Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Σύγκληση Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ναυπακτίας την Τετάρτη  23/2/22 

Published

on

Συνεδριάζει την Τετάρτη 23-02-2022 και ώρα 18:00 με μεικτή συνεδρίαση (δια ζώσης και ταυτόχρονα με τηλεδιάσκεψη), το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ναυπακτίας στο Δημοτικό κτήριο της Αιτωλικής Αναπτυξιακής – κόμβος περιφερειακού – Παλαιοπαναγιά Ναυπάκτου, με τα εξής θέματα ημερήσιας διάταξης:

  1. Έγκριση του Επιχειρησιακού Προγράμματος 2020-2023 (Α’ φάση και Β’ φάση) του Δήμου Ναυπακτίας. (εισηγητής κ. Δήμαρχος )
  2. Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου: «Λιμένας Εξυπηρέτησης αλιευτικών και άλλων σκαφών στη θέση Βαρειά Ναυπάκτου» του Δήμου Ναυπακτίας Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας (ΠΕΤ 2004288623). (εισηγητής κ. Τσέλιος)
  3. Έγκριση μελέτης και επιλογή διαδικασίας σύναψης Δημόσιας Σύμβασης του έργου με τίτλο «ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ ΟΜΒΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΚΑΛΥΔΩΝΟΣ» (εισηγητής κ. Παπαϊωαννίδης )
  4. Έγκριση μελέτης του έργου «Ανάπλαση – ανάδειξη κοινόχρηστου χώρου στη Κ. Δάφνη στην θέση Αγ. Παρασκευή», Κοινότητα Δάφνης, Δ.Ε. Ναυπάκτου, Δήμου Ναυπακτίας, για την υποβολή πρότασης χρηματοδότησης στο Πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου. (εισηγητής κ. Παπαϊωαννίδης )
  5. Έγκριση  μελέτης του  έργου  «Διαμόρφωση, Οδοστρωσία και  βελτίωση τεχνικών Αγροτικής  οδοποιίας στην Τ.Κ Τρικόρφου» συνολικής   δημόσιας  δαπάνης 499.500,00 €   για   την  υποβολή  πρότασης στο   ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 2014-2020. (εισηγητής κ. Παπαϊωαννίδης )
  6. Συγκρότηση επιτροπής προσωρινής και οριστικής παραλαβής του έργου «ΟΔΟΠΟΙΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ Δ.Ε. ΠΛΑΤΑΝΟΥ» προϋπολογισμού έργου χωρίς ΦΠΑ 158.870,97€ (εισηγητής κ. Παπαϊωαννίδης )
  7. Ασφάλεια κυκλοφορίας στην συμβολή των οδών ΠΕΟ 48 Ξηροπήγαδο Ναύπακτος Αντίρριο με τις οδούς Αιτωλικής Συμπολιτείας και Δωδώνης. (εισηγητής κ. Παπαϊωαννίδης )
  8. Αντικατάσταση εκπροσώπων Δήμου Ναυπακτίας στην Επιτροπή Επίλυσης Διοικητικών Διαφόρων της προγραμματικής σύμβασης της πράξης / του έργου « Καθαρισμός και σήμανση μονοπατιών όρους Βαράσοβας» (εισηγητής κ. Παπαϊωαννίδης )
  9. Αναμορφώσεις προϋπολογισμού και τροποποίηση τεχνικού προγράμματος οικονομικού έτους 2022 (εισηγητής κ. Παπαβασιλείου)
  10. Δωρεάν παραχώρηση της χρήσης του πρώην Δημοτικού σχολείου, εμβαδού 89,32 τ.μ.,  Κάτω Πλατανίτη Κοινότητας Μολυκρείου στον Σύλλογο των Απανταχού Πλατανιωτών. (εισηγητής κ. Παπαβασιλείου )
  11. Έγκριση δαπανών για συντήρηση κτηρίου, έγκριση εκμίσθωσης ακινήτου (κληροδότημα Χρήστου Πυλαρινού του Γεωργίου Κοινότητα Αχλαδοκάστρου) στην Αθήνα και έγκριση εξουσιοδότησης του Προέδρου για πληρωμές. (εισηγητής κ. Παπαβασιλείου)
  12. Συγκρότηση επιτροπής   προσωρινής & οριστικής παραλαβής του έργου «Ηλεκτροφωτισμός πλατείας Τ.Κ. Καλαβρούζας»  προϋπολογισμού έργου χωρίς ΦΠΑ 12.077,30 € (εισηγητής κ. Κοτρωνιάς )
  13. Συγκρότηση επιτροπής προσωρινής & οριστικής παραλαβής του έργου «Ηλεκτροφωτισμός πεζόδρομου στην περιοχή δεξαμενής Ναυπάκτου»  προϋπολογισμού έργου χωρίς ΦΠΑ 18.570,05€    (εισηγητής κ. Κοτρωνιάς)
  14. Τοποθέτηση φωτιστικού στην Παλαιοπαναγιά Ναυπάκτου (εισηγητής κ. Κοτρωνιάς)
  15. Επέκταση δημοτικού φωτισμού στην παραλία Παλαιοπαναγιάς. (εισηγητής κ. Κοτρωνιάς )
  16. Έγκριση Συμφώνου Συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Ναυπακτίας και του συλλόγου “Το χαμόγελο του Παιδιού” και της επιχορήγησής του (εισηγητής κ. Τσουκαλάς)

