Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Σε συναγερμό θα έπρεπε να είναι η δημοτική αρχή!»

Published

on

Στις 24 Ιουλίου «βγήκαν στον αέρα» οι πρώτες έξι Προσκλήσεις του χρηματοδοτικού Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης». Όπως δημοσιεύσαμε τότε στο Nafsweek, με τον τίτλο: «Πόσο έτοιμοι είμαστε;», το πρόγραμμα  έχει προϋπολογισμό 2,5 δις ευρώ. Η χρηματοδότηση θα γίνεται μέσω επενδυτικών δανείων που θα συνομολογούν οι ΟΤΑ με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με κάλυψη από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) συμμετέχει με 1,5 δισ. ευρώ.    Ήδη μετά την δημοσίευση  στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (Φ.Ε.Κ. Β’ 3300/6.8.2020) συγκροτήθηκε και η Επιτροπή Αξιολόγησης για το Πρόγραμμα «Αντώνης    Τρίτσης». Επιτροπή που θα εισηγείται στον Υπ.  Εσωτερικών την ένταξη ή μη του έργου/πράξης στο Πρόγραμμα.

Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής προτάσεων/μελετών είναι η 31η Δεκεμβρίου 2020. Είναι σαφές ότι όσοι Δήμοι  έχουν ώριμες μελέτες θα υποβάλουν φακέλους για την ένταξη έργων και την χρηματοδότηση τους από το πρόγραμμα.

Το ερώτημα που θέσαμε για το «Πόσο έτοιμοι είμαστε;», αφορά το πόσες μελέτες έχουμε έτοιμες στο «συρτάρι» ως Δήμος Ναυπακτίας, ώστε να αδράξουμε την ευκαιρία να τις υποβάλουμε για ένταξη και υλοποίηση αναγκαίων έργων για την Ναυπακτία.

«Η δημοτική αρχή  θα έπρεπε να είναι σε συναγερμό!»

Για το αν υπάρχουν μελέτες στο «συρτάρι», για έργα που είναι ώριμα  να υποβληθούν στο πρόγραμμα, αλλά και τον τρόπο που θα πρέπει να «δράσει» η δημοτική αρχή, μιλά στο   Nafsweek ο πρώην αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών Κώστας Καρακώστας.

 

«Το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” να σημειώσουμε ότι δεν είναι το μοναδικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα, με την απορρόφηση του ΕΣΠΑ στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας  να είναι περίπου στο 30%, άρα και για αυτό το πρόγραμμα θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι.

Να πούμε επίσης ότι το “Αντώνης Τρίτσης”  είναι η συνέχεια του προγράμματος “Φιλόδημος“, με μία    σημαντική αλλαγή για το δήμο Ναυπακτίας.    Στο “Φιλόδημος” με κάποιον  μαθηματικό τύπο,  με   δίκαιο τρόπο, ήξερες πόσα χρήματα δικαιούσαι να πάρεις με βάση τον πληθυσμό και την έκταση του   δήμου, καταθέτοντας για χρηματοδότηση προτάσεις.

Το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” δεν λειτουργεί έτσι,  λειτουργεί ανταγωνιστικά, καθώς μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2020, με τη σειρά που κατατίθεται η κάθε πρόταση θα αξιολογηθεί.

Αυτό σημαίνει ότι η πρόταση του δήμου Ναυπακτίας μπορεί πιθανόν να κατατεθεί αργά ή να αξιολογηθεί πιο χαμηλά από άλλες προτάσεις. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι μέσα στο επόμενο τετράμηνο πρέπει να έχουν κατατεθεί προτάσεις και να προλάβουμε τους άλλους δήμους».

Υπάρχουν προτάσεις – μελέτες για έργα που είναι ώριμα και κάποια που απαιτούν σχετική δουλειά,  ώστε να προλάβουμε αυτό το χρονικό διάστημα;

«Βεβαίως και υπάρχουν έργα τα οποία είναι απολύτως ώριμα και όταν λέω ώριμα έχουν και τις αδειοδοτήσεις.

Τα έργα είναι:  ο πεζοδιάδρομος που ενώνει το Γρίμποβο με το λιμάνι, ένα άλλο είναι η πίστα BMX στο αλσύλλιο του Γριμπόβου, ακόμα οι δίδυμοι καταθλιπτικοί αγωγοί από το αντλιοστάσιο του Ρέππα προς το αντλιοστάσιο στο αλσύλλιο, που αφορά την καθαρότητα της θάλασσας μας.

