Ακόμη και τα πιο πολυτελή μοντέλα τηλεοράσεων μπορεί να μην μας ικανοποιούν με την ποιότητα της εικόνας τους. Αυτό συνήθως συμβαίνει εξαιτίας των λανθασμένων ρυθμίσεων που έχουμε κάνει στην τηλεόρασή μας. Για να βεβαιωθούμε ότι η τηλεόρασή μας φαίνεται όσο το δυνατόν καλύτερα, υπάρχουν κάποιες ρυθμίσεις που θα πρέπει να ελέγξουμε. Ορισμένες μπορεί να χρειαστούν αύξηση ή μείωση – και άλλες θα πρέπει να απενεργοποιηθούν εντελώς. Ας μην ξεχνάμε ότι οι ρυθμίσεις τηλεόρασης επηρεάζουν «όλα όσα παρακολουθούμε»!
Παρεμβολή Κίνησης (Motion Smoothing): Όταν η τηλεόρασή μας αναπαράγει βίντεο, στην πραγματικότητα απλώς εμφανίζει εικόνες γρήγορα. Πολλές τηλεοράσεις έχουν μια «συχνότητα ανανέωσης» 60Hz, οπότε η εικόνα ανανεώνεται 60 φορές το δευτερόλεπτο. Ωστόσο, πολλές ταινίες παράγονται με 24 καρέ ανά δευτερόλεπτο, κάτι που δεν ταιριάζει. Η παρεμβολή κίνησης ή η παρεμβολή καρέ (Motion Smoothing) προσθέτει ψεύτικα καρέ για να φέρει τις ταινίες μέχρι τα 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο, για μια πιο ομαλή εμφάνιση. Αλλά οι λάτρεις του σινεμά λένε ότι το αποτέλεσμα δεν είναι αποδεκτό. Κάνουν τις ταινίες να μοιάζουν με σαπουνόπερες, οπότε αυτή η λειτουργία καλό είναι να απενεργοποιείται.
Μείωση Θορύβου (Noise Reduction): Ο θόρυβος είναι κοινός όταν παρακολουθούμε παλιές τηλεοπτικές εκπομπές στην πολυτελή μας μοντέρνα τηλεόραση. Είναι αυτά τα οπτικά εφέ που κάνουν την εικόνα να φαίνεται «με παράσιτα». Η μείωση θορύβου προσπαθεί να το εξομαλύνει αυτό, για να έχουμε μια καθαρή εικόνα. Αλλά υπερβολική μείωση θορύβου μπορεί να κάνει την εικόνα της τηλεόρασής μας να φαίνεται άτονη και μουντή. Καλό θα είναι να ελέγξουμε τη ρύθμιση και να την μειώσουμε, αν χρειάζεται.
Οικονομική Λειτουργία (Eco-Mode): Οι σύγχρονες τηλεοράσεις συχνά διαθέτουν κάποια οικονομική λειτουργία ή ρύθμιση εξοικονόμησης ενέργειας. Μειώνει την ενέργεια που χρειάζεται η τηλεόρασή μας για να λειτουργήσει, ώστε να μειώσουμε ελαφρώς τους λογαριασμούς μας για το ηλεκτρικό ρεύμα. Αλλά η οικονομική λειτουργία συνήθως σημαίνει μείωση της φωτεινότητας και της αντίθεσης. Αυτό μπορεί να κάνει την εικόνα να φαίνεται θαμπή, κάτι που είναι κακό, ειδικά εάν παρακολουθούμε σε φωτεινό δωμάτιο. Γενικά η λειτουργία αυτή κάνει τα χρώματα να φαίνονται αδύναμα. Είναι καλύτερα να απενεργοποιούμε αυτή τη λειτουργία, αν παρακολουθούμε κινηματογραφικές ταινίες.
