Connect with us

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

«Συνεχίζουμε ακούραστοι παρά τις όποιες δυσκολίες»

Published

on

Συνέντευξη του Δημάρχου Ναυπακτίας  Βασίλη Γκίζα στο Nafsweek.gr

Η δημοτική αρχή ήδη έχει διανύσει μια θητεία   28  μηνών, με τους 20 και πλέον μήνες να  βρισκόμαστε σε συνθήκες πανδημίας, με ότι αυτό συνεπάγεται.  Είναι αυτονόητο μετά από τα δυόμισι αυτά χρόνια να θέλουν οι δημότες να γνωρίσουν πιο αναλυτικά τα πεπραγμένα της δημοτικής αρχής και μάλιστα αυτά  τα    οποία  καταγράφονται σε έργα.    Για το θέμα των έργων, εκείνων που  έχουν ήδη  υλοποιηθεί, για το ποια από αυτά βρίσκονται  σε εξέλιξη (ολοκλήρωση των μελετών  και όδευση προς χρηματοδότηση)   και ποια έργα αναμένεται άμεσα να ξεκινήσουν να υλοποιούνται,  μιλά στο Nafsweek.gr ο Δήμαρχος Ναυπακτίας  Βασίλης Γκίζας σε  συνέντευξη που μας  παραχώρησε.

κ. Δήμαρχε, ποια είναι τα σημαντικότερα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη ή που θα ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα στον Δήμο Ναυπακτίας;

«Ξεκινούμε την εκτέλεση του έργου ανάπλασης της    πλατείας Τζαβελλαίων, ύψους 1.500.000,00 ευρώ που χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων  της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, αλλά και της ανάπλασης της πλατείας Κεφαλοβρύσου προϋπολογισμού 198.000 ευρώ.  Και τα δύο αυτά έργα θα επιλύσουν λειτουργικά και αισθητικά προβλήματα στην περιοχή αναβαθμίζοντας ένα κομμάτι της πόλης που παρέμενε για χρόνια παραμελημένο.

Άμεσα ξεκινούν και οι εργασίες κατασκευής των πεζοδρομίων στο ανατολικό τμήμα της Ναυπάκτου.  Με προϋπολογισμό ύψους 1.228.571,80 ευρώ εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, προβλέποντας την κατασκευή πεζοδρομίων, αλλά και την αντιμετώπιση των σοβαρών πλημμυρικών φαινομένων που καταγράφονται στην ευρύτερη περιοχή.  Σημειώνω εδώ, ότι έχουμε ήδη δρομολογήσει τις μελέτες για την κατασκευή σημαντικού τμήματος πεζο-δρομίων και για το δυτικό τμήμα της πόλης (Θέρμου).

Να προσθέσω ότι δημοπρατούνται η αντικατάσταση του αμιαντοσωλήνα στην οδό Μεσολογγίου, το Πράσινο Σημείο, η υπογειοποίηση των 14 σημείων συλλογής απορριμμάτων σε κεντρικά σημεία της Ναυπάκτου.  Έργα με σημαντικό περιβαλλοντικό πρόσημο για τον τόπο μας.

Αναμένεται επίσης, πολύ σύντομα, η έναρξη εργασιών της αναβάθμισης του παραλιακού μετώπου της Ναυπάκτου που προβλέπει σημαντικά έργα αστικής ανάπλασης, πρασίνου, εξοπλισμού αθλητικών εγκαταστάσεων, κατασκευής παιδικής χαράς, συστημάτων ανίχνευσης οχημάτων/πεζών και παρακολούθησης κυκλοφοριακής κίνησης.

Με συνολικό προϋπολογισμό 1.790.000 ευρώ, το συγκεκριμένο είναι απόρροια της αγαστής συνεργασίας του Δήμου Ναυπακτίας, του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, καθώς υλοποιείται στο πλαίσιο του διακρατικού προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας INTERREG V-A GREECE-ITALY PROGRAMME 2014-2020 όπου η Περιφέρεια συμμετέχει ως εταίρος στο διακρατικό έργο AISMART – Adriatic Ionian SMAll PoRT Network.

H ανάδειξη και αναβάθμιση της διαδρομής που οδηγεί στο Κάστρο Ναυπάκτου.  Πρόκειται για έργο προϋπολογισμού 574.500 ευρώ που προβλέπει την τοποθέτηση, κατά μήκος της διαδρομής, φωτιστικών σωμάτων σύγχρονης τεχνολογίας LED, μικρής κατανάλωσης και καλής ποιότητας φωτισμού, με σκοπό την ανάδειξη των φυσικών χαρακτηριστικών του τοπίου, λαμβάνοντας ταυτόχρονα μέτρα για ελαχιστοποίηση της φωτο-ρύπανσης.

