Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο Δημοτικό συμβούλιο τα “Αμελέτητα πεζοδρόμια”

Published

on

πεζοδρόμια-ναυπακτος-δημοτικό-συμβούλιο-Γκίζας-Κοτσανάς

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται το σημερινό Δημοτικό συμβούλιο (17:30) καθώς το πρώτο και «καυτό θέμα» αφορά τα πεζοδρόμια, που τόση συζήτηση έχει γίνει το τελευταίο διάστημα.

Το θέμα των πεζοδρομίων επανέρχεται προς συζήτηση στο σημερινό Δημοτικό συμβούλιο, ύστερα από την συλλογή 11 υπογραφών από την αντιπολίτευση, όπως δίνεται το δικαίωμα από τον νόμο –  το 1/3 του Σώματος, με αίτημα την ανάκληση της προηγούμενης απόφασης του Σώματος.

Στο θέμα των πεζοδρομίων στην ανατολική πλευρά της Ναυπάκτου, αλλά και επί της οδού Θέρμου, αναφερόταν το  πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ,  με τον τίτλο «Αμελέτητα πεζοδρόμια», στην ηλεκτρονική εφημερίδα Nafsweek της Παρασκευής 1ης Νοεμβρίου.

πεζοδρόμια-ναυπακτος-δημοτικό-συμβούλιο-Γκίζας-Κοτσανάς πεζοδρόμια-ναυπακτος-δημοτικό-συμβούλιο-Γκίζας-Κοτσανάς πεζοδρόμια-ναυπακτος-δημοτικό-συμβούλιο-Γκίζας-Κοτσανάς

Αλλά και σε άρθρο στην στήλη «Άσπρο – Μαύρο – Γκρι», γράφαμε μεταξύ άλλων:

πεζοδρόμια-ναυπακτος-δημοτικό-συμβούλιο-Γκίζας-Κοτσανάς

«(…) προκειμένου να αποφύγουν τον πειρασμό της πολιτικής αντιπαλότητας για λόγους εντυπώσεων και λαϊκισμού σε ένα θέμα που προσφέρεται, όπως είναι το έργο των πεζοδρομίων , είναι αναγκαία η παρουσία των υπηρεσιών στο δημοτικό συμβούλιο, προκειμένου να ξεκαθαριστούν βασικά ερωτήματα και θέματα όπως:

Ποιες μελέτες απαιτούνται προκειμένου να υλοποιηθεί το έργο των πεζοδρομίων στην Αμφίσσης και στη Θέρμου;

Ποιες μελέτες είναι ήδη ώριμες και ποιες δεν έχουν εκπονηθεί ακόμα;

Ποιες διαδικασίες απαιτούνται για την εκπόνηση των μελετών και για την αδειοδότηση του έργου και πόσος  χρόνος απαιτείται;

Τι χρονικά περιθώρια και ποιες διαδικασίες προβλέπονται από τον Φιλόδημο;

Ποιό είναι το συνολικό ποσό που απαιτείται για την ολοκλήρωση του έργου;

Και αφού οι υπηρεσίες απαντήσουν ξεκάθαρα σε αυτά τα θέματα, που είναι καθαρά τεχνικά ζητήματα,  ο δήμαρχος και η δημοτική αρχή οφείλει να ενημερώσει τους δημότες για το πώς θα χρηματοδοτηθεί το έργο των πεζοδρομίων σε περίπτωση που δεν γίνει από τον ΦΙΛΟΔΗΜΟ.

Και για να είναι πειστική και αξιόπιστη η οποιαδήποτε δέσμευση σε περίπτωση που η χρηματοδότηση γίνει από ιδίους πόρους του δήμου θα πρέπει να δοθεί στην κοινωνία το ακριβές ποσό  που έχει ο δήμος  από ΣΑΤΑ για έργα το 2020 και  πως ιεραρχεί τα έργα που σκοπεύει να  υλοποιήσει.

Γιατί το σίγουρο είναι ότι τα έργα είναι πολλά και τα λεφτά δεν φτάνουν για όλα. Και η κοινωνία οφείλει να ξέρει τις προτεραιότητες της δημοτικής αρχής.

Ο λαϊκισμός αντιμετωπίζεται μόνο με αλήθειες και τεκμηριωμένα στοιχεία. Ο κόσμος έχει χορτάσει από δεσμεύσεις και υποσχέσεις και πλέον δεν μπορεί να πειστεί από αυτές.