Ζωντανή Λειτουργία (Vivid Mode): Η ζωντανή λειτουργία είναι άλλη μια λειτουργία που μπορεί να φαίνεται καλή, αλλά όχι πάντα! Προσπαθεί να κάνει την εικόνα της τηλεόρασής μας πιο εντυπωσιακή, με αυξημένη φωτεινότητα και ζωηρά χρώματα. Αυτό όμως μπορεί τελικά να φαίνεται υπερβολικό, κάνοντάς τα πάντα να φαίνονται έντονα και αφύσικα. Πιθανότατα θα διαπιστώσουμε ότι οι περισσότερες εκπομπές φαίνονται ωραιότερες χωρίς την ζωντανή λειτουργία ενεργοποιημένη.
Δυναμική Λειτουργία (Dynamic Mode): Η δυναμική λειτουργία είναι μια περίπλοκη κατάσταση, καθώς μπορεί να λειτουργήσει θαυμάσια ή χάλια! Είναι λίγο σαν την ζωντανή, προσπαθώντας να κάνει την εικόνα να φαίνεται καλύτερη. Αλλά αυτό μπορεί μερικές φορές να μην μας ικανοποιεί, κάνοντας την εικόνα μας να φαίνεται άσχημη και χωρίς ποιότητα. Οπότε η χρήση αυτής της λειτουργίας χρειάζεται προσοχή. Αν το αποτέλεσμα δεν είναι το αναμενόμενο, καλύτερα να απενεργοποιήσουμε αυτή τη λειτουργία.
Ευκρίνεια (Sharpness): Η ευκρίνεια προορίζεται να κάνει τις άκρες των αντικειμένων στην οθόνη μας πιο καθαρές. Αυτό μπορεί να είναι χρήσιμο αν μια εικόνα είναι πολύ μαλακή και θέλουμε όλα να φαίνονται ωραία και καθορισμένα. Αλλά αν η ευκρίνεια είναι υπερβολικά αυξημένη, μπορεί να δημιουργήσει θόρυβο και περίεργα παράσιτα γύρω από τις εικόνες. Έτσι, αν χρησιμοποιούμε τη ρύθμιση ευκρίνειας, καλό είναι να την κρατάμε χαμηλά και να κάνουμε μόνο πολύ μικρές αλλαγές.
Χρωματική θερμοκρασία (Colour Temperature): Τέλος, έχουμε τη χρωματική θερμοκρασία. Η αλήθεια είναι ότι αυτή η λειτουργία είναι χρήσιμη μόνο για έναν έμπειρο ειδικό τηλεοράσεων. Μπορεί να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο, αλλά πιθανών να μην αξίζει να την πειράξουμε ως απλοί χρήστες.
Η χρωματική θερμοκρασία επηρεάζει το πόσο ζεστή ή ψυχρή φαίνεται η εικόνα της τηλεόρασής μας. Οι ψυχρότερες θερμοκρασίες οδηγούν σε μια πιο μπλε εικόνα, ενώ οι ζεστές κάνουν την εικόνα πιο κίτρινη. Οι κινηματογραφιστές περνούν πολύ χρόνο για να πάρουν τα χρώματα ακριβώς σωστά στις ταινίες τους, οπότε μπορεί να καταστρέφουμε τη σκληρή δουλειά τους.
“Εκατόν ενενήντα επτά χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από εκείνη τη λαμπρή ημέρα της 18ης Απριλίου 1829, όταν η ελληνική σημαία κυμάτισε περήφανα στο Ιτς Καλέ, τον υψηλότερο προμαχώνα του Κάστρου μας. Εκείνη η στιγμή δεν σηματοδότησε απλώς την απελευθέρωση μιας πόλης· σφράγισε την ολοκλήρωση ενός αγώνα που άλλαξε την ιστορία της Στερεάς Ελλάδας και έδωσε πνοή στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος.