 

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου

Γεώργιος Σιμάκης

 

Τήρηση υγειονομικών πρωτοκόλλων κατ’ εφαρμογή των διατάξεων της υπ’ αρ. 643/24-9-2021 εγκυκλίου ΥΠ.ΕΣ.

  1. Λόγω της χωρητικότητας της αίθουσας δεν δύναται να παρευρεθούν στη συνεδρίαση πολίτες, έχουν όμως την δυνατότητα παρακολούθησης της συνεδρίασης από την ιστοσελίδα του δήμου www.nafpaktos.gr
  2. Για την συμμετοχή στη δια ζώσης συνεδρίαση είναι απαραίτητη η προσκόμιση πιστοποιητικού εμβολιασμού 2η δόση (180 ημέρες) ή 3η δόση εμβολίου ή πιστοποιητικού νόσησης (μέχρι 90 ημέρες από τη νόσηση).  
  3. Τήρηση ενάμιση μέτρου μεταξύ των παρευρισκόμενων, αναλογία [ένα (1) άτομο ανά 2 τ.μ.] χρήση μάσκας και αντισηπτικού.

Παρακαλείσθε όπως ενημερώσετε τον κ. Πρόεδρο του Δ.Σ. για τον τρόπο συμμετοχής σας στην ως άνω συνεδρίαση, είτε δια ζώσης είτε μέσω τηλεδιάσκεψης, έως την Τρίτη 21-02-2022 και ώρα 15:00, και στο email:  typonafpaktias@gmail.com.

 

 

 

 

 

 

   

ΕΛΛΑΔΑ

Ψυχής συναπάντημα    (γράφει η Ειρήνη Κατσάμπα)

Published

on

By

Τη συνάντησα τυχαία σε μια εκδήλωση στο λιμάνι Μεσολογγίου. Καθόταν μόνη της και κοίταζε αυτούς που χόρευαν.

Στο μελαγχολικό της βλέμμα έβλεπες ξεκάθαρα την ψυχή της να κάνει τσαλίμια και να αιμορραγεί συγχρόνως.

Λίγο πιο κει καθόταν η ξαδέρφη μου. Τη φωτογράφισα.

Πλησίασα δειλά να ρωτήσω την ηλικιωμένη κυρία αν μου επιτρέπει να φωτογραφίσω κι εκείνη. Με πρόλαβε όμως. -Θα με βγάλεις κι εμένα μια φωτογραφία; Με ρώτησε.

-Ναι, ευχαρίστως. Αλλά πού θα σας βρω να σας τη δώσω; Δεν είμαι από δω.

-Από πού είσαι;

-Από τη Ναύπακτο. Αλλά έρχομαι συχνά εδώ.

-Πότε θα ξανάρθεις; Σε μια βδομάδα; Δέκα μέρες; Με ρώτησε με αγωνία.

-Δεν ξέρω. Πείτε μου πού να την αφήσω.

-Να μου τη δώσεις τώρα απάντησε-πίστευε πως μπορούσα να την εκτυπώσω εκείνη τη στιγμή.

