Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Σημαίες Πανιά περίλαμπρα – Σημάδια ιστορικά στην «Διέξοδο»

Published

on

Μια νέα έκθεση της «Διεξόδου» – αφιέρωμα στον εορτασμό των 200 χρόνων της Ελληνικής Επανάστασης.

Το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2021 στις 8 το βράδυ η «Διέξοδος» υποδέχεται και εγκαινιάζει στους χώρους του Ιστορικού της Μουσείου στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου, μια νέα έκθεση – αφιέρωμα στα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης.

Πρόκειται για μία σπάνια συλλογή από πενήντα ιστορικά «πανιά» με συμβολικές προεκτάσεις που σημάδεψαν σημαντικές στιγμές στον Ελλαδικό χώρο, από την αρχαιότητα μέχρι τον Γενάρη του 1822, όταν και καθιερώθηκε από την Α’ Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου, η ενιαία Ελληνική γαλανόλευκη σημαία με τον Σταυρό.

Άλλοτε σε φυσικό μέγεθος άλλοτε σε αναλογία, η εικαστικός Μαιρηλί Χαραμή αναπαράγει μια σειρά από λάβαρα, φλάμουλες, θυρεούς, μπαϊράκια, παντιέρες, φλάμπουρα και σημαίες που σημάδεψαν τον τόπο μας.

Η καλλιτέχνις χρησιμοποιεί λινά υφάσματα που τα βάφει με φυτικές βαφές, τα ζωγραφίζει, τα κεντά και τα ράβει στο χέρι με τεχνικές εποχής σε μια προσπάθεια να αποδώσει το ύφος και την εικόνα των αυθεντικών.

Η ταυτόχρονη παρουσίασή τους δημιουργεί μια νοητή χρονική συνέχεια. Έτσι, ο επισκέπτης της έκθεσης έχει την ευκαιρία να δει από κοντά μια μεγάλη ποικιλία από σημαίες που είτε τις γνωρίζει μέσα από γραπτές αναφορές είτε φαντάζεται μέσα από μύθους είτε τις έχει συναντήσει μεμονωμένες σε διάφορα μουσεία της Ελλάδας.

Για κάθε μία από αυτές, υπήρξαν αγωνιστές που πολέμησαν και τις υπερασπίστηκαν με τη ζωή τους.

Υπήρξαν μανάδες που έγνεσαν μαλλιά, αδερφάδες που έβαψαν νήματα, γυναίκες που τις ύφαναν ή τις κέντησαν, ονειροπόλοι που τις σχεδίασαν, τεχνίτες που τις ζωγράφισαν, τερζήδες που τις έραψαν.

Τώρα που μνημονεύουμε τα 200 χρόνια από την έναρξη του Εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα του Ελληνικού Έθνους , με σεβασμό και τιμή ας μπούμε στα παπούτσια τους κι ας ακολουθήσουμε τα χνάρια τους.

Η έκθεση, θα διαρκέσει μέχρι τις 23 Ιανουαρίου 2022 και θα λειτουργεί κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, 11 το πρωί με 1.30 το μεσημέρι και  6 το απόγευμα με 8 το βράδυ, με ελεύθερη είσοδο, ενώ για ομαδικές επισκέψεις όλες τις ημέρες της εβδομάδος μετά από συνεννόηση με την επιμελήτρια της «Διεξόδου» (29310 51260).

Υπενθυμίζεται ότι για την είσοδο και παραμονή στους χώρους του Μουσείου απαιτείται η χρήση μάσκας και η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού.

 

 

 

 

 

 

 

ΕΛΛΑΔΑ

Περιφερειακό Πρωτοδικείο στην Ναύπακτο – Η δήλωση του δημάρχου Ναυπακτίας Β. Γκίζα

Published

on

By

Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για το νέο Δικαστικό Χάρτη της χώρας, δημιουργείται στην Ναύπακτο Περιφερειακό Πρωτοδικείο.

Ο Δήμαρχος Ναυπακτίας κ. Βασίλης Γκίζας δήλωσε σχετικά:

«Με τη σημαντική αυτή εξέλιξη, το 80% των υποθέσεων, που αφορούν στους δημότες, θα εκδικάζεται στο εξής στην Ναύπακτο, ενώ σήμερα εκδικαζόταν μόλις το 20% από αυτές. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η αναβάθμιση αυτή της Ναυπάκτου δεν αποτελεί χατίρι, αλλά φυσική συνέχεια της σταθερά ανοδικής αναπτυξιακής πορείας που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια στον Δήμο Ναυπακτίας και βασίζεται σε στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Υπουργείο Δικαιοσύνης»

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

ΠΑΜΕ:  Εργατική Πρωτομαγιά  «Μόνη ελπίδα η πάλη των λαών»

Published

on

By

Με συγκέντρωση στην πλατεία Κεφαλόβρυσου τίμησε το ΠΑΜΕ την επέτειο της Πρωτομαγιάς.

Στους συγκεντρωμένους απεύθυνε χαιρετισμό ο Νίκος Μπίμπας, μέλος του Συνδικάτου οικοδόμων και του Εργατικού κέντρου με σύνθημα  «Απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική της Ε.Ε., των κυβερνήσεων και των επιχειρηματικών ομίλων, μόνη ελπίδα είναι η πάλη των λαών».

Ακολούθησε  απότιση τιμής στο μνημείο εθνικής αντίστασης.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Ημέρα Υιοθεσίας στον Κήπο Ξενία

Published

on

By

Στις 11 Μαΐου μπορείς και εσύ να υιοθετήσεις ένα ζώο συντροφιάς!

Ο Δήμος Ναυπακτίας σε συνεργασία με το Σωματείο «Φιλοζωϊκή Δράση Ναυπάκτου» διοργανώνουν Ημέρα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς, το Σάββατο 11 Μαΐου, από τις 11:00 έως τις 14:00′, στον Κήπο Ξενία.

Η συγκεκριμένη ημέρα θα είναι μια ημέρα γιορτής και όσοι επιθυμούν να υιοθετήσουν ένα ζώο συντροφιάς θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τα αδεσποτάκια του Δήμου Ναυπακτίας που αναζητούν τη δική τους οικογένεια!

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το τηλέφωνο 2634 3 60417.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