Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πόσο έτοιμοι είμαστε για τον χειμώνα που έρχεται

Published

on

Απαντήσεις δίνει ο αντιδήμαρχος  για την πολιτική προστασία Θωμάς Κοτρωνιάς

Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ. Όσο και αν  ακούγονταν ως γραφικοί  όλοι εκείνοι που πριν από μια δεκαετία φώναζαν και προειδοποιούσαν, κάνει ολοένα και πιο έντονα την εμφάνιση της τόσο σε παγκόσμιο όσο και τοπικό   επίπεδο.

Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι οι παρεμβάσεις του ανθρώπου στη φύση έχουν μεγάλη συμβολή σε ό,τι συμβαίνει. Ο αριθμός των    ακραίων καιρικών φαινόμενων αυξάνεται και αυτά θα γίνουν συχνότερα σε πολλές περιοχές ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής. Αυτό σημαίνει περισσότεροι καύσωνες, μεγαλύτερες  ξηρασίες και πυρκαγιές δασών, έντονες βροχοπτώσεις και καταστροφικές πλημμύρες.

Δυστυχώς το πρόβλημα των καταστροφικών πλημμυρών το έχει βιώσει η Ναυπακτία τα προηγούμενα χρόνια. Σήμερα  πόσο έτοιμοι είμαστε ώστε να αντιμετωπίσουμε τα όποια φαινόμενα θα εμφανιστούν στην διάρκεια του χειμώνα;

Στο ερώτημα αυτό του Nafsweek.gr απαντά ο αντιδήμαρχος περιβάλλοντος και υπεύθυνος της πολιτικής προστασίας του Δήμου Ναυπακτίας Θωμάς Κοτρωνιάς.

………………………………………………………………………………………………………………………….

ΕΡ.  Είναι πλέον δεδομένο ότι καιρικά φαινόμενα εμφανίζονται  και πιο συχνά και είναι και πιο έντονα.      Πόσο έτοιμοι είμαστε ως Δήμος Ναυπακτίας για το χειμώνα που βρίσκεται προ των πυλών;

«Στον Δήμο Ναυπακτίας υπάρχει το συντονιστικό τοπικό όργανο που βρίσκεται σε συνεχή επαφή και με το αντίστοιχο συντονιστικό όργανο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου και συγκεκριμένα στις 26  Σεπτεμβρίου συνεδρίασε στο δημαρχείο της  Ναυπάκτου το συντονιστικό αυτό τοπικό όργανο, μετά από πρόσκληση του δημάρχου Ναυπακτίας  Βασίλη Γκίζα, στο οποίο και συμμετείχαν, εγώ ως  αρμόδιος αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, η τεχνική  υπηρεσία του δήμου, οι διοικητές της Αστυνομίας, της Τροχαίας, του Λιμενικού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αιτωλοακαρνανίας και Ναυπάκτου, το Δασαρχείο  καθώς και η τεχνική υπηρεσία της ΔΕΥΑΝ.

Η συνάντηση αυτή είχε σαν στόχο τον προγραμματισμό και τον καλύτερο συντονισμό των εμπλεκομένων φορέων σε επίπεδο Πολιτικής Προστασίας    Δήμου Ναυπακτίας για την προετοιμασία για την όποια εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων,          χιονοπτώσεων και του παγετού για το έτος 2023-24.»

ΕΡ.  Σχετικά με τον ορεινό όγκο, ο οποίος αντιμετωπίζει προβλήματα κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ποιες είναι οι ενέργειες που έχουν γίνει;

«Κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου στην    Ορεινή Ναυπακτία υπάρχει πρόβλημα πάγου,   χιονιού και καταπτώσεων.

Μέλημά μας είναι η συντήρηση, ο εκχιονισμός και γενικά να παραμένει ανοικτό το οδικό δίκτυο σε όλες τις ορεινές ενότητες, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει και συνεργασία με την Περιφέρεια δυτικής Ελλάδας.

Έτσι από τις αρχές Νοεμβρίου προχωράμε στην προμήθεια 200 τόνων αλατιού.