Γι’ αυτό δικαίως αντιδρά και παρασύρεται ή ακόμα χειρότερα γυρίζει την πλάτη ή περιμένει και αρκείται στην ιδιωτική εξυπηρέτηση και στο ρουσφέτι.

Την ευθύνη για να σταματήσει αυτή η νοοτροπία της κοινωνίας την έχουν σχεδόν αποκλειστικά ο δήμαρχος και η δημοτική αρχή».

Άγνοια των νόμων

πεζοδρόμια-ναυπακτος-δημοτικό-συμβούλιο-Γκίζας-Κοτσανάς

Στην στήλη «Παραδήγματα»  στο φύλλο της Παρασκευής 1ης Νοεμβρίου της ηλεκτρονικής εφημερίδας μας, γράφαμε επίσης σε σχετικό σχόλιο:

«Αξίζει να σημειωθεί, πως σύμφωνα με το νόμο,  η ανάκληση απόφασης Δημοτικού συμβουλίου είναι δυνατή στην περίπτωση που έχουν προκύψει νέα σημαντικά στοιχεία για το θέμα για το οποίο και λήφθηκε η απόφαση.

Στην περίπτωση του αιτήματος έκτακτου Δημοτικού συμβουλίου, με την συγκέντρωση του 1/3 των υπογραφών των μελών της αντιπολίτευσης, δεν υπάρχουν κάποια καινούργια στοιχεία που να τεκμηριώνουν την ανάκληση της απόφασης του Σώματος. Ακόμα και αν  τελικά αποφασιστεί η ανάκληση, είναι βέβαιο ότι η νέα απόφαση  θα απορριφθεί από τον  έλεγχο νομιμότητας της Αποκεντρωμένης  Διοίκησης, καθώς με αυτόν τον τρόπο θα υπήρχε η δυνατότητα να ανακαλούνται σωρηδόν πρότερες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Δημοτικοί σύμβουλοι  με πολυετή  αυτοδιοικητική  εμπειρία δεν νοείται να μην το γνωρίζουν αυτό.  Άρα… ».

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Προειδοποίηση για Καθαρισμό Οικοπέδων και Ακάλυπτων Χώρων

Published

on

By

Ενόψει της αντιπυρικής περιόδου 2024 (από 1/5/2024 έως 31/10/2024) σύμφωνα με την Πυροσβεστική Διάταξη 20/2023 (Αριθμ. 18851 οικ. Φ.700.20/ ΦΕΚ 2549 Β’/19.4.2023) ιδιοκτήτες, νομείς και επικαρπωτές οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται εντός πόλεων, κωμοπόλεων, οικισμών και σε απόσταση μέχρι 100 μ. από τα όριά αυτών καθώς και των εκτός σχεδίου οικοπέδων με κτίσμα, να προχωρήσουν πριν από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου και έως 30/4/2024 σε:
  • Υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε άμεση επαφή με κτίσμα.
  • Απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους, όπως ενδεικτικά το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα κατακείμενα ξερά κλαδιά.
  • Αποκλάδωση της βάσης της κόμης των δέντρων και αύξηση του ύψους έναρξής της από την επιφάνεια του εδάφους ανάλογα με την ηλικία και το είδος του δέντρου.
  • Αραίωση της θαμνώδους βλάστησης ως προς την κάλυψη του εδάφους.
  • Απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών, αναφλέξιμων, εκρήξιμων υλικών ή εύφλεκτων υλικών, αντικειμένων και απορριμμάτων.
  • Οι υπόχρεοι οφείλουν να μεριμνούν για την ασφαλή συλλογή και μεταφορά όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού. Απαγορεύεται η εγκατάλειψη, η απόρριψη ή η ανεξέλεγκτη διαχείρισή τους.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων στην εκπλήρωση της υποχρέωσης καθαρισμού, καθώς και σε περίπτωση αυτεπάγγελτου καθαρισμού από τον Δήμο, θα επιβάλλεται στους υπόχρεους το διοικητικό πρόστιμο της περ. 26 της υποπαρ. β’ της παρ. Ι του άρθρου 75 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (ν.3463/2006, Α’ 114), σύμφωνα και με την παρ.1 του αρ.94, περ. 26 εδάφ. Β΄ του Ν.3852/2010 (Α΄87) και του άρθρου 5 της υπ’ αριθμ. 20/2023 Πυροσβεστικής Διάταξης.

