Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ρεύμα: Αυξημένες επιδοτήσεις για Μάιο, Ιούνιο – Ποιοι, πώς θα λάβουν επιστροφή έως 600 ευρώ

Published

on

Τα νέα μέτρα για τους λογαριασμούς ρεύματος και την ελάφρυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων από το αυξημένο ενεργειακό κόστος παρουσίασαν οι αρμόδιοι υπουργοί, σε συνέχεια των παρεμβάσεων που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το συνολικό κόστος των παρεμβάσεων για το υπόλοιπο του 2022 φτάνει στα 3,2 δισ. ευρώ

2οντον μήνα Ιούνιο θα επιστραφεί το 60% της αύξησης για όλους τους λογαριασμούς ρεύματος που έχουν χρεωθεί οι καταναλωτές και έχουν εκδοθεί από τον Δεκέμβριο του 2021 μέχρι τον Μάιο 2022 Αφορά οικιακούς καταναλωτές για χρεώσεις της κύριας κατοικίας τους οι οποίοι δεν έχουν καλυφθεί από τις εκπτώσεις που έχουν εκδοθεί μέσω των λογαριασμών ρεύματος. Η επιδότηση θα χορηγηθεί στους λογαριασμούς IBAN.

Η ενίσχυση αφορά νοικοκυριά με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα έως 45.000 ευρώ. Καλύπτεται δηλαδή το 95% των νοικοκυριών. Το ποσό δεν μπορεί να ξεπερνά τα 600 ευρώ ανά καταναλωτή, θα είναι ακατάσχετο και αφορολόγητο. 

Το κόστος της νέας παρέμβασης με την απευθείας επιστροφή ποσού στους ατομικούς τραπεζικούς λογαριασμούς ανέρχεται στα 280 εκατ. ευρώ.

4οναπό τον Ιούλιο του 2022 και με χρονικό ορίζοντα έως και ένας έτος ενισχύεται οριζόντια ο μηχανισμός εκπτώσεων στα τιμολόγια ρεύματος ώστε να σταθεροποιηθεί η τιμή λιανικής. Εισάγεται μηχανισμός απορρόφησης των επιπλέον εσόδων των παραγωγών στη χονδρική αγορά. Ταυτόχρονα θα προσαρμόζεται σε μηνιαία βάση το ποσοστό επιδότησης στη λιανική αγορά ενισχύοντας τον παρόντα μηχανισμό εκπτώσεων στα τιμολόγια ώστε οι τιμές να παραμένουν μεσοσταθμικά σταθερές, χαμηλότερες από αυτές που παρατηρήθηκαν τους περασμένους μήνες και ελαφρώς υψηλότερες από αυτές που ίσχυαν πριν από την κρίση. Στόχος, όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας, είναι να παραμένουν οι τιμές σταθερές σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα ανεξαρτήτως της εξέλιξης της τιμής φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός Οικονομικών, «θα επιδοτηθούν γενναία τα κοινωνικά τιμολόγια οι οικιακοί καταναλωτές για το σύνολο της κατανάλωσης όλων των κατοικιών τους και όλες οι επιχειρήσεις μικρές, μικρομεσαίες, μεγάλες και φυσικά οι αγροτικές επιχειρήσεις».

Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε πως η νέα δέσμη παρεμβάσεων θα απορροφήσει το 70-80% της αύξησης στην τιμή της κιλοβατώρας, τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις.

Αναλυτικά οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος – φυσικού αερίου

Από την πλευρά του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, υπογραμμίζοντας πως η στήριξη θα συνεχιστεί όσο διαρκεί η κρίση, σημείωσε πως  η κυβέρνηση έχει κινηθεί σε δύο άξονες:

  • μέτρα στήριξης απέναντι στις αυξήσεις των τιμών ενέργειας
  • σχέδιο αντιμετώπισης των πιο δυσμενών σεναρίων διαταραχής των ροών φυσικού αερίου προς την Ελλάδα

Όπως είπε, πέρα από τις επιδοτήσεις, για να μειωθεί η επιβάρυνση των καταναλωτών η κυβέρνηση υιοθετεί ένα μοντέλο δραστικής παρέμβασης στην ελληνική αγορά ενέργειας που αποσυνδέει τη λιανική τιμή ενέργειας από τη διεθνή τιμή του φυσικού αερίου, αφού πια τα έσοδα ηλεκτροπαραγωγής για όσο διάστημα διαρκεί ο μηχανισμός προκύπτουν από το πραγματικό κόστος λειτουργίας τους αποκλείοντας τη δημιουργία μελλοντικών υπερεσόδων.

Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα η ρήτρα αναπροσαρμογής αναστέλλεται για όλο το διάστημα εφαρμογής του νέου μηχανισμού.

Με τα νέα μέτρα, από 1η Ιουλίου και μετά:

  • απορροφάται για τους ευάλωτους καταναλωτές (περίπου 500.000 νοικοκυριά) το 100% της αύξησης
  • απορροφάται για τα οικιακά τιμολόγια έως και το 85% της αύξησης
  • απορροφάται για 1. 250.00 μικρομεσαίες επιχειρήσεις έως και το 82% αύξησης
  • απορροφάται για τους αγρότες και τα αγροτικά τιμολόγια έως και 95% της αύξησης

Όσον αφορά τις επιδοτήσεις Μαΐου- Ιουνίου, θα συνεχιστούν οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου στα οικιακά και επαγγελματικά τιμολόγια.

Σε ό,τι αφορά την ηλεκτρική ενέργεια, για τους οικιακούς καταναλωτές η επιδότηση για τον μήνα Μάιο αφορά όλες τις  κατοικίες, κύριες και μην κύριες, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και για το σύνολο της κατανάλωσης.

Ειδικότερα,

για τις κύριες κατοικίες

  • για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες η κυβέρνηση απορροφά το 86% της αύξησης στο κόστος ηλεκτρισμού, καθώς η μέση ενίσχυση θα ανέλθει σε 56,6 ευρώ ανά μήνα.
  • για τις πρώτες 150 κιλοβατώρες η επιδότηση διαμορφώνεται στα 205 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
  • για τις καταναλώσεις από 151 έως 300 κιλοβατώρες η επιδότηση διαμορφώνεται σε 160 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
  • για το σύνολο της καταλάλωσης πάνω από 300 κιλοβατώρες το μήνα, η επιδότηση ανέρχεται σε 100 ευρώ ανά ηλεκτρική μεγαβατώρα

για τις μη κύριες κατοικίες:

  • επιδοτείται η συνολική κατανάλωση, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια τον μήνα Μάιο
  • επιδότηση 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα προκειμένου να απορροφηθεί το 50% της αύξησης

για τους δικαιούχους κοινωνικού τιμολογίου:

  • η επιδότηση θα ανέλθει σε 215 ευρώ ανά μεγαβατώρα, για το σύνολο της κατανάλωσης, με στόχο την απορρόφηση του 100% της αύξησης

Το συνολικό ποσό της επιδότησης για τους οικιακούς καταναλωτές τον Μάιο θα ανέλθει στα 200 εκατ. ευρώ. Η επιδότηση του Ιουνίου θα εξειδικευθεί στο τέλος Μαΐου. 

Με τις παρεμβάσεις αυτές όλα τα νοικοκυριά θα δουν σημαντική μείωση, υπογράμμισε ο κ. Σκρέκας, δίνοντας μερικά παραδείγματα για τον μήνα Μάιο:

  • Οικιακό τιμολόγιο με κατανάλωση έως 300 κιλοβατώρες το μήνα, χωρίς την επιδότηση, θα πλήρωνε 100 ευρώ για χρέωση ενέργειας, ενώ με την επιδότηση θα πληρώσει 43,5 ευρώ. Έκπτωση 56,5%.
  • Οικιακό τιμολόγιο με κατανάλωση 300 κιλοβατώρες το μήνα, χωρίς την επιδότηση, θα πλήρωνε 129,2 ευρώ ενώ με την επιδότηση θα πληρώσει 63,6 ευρώ. Έκπτωση 51%.
  • Οικιακό τιμολόγιο με  κατανάλωση 600 κιλοβατωρών, χωρίς την επιδότηση θα πλήρωνε 193,8 ευρώ, ενώ με την επιδότηση θα πληρώσει 108 ευρώ. Έκπτωση 44%.

Σε ό,τι αφορά την επιδότηση σε επαγγελματικά τιμολόγια:

  • Για τους επαγγελματικούς καταναλωτές ανεξαρτήτως κατανάλωσης και ισχύος παροχής, η μοναδιαία τιμή της επιδότησης διαμορφώνεται σε 120 ευρώ ανά μεγαβατώρα τον μήνα Μάιο, για το σύνολο της κατανάλωσης.
  • Επιπλέον, για τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με παροχή ισχύος έως 35 kVA, και για όλα τα αρτοποιεία, ανεξαρτήτως ισχύος παροχής, προβλέπεται πρόσθετη επιδότηση 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα.  Η συνολική μοναδιαία επιδότηση ανέρχεται στα 170 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Με το μέτρο αυτό επιδοτείται το 80% της αύξησης για 1.250.000 επαγγελματικές παροχές επιχειρήσεων, όπως εστιατόρια, εμπορικά καταστήματα, περίπτερα, ψιλικά, κομμωτήρια, γραφεία, αρτοποιεία, κά. Υπολογίζεται στα 35 εκατ. ευρώ για τον Απρίλιο. Συνολικά για τον Μάιο το σύνολο της επιδότησης για τα επαγγελματικά τιμολόγια ανέρχεται στα 260 εκατ. ευρώ.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης υπογράμμισε πως το δημοσιονομικό κόστος έχει ήδη υπολογιστεί, ενώ τα μέτρα θα αποτυπωθούν και στην μείωση του πληθωρισμού. Όπως είπε το οικονομικό επιτελείο αναμένει μισή μονάδα κάτω τον πληθωρισμό σε ετήσια βάση.

Το νέο πακέτο των μέτρων στήριξης που παρουσίασε χθες ο  πρωθυπουργός ενσωματώνει περαιτέρω ανακούφιση –με αναδρομική εφαρμογή– των πολιτών που έλαβαν τσουχτερούς λογαριασμούς ρεύματος, αύξηση των επιδοτήσεων και διεύρυνση των δικαιούχων.

Παράλληλα προβλέπεται η μετακύλιση μέρους του κόστους στήριξης της κοινωνίας στις εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος μέσω της φορολόγησης των πρόσθετων συγκυριακών εσόδων τους, που κατά πληροφορίες υπερβαίνουν το μισό δισ. ευρώ (Οκτώβριος 2021-Μάρτιος 2022), και η παρέμβαση -από τον Ιούλιο- στην αγορά ενέργειας, χονδρική και λιανική, με στόχο τη σταθεροποίηση των τιμών σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα από τα σημερινά, που συνιστούν τους βασικούς άξονες του Εθνικού Προγράμματος Στήριξης έναντι της ενεργειακής κρίσης.

Συνοπτικά τα μέτρα κατά της ενεργειακής ακρίβειας:

  • Αναδρομική αποζημίωση έως 600 ευρώ σε νοικοκυριά με ετήσιο εισόδημα έως 45.000 ευρώ
  • Διεύρυνση των επιδοτήσεων ρεύματος για Μάιο -Ιούνιο
  • Έκτακτο τέλος 90% στα υπερ-έσοδα των παραγωγών ενέργειας
  • Αναστολή από τον Ιούλιο της ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς ρεύματος
  • Δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

naftemporiki.gr

 

 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Προειδοποίηση για Καθαρισμό Οικοπέδων και Ακάλυπτων Χώρων

Published

on

By

Ενόψει της αντιπυρικής περιόδου 2024 (από 1/5/2024 έως 31/10/2024) σύμφωνα με την Πυροσβεστική Διάταξη 20/2023 (Αριθμ. 18851 οικ. Φ.700.20/ ΦΕΚ 2549 Β’/19.4.2023) ιδιοκτήτες, νομείς και επικαρπωτές οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται εντός πόλεων, κωμοπόλεων, οικισμών και σε απόσταση μέχρι 100 μ. από τα όριά αυτών καθώς και των εκτός σχεδίου οικοπέδων με κτίσμα, να προχωρήσουν πριν από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου και έως 30/4/2024 σε:
  • Υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε άμεση επαφή με κτίσμα.
  • Απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους, όπως ενδεικτικά το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα κατακείμενα ξερά κλαδιά.
  • Αποκλάδωση της βάσης της κόμης των δέντρων και αύξηση του ύψους έναρξής της από την επιφάνεια του εδάφους ανάλογα με την ηλικία και το είδος του δέντρου.
  • Αραίωση της θαμνώδους βλάστησης ως προς την κάλυψη του εδάφους.
  • Απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών, αναφλέξιμων, εκρήξιμων υλικών ή εύφλεκτων υλικών, αντικειμένων και απορριμμάτων.
  • Οι υπόχρεοι οφείλουν να μεριμνούν για την ασφαλή συλλογή και μεταφορά όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού. Απαγορεύεται η εγκατάλειψη, η απόρριψη ή η ανεξέλεγκτη διαχείρισή τους.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων στην εκπλήρωση της υποχρέωσης καθαρισμού, καθώς και σε περίπτωση αυτεπάγγελτου καθαρισμού από τον Δήμο, θα επιβάλλεται στους υπόχρεους το διοικητικό πρόστιμο της περ. 26 της υποπαρ. β’ της παρ. Ι του άρθρου 75 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (ν.3463/2006, Α’ 114), σύμφωνα και με την παρ.1 του αρ.94, περ. 26 εδάφ. Β΄ του Ν.3852/2010 (Α΄87) και του άρθρου 5 της υπ’ αριθμ. 20/2023 Πυροσβεστικής Διάταξης.