-«Γιαγιά», της είπα κρατώντας της το χέρι, «δεν γίνεται τώρα». Πρέπει να πάω σε κατάστημα να την εκτυπώσω, προσπάθησα να της εξηγήσω ενώ ήμουν σχεδόν σίγουρη ότι δεν άκουσε τίποτα. Το ηχείο ήταν πάνω από το κεφάλι της. Μπορεί ακόμα και να μην καταλάβαινε τί της έλεγα.

– Να την αφήσω στο ζαχαροπλαστείο του κυρίου Πέτρου στην πλατεία;

Κούνησε το κεφάλι καταφατικά. Κρατούσε στα χέρια της ένα ματσάκι λουλούδια.

Τα λατρεύει σκέφτηκα. Το ίδιο κάνω κι εγώ σε κάθε μου απόδραση μαζεύω λουλούδια. Ντυμένη όμορφα με καθαρά ρούχα, καλοχτενισμένη, κι ένα φουλάρι στο λαιμό που πρόσθετε μια ιδιαίτερη πινελιά στο ντύσιμό της και την προστάτευε συνάμα από το κρύο. Μια φιγούρα που δεν περνούσε απαρατήρητη!

Θαυμάζω τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας που κυκλοφορούν πάντα περιποιημένοι. Δείχνουν πόσο αγαπούν τη ζωή!

Έμεινα να κοιτάζω μια τους πολύχρωμους χαρταετούς στον ουρανό, μια τα μικρά παιδιά που έτρεχαν και γελούσαν και μια εκείνη που είχε χαθεί στις σκέψεις της.

Στο βάθος οι βάρκες και τα ψαροκάικα δεμένα στο λιμάνι.

Πόσες διαφορετικές εικόνες στον καμβά της ζωής!

Πόσες φουρτούνες να πέρασε κι εκείνη ψάχνοντας το λιμάνι της.

Το βρήκε άραγε ή ακόμα θαλασσοδέρνεται;

Διάφορα ερωτήματα βομβάρδιζαν το μυαλό μου και το κεφάλι μου άρχισε να βαραίνει λες και είχα πιει ένα βαρέλι κρασί.

Πάμε να χορέψουμε, πρότεινε η ξαδέρφη μου και την ακολούθησα αφήνοντας ένα μουδιασμένο χαμόγελο να σκάσει σαν πυροτέχνημα στα χείλη μου.

Την άφησα και μπήκα στο χορό αλλά η ματιά μου ήταν συνεχώς πάνω της.

Αναρωτιόμουν δεν έχει κανέναν αυτή η γυναίκα; Οικογένεια, φίλους, κάποιον τέλος πάντων να της κάνει παρέα μια τέτοια μέρα.

Μπήκα στη θέση της. Πόσο επώδυνη είναι η μοναξιά τέτοιες ώρες;

Ένιωθα πως είχα μερίδιο ευθύνης για τον πόνο της.

Πώς μπορούσα εγώ να χορεύω, όταν εκείνη καθόταν ακίνητη σε μια καρέκλα τελείως μόνη; Κάποια κυρία με έσπρωξε και με έβαλε χωρίς να με ρωτήσει να σύρω το χορό.

Ωστόσο εγώ έχανα τα βήματά μου γιατί πονούσα. Εκείνη τη στιγμή τη βλέπω να σηκώνεται με σκυμμένο το κεφάλι και αργόσυρτα βήματα και να φεύγει. Δεν έχασα χρόνο.

Έτρεξα προς το μέρος της, την πήρα από το χέρι και την έβαλα να σύρει το χορό.

Αν κάποιον έπρεπε να καμαρώσουμε ήταν εκείνη και μόνο εκείνη!

Στα πρώτα της κιόλας βήματα ξεχύθηκε στο πρόσωπό της όλος ο πόνος και η πίκρα που της έδωσε η ζωή.

Έσκυψε και πετούσε λίγα – λίγα τα λουλούδια που κρατούσε, με τέτοια ευλάβεια, λες κι εκείνη την ώρα κάποιον άγιο προσκυνούσε. Ίσως πάλι να φαντασιωνόταν κάποια στιγμή από τα νιάτα της που της πετούσαν λουλούδια όταν χόρευε. Μπορεί πάλι να μην το έκανε ποτέ κανένας για κείνη και της έμεινε ανεκπλήρωτη επιθυμία, παράπονο κρυφό και τώρα τα πρόσφερε στον εαυτό της. Μόνο εκείνη ξέρει.

