Συνεδριάζει την Δευτέρα 29-05-2023 και ώρα 18:05 σε Τακτική συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ναυπακτίας, στο Δημοτικό κτήριο της Αιτωλικής Αναπτυξιακής, με τα εξής θέματα ημερήσιας διάταξης:
Παράταση εκμίσθωσης διωρόφου δημοτικού κτιρίου – καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος εμβαδού 123,01 τ.μ. που βρίσκεται στην Κοινότητα Ελευθέριανης (εισηγητής κ. Παπαβασιλείου)
Συμπλήρωση της αριθ. 69/2023 απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου για καταβολή της παροχής μέσων ατομικής προστασίας (ΜΑΠ) έτους 2022, σε χρήμα στους δικαιούχους εργαζόμενους του Δήμου μας (ΦΕΚ 197/Α’/12.10.2020). (εισηγητής κ. Παπαβασιλείου)
Άνοιγμα Τραπεζικού Λογαριασμού του Δήμου Ναυπακτίας στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, έκδοση e-banking και Ορισμός διαχειριστών των τραπεζικών λογαριασμών βάσει των διατάξεων του άρθρου 204 του Ν.4555/2018. (εισηγητής κ. Παπαβασιλείου)
Έγκριση 4ου Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα Εργασιών (ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΣ) του Έργου: «ΟΔΟΠΟΙΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ ΔΕ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ ΠΛΗΝ ΔΚ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ» (εισηγητής κ. Παπαϊωαννίδης)
Έγκριση 1ου Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα Εργασιών (ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΣ) του Έργου: «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗΣ ΟΜΒΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΛΣΥΛΙΟΥ» (εισηγητής κ. Παπαϊωαννίδης)
Έγκριση 2ου Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα Εργασιών & 1η ΣΣ του Έργου: «Παρεμβάσεις αναβάθμισης δημόσιου χώρου για την δημιουργία του Ανοικτού κέντρου Εμπορίου Δήμου Ναυπακτίας», με Κωδικό ΟΠΣ 5034833 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑΝΕΚ) – ΕΣΠΑ 2014-2020» και Κωδικό Εναρίθμου στο ΠΔΕ 2019ΣΕ11910034 ΣΑΕ 119/1». (εισηγητής κ. Παπαϊωαννίδης)
Έκφραση γνώμης περί τμηματικής οριοθέτησης υδατορέματος στη θέση «ΜΕΓΑ ΡΕΜΑ» στην Τ.Κ. Λιμνίτσας-Τερψιθέας στην Δ.Ε. Αποδοτίας του Δήμου Ναυπακτίας. (εισηγητής κ. Παπαϊωαννίδης)
Απότμηση πεζοδρομίου επί της οδού Δελφών στο Ο.Τ.352, στην Ανατολική επέκταση του Σχεδίου Πόλεως Ναυπάκτου του Δήμου Ναυπακτίας. (εισηγητής κ. Παπαϊωαννίδης)
Έγκριση πρωτοκόλλου παραλαβής του έργου «Εκσυγχρονισμός πεζοπορικών διαδρομών στη Δ.Ε. Αποδοτίας » αναδόχου Τρίγκας Βασίλειος. (εισηγητής κ. Παπαϊωαννίδης)
Έγκριση πρωτοκόλλου προσωρινής και οριστικής παραλαβής του έργου Αναπλάσεις και οδοποιία Δ.Ε. Ναυπάκτου πλην Δ.Κ. Ναυπάκτου. (εισηγητής κ. Παπαϊωαννίδης)
Παράταση της συνολικής προθεσμίας (χρόνου εκτέλεσης ) περαίωσης του έργου Οδοποιία και αναπλάσεις Δ.Ε Πλατάνου του αναδόχου Βασιλείου Φούντζηλα. (εισηγητής κ. Παπαϊωαννίδης)
Παράταση συνολικής προθεσμίας του έργου «Ανάπλαση- Ανάδειξη του Τμήματος του Παραδοσιακού Οικισμού της Ναυπάκτου στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής». (εισηγητής κ. Παπαϊωαννίδης)
Έγκριση υποβολής πρότασης χρηματοδότησης της πράξης «Προμήθεια Τριών (3) Οχημάτων Μεταφοράς Ατόμων Με Αναπηρία (Α.ΜΕ.Α) Για Τη Βελτίωση Βασικών Κοινωνικών Υπηρεσιών Του Δήμου Ναυπακτίας» (εισηγητής κ. Παπαϊωαννίδης)