Κατόπιν των ανωτέρω, παρακαλούμε για τον άμεσο καθαρισμό των οικοπεδικών χώρων και την άμεση απομάκρυνση των υπολειμμάτων με ίδια μέσα.

Τέλος, σας ενημερώνουμε ότι ο καθαρισμός των οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων καθώς και η συντήρηση αυτών, αποτελεί πάγια υποχρέωση των ιδιοκτητών, νομέων και επικαρπωτών βάσει του αρ. 94, παρ. 26 του Ν.3852/2010 και θα πρέπει να διατηρούνται καθαροί άνευ προηγούμενης ειδοποίησης από την υπηρεσία μας, ιδιαίτερα καθ’ όλη την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ από 1 Μάϊου έως 31 Οκτωβρίου κάθε έτους, κάθε εργασία που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά, ιδιαίτερα σε ημέρες που ο δείκτης επικινδυνότητας σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας είναι 4 (πολύ υψηλός κίνδυνος) και 5 (κατάσταση συναγερμού), αλλά και όταν ο δείκτης είναι χαμηλότερος σε κρίσιμες περιοχές και ευαίσθητα δασικά οικοσυστήματα.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Από 8:00 έως 20:00 το ωράριο λειτουργίας στο Κάστρο της Ναυπάκτου

Published

on

By

Ο Δήμος Ναυπακτίας ενημερώνει ότι, για 5η συνεχή χρονιά, ο αρχαιολογικός χώρος του Κάστρου της Ναυπάκτου λειτουργεί με το διευρυμένο θερινό ωράριο: 8:00′-20:00‘.

Το συγκεκριμένο ωράριο τέθηκε σε ισχύ για πρώτη φορά το 2020, έπειτα από κοινές προσπάθειες του Δήμου Ναυπακτίας και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Πολιτισμού, το διευρυμένο ωράριο λειτουργίας που ισχύει για επιλεγμένους αρχαιολογικούς χώρους εφαρμόζεται έως και την 31η Οκτωβρίου 2024.  Ενώ, λόγω της σταδιακής μείωσης της διάρκειας της ημέρας, το φθινόπωρο διαμορφώνεται ως εξής:

1-15 Σεπτεμβρίου: 8:00′-19:30′

16-30 Σεπτεμβρίου: 8:00′-19:00′

1-15 Οκτωβρίου: 8:00′-18:30′

16-31 Οκτωβρίου: 8:00′-18:00′

Σημειώνεται ότι, για το Κάστρο Αντιρρίου ισχύει το ωράριο λειτουργίας: 8:30′-15:30‘ και το Φετιχιέ Τζαμί (Λιμάνι Ναυπάκτου) είναι επισκέψιμο μετά από επικοινωνία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος.

Η προσέλευση των επισκεπτών στους αρχαιολογικούς χώρους επιτρέπεται έως και 20′ λεπτά πριν τη λήξη του ωραρίου. Οι αρχαιολογικοί χώροι παραμένουν ανοικτοί καθημερινά πλην Τρίτης.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΔΕΥΑΝ: Ανακοίνωση για ληξιπρόθεσμες οφειλές και λογαριασμούς θανόντων

Published

on

By

Με ανακοίνωσή της η Δ.Ε.Υ.Α.Ν. ενημερώνει τους καταναλωτές ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 150 ευρώ θα βεβαιώνονται στο εξής στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ.

Επιπλέον, καλούνται οι πολίτες που έχουν λογαριασμούς με όνομα θανόντος να προβαίνουν σε ενημέρωση των σχετικών στοιχείων στα γραφεία της Δ.Ε.Υ.Α.Ν.

Οι οφειλέτες που δεν έχουν προβεί ακόμη σε ρύθμιση ή εξόφληση των λογαριασμών τους υπόκεινται, με βάση τον κανονισμό της ΔΕΥΑΝ, σε διακοπή των παροχών τους, διαδικασία που ήδη βρίσκεται σε εφαρμογή.

Οι ανωτέρω ενέργειες εντάσσονται στο πλαίσιο της ακολουθούμενης πολιτικής της Δ.Ε.Υ.Α.Ν. για τον περιορισμό των ληξιπρόθεσμων και συσσωρευμένων οφειλών.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