Κατόπιν των ανωτέρω, παρακαλούμε για τον άμεσο καθαρισμό των οικοπεδικών χώρων και την άμεση απομάκρυνση των υπολειμμάτων με ίδια μέσα.

Τέλος, σας ενημερώνουμε ότι ο καθαρισμός των οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων καθώς και η συντήρηση αυτών, αποτελεί πάγια υποχρέωση των ιδιοκτητών, νομέων και επικαρπωτών βάσει του αρ. 94, παρ. 26 του Ν.3852/2010 και θα πρέπει να διατηρούνται καθαροί άνευ προηγούμενης ειδοποίησης από την υπηρεσία μας, ιδιαίτερα καθ’ όλη την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ από 1 Μάϊου έως 31 Οκτωβρίου κάθε έτους, κάθε εργασία που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά, ιδιαίτερα σε ημέρες που ο δείκτης επικινδυνότητας σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας είναι 4 (πολύ υψηλός κίνδυνος) και 5 (κατάσταση συναγερμού), αλλά και όταν ο δείκτης είναι χαμηλότερος σε κρίσιμες περιοχές και ευαίσθητα δασικά οικοσυστήματα.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Από 8:00 έως 20:00 το ωράριο λειτουργίας στο Κάστρο της Ναυπάκτου

Published

on

By

Ο Δήμος Ναυπακτίας ενημερώνει ότι, για 5η συνεχή χρονιά, ο αρχαιολογικός χώρος του Κάστρου της Ναυπάκτου λειτουργεί με το διευρυμένο θερινό ωράριο: 8:00′-20:00‘.

Το συγκεκριμένο ωράριο τέθηκε σε ισχύ για πρώτη φορά το 2020, έπειτα από κοινές προσπάθειες του Δήμου Ναυπακτίας και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Πολιτισμού, το διευρυμένο ωράριο λειτουργίας που ισχύει για επιλεγμένους αρχαιολογικούς χώρους εφαρμόζεται έως και την 31η Οκτωβρίου 2024.  Ενώ, λόγω της σταδιακής μείωσης της διάρκειας της ημέρας, το φθινόπωρο διαμορφώνεται ως εξής:

1-15 Σεπτεμβρίου: 8:00′-19:30′

16-30 Σεπτεμβρίου: 8:00′-19:00′

1-15 Οκτωβρίου: 8:00′-18:30′

16-31 Οκτωβρίου: 8:00′-18:00′

Σημειώνεται ότι, για το Κάστρο Αντιρρίου ισχύει το ωράριο λειτουργίας: 8:30′-15:30‘ και το Φετιχιέ Τζαμί (Λιμάνι Ναυπάκτου) είναι επισκέψιμο μετά από επικοινωνία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος.

Η προσέλευση των επισκεπτών στους αρχαιολογικούς χώρους επιτρέπεται έως και 20′ λεπτά πριν τη λήξη του ωραρίου. Οι αρχαιολογικοί χώροι παραμένουν ανοικτοί καθημερινά πλην Τρίτης.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΔΕΥΑΝ: Ανακοίνωση για ληξιπρόθεσμες οφειλές και λογαριασμούς θανόντων

Published

on

By

Με ανακοίνωσή της η Δ.Ε.Υ.Α.Ν. ενημερώνει τους καταναλωτές ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 150 ευρώ θα βεβαιώνονται στο εξής στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ.

Επιπλέον, καλούνται οι πολίτες που έχουν λογαριασμούς με όνομα θανόντος να προβαίνουν σε ενημέρωση των σχετικών στοιχείων στα γραφεία της Δ.Ε.Υ.Α.Ν.

Οι οφειλέτες που δεν έχουν προβεί ακόμη σε ρύθμιση ή εξόφληση των λογαριασμών τους υπόκεινται, με βάση τον κανονισμό της ΔΕΥΑΝ, σε διακοπή των παροχών τους, διαδικασία που ήδη βρίσκεται σε εφαρμογή.

Οι ανωτέρω ενέργειες εντάσσονται στο πλαίσιο της ακολουθούμενης πολιτικής της Δ.Ε.Υ.Α.Ν. για τον περιορισμό των ληξιπρόθεσμων και συσσωρευμένων οφειλών.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