Έκφραση γνώμης επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για την τροποποίηση της ΑΕΠΟ 142128/25.07.2005 και του έργου : «ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ: τμήμα Αντίρριο – Κεφαλόβρυσο» (όπως ισχύει), ως προς τα πρόσθετα/συμπληρωματικά υδραυλικά/αντιπλημμυρικά έργα και παρεμβάσεις στο τμήμα αυτό (ρέματα Χαλούλ Αγάς, Νυφόρεμα, Ριζόρεμα και έργα προστασίας Π. Ευήνου) (εισηγητής κ. Κοτρωνιάς)
Έγκριση πρωτοκόλλου οριστικής παραλαβής του έργου: ‘Ηλεκτροφωτισμός πεζόδρομου στην περιοχή δεξαμενής Ναυπάκτου’’ (εισηγητής κ. Κοτρωνιάς)
Τοποθέτηση φωτιστικών στην ΤΚ Αγ. Δημήτριος (εισηγητής κ. Κοτρωνιάς)
Τοποθέτηση φωτιστικών στην Παλ/για Ναυπάκτου (εισηγητής κ. Κοτρωνιάς)
Τοποθέτηση φωτιστικού στην ΤΚ Χόμορης (εισηγητής κ. Κοτρωνιάς)
Επέκταση Δημοτικού φωτισμού στην ΤΚ Λυγιά (εισηγητής κ. Κοτρωνιάς)
Επέκταση Δημοτικού φωτισμού στην ΤΚ Καταφυγίου (εισηγητής κ. Κοτρωνιάς)
Τοποθέτηση φωτιστικών στην ΤΚ Στύλιας (εισηγητής κ. Κοτρωνιάς)
Τοποθέτηση φωτιστικών στην ΤΚ Παλαιοχωράκι (εισηγητής κ. Κοτρωνιάς)
Τοποθέτηση φωτιστικού στην ΤΚ Μολυκρείου (εισηγητής κ. Κοτρωνιάς)
Αποδοχή – Κατανομή ποσού 73.439,67€ από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, (Β΄ κατανομή έτους 2023) για κάλυψη λειτουργικών δαπανών των σχολείων Πρωτ/θμιας & Δευτ/θμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Ναυπακτίας (εισηγητής κ. Τσουκαλάς)
Έγκριση μείωσης μισθωμάτων κυλικείων σε (ποσοστό 40% ) επί του αρχικού του μισθώματος σχολικών μονάδων Δευτ/θμιας Εκπ/σης Δήμου Ναυπακτίας όπως προβλέπεται από το άρθρο 15 του Ν.4013/2011 με την διαδικασία της Επιτροπής Διακανονισμού Εμπορικών Μισθώσεων. (εισηγητής κ. Τσουκαλάς)
Έκδοση απόφασης σχετικά με : α) Τις προσφερόμενες θέσεις φιλοξενίας νηπίων και βρεφών στους Δημοτικούς Παιδικούς-Βρεφονηπιακούς σταθμούς μέσω δράσεων-προγραμμάτων της ΕΕΤΑΑ, β) Καθορισμός διαδικασίας εγγραφών νηπίων και βρεφών στους Δημοτικούς Παιδικούς-Βρεφονηπιακούς σταθμούς μέσω δράσεων και προγραμμάτων της ΕΕΤΑΑ1. (εισηγητής κ. Τσουκαλάς)
Έγκριση αιτήματος ΜΚΟ «ΠΡΑΣΙΝΟ+ΜΠΛΕ» συνδιοργάνωσης 3rd NAFPAKTIA RUNNING 2023 στις 3 Σεπτεμβρίου στην Άνω Χώρα. -Έγκριση δαπάνης- ψήφιση πίστωσης. (εισηγητής κ. Τσουκαλάς)
Έγκριση αιτήματος ΜΚΟ «ΠΡΑΣΙΝΟ+ΜΠΛΕ» συνδιοργάνωσης Ποδηλατικών αγώνων Ορεινής Ναυπακτίας στις 26 & 27 Αυγούστου 2023 στην Άνω Χώρα (13η χρονιά). – Έγκριση δαπάνης – ψήφιση πίστωσης. (εισηγητής κ. Τσουκαλάς)
Επιχορήγηση αθλητικών σωματείων, σύμφωνα με το άρθρο 66 του Ν.4735/2020 Φ.Ε.Κ. 197Α. (εισηγητής κ. Τσουκαλάς)
“Στην Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2026, θέτουμε το ζήτημα του σχεδιασμού για τη μελέτη, χρηματοδότηση και κατασκευή μόνιμων πολυχρηστικών εγκαταστάσεων, οι οποίες θα μπορούν να εξυπηρετούν την Παραδοσιακή Εμποροπανήγυρη της Ναυπάκτου, αλλά και να αξιοποιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Η Εμποροπανήγυρη αποτελεί έναν ιστορικό και διαχρονικό θεσμό για τη Ναύπακτο, με σημαντική οικονομική και κοινωνική διάσταση.
Κάθε χρόνο, όμως, ο Δήμος εξακολουθεί να προχωρά στην εγκατάσταση και στη συνέχεια στην αποξήλωση προσωρινών κατασκευών για τη διεξαγωγή της.