Δεν ήταν τυχαία η βαρύτητα που απέδωσε σε εκείνη την ημέρα ολόκληρη η τότε ηγεσία του έθνους. Ο Σπυρίδων Τρικούπης σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «η άλωσις της Ναυπάκτου εστερέωσε τον αγώνα κατά την Στερεάν Ελλάδα», συμπληρώνοντας πως «η ελευθέρωσις της Ναυπάκτου προετοίμασεν την του Μεσολογγίου». Η πόλη μας, κλειδί του Κορινθιακού και της Δυτικής Ελλάδας, δεν ελευθερώθηκε απλώς· ελευθέρωσε.
Σήμερα, 197 χρόνια μετά, τιμούμε τους ήρωες που έπεσαν και εκείνους που επέζησαν για να παραδώσουν ελεύθερη πατρίδα. Τιμούμε εξίσου και κάθε ανώνυμο κάτοικο της Ναυπακτίας, που με τη σιωπηλή αντοχή του κράτησε ζωντανή τη φλόγα της ελπίδας μέσα στα σκοτεινά χρόνια της σκλαβιάς.
Σε μία εποχή που η καθημερινότητα δοκιμάζει τις ανθρώπινες σχέσεις και η συλλογική μνήμη υποχωρεί μπροστά στην ταχύτητα των καιρών, η επέτειος της 18ης Απριλίου μάς υπενθυμίζει ότι οι σπουδαίες κατακτήσεις γεννιούνται μόνο μέσα από την ενότητα. Η Ναύπακτος απελευθερώθηκε επειδή οι αγωνιστές της στάθηκαν «μαζί». Το ίδιο «μαζί» χρειαζόμαστε και σήμερα. Σε κάθε πρόκληση που αντιμετωπίζουμε, σε κάθε προσπάθεια που αναλαμβάνουμε, σε κάθε βήμα προς το μέλλον που οραματιζόμαστε για τον τόπο μας!
Τα τελευταία χρόνια, τιμούμε την ξεχωριστή αυτή επέτειο με τις δέουσες εκδηλώσεις μνήμης και πολιτισμού, οι οποίες φέτος λαμβάνουν χώρα στις 24-26 Απριλίου. Σας περιμένουμε να γιορτάσουμε μαζί!
Χρόνια πολλά στην πόλη μας!
Χρόνια πολλά σε όλες τις Ναυπάκτιες και όλους τους Ναυπακτίους!“
► Εικόνα από το έργο του διάσημου Γάλλου ζωγράφου Leblanc που αναπαριστά τους ήρωες της Απελευθέρωσης της Ναυπάκτου. Μπροστά από το Κάστρο της πόλης, εικονίζονται οι οπλαρχηγοί: Κίτσος Τζαβέλλας, Νικηταράς, Γ. Κολοκοτρώνης, Ν Μπότσαρης, Χατζηχρήστος, Παπάζογλου, Κανάρης, Μιαούλης. Το έργο αγοράσθηκε αρχικά από το Δήμο Παρισίων το 1835. Και στη συνέχεια ο Βασιλιάς Λουδοβίκος-Φίλιππος το μετέφερε στο Μουσείο του Ανακτόρου των Βερσαλλιών όπου βρίσκεται εκεί μέχρι σήμερα.
Στο πλαίσιο της Εθνικής Δράσης κατά της Παιδικής Παχυσαρκίας του Υπουργείου Υγείας και της UNICEF, η επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Πατρών, σε συνεργασία με το Ιδιωτικό Νηπιαγωγείο «Μικροί Ερευνητές», σας προσκαλεί σε μια ξεχωριστή γιορτή για μικρούς και μεγάλους, με στόχο την προώθηση της υγιεινής ζωής μέσα από παιχνίδι, δράση, γνώση και διασκέδαση!
Το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ παίρνει απρόβλεπτες διαστάσεις.
Κάθε τόσο κυκλοφορούν φήμες ότι οι αποκαλύψεις για εμπλοκή στις επιδοτήσεις και νέων πολιτικών προσώπων, αυξάνει τους τριγμούς στη συνοχή της Κυβέρνησης.