Είναι η αποχέτευση στη Δάφνη αλλά και η μελέτη της πλατείας Στάικου και απομένει μόνο ο προϋπολογισμός του έργου.

Στην πρόσκληση για αντισεισμική προστασία των σχολείων, θα μπορούσε να ενταχθεί το ΕΠΑΛ.  Συγκεκριμένα, ενώ έχει γίνει ένας αντισεισμικός έλεγχος στο κτίριο του σχολείου που έδειξε ότι δεν έχει πρόβλημα, χρειάζεται βελτίωση.

Υπάρχει μελέτη, έχουμε  φτάσει μέχρι τα τεύχη δημοπράτησης, για την αλλαγή με LED όλου του Δημοτικού φωτισμού, με τεράστιο οικονομικό όφελος για το δήμο.  Έτοιμη μελέτη υπάρχει και για την αντικατάσταση των αμιαντοσωλήνων στο δίκτυο ύδρευσης, από εκεί που σταματάει σήμερα η ανάπλαση στην οδό Θέρμου μέχρι την οδό Εθνικής Αντιστάσεως.

Υπάρχουν μελέτες που έχουν κατατεθεί σε διάφορα προγράμματα και περιμένουν ακόμα απάντηση.

Μπορείς επίσης στο “Αντώνης Τρίτσης” να καταθέσεις μελέτες για χρηματοδότηση όπως είχαμε κάνει και στο παρελθόν σε αντίστοιχο πρόγραμμα με έξι μελέτες, όπως:  Για καινούργιο βρεφονηπιακό σταθμό,  μελέτες απορροής ομβρίων από την οδό Θέρμου μέχρι το  πλατανόρεμα, τη μετατροπή του Δημοτικού Σχολείου Πλατάνου σε πολιτιστικό πολυχώρο,  ακόμα και την μελέτη για το τούνελ.

Για όλα αυτά κάποιος θα πρέπει να δει τι γίνεται.  Μήπως τελικά συμφέρει να μεταφερθούν οι χρηματοδοτήσεις των μελετών στο “Αντώνης Τρίτσης”;

Να επισημάνουμε ότι στο πρόγραμμα έχουν βγει οι προσκλήσεις για αναπλάσεις 10 εκατομμυρίων συν ΦΠΑ.  Εμείς δεν είχαμε την τύχη να έχουμε τέτοια ποσά. Η Ανάπλαση των πλατειών στο Κεφαλόβρυσο για παράδειγμα, μπορούν να μπουν οι μελέτες σε ένα μεγάλο κομμάτι αναπλάσεων που να “κουμπώνει” με όλα τα υπόλοιπα και να κατατεθούν για χρηματοδότηση.

Απορώ γιατί δεν γίνεται ξέφρενη προετοιμασία για όλα αυτά από τη δημοτική αρχή!»

Ποια είναι η δική σας πρόταση και πως θα έπρεπε να λειτουργήσει κατά την γνώμη σας  ο δήμος;

«Θα έπρεπε ο δήμαρχος και η δημοτική αρχή πριν ακόμα εγκατασταθεί στο δημαρχείο να έχει συγκροτήσει μία ομάδα πού να ασχολείται με αυτά τα πράγματα.

Να πούμε ότι είμαστε στη μέση του ΕΣΠΑ 2014-2020 και με δεδομένο ότι αυτά τα προγράμματα είναι οπισθοβαρή και μέχρι σήμερα υπάρχει μικρή απορροφητικότητα, η ομάδα αυτή αποτελούμενη από την υπηρεσία του Δήμου, που έχει αρκετά μεγάλη εμπειρία, από αιρετούς και με ειδικούς συνεργάτες να δουλέψουν για αυτό το πράγμα.

Έστω και τώρα θα πρέπει να δουλέψουν με τέτοιο τρόπο και ρυθμό ώστε να περισώσουν την κατάσταση.

Η προηγούμενη θητεία να θυμίσω ότι ξεκίνησε με έναν προϋπολογισμό 20 εκατομμύρια ευρώ, αυτός μας παραδόθηκε, εκ των οποίων σε έργα και υποδομές πήγαιναν μόνο τα 2 εκατομμύρια, τα υπόλοιπα 18 ήταν έξοδα λειτουργίας, ανταποδοτικά κλπ.

Παραδώσαμε ένα δήμο με 53 εκατομμύρια και 35 εκατομμύρια επενδύσεις για έργα.  Από κει που ήταν το 10% του προϋπολογισμού για έργα εμείς το ανεβάσαμε στο 70%.

