Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συνειδητά ΝΑΙ … Γεώργιε Γούλα!

Published

on

Η πρόταση του Γεωργίου Γούλα  να συμμετάσχω στο ψηφοδέλτιο του  συνδυασμού που ηγείται, «Ανανέωση και Δημιουργία για τη Ναυπακτία» με τιμά ιδιαίτερα. Με έντονο το αίσθημα της ευθύνης απάντησα θετικά,  όταν μέσα από έναν ειλικρινή διάλογο διαφάνηκε  ταύτιση απόψεων και κοινός πόθος που συνοψίζεται στο:

«Νοικοκύρεμα, Εκσυγχρονισμός και Ανάπτυξη της Ναυπακτίας, ΤΩΡΑ!»

Ο Γεώργιος Γούλας  πιο ώριμος πολιτικά από ποτέ, με  εμπειρία στην τοπική αυτοδιοίκηση, που την υπηρετεί πολλά χρόνια έντιμα και ανιδιοτελώς, νιώθει την καρδιά της Ναυπακτίας να πάλλεται απ’ άκρη σ’ άκρη στο ρυθμό της εγκατάλειψης και νιώθει βαθειά το αίσθημα της ευθύνης.      Χαίρομαι που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά του, επιστήμονες, τεχνολόγοι  με σύγχρονο σχεδιασμό και πρόγραμμα, έτοιμοι για σκληρή δουλειά, την επόμενη ημέρα! Χαίρομαι  επίσης που ενεργοί πολίτες, τάχθηκαν στο πλευρό του για να τον βοηθήσουν με όλη τους την ψυχή ώστε να τραβήξουν από κοινού τη Ναυπακτία  από τη μιζέρια, που τόσα χρόνια είναι καθηλωμένη. Μα πιο  πολύ χαίρομαι για την αποδοχή της νεολαίας που αναγνωρίζει την ΗΡΕΜΗ  ΔΥΝΑΜΗ στο πρόσωπό του, και τον καθιστά στα μάτια της αποτελεσματικό  Δήμαρχο!

Και η ταύτιση απόψεων συνεχίζεται….

Η συμμετοχή πληθώρας συνδυασμών σε αυτές τις κρίσιμες εκλογές για τον τόπο μας, δείχνει την έντονη επιθυμία των πολιτών να πάρουν την τύχη στα χέρια τους και να  αλλάξουν προς το καλύτερο την κοινωνία, που ζουν και μεγαλώνουν τα παιδιά τους. Εξάλλου η «Λαϊκή Κυριαρχία» αποτελεί την έκφραση της θεμελιώδους αρχής του δημοκρατικού μας πολιτεύματος. Όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το λαό για τον λαό και μας χαροποιεί ιδιαίτερα αυτό, αρκεί να τεθεί σε προτεραιότητα το κοινό καλό.

Για μας όλοι οι πολίτες είναι ίσοι. Ανάμεσά τους δεν διακρίνουμε εκλεκτούς και μη εκλεκτούς.  Δεν υπάρχουν για μας άνθρωποι  που για τις προσωπικές τους επιλογές και τις ιδιαιτερότητές τους θα πρέπει να μείνουν στο περιθώριο. Είμαστε ανοιχτοί στην κοινωνία και θα δουλέψουμε προς κατευθύνσεις τέτοιες  που θα υπάρχει πάντα χώρος ανάμεσά μας, για όποιον επιθυμεί να εργαστεί μαζί μας για το καλό αυτού του τόπου.  Το ελληνικό ιδεώδες ήταν πάντα πληθωρικό και γενναιόδωρο απέναντι στον ενεργό πολίτη.  Όπως και η πίστη μας, βοήθεια στα δύσκολα και είναι πάντα μια ανοιχτή αγκαλιά για τους δεινοπαθούντες.

Ο Γεώργιος Γούλας ποτέ δεν υπήρξε υπερβολικός. Ήταν πάντα ανάμεσα στους συνδημότες μας. Αφουγκράζονταν τα προβλήματά τους  κι έλεγε τα πράγματα με το όνομά τους. Μιλούσε και μιλά πάντα τεκμηριωμένα. Και το σημαντικότερο με προτάσεις-λύσεις που μπορούν να υλοποιηθούν, ακόμα κι αν δεν είναι ικανές να χαμογελάσουν όλα τα χείλη! Δεν ψεύδεται για να μην στεναχωρήσει. Και πρέπει πια να σταματήσει η ταυτοποίηση του θρασύ με τη λέξη ικανός και στην περίπτωση της πολιτικής, ικανός αρχηγός, ηγέτης. Αν δεν υιοθετήσουμε πρώτοι εμείς πολιτισμένη συμπεριφορά και δεν εφαρμόζουμε τις αρχές της δημοκρατίας σε όλες τις εκφάνσεις της ζωή μας, πώς θα την απαιτήσουμε από τους άλλους;  Πώς θα εφησυχάζει ο πολίτης όταν καλούνται κόλακες να τις εφαρμόσουν, στις προσωπικές του υποθέσεις; Διότι είναι προσωπική μας υπόθεση και των οικογενειών μας το να ζούμε σε ένα ήρεμο, ασφαλές και πολιτισμένο περιβάλλον.