Κρίνεται θετική, για την ομαλή λειτουργία του Δημοκρατικού Πολιτεύματος, η απόφαση για τη γρήγορη άρση της βουλευτικής ασυλίας των βουλευτών που εμπλέκονται στη σκανδαλώδη υπόθεση.
Ορθή είναι και η θέληση των βουλευτών να παραιτηθούν του προνομίου της ασυλίας τους.
Έτσι ικανοποιείται το εύλογο αίτημα της κοινωνίας.
Να γνωρίζει ποιοι είναι επίορκοι της υπόσχεσης που έδωσαν όταν αναλάμβαναν τα καθήκοντά τους.
Χρέος της Δικαιοσύνης, χωρίς αργοπορία, να προβεί στις ενδεδειγμένες ενέργειες.
Να κριθούν οι όποιες παραβάσεις των Νόμων.
Όσο παραμένει σε εκκρεμότητα η σκανδαλώδης υπόθεση, τόσο οργιάζουν οι φήμες.
Άλλες ομιλούν για προσπάθεια συγκάλυψης. Κάποιες για διαιώνιση στους βαθμούς απόδοσης Δικαιοσύνης Μέχρι και ο κίνδυνος της στοχευμένης παραγραφής επισημαίνεται.
Να σημειωθεί ότι το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ αναδείχθηκε από ανώνυμη καταγγελία.
Στοιχειωμένη η καταγγελία δεν ήταν δυνατό να ριχθεί στον κάλαθο των αχρήστων ως ανώνυμη.
Τα στοιχεία που περιελάμβανε, με ονοματεπώνυμα και θέσεις στον ΟΠΕΚΕΠΕ, αυτών που εμπλέκονταν, δεν άφηναν περιθώρια αδιαφορίας.
Έτσι ενεργοποιήθηκε το σύστημα της νόμιμης παρακολούθησης των τηλεφώνων των υπόπτων με τα γνωστά αποτελέσματα.
Παράλληλα καταγγέλθηκαν παρανομίες και στην αρμόδια εισαγγελική αρχή της Ενωμένης Ευρώπης.
Έτσι ήταν δύσκολη η απόκρυψη των γεγονότων.
Γεγονότα που κηλιδώνουν την πορεία αρκετών εκπροσώπων του ελληνικού λαού.
Η πολιτεία έχει βασική υποχρέωση να κλείσει τις ρωγμές που επιτρέπουν παρόμοια γεγονότα.
Με την καταδίκη, αν είναι ένοχοι, δύο, τριών πέντε βουλευτών, αν και όποτε τελεσφορήσει, δε σταματά η κακοδιαχείριση.
Απαιτούνται ριζικές τομές σε θέματα που έχουν σχέση με οικονομικές παροχές, όπως οι επιδοτήσεις.
Να λειτουργούν οι υπηρεσίες του κράτους, στην εξυπηρέτηση των πολιτών, ώστε να είναι περιττή κάθε έξωθεν παρέμβαση.
Μ’ αυτόν τον τρόπο, παύει το γραφείο του βουλευτή να πλημμυρίζει από αιτήματα, λογικά ή παράλογα.
Έτσι αποφεύγεται το παράπονό του. Αν δεν ακούω τις παρακλήσεις των ανθρώπων της περιφέρειάς μου, τότε τι εκπρόσωπός τους λογαριάζομαι.
Δικαιολογίες ότι αυτά τα δυσμενή φαινόμενα που αμαυρώνουν την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό είναι γνωστή και διαρκής παθογένεια του ελληνικού λαού, είναι αστείες.
Όπως και αυτή. Μήπως και οι άλλοι, όταν ήτανε στην εξουσία, τα ίδια δεν έκαναν;
Προσωπικά, απ’ όσα τουλάχιστον λέγονται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, πιστεύω δεν είναι κολάσιμες όλες οι περιπτώσεις.
Να γιατί είναι πολύτιμη η ταχεία διαλεύκανση του σκανδάλου ΟΠΕΚΕΠΕ.