Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σε επιφυλακή ο Δήμος για πυρκαγιές

Published

on

Για την προετοιμασία ολόκληρης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, το αρμόδιο συντονιστικό όργανο συγκάλεσε σύσκεψη υπό τον Περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα, στην Πάτρα.

Η πρόβλεψη από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για το τριήμερο 10 έως 12 Αυγούστου ανεβάζει τον βαθμό επικινδυνότητας για την Ναυπακτία στο «3» και στο «4» για την Αχαΐα και Ηλεία. Στην σύσκεψη που ολοκληρώθηκε αργά το μεσημέρι μετείχαν   οι επικεφαλής των αρμόδιων οργάνων Πολιτικής Προστασίας των Δήμων της Περιφέρειας – Δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι, Πυροσβεστικό σώμα, Τροχαία κλπ, ενώ βρίσκονται σε επιφυλακή οι εμπλεκόμενοι για την πολιτική προστασία από τα μεσάνυχτα.

 

Σύσκεψη για την Αιτωλοακαρνανία

Σύσκεψη είχαμε και στο Μεσολόγγι σήμερα 10/08/2018 στο γραφείο Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Αιτ/νίας όπου και έγινε σύγκληση του έκτακτου Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας.

Στη συσκεψη, στην οποία προέδρευσε η Αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας Χριστίνα Σταρακά τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή, στη μνήμη των νεκρών από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι Αττικής.

Συμμετείχαν οι Δήμαρχοι Μεσολογγίου, Αγρινίου, Θέρμου και Ναυπακτίας, οι Αντιδήμαρχοι Αμφιλοχίας, Ξηρομέρου, Ακτίου-Βόνιτσας, ο Διοικητής του Πυροσβεστικού Σώματος Αιτ/νίας, εκπρόσωποι του Π.Σ από όλες τις υπηρεσίες, ο Διοικητής του ΣΕ Πεζικού 2/39, οι Διευθύνσεις Αστυνομίας Αιτωλίας και Ακαρνανίας και οι Δασάρχες Μεσολογγίου, Αγρινίου και Ναυπακτίας.

Στη συνεδρίαση αποφασίστηκαν:
1. Λήψη μέτρων αυξημένης επιτήρησης σε δάση και δασικές εκτάσεις βάσει του επιχειρησιακού σχεδιασμού αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών (φάση 2).
2. Εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης κυκλοφορίας σε δάση, δρυμούς και ευπαθείς περιοχές.Σε εφαρμογή της υπ. αριθμ. 216330/1345 της 12-07-2018 απόφασης της Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας θα ισχύει το μέτρο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε όλες τις δασικές περιοχές και στα περιαστικά δάση αρμοδιότητας των Δασαρχειων της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας από την 12η βραδινή της 09-08-2018 έως την 12ηβραδινή της 10-08-2018.
3. Μέγιστη ετοιμότητα του προσωπικού και των μέσων των εμπλεκομένων φορέων για την άμεση αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών: τίθεται σε επιφυλακή το προσωπικό και τα μέσα που διαθέτει η Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας και οι Δήμοι για την αντιμετώπιση τυχόν εκτάκτων συμβάντων.
4. Επικύρωση: του γενικού σχεδίου αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών λόγω δασικών πυρκαγιών της Γ.Γ.Π.Π, του ειδικού σχεδίου αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών λόγω δασικών πυρκαγιών της Π.Δ.Ε, της εγκυκλίου 3752/25-5-2018 της Γ.Γ.Π.Π. για αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, της εγκυκλίου 2934/6-5-2015 της Γ.Γ.Π.Π. με θέμα κατευθυντήριες οδηγίες για την απομάκρυνση πολιτών, το υπ. αριθμ. 5606/9-8-2018 της Γ.Γ.Π.Π. για λήψη έκτατων μέτρων λόγω πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς.
5. Ενημέρωση του κοινού για λήψη μέτρων πρόληψης και προστασίας από κινδύνους που προέρχονται από δασική πυρκαγιά.
6. Λήψη μέτρων για αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιών σε χώρους ανεξέλεγκτης εναπόθεσης αστικών απορριμμάτων.
7. Λήψη μέτρων κατά την εκτέλεση βολών.
8. Ενημέρωση υπεύθυνων κατασκηνώσεων για τον αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιάς.
9. Ενίσχυση με μηχανήματα έργου και υδροφόρες από όμορους Δήμους όταν χρειαστεί σε έκτακτες ανάγκες για ενίσχυση του Π.Σ.

