Connect with us

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Συνεδρίαση ΣΟΠΠ Π.Ε. Αιτωλ/νίας, για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών, υπό την Αντιπεριφερειάρχη, Μαρία Σαλμά

Published

on

Συνεδρίασε χθες 8 Απριλίου 2022, στην αίθουσα συσκέψεων της Περιφερειακής Ενότητας, υπό την Αντιπεριφερειάρχη Αιτωλοακαρνανίας, Μαρία Σαλμά, το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) με αντικείμενο συζήτησης τον απολογισμό της χειμερινής περιόδου 2021-2022, τον σχεδιασμό και τις δράσεις πολιτικής προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών έτους 2022 καθώς και κινδύνων από σεισμικά φαινόμενα.

Στην συνεδρίαση, κατόπιν εισηγήσεων αποφασίσθηκε πως θα πρέπει οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες και φορείς στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους να προβούν στην υλοποίηση έργων και δράσεων Πολιτικής Προστασίας, για την πρόληψη και αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών εν όψει καλοκαιρινής περιόδου όπωςη λήψη μέτρων πρόληψης πυρκαγιών, η ενημέρωση των πολιτών, η συμμετοχή εθελοντικών φορέων κυρίως σε ότι αφορά την επιτήρηση των επικίνδυνων για εκδήλωση πυρκαγιάς δασικών περιοχών, η διάθεση μέσων και ανθρώπινου δυναμικού προς υποστήριξη του έργου των Πυροσβεστικών δυνάμεων, η διενέργεια ασκήσεων ετοιμότητας και η διαρκή επικοινωνία και συνεργασία προς αποφυγή ή έγκαιρη αντιμετώπιση περιστατικών που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή και την περιουσία των πολιτών καθώς και το φυσικό περιβάλλον.

Αντίστοιχες αποφάσεις περιλαμβάνει και το πλαίσιο των δράσεων ετοιμότητας στην περίπτωση εκδήλωσης σεισμικών φαινομένων, όπως είναι η ενημέρωση των πολιτών για λήψη μέτρων προστασίας, η έγκαιρη αντιμετώπιση πιθανών αναγκών που μπορούν να προκύψουν, ο προσδιορισμός και ο επανέλεγχος για την πληρότητα χώρων φιλοξενίας,  η σύγκλιση ΣΟΠΠ όπου απαιτηθεί.

Ολοκληρώνοντας τις εργασίες της σύσκεψης η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αιτωλ/νίας ανέφερε πως «η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και η Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας με το αρμόδιο Τμήμα Πολιτικής Προστασίας και σε συνεργασία με κάθε φορέα, θα  βρίσκονται πάντα δυναμικά μπροστά σε όλα τα συμβάντα  για την παροχή συνδρομής σε ότι απαιτηθεί».

Στην σύσκεψη έλαβαν μέρος οι: Μπόκας Χριστόφορος (Περιφερειακός Διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Δυτικής Ελλάδας), Παλουκτσόγλου Χαραλάμπης ( Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αιτωλοακαρνανίας), Αθανάσιος Χριστοβασίλης (Π.Υ. Ναυπάκτου), Αποστόλου Θεόδωρος (Π.Υ. Αγρινίου), Σερέτης Κων/νος (Π.Υ. Μεσολογγίου), Φαναριώτης Αναστάσιος (2/39 Σύνταγμα Ευζώνων), Κακούσης Κων/νος (Δ/ντής Αστυνομίας Αιτωλίας), Σταμουλακάτος Γεώργιος (Δ/νση Αστυνομίας Ακαρνανίας), Φαναριώτης Αναστάσιος (2/39 Σύνταγμα Ευζώνων), Καγιάννης Αλέξανδρος (Λιμεναρχείο Μεσολογγίου), Στούπας Θεόδωρος (Αντιδήμαρχος Ακτίου – Βόνιτσας), Καπώνης Δημοσθένης (Περιφερειακή Ένωση Δήμων- ΠΕΔ), Κατσαρός Δημήτριος (Πολιτική Προστασία Αποκεντρωμένης Διοίκησης), Γυφτάκης Νικόλαος (Προϊστάμενος Δ/νσης Πολιτικής Προστασίας ΠΔΕ), Χούτας Γεώργιος (Π.Π. Δήμος Αμφιλοχίας), Καζανά Μαγδαλινή (Δήμος Ναυπακτίας), Διονύσιος Τσιρόγλου (Εθελοντική Ομάδα Έρευνας Διάσωσης Μεσολογγίου), Καλογερόπουλος Δημήτριος (Ελληνοαμερικανική Ομάδα Έρευνας Διάσωσης).

