Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το… πάρτι και οι παιδικές χαρές

Published

on

Για ένα θέμα το οποίο γίνεται συζήτηση το τελευταίο διάστημα είναι η προμήθεια του Δήμου Ναυπακτίας, μέσα από το πρόγραμμα Φιλόδημος, εξοπλισμού για τις παιδικές χαρές ύψους 250.000 ευρώ. Ζητήσαμε από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο τεχνικών υπηρεσιών Κώστα Καρακώστα να μας δώσει απαντήσεις για όλα όσα ακούστηκαν, γράφτηκαν και ειπώθηκαν για το θέμα αυτό. Μας είπε:

«Μέσα από το πρόγραμμα ΦιλόΔημος ο Δήμος Ναυπακτίας συμπληρώνει μία σειρά από πολύ μεγάλες παρεμβάσεις στην περιοχή. Να θυμηθείτε ότι το 2014, μόλις αναλάβαμε αναγκαστήκαμε με εισαγγελική παραγγελία ξηλώσουμε γύρω στις 80 παιδικές χαρές.  Αυτές λοιπόν αρχίζουν σιγά-σιγά και αντικαθίσταται και σήμερα ήδη λειτουργούν πάνω από 20 παιδικές χαρές.

Τον εξοπλισμό αυτό τον  προμηθεύτηκε ο Δήμος είτε με τη διαδικασία της απ’ ευθείας ανάθεσης όταν χρειαζόταν, είτε με δημοπρασία που δεν ήταν  η μοναδική που κάνουμε σαν Δήμος Ναυπακτίας.  Υπήρξε δημοπρασία και πέρυσι και τοποθετήθηκαν ήδη οι παιδικές χαρές στα ορεινά.  Έχουμε ήδη ξεπεράσει τις 20 παιδικές χαρές και μέσα από το πρόγραμμα ΦιλόΔημος θα έχουμε άλλες 15 παιδικές χαρές.

Σήμερα βρισκόμαστε στη διαδικασία του προσυμβατικού ελέγχου, έχουμε ανάδοχο και εκτιμάμε ότι γύρω στο Πάσχα θα έχουν τοποθετηθεί οι παιδικές χαρές σε Λυγιά, Ξηροπήγαδο, Δάφνη, στις Εργατικές κατοικίες στη Ναύπακτο, στο Τρίκορφο, στην Κάτω Βασιλική, στη Μαμουλάδα, στη Σκάλα, στην Αφροξυλιά, στο ΡΙγάνι, στη Βομβοκού και σε πολύ μεγάλες τοπικές κοινότητες του Δήμου».

Σχετικά με αυτά που ακούγονται για μηδενική έκπτωση στην προμήθεια όλου αυτού του εξοπλισμού, τι έχετε να  απαντήσετε;

«Νομίζω ότι πλέον όλοι θα πρέπει να συνηθίσουμε να ξεχωρίζουμε τα fake news, τις ψεύτικες ειδήσεις. Αυτά που γράφτηκαν ή είναι ένα δημοσίευμα που γράφτηκε γιατί αυτός που το έγραψε έχει πλήρη άγνοια της κατάστασης ή είναι υποβολιμαίο και μία ψεύτικη είδηση, με συγκεκριμένη στόχευση. Ελπίζω να γράφτηκε από άγνοια».

Πώς θεωρείτε ότι μπορεί να αντιμετωπίσει κανείς αυτά τα fake news, τις ψεύτικες ειδήσεις;

«Καλό είναι να ανοίξουμε μία τέτοια συζήτηση για το πώς αντιμετωπίζονται αυτά. Θα πρέπει κανείς να οδηγείται σε διαψεύσεις κάθε φορά που γράφεται κάτι τέτοιο, θα πρέπει να οδηγηθεί σε καταγγελίες;  Νομίζω δεν είναι αυτή η λύση. 