Το ερώτημα που θέτουμε στη Δημοτική Αρχή είναι συγκεκριμένο:
Υπάρχει ένας ολοκληρωμένος και μακροπρόθεσμος σχεδιασμός για τη μετάβαση από τις επαναλαμβανόμενες προσωρινές λύσεις στη δημιουργία μιας σύγχρονης, μόνιμης και πολυχρηστικής υποδομής για τη Ναύπακτο;
Στη συνεδρίαση της 16ης Σεπτεμβρίου ζητούμε συγκεκριμένες απαντήσεις:
• Έχει διερευνηθεί η κατάλληλη χωροθέτηση μιας τέτοιας υποδομής;
• Υπάρχει σχεδιασμός για την εκπόνηση μελέτης σκοπιμότητας και των απαιτούμενων αρχιτεκτονικών και τεχνικών μελετών;
• Έχουν αναζητηθεί ή πρόκειται να αναζητηθούν εθνικά ή ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία;
• Υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για χωροθέτηση, μελέτη, χρηματοδότηση και κατασκευή;
Η πρότασή μας δεν αφορά μόνο τις λίγες ημέρες λειτουργίας της Εμποροπανήγυρης.
Αφορά τη δυνατότητα η Ναύπακτος να αποκτήσει έναν σύγχρονο πολυχρηστικό χώρο, ικανό να φιλοξενεί εκθέσεις, συνέδρια, παρουσιάσεις τοπικών προϊόντων, πολιτιστικές δράσεις και άλλες διοργανώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Έναν χώρο που θα ενισχύει την εξωστρέφεια της πόλης, θα δημιουργεί νέες δυνατότητες για την τοπική οικονομία και θα αναβαθμίζει ποιοτικά έναν ιστορικό θεσμό.
Η Ναύπακτος χρειάζεται υποδομές με προοπτική και σχεδιασμό που να κοιτάζει τα επόμενα χρόνια.
Χωροθέτηση – Μελέτη – Χρηματοδότηση – Κατασκευή – Αξιοποίηση.
Αυτό είναι το ζήτημα που θέτουμε στη Δημοτική Αρχή στις 16 Σεπτεμβρίου.
Από τις προσωρινές λύσεις, σε μια μόνιμη υποδομή για την πόλη.“
Με τον Αγιασμό, ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης το πρωί της Παρασκευής 11 Σεπτεμβρίου 2026.
Στο 1ο Γυμνάσιο και το 1ο Γενικό Λύκειο βρέθηκαν ο Δήμαρχος Ναυπακτίας Βασίλης Γκίζας, οι δημοτικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης Ανδρέας Κωνσταντόπουλος και Σπύρος Γουρζής . Τον καθιερωμένο Αγιασμό τέλεσε ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος. Ακολούθησαν ομιλίες και ευχές προς τους μαθητές για την καινούργια σχολική χρονιά.
Για το χρηματοδοτικό κενό ύψους 2,5 δις ευρώ, στους πόρους που προορίζονται για τα λειτουργικά έξοδα των δήμων της χώρας, κάνουν και πάλι λόγο στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας – ΚΕΔΕ, κάθε μήνα αυξάνονται βενζίνες πετρέλαια, λιπαντικά και οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος.
Κρίσιμο παράγοντα θεωρούν την τιμή του ρεύματος με τις χρεώσεις για τους δήμους να είναι υπέρογκες, με συνέπια πολλοί δήμοι να οφείλουν μεγάλα ποσά στην ΔΕΗ.
Για παράδειγμα, μια βιομηχανία, μια αλυσίδα σούπερ μάρκετ που είναι κερδοσκοπικού χαρακτήρα επιχειρήσεις πληρώνουν σήμερα 0,08-0,10 ευρώ την κιλοβατώρα.
Αντίστοιχα οι δήμοι καλούνται να πληρώσουν 0,26€ την κιλοβατώρα Δυόμισι φορές περισσότερο.
Προτείνουν δε ενδεικτικά μια χρέωση στα επίπεδα των 0,10 ευρώ την κιλοβατώρα, η οποία θα οδηγούσε στην εξοικονόμηση ενός ποσού της τάξεως των 250 εκατ. ευρώ, που ισούται με 1,5 δόσεις από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ).
Στο θέμα τοποθετήθηκε και ο Β’ Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου αναφέροντας πως “πρέπει να βρεθεί μια λύση. Υπάρχουν κάποιες λύσεις σχετικά με τη μείωση του κόστους. Το 0,26 είναι απίστευτο λάθος, τόνισε.
Σε πρόσφατη συνάντηση της ΚΕΔΕ με το οικονομικό επιτελείο και τον πρωθυπουργό της χώρας Κυριάκο Μητσοτάκη τέθηκε το λειτουργικό κόστος σε συνδυασμό με τις πληθωριστικές πιέσεις της ενέργειας. Πέραν της δεκτικότητας του πρωθυπουργού να ακούσει τα αιτήματα των δημάρχων οι δήμοι ευελπιστούν ότι θα έχουν προσεχώς μια θετική αντιμετώπιση.
Σημείο αναφοράς στην όλη προσπάθεια μείωσης των τιμών του ρεύματος θα έχουν και τα 200 εκατ. ευρώ που το Υπουργείο Εσωτερικών με τα οποία έχει νομοθετικά δεσμευθεί ότι θα επιχορηγήσει τις ΔΕΥΑ, προκειμένου να μειωθούν τα χρέη τους προς τη ΔΕΗ.