Ακόμη, οι εργασίες ανάπλασης και ανάδειξης του παραδοσιακού οικισμού της Ναυπάκτου στην Αγία Παρασκευή, στο κέντρο της πόλης. Πρόκειται για έργο προϋπολογισμού 600.000 ευρώ που χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2014-2020 προσέγγιση CLLD Leader» με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Αυτή τη στιγμή εκτελείται το έργο της ύδρευσης της Παλαιοπαναγιάς, με αρχικό προϋπολογισμό 1.455.000 ευρώ,  που αναμένεται να δώσει οριστική λύση σε ένα σοβαρότατο θέμα για τους κατοίκους τόσο της Παλαιοπαναγιάς όσο και των δυτικών συνοικιών της Ναυπάκτου.  Εκτελείται επίσης, το έργο της επέκτασης του δικτύου αποχέτευσης σε γειτονιές του ανατολικού τμήματος της πόλης και συγκεκριμένα στις οδούς Κυρίλλου και Μεθοδίου.  Η ύδρευση της ΤΚ Λυγιά, αλλά και ο Βιολογικός Καθαρισμός της ΤΚ Άνω Χώρας, προϋπολογισμού 960.000 ευρώ περίπου (χωρίς ΦΠΑ).

Στο Αντίρριο κατασκευάζεται το Προπονητήριο, ένα έργο προϋπολογισμού 304.000 ευρώ που θα ενισχύσει τις αθλητικές υποδομές της Δημοτικής Ενότητας.  Σε εξέλιξη είναι και η ανάπλαση της δημοτικής οδού που βρίσκεται μεταξύ των σχολείων και του γηπέδου, συνολικού προϋπολογισμού 436.000 ευρώ. Εκτελείται επίσης, το έργο συντήρησης και προβολής του Αναρριχητικού Πεδίου Βαράσοβας που χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2014-2020 (Leader).

Δημοπρατήθηκε και ξεκινά η ανακατασκευή του οδοστρώματος ύψους 500.000 ευρώ, ενώ σε φάση εκκίνησης βρίσκεται και το Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου, ύψους 1.800.000 ευρώ, που θα αναμορφώσει την τοπική αγορά της Ναυπάκτου.

Ως προς τις σχολικές μας μονάδες, δημοπρατήθηκαν και προχωρούν η ανακατασκευή των εργαστηρίων αλλά και όλων των αναγκαίων επεμβάσεων στο υπόλοιπο κτήριο του ΕΠΑΛ ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες ασφαλούς παραμονής των μαθητών σε αυτό με ύψος χρηματοδότησης 2.250.000 ευρώ και η προσαρμογή των δημοτικών παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών στο νέο νομοθετικό πλαίσιο. Σε φάση δημοπράτησης βρίσκονται η ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων του 1ου Γυμνασίου και Λυκείου, η κατασκευή ραμπών ΑμεΑ-WC ΑμεΑ και η πυροπροστασία.

Προς συμβασιοποίηση βαίνει η αποχέτευση του Αντιρρίου, προϋπολογισμού 1.666.630 ευρώ.  Το μεγαλύτερο τμήμα του συγκεκριμένου είχε ήδη κατασκευαστεί από το Γ’ ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδος, ωστόσο παρέμεινε για χρόνια ημιτελές, λόγω απουσίας των ενδιάμεσων τμημάτων, των παραλιακών αντλιοστασίων και των απαιτούμενων περιβαλλοντικών μελετών.

Σε απόλυτη συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες Περιβάλλοντος προχώρησε στην τροποποίηση της μελέτης και ταυτόχρονα, λειτουργώντας αποτελεσματικά, έλαβε τις σχετικές αδειοδοτήσεις.  Έτσι, σήμερα, μπορούμε να μιλάμε για ένα έργο, που με την ολοκλήρωσή του, θα εξασφαλίσουμε πολλαπλά οφέλη για την ευρύτερη   περιοχή.

Τα όσα σας αναφέρω είναι μόνο τα εν εξελίξει έργα ή αυτά που πολύ σύντομα θα ξεκινήσει η εκτέλεσή τους.  Το επισημαίνω αυτό, καθώς υπάρχουν αρκετά, για τα οποία έχουμε ολοκληρώσει τις μελέτες τους και βαίνουν προς χρηματοδότηση, όπως για παράδειγμα οι αναπλάσεις των πλατειών της ΤΚ Δάφνης και της ΤΚ Γαλατά, αλλά και πολλά ακόμη.

