Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τίτλοι τέλους για Ανάπλαση

Published

on

Σήμερα Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022 ήρθε στο Δημοτικό συμβούλιο το θέμα της ανάπλασης  όπου και έγινε συζήτηση – ενημέρωση για την εξέλιξη του έργου «Αστική     Ανάπλαση εντός Ιστορικού Κέντρου Πόλεως Ναυπάκτου» και λήψη απόφασης για την συνέχιση ή μη της υλοποίησης του υπόλοιπου ανεκτέλεστου τμήματος».

Από την αρχή της συνεδρίασης οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης έθεσαν θέμα για την αναβολή του προς συζήτηση θέματος με τον δημοτικό σύμβουλο Γιώργο Γούλα να να επικαλείται τα ακόλουθα:

«Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, πολλές φορές και για πολλούς μήνες οι δημοτικοί σύμβουλοι των παρατάξεων της μειοψηφίας ανησυχώντας για την αδικαιολόγητη καθυστέρηση εξέλιξης του έργου καθώς περνούσαν οι μήνες και τα χρόνια και το συμβατικό αντικείμενο έχει υλοποιηθεί σε πολύ μικρό ποσοστό, ζητούσαμε να έρθει το θέμα για συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο.

Στις 24/6/22 συγκαλέσατε το Δημοτικό Συμβούλιο με μόλις 4 έγγραφα με βάση τα οποία καλούνται οι Δημοτικοί Σύμβουλοι σήμερα 30/6/22 να αποφασίσουν για την συνέχιση ή μη της υλοποίησης του υπόλοιπου ανεκτέλεστου τμήματος «Αστική Ανάπλαση εντός Ιστορικού Κέντρου Πόλεως Ναυπάκτου» δηλαδή του συντριπτικά μεγαλύτερου και ουσιαστικότερου μέρους του έργου που βρίσκεται σε εξέλιξη.

κ. Πρόεδρε,

Καλούμαστε σήμερα οι δημοτικοί σύμβουλοι να πάρουμε μια πάρα πολύ σοβαρή απόφαση με πολλές νομικές, οικονομικές, περιβαλλοντικές και πολιτικές συνέπειες για τους εαυτούς μας και το Δήμο. Το σημαντικότερο όμως όλων είναι ότι με την απόφαση αυτή θα επιβάλλουμε στους πολίτες να πίνουν νερό από αμιαντοσωλήνα για πολλά ακόμα χρόνια και στις θάλασσές μας να υφίστανται τις συνέπειες από το παντορροϊκό σύστημα αποχέτευσης, με ότι αυτά συνεπάγονται για την υγεία τους και την ανάπτυξη της πόλης μας.

Για τους λόγους που θα σας εκθέσω αμέσως ζητώ την αναβολή του θέματος. Μόλις οι παρακάτω λόγοι εκλείψουν και ελπίζω άμεσα, τότε να έρθει πάλι το θέμα και να πάρουμε τη σωστότερη απόφαση. Στο χέρι της Δημοτικής αρχής είναι οι λόγοι να εκλείψουν άμεσα, έστω σε μερικές ημέρες και να μην καθυστερήσουμε καθόλου στην λήψη απόφασης. Δεν θέλουμε καμία καθυστέρηση και γι’ αυτό πιέζουμε με κάθε τρόπο την Δημοτική Αρχή από την ανάληψη των καθηκόντων της να προχωρήσει γρήγορα, αλλά μέχρι τώρα μάταια.

Η συζήτηση και το θέμα λοιπόν έχουν μπει στο Συμβούλιό μας με τρόπο που πολύ πιθανά θα οδηγήσουν ή σε ακύρωση της απόφασης ή ακόμα χειρότερα σε νομικές περιπέτειες για όσους Συμβούλους συμμετέχουν στην λήψη απόφασης.

Συγκεκριμένα:

α) Δεν υπάρχει έγγραφο εισήγησης της Διευθύνουσας την Τεχνική Υπηρεσία προς το Δημοτικό Συμβούλιο για οποιοδήποτε Τεχνικό θέμα. Παρά μόνον μας διαβιβάζει με το υπ’ αρίθμ. 11374/21-6-22, ένα έγγραφο που συνέταξαν κάποιοι άλλοι. Αυτό δεν αποτελεί εισήγηση της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου μας πάνω στο οποίο θα μπορούσε να βασιστεί το Συμβούλιό μας και να λάβει απόφαση για άκρως τεχνικά ζητήματα.