Θα κρατήσουμε τα «καλά» του παρελθόντος όπου υπάρχουν, διότι υπήρξαν και καλά, σαν γερά θεμέλια πάνω στα οποία θα χτίσουμε με μεθοδικότητα και σωστό προγραμματισμό, εκσυγχρονίζοντας τη Ναυπακτία για να μπορεί να  αντιμετωπίσει τις προκλήσεις των καιρών. Ο εγωισμός για μας υπάρχει μόνο στις σελίδες των ερμηνευτικών λεξικών. Και είναι εμφανής, όσο ποτέ άλλοτε η ανάγκη για ενότητα κι αλληλεγγύη.

Μιλώντας με υποψηφίους του συνδυασμού «Ανανέωση και Δημιουργία για τη Ναυπακτία»  αναγνώρισα κατάρτιση, τεχνογνωσία, εργατικότητα, εμπειρία, σύνεση, ανιδιοτέλεια, σχεδιασμό, δημιουργικότητα, προγραμματισμό και φρεσκάδα ιδεών. Χαρακτηριστικά που μπορούν να στηρίξουν και να προάγουν το έργο ενός αρχηγού, ωθώντας την κοινωνία με γοργούς ρυθμούς στην πρόοδο και την ευημερία.

Απόλυτα πεπεισμένη πως ο Γεώργιος  Γούλας αποτελεί το δίαυλο επικοινωνίας για τη Ναυπακτία, και την αποτελεσματικότητα των συνεργατών του,  τάσσομαι στο πλευρό τους με την υπόσχεση να δουλέψουμε με απόλυτη διαφάνεια, σεβασμό στον πολίτη, στο περιβάλλον και στην παράδοση ώστε να δώσουμε στην Ναυπακτία, την θέση  που της αξίζει, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Ανδριανή  Γ. Παπαδημητρίου

Η Ανδριανή Παπαδημητρίου είναι το πρώτο από τα τρία τέκνα του Γεωργίου Παπαδημητρίου, καθηγητή Φυσικής Β/θμιας εκπαίδευσης, υποψηφίου διδάκτορα του τμήματος φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών και της Μάρθας Θεοδωροπούλου, Καθηγήτριας Αισθητικής ΕΠΑΛ. Το 2015 αποφοίτησε από το 1ο Γενικό Λύκειο Ναυπάκτου και είναι τελειόφοιτη του τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Το ενδιαφέρον της για την πολιτική, τις Διεθνείς Σχέσεις, την Οικονομική κρίση και πολλοί κοινωνικοί προβληματισμοί, την ώθησαν κατά τη διάρκεια των σπουδών της, στην εκπόνηση ερευνητικών εργασιών όπως: 

  • «Η άνοδος της ακροδεξιάς στην Γαλλία»
  • «Η Ελληνική Μετανάστευση στην Αυστραλία τον 19ο και 20ο αιώνα»
  • «Ναζισμός και Χριστιανισμός», η οποία δημοσιεύτηκε από το ηλεκτρονικό περιοδικό «Πόλις Άπολις» το Φεβρουάριο του 2019.

Την τρέχουσα περίοδο, κάνει την πρακτική της άσκηση στο Ειρηνοδικείο της Αθήνας κι ολοκληρώνει τις σπουδές της στο κλασσικό πιάνο.

Μιλά Αγγλικά, Γαλλικά και είναι κάτοχος πιστοποίησης H/Y.

Η αγάπη της για την Ιστορία, τη Λαϊκή μας παράδοση και την ενασχόληση με τα κοινά, δημιουργήθηκε βιωματικά δίπλα στον αείμνηστο παππού της Χρήστο Παπαδημητρίου, Δάσκαλο εν ζωή, ιδρυτής και πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Εμπεσιωτών για πολλά χρόνια στην Αθήνα. Εμπνευστής και Ιδρυτής του Λαογραφικού Μουσείου και της Δημοτικής βιβλιοθήκης στην γενέτειρά του Εμπεσό Βάλτου.