Θα ήθελα να σταθώ ωστόσο και σε κάτι επιπλέον.   Προβαίνουμε, όπως έχετε διαπιστώσει και εσείς, και σε σειρά ορισμένων μικρών αλλά ουσιαστικών παρεμβάσεων.  Ενδεικτικά αναφέρω τις δημόσιες τουαλέτες στην πλατεία Φαρμάκη, αλλά και τις εργασίες στο Λόφο της Δεξαμενής, όπου τοποθετήσαμε φωτιστικούς ιστούς, παγκάκια, προστατευτικά κάγκελα,  κάδους απορριμμάτων. Καταφέραμε να αλλάξουμε εντελώς την εικόνα του Λόφου και να τον καταστήσουμε πλέον ένα νέο προορισμό αναψυχής στην καρδιά της πόλης μας».

Στην διάρκεια της  28μηνης θητείας  σας είστε ικανοποιημένοι  με τα όσα έχετε μέχρι σήμερα  καταφέρει ;

«Ως δημοτική αρχή εργαζόμαστε συλλογικά και συντονισμένα αξιοποιώντας στο έπακρο τις χρηματοδοτικές δυνατότητες που υπάρχουν.

Βασικό μας μέλημα παραμένει να δίνουμε λύσεις, όχι αποσπασματικές και πρόχειρες, αλλά συνολικές  lύσεις που αναβαθμίζουν τον τόπο μας και την ποιότητα της ζωής μας.  Με τα στελέχη των Υπηρεσιών του Δήμου και τους συνεργάτες μου, είμαστε ικανοποιημένοι από τα όσα έχουμε καταφέρει έως σήμερα και αυτό είναι που μας δίνει ώθηση να συνεχίζουμε ακούραστοι παρά τις όποιες δυσκολίες».

Ένα θέμα που απασχολεί πολλούς δημότες,  είναι αυτό της οριοθέτησης των ρεμάτων.  Μπορείτε να μας δώσετε περισσότερες πληροφορίες;

«Πρόκειται για εξέλιξη μείζονος σημασίας, καθώς αίρεται ένα σοβαρότατο εμπόδιο.  Μία μεγάλη πληγή φτάνει στο τέλος της, όπως έχω αναφέρει χαρακτηριστικά στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Με την οριοθέτηση των ρεμάτων, η αρμόδια Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα έχει τη δυνατότητα να προβεί σε παρεμβάσεις που θα καταστήσουν τα ρέματα ισχυρά απέναντι στα πλημμυρικά και περιβαλλοντικά φαινόμενα.

Επιπροσθέτως, θα ξέρουν οι δημότες, αλλά και εμείς ως Δήμος, τα όρια του σχεδίου πόλεως, των οικισμών μας και πού ξεκινά η ανθρώπινη δραστηριότητα.

Για το συγκεκριμένο, έχουμε ήδη υποβάλλει πλήρη φάκελο στο αρμόδιο υπουργείο για τη λήψη ποσού 800.000 ευρώ.  Ας σημειωθεί εδώ ότι, όλα αυτά τα χρόνια,   δυστυχώς, δεν είχε υπάρξει μέριμνα για την έναρξη σχετικής μελέτης».

κ. Δήμαρχε,  ένα έργο που έχει ταλαιπωρήσει για αρκετούς μήνες τους δημότες είναι αυτό της ανάπλασης στο κέντρο της πόλης.   Υπάρχει κάτι ως εξέλιξη που μπορεί να μας   ανακοινώσετε;

«Τη δεδομένη στιγμή βρισκόμαστε στο στάδιο υλοποίησης και ολοκλήρωσης των εργασιών στα υπάρχοντα τμήματα του έργου.  Ως προς το όλο έργο, γνωρίζετε και εσείς πολύ καλά, όπως και οι συνδημότες μας, ότι τα προβλήματα είναι πολλά και σοβαρά.

Έχουν αναλυθεί και έχουν διατυπωθεί από τις Υπηρεσίες μας.  Θα αρκεστώ μόνο να σας αναφέρω ότι βρισκόμαστε σε διεργασίες ώστε να είμαστε σε θέση να συζητήσουμε περισσότερα το επόμενο διάστημα».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Κυκλοφορεί το 314 ο φύλλο

Published

on

By

Με άποψη για τα όσα συμβαίνουν, ρεπορτάζ, συνεντεύξεις, παρουσιάσεις, αποκλειστικές ειδήσεις, κυκλοφορεί  το 314ο φύλλο της ηλεκτρονικής  εφημερίδας  Nafsweek.gr ,  κάθε Παρασκευή.