Το δε έγγραφο που μας διαβιβάζει δεν φέρει αριθμό πρωτοκόλλου παρά μόνο ημερομηνία 7/6/22, έχει τίτλο “Παρατηρήσεις – επισημάνσεις για το έργο”, δεν αναφέρει αν και από ποιόν ζητήθηκε και δεν γράφει σε ποιόν απευθύνεται και δεν προκύπτει από πουθενά πως έφτασε στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου μας. Σίγουρα όμως δεν αποτελεί εισήγηση και πως θα μπορούσε άλλωστε όταν υπογράφεται από τον Κύριο Κότσαλο Χημικό Μηχανικό, τον Κύριο Κυρίτση που εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα (ίσως και χρόνια) εξ όσων γνωρίζω είναι σε άδεια άνευ αποδοχών από τη ΔΕΥΑΝ και δεν είμαι σίγουρος αν μπορεί να υπογράφει νομίμως και τον κύριο Χειμαριό που δεν γνωρίζω να έχει κάποιου είδους συμβατική σχέση με τη ΔΕΥΑΝ και που και οι ίδιοι άλλωστε δεν δίνουν τίτλο, “Εισήγηση” στο έγγραφό τους.

β) Η ίδια η Διευθύντρια της Τεχνικής μας Υπηρεσίας απουσιάζει από τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

γ) Δεν υπάρχει η γνωμοδότηση του μελετητή του έργου που προβλέπεται από το άρθρο 144 του Νόμου 4412 για κάθε αλλαγή επί της αρχικής μελέτης, πόσο μάλλον για μια τόσο σοβαρή τροποποίηση.

δ) δεν παρίσταται ο μελετητής πράγμα που έπρεπε να το ζητήσετε από μόνος σας, πρότι εμείς με σχετικό έγγραφό μας σας ζητήσαμε να κάνετε.

ε) Σύμφωνα δε με το άρθρο 156 του νόμου 4412 παράγραφοι 1α και 1ε:

  1. α) Το έργο εκτελείται, σύμφωνα με τη σύμβαση και τα τεύχη και σχέδια που τη συνοδεύουν.

ε) Η εκτέλεση του έργου με τις αναγκαίες τροποποιήσεις είναι υποχρεωτική για τον ανάδοχο του έργου και, προκειμένου να υπογραφεί η συμφωνία για την τροποποίηση της αρχικής σύμβασης, απαιτείται γνώμη του οικείου τεχνικού συμβουλίου. Ούτε τέτοια υπάρχει στα ελάχιστα έγγραφα που μας επισυνάψατε με την πρόσκληση.

στ) Τα έγγραφα που σας ζητήσαμε για την καλύτερη προετοιμασία μας για το Συμβούλιο δεν τα έχω λάβει τουλάχιστον εγώ παρά μόνο ένα μικρό τμήμα τους (αυτό των αποφάσεων των οργάνων) την Τετάρτη 29/6/22 μετά τις 9 το βράδυ. Τα υπόλοιπα αγνοούνται.

Για αυτούς τους λόγους εισηγούμαι την αναβολή του θέματος στην βάση της εντελώς πρόχειρης προετοιμασίας του και των ουσιωδών ελλείψεων, με ευθύνη του Δημάρχου και δική σας κ. Πρόεδρε και θέλω να τεθεί σε ψηφοφορία αφού πρώτα ακούσω την άποψη επί των θεμάτων που έθεσα της Δημοτικής Αρχής και έπειτα και των υπόλοιπων συναδέλφων μου από τις υπόλοιπες παρατάξεις».

Το θέμα μπήκε σε ψηφοφορία και κατά πλειοψηφία αποφασίστηκε η συνέχιση της συζήτησης.  Μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος αποχώρησε η αντιπολίτευση.

