναζητούν το φως. Και η απόφαση, όλους μας προσμένει, στην κόψη του σπαθιού την τρομερή.
Η Πανελλήνια Ένωση Επαγγελματιών Γεωτεχνικών και Επιχειρήσεων Πρασίνου (Π.Ε.Ε.Γ.Ε.Π.) εκφράζει την έντονη αντίθεσή της στην πρόσφατη οριζόντια σύσταση, που εξέδωσε το υπουργείο Υγείας και διαβίβασε το υπουργείο Παιδείας προς όλα τα σχολεία της χώρας για «απομάκρυνση και αντικατάσταση» της Πικροδάφνης (Nerium oleander) από σχολεία, πάρκα και δημόσιους χώρους.
♦ «Το έγγραφο του ΕΟΔΥ από το οποίο ξεκίνησε ο δημόσιος πανικός, δεν περιλαμβάνει ανάλυση επικινδυνότητας, που είναι το ουσιαστικό επιστημονικό στοιχείο που μπορεί να αναδείξει επικινδυνότητα» τονίζει η ΠΕΕΓΕΠ και υπογραμμίζει ότι:
♦ «Η εκρίζωση και αντικατάσταση εκατομμυρίων φυτών θα επιβαρύνει τους προϋπολογισμούς των ΟΤΑ και του κράτους με δυσβάσταχτα ποσά, τη στιγμή που η πικροδάφνη απαιτεί ελάχιστη διαχείριση και ανταποκρίνεται στις δύσκολες συνθήκες του αστικού περιβάλλοντος».
Η ΠΕΕΓΕΠ εκφράζει την αντίθεσή της στην εκρίζωση της Πικροδάφνης – Πρόταση για «Ζωντανές Σχολικές Αυλές» αντί για περιβαλλοντική υποβάθμιση.
Την Κυριακή 15 Μαρτίου έπεσε η αυλαία για 15η χρονιά για το «ΟΙΚΟθέατρο» 2026, με δύο θεατρικές παραστάσεις:
«Η περιπέτεια της τελευταίας σταγόνας» διασκευή από το 1ο ΔΣ Δάφνης Ναυπακτίας και τη μικτή θεατρική ομάδα του από τις Β’,Γ ’και Δ’ τάξεις. Τα παιδιά θύμισαν σε όλους πόσο πολύτιμο είναι το νερό και πόσο σημαντικό είναι να το σεβόμαστε. Με απλά παραδείγματα και δημιουργικές σκηνές μάς έδειξαν ότι ακόμη και μικρές καθημερινές πράξεις μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά.
«Ανέβα στη στέγη να φάμε το σύννεφο» του Γιάννη Ξανθούλη από το 2ο ΔΣ Ναυπακτίας και την ΣΤ1’ τάξη, όπου η ιστορία επικεντρώνεται σε μια “Τσιμεντούπολη”, όπου οι κάτοικοι διεκδικούν πάρκα και καθαρό περιβάλλον, με το σύννεφο να συμβολίζει την ελπίδα και την οικολογία.
Συγχαρητήρια αξίζουν στους εκπαιδευτικούς του 1ου Δ.Σ. Δάφνης Ναυπακτίας: στη Δντρια Μαρία Ντιλούδη, στους εκπαιδευτικούς Αθανάσιο Χρά, Αικατερίνη Σερεμέτη, και στην Θεατρολόγο Πηνελόπη Κολοκοτσά.
Συγχαρητήρια πολλά και στους εκπαιδευτικούς του 2ου Δ.Σ. Ναυπάκτου: στη Δντρια Τίνα Σταυράκη, την εκπαιδευτικό της ΣΤ1’ τάξης Γλυκερία Παϊσίου τη θεατρολόγο Ιωάννα Σακούλη και την εικαστικό Δήμητρα Σταυροπούλου, οι οποίοι με πολύ αγάπη σκηνοθέτησαν τις παραστάσεις και στήριξαν τους μαθητές στην προσπάθειά τους.
Ευχαριστούμε την καθηγήτρια αισθητικής Βάσω Κυπαρίσση καθώς και της μαθήτριες του 1ου ΕΠΑΛ Ναυπάκτου, ειδικότητας αισθητικής τέχνης, οι οποίες εθελοντικά έκαναν το μακιγιάζ των μικρών μαθητών.
Χορηγοί υποστηρικτές της δράσης είναι το προϊόν βούτυρο Lurpak της εταιρίας Arla, τα καταστήματα τροφίμων #smΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ τα υγρά αντιβακτηριδιακά μαντήλια #Wethankies της εταιρίας Mega Disposables S.A. και η #ΝέαΟδός αυτοκινητόδρομος ΔΕ, τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά για την εμπιστοσύνη τους.