Να δούμε τι προϋπολογισμό θα παραδώσει ο κύριος Γκίζας.

Θα πρέπει να κοιτάξει και τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί από μας για τη δημιουργία για παράδειγμα πράσινου σημείου, την υπογειοποίηση κάδων ανακύκλωσης και απορριμμάτων. Θα πρέπει να δει αυτές οι προτάσεις αν μπορούν να χωρέσουν σε κάποιο πρόγραμμα – χρηματοδοτικό εργαλείο.

 

Όλο αυτό θέλει διαρκή παρακολούθηση, σεβασμό σε ότι έκαναν οι προηγούμενοι και ότι δεν είναι έτοιμο στρώνεσαι και το δουλεύεις και το υλοποιείς.

Ένα έργο, που θα έχει ο δήμος τεράστια οφέλη,  είναι η δημιουργία ενεργειακής κοινότητας, όπου μπορεί να συμμετέχει ο δήμος, η ΔΕΥΑΝ, η ΚΕΔΝ και ιδιώτες.

Έχουμε σαν Δήμος 100 στρέμματα στη Βλαχομανδρα εκεί μπορεί να αναπτύξει ο δήμος φωτοβολταϊκά.

Ήδη στο θέμα αυτό έχει προχωρήσει ο δήμος Μεσολογγίου, η νέα δημοτική αρχή.

Άρα θα πρέπει να βλέπουμε πως θα μπορέσουμε να φέρουμε χρήματα και έργα στη Ναύπακτο, αλλιώς θα διαχειριζόμαστε ότι  κληρονομιά μας άφησαν οι προηγούμενοι.

Κατά τη γνώμη μου πρέπει να σημάνει συναγερμός σε αυτούς τους τέσσερις μήνες. Γνωρίζουμε τις έξι προσκλήσεις που έχουν βγει από το “Αντώνης Τρίτσης”, αναμένονται και έξι ακόμα.

Εύκολα λοιπόν μπορούμε να εντάξουμε την υποδομή για το γήπεδο του Ξηροπήγαδου, υποδομή αποδυτηρίων για την το γήπεδο της Άνω Χώρας κλπ.

Έχει περάσει πλέον ένας χρόνος της δημοτικής αρχής του κ. Γκίζα και είναι δυστυχώς περισσότερα αυτά που δεν έκανε από αυτά που έκανε.

Η πρώτη χρονιά είναι μία χρονιά προετοιμασίας για τη δημοτική αρχή. Γνώριζε ότι έχει μπροστά του τις προσκλήσεις για έργα του ΕΣΠΑ, τις προσκλήσεις από την Περιφέρεια, έχει τον “Φιλόδημο” που μετασχηματίστηκε σε “Αντώνης Τρίτσης”, έχει τελικά πολλά χρηματοδοτικά εργαλεία.

Όλο αυτό θέλει δουλειά, συντονισμό και μία στοιχειώδη οργάνωση.

Δεν μπορεί να μην έχεις διατάξει στρατηγικά έτσι τις υπηρεσίες σου ώστε να σου παράξουν αυτές τις μελέτες, ακόμα και από εξωτερικούς συνεργάτες, καθώς προβλέπεται η πληρωμή τους από το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”, κάτι που έγινε επί δικής μας θητείας με το πρόγραμμα Ανοιχτά Κέντρα Εμπορίου.

Θα έπρεπε λοιπόν η δημοτική αρχή και η ΔΕΥΑΝ  και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο να είχαν τεθεί σε συναγερμό και να προετοιμάζονται για όλα αυτά, ώστε να μην φτάσουμε να γίνουμε από πρωτοπόροι ουραγοί».

 

 

 

 

 

 

 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ακολουθία Αναστάσεως – Ι.Ν Αγ. Δημητρίου Ναυπάκτου (Ζωντανά 23:00)

Published

on

By

 

 

Τεχνική υποστήριξη –ζωντανή μετάδοση

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μ. Παρασκευή: Ακολουθία του Επιταφίου – Ι.Ν Αγ. Δημητρίου Ναυπάκτου (Ζωντανά 19:00)

Published

on

By

 

Τεχνική υποστήριξη –ζωντανή μετάδοση

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αποκαθήλωση – Ι.Ν Αγ. Παρασκευής Ναυπάκτου (Ζωντανά)

Published

on

By

 

Τεχνική υποστήριξη –ζωντανή μετάδοση

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