Η εισήγηση του Δημάρχου

Στην εισήγησή του ο δήμαρχος Ναυπακτίας Βασίλης Γκίζας αφού αναφέρθηκε στα προβλήματα που παρουσιάζει από τεχνικής άποψης το έργο αλλά και στην αδυναμία της ΔΕΥΑΝ για την χρηματοδότησή του, επικαλούμενος έγγραφα της ΔΕΥΑΝ και της Τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου, κατέληξε στην πρόταση:

Τροποποίηση της μελέτης του έργου με σκοπό την υποβολή νέας πρότασης  αντικατάστασης των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης  σε νέο χρηματοδοτικό εργαλείο που θα καλύπτει 100% το κόστος κατασκευής. Ταυτόχρονα  πρότεινε με την ολοκλήρωση των υπόγειων υποδομών, να γίνει διαβούλευση, ίσως  και Αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την ανάπλαση της πλατείας του λιμανιού και του ιστορικού κέντρου  της Ναυπάκτου.

Η εισήγηση του δημάρχου τέθηκε σε ψηφοφορία και εγκρίθηκε από το σύνολο των δημοτικών συμβούλων της συμπολίτευσης.

 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ NAFSWEEK.GR ΠΟΥ ΚΑΘΕ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΦΤΆΝΕΙ ΣΤΑ EMAIL ΤΩΝ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΩΝ ΜΑΣ

 

 

 

 

 

 

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μήνυμα Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριου Φαρμάκη για το Πάσχα

Published

on

By

Στο μήνυμά του για τις Άγιες Ημέρες της Ανάστασης και του Πάσχα, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, αναφέρει τα εξής:

«Μεγάλη Εβδομάδα.

Άγιο Πάθος.

Επιτάφιος.

Ανάσταση.

Λέξεις, γεμάτες πίστη και θρησκευτική κατάνυξη. Μέρες, που φέρνουν πολύ έντονα στο μυαλό μας κάποιες άλλες λέξεις, όπως αγάπη και αλληλεγγύη. Νοήματα, που δείχνουν ότι κάθε εμπόδιο στη ζωή του ανθρώπου δικαιώνεται μόνο όταν εμπεριέχει τον σπόρο της αναγέννησης και της ειρηνικής δημιουργίας.

Αυτές τις μέρες, πηγαίνοντας στις εκκλησιές λοιπόν, ας ανάψουμε ένα κεράκι ως ευχή, ώστε κάθε «Σταύρωση» να ακολουθείται από «Ανάσταση» για όλους τους ανθρώπους.

Και όλοι μαζί, βασιζόμενοι στις ακατάλυτες αξίες και τα ιδανικά του τόπου μας, ας καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια ώστε να σταματήσει ο άδικος πόνος και περισσότερο φως να πέσει στον κόσμο μας.

Από την καρδιά μου ευχές στους πολίτες της Δυτικής Ελλάδας για υγεία, χαρά και αγάπη. Και αυτές τις μέρες και πάντα!

Καλή Ανάσταση, Καλό Πάσχα!»

Το μήνυμα του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριου Φαρμάκη για το Πάσχα, στον σύνδεσμο: https://youtu.be/uFj_7_VhqU8

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΚΝΔ:  Εργατική Πρωτομαγιά –  Ημέρα μνήμης και τιμής

Published

on

By

Το Εργατικό Κέντρο Ναυπακτίας  &  Δωρίδας συμμετείχε στην  24ωρη Γενική Απεργία για την Εργατική Πρωτομαγιά, την Τετάρτη 1η Μαΐου 2024 που προκήρυξε η ΓΣΕΕ. Εργαζόμενοι, συνταξιούχοι και άνεργοι, συγκεντρώθηκαν μπροστά στο Εργατικό Κέντρο, όπου  απεύθυναν χαιρετισμούς ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αριστομένης Χάρος τονίζοντας ότι «η Πρωτομαγιά του 2024 βρίσκει για μια ακόμα χρονιά τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους της χώρας αντιμέτωπους με μια άνευ προηγουμένου κρίση διαβίωσης. Η ακρίβεια, η κοινωνική φτώχεια, ο περιορισμός εργασιακών δικαιωμάτων, η επισφάλεια και η ανασφάλεια στους χώρους εργασίας, είναι οι κυρίαρχες συνέπειες των εφαρμοζόμενων πολιτικών.