Διαβάστε σε αυτό το φύλλο:

#  Αντιπυρική περίοδος – Πόσο έτοιμοι είμαστε;:

Όλα   συνηγορούν ότι το φετινό καλοκαίρι μπορεί να αποδειχθεί το δυσκολότερο  εδώ και πολλά  χρόνια στο μέτωπο των δασικών πυρκαγιών. Ήδη τα πρώτα δείγματα ήταν ιδιαίτερα ανησυχητικά και οι πρόσφατες πυρκαγιές…

#   Υποδοχή της Ολυμπιακής φλόγας και 20 χρόνια Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου:

Η Φλόγα έφτασε στην Γέφυρα με λαμπαδηδρόμους εργαζόμενη στην εταιρεία και τον Παναγιώτη  Γιαννάκη όπου και άναψε τον βωμό στον χώρο  υποδοχής.

Ακολούθησε η τελετή υποδοχής…

#  Ενημέρωση κατοίκων για τα δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς από τον Δήμο : 

Σύμφωνα με τον Νόμο 4830/21 οφείλουν να προβούν σε εμβολιασμό, ηλεκτρονική σήμανση (τσιπάρισμα), στείρωση ή αποστολή γενετικού υλικού και αποπαρασίτωση των δεσποζόμενων ζώων τους. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 300 ευρώ για παράλειψη σήμανσης…

#  Στης ακρίβειας τον καιρό :

Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία για τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή που δημοσιοποίησε η Eurostat, η Ελλάδα είχε τον Μάρτιο τον δεύτερο υψηλότερο πληθωρισμό στα τρόφιμα μεταξύ των χωρών-μελών της Ευρωζώνης…

#  «Γνωστές μούρες»        ( ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ)  : 

Ελάχιστη σημασία αποδίδεται στο ότι συνήθως πρόκειται για ανθρώπους χωρίς πολιτική εμπειρία, συχνά δε χωρίς μεγάλη σχέση με την ιδεολογική διαδρομή του κόμματος που…

#   Μαθητικό Φεστιβάλ Μοντέρνων Χορών – Χόρεψαν με την ψυχή τους! :

Ξεχείλιζε από νιάτα και παλμό το Παπαχαραλάμπειο της Ναυπάκτου, καθώς δεκάδες έφηβοι, από δεκαεπτά σχολεία του νομού Αιτωλοακαρνανίας χόρεψαν με την ψυχή τους και εκφράστηκαν μέσα από τον χορό…

#  Συνάντηση εργασίας για το έργο καταπολέμησης κουνουπιών:  

Πραγματοποιήθηκε η πρώτη κεντρική συνάντηση εργασίας μεταξύ εκπροσώπων της Αναθέτουσας Αρχής, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και της Ομάδας Έργου της Αναδόχου Εταιρείας. Στην συνάντηση…

#   Οριστικό τέλος του taxisnet :

Τα πάνω κάτω θα έλθουν με το νέο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Φορολογίας που δρομολογεί η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και το οποίο θα αναπτυχθεί με τη βοήθεια τεχνικού συμβούλου…

……………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Εάν επιθυμείτε να λαμβάνετε την ηλεκτρονική εφημερίδα μας στο email σας επικοινωνήστε μαζί μας  στο  info@nafsweek.gr

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η γελοιογραφία της εβδομάδας

Published

on

By

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

«Φλόγα» Ναυπάκτου: Σε πασχαλινούς ρυθμούς

Published

on

By

Το πασχαλινό μπαζάρ της «Φλόγας» έχει ξεκινήσει!

Στο παράρτημά του Συλλόγου γονιών παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια «Φλόγα» στην Ναύπακτο,  στη οδό Ν. Μπότσαρη 50, καθημερινά πρωί και απόγευμα μπορούμε να βρούμε χειροποίητες αρωματικές λαμπάδες, αρωματικά κεριά και πασχαλινές διακοσμητικές κατασκευές φτιαγμένα όλα με αγάπη από τις πολύτιμες εθελόντριές του Συλλόγου για τη στήριξη του έργου της «Φλόγας».

Προσφέρετε ένα δώρο αγάπης για να συμβάλετε στο έργο της Φλόγας και να στηρίξετε το παιδί που νοσεί από καρκίνο.  Δεν ξεχνάμε ότι κάθε ευρώ στη «Φλόγα» στοχεύει τη ζωή.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