Η ουσιαστική ενασχόλησή της με τα κοινά και τον εθελοντισμό ξεκίνησε στα Λυκειακά της χρόνια καθώς είναι από τα ιδρυτικά μέλη της εθελοντικής ομάδας Antirriotistas, με πλούσια δράση, στην καθαριότητα και στα πολιτιστικά δρώμενα, στην Δημοτική ενότητα Αντιρρίου, από το 2012 έως το 2015 που εισάχθηκε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. 


Ζώντας τον κατασκηνωτικό βίο από τα εννέα της χρόνια, πρόσφερε εθελοντικό έργο σαν ομαδάρχισσα, όταν ενηλικιώθηκε, στην κατασκήνωση του μοναστηριού Μεταμόρφωση του Σωτήρα στα Κωσταίικα, Κάτω Βασιλική.

Με την υποψηφιότητά της ως Δημοτική Σύμβουλος στον συνδυασμό «Ανανέωση και Δημιουργία για τη Ναυπακτία» τάσσεται στο πλευρό του Γεωργίου Γούλα και των συνεργατών του με κύριο στόχο το:

«Νοικοκύρεμα, Εκσυγχρονισμός κι Ανάπτυξη της Ναυπακτίας, τώρα!»

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

195 χρόνια από την απελευθέρωση της Ναυπάκτου

Published

on

By

Μόνο με στενή πολιορκία και αποκοπή του ανεφοδιασμού ήταν δυνατόν να πέσει το κάστρο του Έπαχτου.

Για τον καλύτερο συντονισμό ο κυβερνήτης (Δ/γμα 23 .01. 1829) διορίζει πληρεξούσιο τοποτηρητή Στερεάς Ελλάδας και του Στρατοπέδου τον αδερφό του Αυγουστίνο Καποδίστρια, ο οποίος στις 10 Μαρτίου 1829  αφικνείται και ο ίδιος στη Ναύπακτο.

Τα ελληνικά στρατεύματα με εντολή του Αυγουστίνου Καποδίστρια καταφτάνουν από τις 8 Μαρτίου 1829 και πολιορκούν τα κάστρα Αντιρρίου και Ναυπάκτου από την ξηρά, ενώ ο στόλος υπό τον Ανδρέα Μιαούλη   αποκλείει και τις θαλάσσιες διόδους.

Στις 13 Μαρτίου παραδίδεται το Αντίρριο ύστερα από ψευτοπόλεμο.

Στις 16 Μαρτίου ο κλοιός περί το κάστρο της Ναυπάκτου γίνεται στενότερος.

Η Α’ Χιλιαρχία, με Χιλίαρχό τον Κίτσο Τζαβέλα, η 500αρχία του Νικόλα Τζαβέλα και τα Σώματα του Β. Μαστραπά, Γιάννη Μακρυγιάννη – Κραβαρίτη καταλαμβάνουν τις θέσεις από τον Αϊ-Γιώργη, τη μεγάλη Βάρναράχη μέχρι απέναντι από την Ακρόπολη του  Ίτς Καλέ.

Ο Χατζηχρήστος με ιππικό και πεζικό και το σώμα του Βέρη κλείνει την δυτική πλευρά από τη θάλασσα μέχρι το Ιτς Καλέ και ο συνταγματάρχης Πιερρής, αρχηγός του τακτικού στρατού, καταλαμβάνει τους λόφους   πίσω από το κάστρο με το πυροβολικό.

Η τανάλια είχε πλέον σφίξει.  Οι τούρκοι που ήταν στην μικρή Βάρναράχη υποχωρούν και εισέρχονται στο κάστρο.  Ο λόφος αυτός περιέρχεται στο στα ελληνικά χέρια.

Οι  αλλεπάλληλες επιθέσεις των ελληνικών στρατευμάτων δεν έφεραν αποτέλεσμα.

Οι Τούρκοι δεν μπορούν να ανεφοδιαστούν και αναγκάζονται να συνθηκολογήσουν.

Στις 8 Απριλίου ο κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας φτάνει στη Ναύπακτο.

Στις  11 Απριλίου 1829 υπογράφεται η συνθήκη και σταματούν οι εχθροπραξίες.

Στις 12 Απριλίου αποχωρεί ο κυβερνήτης.

Στις 17 προς 18 Απριλίου ο τακτικός στρατός υπό τον συνταγματάρχη Πιερρή εισέρχεται στην Ακρόπολη.

Στις 22 Απριλίου αποχωρεί ολόκληρη η τουρκική φρουρά και τα ελληνικά στρατεύματα      εισέρχονται σε όλο το  κάστρο.