Οι 50 τόνοι από την συνολική ποσότητα θα πάνε στην δημοτική ενότητα Πυλήνης, οι  50 στην δημοτική ενότητα Πλατάνου και οι 100 τόνοι στην δημοτική ενότητα Αποδοτίας,  μία και η τελευταία έχει μεγαλύτερη πίεση λόγω του ότι είναι κατά τους χειμερινούς μήνες τουριστικός προορισμός.

Σε επίπεδο υποδομών ο Δήμος Ναυπακτίας διαθέτει δύο αλατιέρες και πέντε μηχανήματα έργου τα οποία συμβάλλουν στο να κρατούν τους κεντρικούς δρόμους και όχι μόνο ανοιχτούς από χιόνι ή πάγο.»

ΕΡ.  Όσον αφορά το πεδινό κομμάτι την Ναύπακτο  πόσο έτοιμοι είμαστε;

«Να αναφέρουμε πως σε καθημερινή βάση η  ΔΕΥΑΝ προχώρα στον  καθαρισμό των φρεατίων ώστε να μπορούν να διοχετεύσουν τα όμβρια.

Με ένα σοβαρό πρόβλημα που είχαμε στην οδό Καλυδώνος, αυτό έχει βελτιωθεί λόγω των παρεμβάσεων της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου με τη δημιουργία φρεατίου ομβρίων.  Επίσης το ίδιο έχει γίνει με  παρεμβάσεις και στο δρόμο προς περιφερειακό προς Βαριά.

Πρέπει να επισημάνουμε ότι ο καθαρισμός, η διευθέτηση και η απομάκρυνση των φερτών υλικών από τους χειμάρρους  και τα ποτάμια είναι έργο της περιφέρειας δυτικής Ελλάδος η οποία έχει κάνει πραγματικά παρεμβάσεις, τόσο αντιστήριξης και καθαρισμού στην κοίτη του χειμάρρου Σκα όπως αντίστοιχα και στην κοίτη του χειμάρρου Βαριά  που είναι και τα πιο κρίσιμα σημεία για την περιοχή μας.

Επίσης θα πρέπει να πούμε ότι υπάρχει μελέτη του δήμου Ναυπακτίας για αντιπλημμυρικά έργα από το λιμάνι της Ναυπάκτου έως τα φανάρια της οδού Μεσολογγίου η οποία πάει προς χρηματοδότηση. Το έργο αυτό θα δώσει λύση σε χρόνια και σοβαρά  προβλήματα καθώς θα συλλέγει όλα τα όμβρια που έρχονται από Βορρά, από την περιοχή του Κάστρου, και θα τα οδηγεί στη θάλασσα.

Επειδή τα καιρικά φαινόμενα έχουν δυναμική, ο     Δήμος Ναυπακτίας σε συντονισμό με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, σε κάθε περίπτωση θα προχωράμε σε καθαρισμούς από φερτά υλικά σε      χείμαρρους σε όλη τη διάρκεια του χειμώνα και είμαστε πεπεισμένοι ότι κάνοντας τα ανθρωπίνως δυνατά, και μερικές φορές και πάνω από τις δυνάμεις μας, δεν θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα ούτε στα  ορεινά ούτε στα πεδινά στο Δήμο Ναυπακτίας.»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ακολουθία Αναστάσεως – Ι.Ν Αγ. Δημητρίου Ναυπάκτου (Ζωντανά 23:00)

Published

on

By

 

 

Τεχνική υποστήριξη –ζωντανή μετάδοση

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μ. Παρασκευή: Ακολουθία του Επιταφίου – Ι.Ν Αγ. Δημητρίου Ναυπάκτου (Ζωντανά 19:00)

Published

on

By

 

Τεχνική υποστήριξη –ζωντανή μετάδοση

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αποκαθήλωση – Ι.Ν Αγ. Παρασκευής Ναυπάκτου (Ζωντανά)

Published

on

By

 

Τεχνική υποστήριξη –ζωντανή μετάδοση

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