 

 

 

 

 

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η γελοιογραφία της εβδομάδας

Published

on

By

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

«Φλόγα» Ναυπάκτου: Σε πασχαλινούς ρυθμούς

Published

on

By

Το πασχαλινό μπαζάρ της «Φλόγας» έχει ξεκινήσει!

Στο παράρτημά του Συλλόγου γονιών παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια «Φλόγα» στην Ναύπακτο,  στη οδό Ν. Μπότσαρη 50, καθημερινά πρωί και απόγευμα μπορούμε να βρούμε χειροποίητες αρωματικές λαμπάδες, αρωματικά κεριά και πασχαλινές διακοσμητικές κατασκευές φτιαγμένα όλα με αγάπη από τις πολύτιμες εθελόντριές του Συλλόγου για τη στήριξη του έργου της «Φλόγας».

Προσφέρετε ένα δώρο αγάπης για να συμβάλετε στο έργο της Φλόγας και να στηρίξετε το παιδί που νοσεί από καρκίνο.  Δεν ξεχνάμε ότι κάθε ευρώ στη «Φλόγα» στοχεύει τη ζωή.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

57 χρόνια από τότε που η δικτατορία σώζει την Ελλάδα από τους… Έλληνες!

Published

on

By

Πως η ίδια η χούντα περιέγραφε με  κωμικοτραγικό τρόπο τους «εθνικούς κινδύνους» και δικαιολογούσε τις πρώτες μέρες του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου του 1967.

Τα παρανοϊκά άλλοθι των δικτατόρων του 1967 μπορεί να προκαλούν εκ των υστέρων θυμηδία και στον καιρό τους να ήταν κωμικοτραγικά.

Αν 57 χρόνια μετά έχει κάποιο νόημα, όμως, να ανακληθούν στη μνήμη οι πρώτες και αμέσως μετά την επιβολή της χούντας δικαιολογίες για το στρατιωτικό – φασιστικό πραξικόπημα, αυτό δεν βρίσκεται στη φαιδρότητα της κατάστασης. Αλλά σε μια άλλη διαχρονικότητα.

Ιδού περί τίνος πρόκειται, προς άρση τυχόν παρεξηγήσεων.

Για την επιβολή της δικτατορίας, σε πρώτη φάση, κατασκευάστηκε από το κράτος και παρακράτος της Δεξιάς, τους στρατοκράτες και τους φορείς, γενικώς, της αντίδρασης μια δήθεν πραγματικότητα. Με βασικό υλικό την κινδυνολογία και τον φόβο.

Ο πυρήνας της ήταν πως «η Ελλάδα κινδυνεύει». Επομένως όλα επιτρέπονται για να …σωθεί η πατρίδα. Μετά, εν ονόματι αυτής ακριβώς της εικονικής πραγματικότητας, αμφισβητήθηκε η αναγκαιότητα της ελευθερίας, δημοκρατίας, του κοινοβουλευτισμού, των δικαιωμάτων κτλ.

Το σενάριο της…  «Επανάστασης»!

Η συνομωσία κατά της Ελλάδας θα κορυφωνόταν στις 23 Απριλίου 1967. Θ΄ άρχιζε από τη Θεσσαλονίκη και θα εξαπλωνόταν σ’ όλη τη χώρα. Το σύνθημα της εξέγερσης είχε δοθεί στις 18 Απριλίου. 30.000 άνδρες των Λαμπράκηδων και 2.000 πεπειραμένοι σαμποτέρ ήταν έτοιμοι να δράσουν. Οι αρχές ασφαλείας, που αριθμούσαν μόλις 27.000, δεν μπορούσαν ν’ αντιμετωπίσουν τον εσωτερικό εχθρό, γι’ αυτό και καταφύγανε στο στρατό. Οι στρατιωτικοί, όμως, προκειμένου να μη αιματοκυλιστεί ο τόπος έδρασαν προληπτικά… Συλλάβανε τους εμπειροπόλεμους σαμποτέρ του «Λαϊκού Μετώπου» της Ένωσης Κέντρου –κομμουνιστών, όπως επίσης κι ελάχιστους άλλους πολιτικούς, που κινδύνευαν να τους σκοτώσουν οι συνωμότες κι έτσι η Ελλάδα σώθηκε…

«Ο στρατός ανέλαβε την διακυβέρνησιν της χώρας δια να προλάβη τον εμφύλιον σπαραγμόν, να αποκαταστήση την τάξιν και να επαναφέρη την ενότητα του Εθνους….» Φαίνεται απίστευτο, αλλά ακριβώς αυτό ήταν το αρχικό επίσημο σενάριο της χούντας για να …εξηγήσει στους Έλληνες την επιβολή της δικτατορίας.