Στις  28 Απριλίου 1829 ο Αυγουστίνος Καποδίστριας διοικητής διακηρύσσει:

«Κυματίζει τέλος πάντων η ελληνική σημαία εις την Ακρόπολιν της Ναυπάκτου και το σεμνόν του Σταυρού σημείον,  μετά παρέλευση ήδη 140 ετών ανυψώθει πάλιν εις τα υψηλά ταύτα τείχη».

Τον Ιανουάριο του 1830 έγινε στην πόλη ο πρώτος εορτασμός της απελευθέρωσής της και το  πρωί της ημέρας εκείνης εσήμαναν «ο ήχος των κωδώνων και ο βόμβος των πυροβόλων», με την ελληνική σημαία να κυματίζει στην Ακρόπολη της Ναυπάκτου.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΚΝΔ: Οι εργαζόμενοι έστειλαν το μήνυμα

Published

on

By

Με προσυγκέντρωση των συνδικάτων στο κτήριο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ναυπακτίας και Δωρίδας ΕΚΝΔ, και πορεία προς την κεντρική πλατεία Φαρμάκη το ΕΚΝΔ   συμμετείχε  στην  24ωρη Γενική Απεργία της 17ης  Απριλίου που προκήρυξε η ΓΣΕΕ.

Στην συγκέντρωση όπου χαιρέτησαν ο πρόεδρος του ΕΚΝΔ Αριστομένης Χάρος και εκπρόσωποι συνδικάτων, οι εργαζόμενοι έστειλαν το μήνυμα πως δεν μπορούν να πορευθούν με μισθούς στα τάρταρα και με την ακρίβεια στα ύψη.

Δήλωσαν την αντίθεσή τους στις  αυξήσεις της κυβέρνησης που σε καμία περίπτωση δε διασφαλίζουν συνθήκες στις οποίες ένας εργαζόμενος που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό, δε θα βρίσκεται κάτω από το κατώφλι της φτώχειας και θα έχει ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο.

«Δεν ζητάμε ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό, ζητάμε αυξήσεις από τους εργοδότες μας για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Ζητάμε πίσω τα εργαλεία συλλογικής διαπραγμάτευσης μέσω της επαναφοράς του θεσμικού πλαισίου των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας» φώναξαν στην συγκέντρωση οι εργαζόμενοι.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το ΕΚΝΔ συμμετέχει στην  24ωρη Γενική Απεργία της 17ης Απριλίου

Published

on

By

Σε ανακοίνωσή του για την 24ωρη Γενική Απεργία της  Τετάρτης 17ης Απριλίου,  το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ναυπακτίας και Δωρίδας αναφέρει: 

“Την ώρα που η ακρίβεια έχει γίνει θηλιά στο λαιμό των εργαζομένων, με τον πληθωρισμό να έχει εξαντλήσει τα εισοδήματά τους και την αγοραστική τους δύναμη να βρίσκεται στα τάρταρα, την ώρα που η ΓΣΕΕ έχει τεκμηριωμένα καταθέσει πρόταση για αύξηση στο 60% του διάμεσου μισθού που είναι το κατώφλι της φτώχειας συν την αύξηση της παραγωγικότητας και τον εκτιμώμενο πληθωρισμό, την ώρα που η Ελλάδα είναι πρώτη στη συμμετοχή των επιχειρηματικών κερδών στο εθνικό εισόδημα αλλά προτελευταία στους μισθούς των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, η Κυβέρνηση ανακοινώνει κατώτατο μισθό αναντίστοιχο των αναγκών των εργαζομένων.

Αυξήσεις που σε καμία περίπτωση δε διασφαλίζουν συνθήκες στις οποίες ένας εργαζόμενος που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό, δε θα βρίσκεται κάτω από το κατώφλι της φτώχειας και θα έχει ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο.

Εμείς δε ζητάμε ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό, ζητάμε αυξήσεις από τους εργοδότες μας για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Ζητάμε πίσω τα εργαλεία συλλογικής διαπραγμάτευσης μέσω της επαναφοράς του θεσμικού πλαισίου των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Απαιτούμε μείωση των διοδίων της Γέφυρας Ρίου –Αντιρρίου.

Το ΕΚΝΔ   έχει λάβει απόφαση και συμμετέχει στην  24ωρη Γενική Απεργία για τις 17 Απριλίου.

Οι εργαζόμενοι και αυτό το μήνυμα είναι σαφές, δε μπορούν να πορευθούν με μισθούς στα τάρταρα και με την ακρίβεια στα ύψη.

ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ

ΤΕΤΑΡΤΗ   17   ΑΠΡΙΛΗ

ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

ΩΡΑ 9:30″

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