Αφού τέλειωσε το χορό και έλαβε το θερμό χειροκρότημα όλων των παρευρισκόμενων, ένας ολόλαμπρος ήλιος ήρθε και θρονιάστηκε μέσα της.

Όρθωσε τους ώμους της, αποτίναξε προς στιγμή το φορτίο που κουβαλούσε και με μια αέρινη σβελτάδα πήγε και ξανακάθισε στη θέση της. Το σκοτάδι στο βλέμμα της είχε χαθεί.  Ξαναμάζεψε λουλούδια κι έμεινε εκεί ως το τέλος της εκδήλωσης να μας παρακολουθεί.

Σε λίγο τα ηχεία έκλεισαν. Μπορούσαμε πια να συνεννοηθούμε.

Με μια παιδιάστικη αφέλεια, μου έδωσε το τηλέφωνό της, χωρίς να το ζητήσω, μου είπε το όνομά της και πού είναι το σπίτι της.

Ήθελα να τη ρωτήσω γιατί ήταν μόνη της αλλά δίστασα. Φοβήθηκα μήπως τις ξύσω πληγές. Ας γύριζε στη γωνίτσα της ανάλαφρη έστω για μια μέρα. Της άξιζε και το δικαιούταν -όπως ο καθένας μας άλλωστε.[1]

Υποσχέθηκα πως θα της τηλεφωνήσω να συναντηθούμε να της δώσω τη φωτογραφία.

Η κυρία Ελένη. Μια αρχόντισσα 90 χρονών μόνη! Μια αξιοπρεπέστατη κυρία -όπως και τόσες άλλες στην ηλικία της-που κρύβει περίτεχνα τον πόνο της και υπομένει καρτερικά τη μοναξιά της κοιτώντας μας στα μάτια.

Κι εμείς;

Τί κάνουμε γι’ αυτούς τους ανθρώπους εμείς;

Πού κοιτάμε;

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Φρακάραμε…

Published

on

By

Χρόνιο το πρόβλημα και όπως φαίνεται θα συνεχίσει να υπάρχει αν δεν βρεθεί χώρος να σταθμεύουν τα τουριστικά λεωφορεία που φτάνουν στη Ναύπακτο.

Συμπτωματικά έφτασαν και σταμάτησαν για να κατεβάσουν κόσμο στο λιμάνι δυο λεωφορεία και η πόλη έπαθε κυκλοφοριακό έμφραγμα.

Τουριστικός προορισμός δεν γίνεσαι αν φρακάρεις με δυο λεωφορεία!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

“H ΩΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ 2024” – εμείς συμμετέχουμε!

Published

on

By

Νέα έκθεση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού, υπηρεσίας του ΟΗΕ, χαρακτηρίζει την περσινή χρονιά ως τη θερμότερη παγκοσμίως και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις οι δείκτες εκτοξεύθηκαν, όσον αφορά τα επίπεδα αερίων του θερμοκηπίου, τις θερμοκρασίες της επιφάνειας της γης με 1,45°C, την άνοδο της στάθμης της θάλασσας και την περαιτέρω υποχώρηση των παγετώνων.

Παράλληλα εκφράζονται φόβοι ότι υπάρχει “μεγάλη πιθανότητα” το 2024 να παρουσιάσει με τη σειρά του πολύ υψηλές θερμοκρασίες, ωθώντας τον πλανήτη “στο χείλος της καταστροφής”.

   Το δάσος είναι ένα φυσικό αγαθό, με πολύπλευρη σημασία και ανυπολόγιστη αξία για τη ζωή, για τον άνθρωπο. Ένας ανανεώσιμος φυσικός πόρος με τεράστιες ανεξάντλητες δυνατότητες για την οικονομική, περιβαλλοντική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου, για τη δημιουργία καλύτερων συνθηκών ζωής.

   Η αξία της προστασίας του, γίνεται πιο επιτακτική από ποτέ.

   Ας αναδείξουμε με τη συμμετοχή μας στην φετινή «Ώρα της Γης» την αξία του δάσους και τη σημασία της προστασίας του!

   Εμείς συμμετέχουμε!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