Άλλο σενάριο θα εκπονήσουν, στην πρώτη επέτειο της «επανάστασης» (Μάρτιος 1968) οι γκαιμπελίσκοι της «Γενικής Διευθύνσεως Τύπου και Πληροφοριών του Υπουργείου Προεδρίας Κυβερνήσεως», που έχει καταλάβει ο αρχηγός της χούντας Γ. Παπαδόπουλος.

Η πρώτη «διαφωτιστική» έκδοση θ’ αποσυρθεί, αλλά θα παραμένει για πάντα για να προκαλεί τη νοημοσύνη. Αν και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τότε υπήρχαν μεν παρανοϊκοί συγγραφείς, αλλά δεν έλειπαν και ανεγκέφαλοι αναγνώστες…

Σοβαρές… αποδείξεις σχιζοφρένιας! 

«Ουδεμία αντίδρασις του λαού υπήρξεν. Αντιθέτως ο λαός υπεδέχθη την επέμβασιν του στρατού με ανακούφισιν. Τα δυο μοναδικά θύματα εσημειώθησαν εκ τυχαίων λόγων.        Το 99% των συλληφθέντων αποτελείται από γνωστούς σεσημασμένους κομμουνιστάς με πλουσίαν ανατρεπτικήν δράσιν», αναφέρει σχετική ανακοίνωση του καθεστώτος.

Αλλά γιατί συνελήφθησαν μέλη της κυβέρνησης και η πολιτική ηγεσία ; Η απάντηση είναι απολύτως σχιζοφρενική: «Μόνον το 1% των συλληφθέντων αποτελείται από πολιτικά πρόσωπα τα πλείστα των οποίων ετέθησαν υπό προσωρινήν κράτησιν χάριν ασφαλείας των»!

Παραδόξως, εδώ υπήρχε και μια αλήθεια. Αυτό το 1% «μεταφραζόταν» σε 100 περίπου πολιτικούς, ενώ συνολικά οι πολίτες που συνελήφθησαν τη νύχτα της 21ης Απριλίου έφταναν τις 10.000…

Οι κίνδυνοι, όμως, που απειλούσαν την Ελλάδα έπρεπε μετά την επίκλησή τους και την πραγματοποίηση του πραξικοπήματος ν’ αποδειχτούν. Αλλά αυτό ήταν το τελευταίο, που απασχολούσε. Το παν ήταν η επίκλησή, τα υπόλοιπα αδιάφορα και η σχετική …επιχειρηματολογία παραπέμπει και θυμίζει τρελοκομείο.

Τα πειστήρια της εξέγερσης συνομωσίας, που θα προσαχθούν, τα δυο πρώτα εικοσιτετράωρα μετά την επιβολή της χούντας, είναι πράγματι αδιάσειστα: ένα χαρτονόμισμα των 10 ρουβλίων, κατάλογοι μελών της ΕΔΑ κατά συνοικία και επάγγελμα, έπιπλα γραφείου και εκδόσεις της ΕΔΑ…

Παραδόξως ούτε ένα όπλο, έτσι για τα μάτια, δεν προσκόμισαν. Αλλά την τρίτη μέρα είπαν πως ανακάλυψαν αποθήκη με στολές αστυφυλάκων, που υποτίθεται θα χρησιμοποιούσαν οι κομμουνιστοσυμμορίτες. Μετά την επικράτησή η χούντα δεν χρειαζόταν αποδείξεις για τις εθνικές απειλές. Ο κίνδυνος να γελοιοποιηθεί, κατασκευάζοντας αποδείξεις, παραμόνευε, καθώς ή ίδια ήταν ακριβώς ο εχθρός.

Άλλωστε τα παραμύθια ήταν χρήσιμα προ της 21ης Απριλίου. Τώρα απαιτούνταν η βία, οι διώξεις, οι φυλακές τα δεσμά…

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