 

Ο Δήμαρχος Ναυπακτίας Τάκης Λουκόπουλος κάλεσε τους πολίτες να βρίσκονται σε επαγρύπνηση, με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Ανδρέα Κοτσανά να δηλώνει πως ο Δήμος Ναυπακτίας βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα, προτρέποντας τους πολίτες να αποφύγουν κάθε δραστηριότητα που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά.

Εφιστάται η προσοχή

Στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση  www.civilprotection.gr Αναφέρεται:

«Εφιστούμε την προσοχή στους πολίτες να είναι προσεκτικοί  και να αποφεύγουν ενέργειες που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια όπως ρίψη αναμένουν τσιγάρου ,  καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών  , χρήση μηχανημάτων που μπορούν να προκαλέσουν σπινθήρα , χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.α .

Ιδιαίτερα συνιστάται η προσοχή στους αγρότες , κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους  για την αποφυγή ενεργειών πρόκλησης πυρκαγιάς από αμέλεια οφειλόμενη σε εργασίες στην ύπαιθρο.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη αντιπυρική περίοδο απαγορεύεται ή χρήση πυρός στην ύπαιθρο για διαφόρους λογούς καθώς και η καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών χωρίς απαιτούμενη άδεια από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Σε περίπτωση που αντιληφθείτε πυρκαγιά, παρακαλείστε να ειδοποιήσετε άμεσα την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199 ή στον Πανευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 112».

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ψηφίστηκε ο νέος δικαστικός χάρτης – Πρωτοδικείο στην Ναύπακτο

Published

on

By

Ολοκληρώθηκε σήμερα Μ. Τετάρτη στη Βουλή η ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για τον νέο δικαστικό χάρτη της χώρας. Το νομοθέτημα ψηφίστηκε μετά την διενέργεια ονομαστικής ψηφοφορίας που ζήτησε η αντιπολίτευση.

Συγκεκριμένα, με 158 ψήφους υπέρ και 141 κατά, στο σύνολο των 299 ψηφισάντων βουλευτών, πέρασε το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με τον νέο νόμο θα υπάρχει ένα Κεντρικό Πρωτοδικείο στην Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας, με έδρα  το Αγρίνιο, το Πρωτοδικείο Μεσολογγίου θα λειτουργεί ως παράλληλη έδρα του Πρωτοδικείου Αιτωλοακαρνανίας ενώ περιφερειακό Πρωτοδικείο θα λειτουργήσει στη Ναύπακτο.

Κατά την διήμερη συζήτηση του νομοσχεδίου, στην οποία μίλησε χθες και ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση μίλησε για νομοσχέδιο ιστορικής τομής στην ενίσχυση της ταχύτητας απονομής δικαιοσύνης. Θέση που δεν συμμερίστηκε η αντιπολίτευση μιλώντας είτε για κατάργηση δικαστηρίων είτε για ανεπάρκεια υποδομών σε τεχνολογία και προσωπικό.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μ. Τετάρτη Ακολουθία Μυστικού δείπνου – Ι.Ν Κοιμήσεως Θεοτόκου Παλαιοπαναγιά Ναυπάκτου (Ζωντανά 19:30)

Published

on

By

Τεχνική υποστήριξη –ζωντανή μετάδοση

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μ. Τρίτη: Ακολουθία του Νυμφίου – Ι.Ν Αγ. Παρασκευής Ναυπάκτου (Ζωντανά 19:30)

Published

on

By

 

Τεχνική υποστήριξη –ζωντανή μετάδοση

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