Η 1η Μάη εκτός από ημέρα μνήμης και τιμής για τους πρωτοπόρους αγωνιστές της εργατικής τάξης  είναι και ημέρα αγώνα και απεργίας των εργαζόμενων».

Ακολούθησε χαιρετισμός από την πρόεδρο του νομαρχιακού τμήματος της ΑΔΕΔΥ Βάσω Νταουσάνη και από τον δήμαρχο Ναυπακτίας Βασίλη Γκίζα.

Στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι έφτασαν στην πλατεία Φαρμάκη όπου και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων. Το «παρών» στην απεργία έδωσαν οι αντιδήμαρχοι Ντίνος Τσουκαλάς και Νίκος Ραφτόπουλος, οι επικεφαλής της μείζονος και της ελάσσονος αντιπολίτευσης Γιώργος Σιαμαντάς και Ανδρέας Κωνσταντόπουλος αντίστοιχα καθώς και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας της περιφέρειας δυτικής Ελλάδας Σπύρος Σκιαδαρέσης και ο υποψήφιος ευρωβουλευτής και πρώην υπουργός Γιάννης Μανιάτης.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΚΝΔ: 24ωρη Γενική Απεργία για την Εργατική Πρωτομαγιά

Published

on

By

Το Εργατικό Κέντρο Ναυπακτίας  &  Δωρίδας καλεί όλους τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους ανέργους, στην 24ωρη Γενική Απεργία για την Εργατική Πρωτομαγιά, την Τετάρτη 1η Μαΐου στις 9:30 το πρωί μπροστά στο Εργατικό Κέντρο και στην κατάθεση στεφάνων που θα ακολουθήσει στην πλατεία Φαρμάκη.

Η Πρωτομαγιά του 2024 βρίσκει για μια ακόμα χρονιά τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους της χώρας αντιμέτωπους με μια άνευ προηγουμένου κρίση διαβίωσης. Η ακρίβεια, η κοινωνική φτώχεια, ο περιορισμός εργασιακών δικαιωμάτων, η επισφάλεια και η ανασφάλεια στους χώρους εργασίας, είναι οι κυρίαρχες συνέπειες των εφαρμοζόμενων πολιτικών.

Η 1η Μάη εκτός από ημέρα μνήμης και τιμής για τους πρωτοπόρους αγωνιστές της εργατικής τάξης  είναι και ημέρα αγώνα και απεργίας των εργαζομένων.

Η Πρωτομαγιά υπενθυμίζει και τιμά τις επιτυχίες και τις θυσίες των εργαζομένων στην ιστορία, όπως η μείωση των ωρών εργασίας, η βελτίωση των συνθηκών εργασίας, και η θέσπιση του οκτάωρου. Αναδεικνύει το δικαίωμα στην εργασία και στις δίκαιες εργασιακές συνθήκες, κάτι που είναι θεμελιώδες για την κοινωνική δικαιοσύνη και την οικονομική ασφάλεια. Συμβολίζει την αλληλεγγύη μεταξύ των εργαζομένων ανά τον κόσμο και ενισχύει την έννοια της κοινής αγωνίας και των κοινών στόχων για καλύτερες συνθήκες για όλους. Παρέχει μια ευκαιρία για τους εργαζόμενους να αναδείξουν τρέχοντα θέματα και προκλήσεις στον εργασιακό χώρο, όπως η ανισότητα, η ανεργία, και οι δυσμενείς συνθήκες εργασίας.

Γι’ αυτό το λόγο αγωνιζόμαστε για ένα παρόν και ένα μέλλον καλύτερο για εμάς και τα παιδιά μας. Χωρίς ακρίβεια, κοινωνική φτώχεια, εργασιακή ανασφάλεια και ανισότητες.

Αυτή την ιστορική μέρα, ενώνουμε τη φωνή μας και όλοι μαζί δίνουμε αγωνιστικό, απεργιακό παρών στο κάλεσμα των συνδικάτων την Τετάρτη 1η Μάη.

ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ!

ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΕΤΑΡΤΗ 1η ΜΑΗ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΩΡΑ 9:30 ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

ΑΠΟ ΤΟ ΕΚΝΔ

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