Η λύση είναι να μάθουμε και να εκπαιδευτούμε σαν κοινωνία ώστε να αντιμετωπίσουμε αυτούς τους τύπους του διαδικτύου, έχοντας σωστή πληροφόρηση. Ο καθένας πια μπορεί να ψάξει και να βρει ποια είναι η αλήθεια, ειδικά με τους δήμους και με το πρόγραμμα διαύγεια.

Ο λόγος που σήμερα μιλάω μαζί σας δεν είναι για να διαψεύσω το δημοσίευμα και όσα γράφτηκαν, είναι προφανές ότι πρόκειται για fake news, αλλά για να απευθύνω την έκκληση να προσπαθήσουμε να είμαστε ενημερωμένοι πολίτες, έτσι θα αφήσουμε όλο και πιο περιορισμένο χώρο στα τρωκτικά του διαδικτύου, που με τις ψεύτικες ειδήσεις προσπαθούν να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους. Εκτός, όπως είπα αν οφείλεται σε καθαρή άγνοια».

 Στο διά ταύτα, γίνεται λόγος για μηδενική έκπτωση στην προμήθεια των παιδικών χαρών. Τι απαντάτε;

«Το δημοσίευμα όντως κάνει λόγο για μηδενική έκπτωση και κάνει λάθος γιατί η έκπτωση ήταν 3%. Το συγκρίνει δε με εκπτώσεις που έχουμε πάρει σε δημοπρασίες για έργα και αυτό είναι λάθος. Η προμήθεια υλικού είναι ένα εντελώς διαφορετικό πράγμα από το έργο.

Οι μελέτες στις προμήθειες έχουν πραγματικές τιμές αγοράς και δεν μπορείς εύκολα να πετύχεις μεγάλες εκπτώσεις. Γράφεται μάλιστα ότι η μικρή έκπτωση προκάλεσε έκπληξη μεγάλη στον τεχνικό κόσμο της Ναυπάκτου!  Να πω ότι ο τεχνικός κόσμος της Ναυπάκτου δεν έχει καμία σχέση με τις προμήθειες, μία και δεν προμηθεύει κανείς παιδικές χαρές, είναι ένα εντελώς άλλο κομμάτι. Εσκεμμένα ή από άγνοια μπλέκει αυτά τα δύο πράγματα.

Εδώ πρόκειται για μία ηλεκτρονική δημοπρασία που έχει γίνει γνωστή στο πανελλήνιο. Δεν δημοσιεύτηκε σε μια – δύο εφημερίδες, έλαβαν γνώση όλες οι εταιρείες στην Ελλάδα που ασχολούνται με το αντικείμενο.

Δεν είναι τυχαίο ότι καμία εταιρεία δεν έκανε ένσταση που σημαίνει ότι ο διαγωνισμός ήταν έτσι όπως πρέπει.

Σημαντικό είναι να πω ότι το ίδιο το πρόγραμμα ΦιλόΔημος, για τις παιδικές χαρές έχει μία ασφαλιστική δικλείδα που αναγκάζει τους δήμους να κάνουν σωστές μελέτες για την προμήθεια των παιδικών χαρών.

Αναφέρει λοιπόν το Υπουργείο Εσωτερικών ότι όταν θα λήξει το πρόγραμμα θα βγει ένας μέσος όρος από τα τεχνικά δελτία που έχουν υποβάλλει οι δήμοι πανελλαδικά και κανένας Δήμος δεν έχει δικαίωμα να βάλει φουσκωμένες τιμές πάνω από τον μέσο όρο που θα προκύψει ανά τετραγωνικό μέτρο για τις παιδικές χαρές».

Υπάρχουν τέτοιες προμήθειες για παιδικές χαρές και σε άλλους Δήμους. Πόσο απέχουν τα ποσοστά έκπτωσης από αυτό που πήρε ο Δήμος Ναυπακτίας; 

«Κανένα ποσοστό σε έκπτωση δεν είναι διψήφιο ανά την Ελλάδα. Είναι η τρίτη δημοπρασία που κάνει ο Δήμος Ναυπακτίας. Έχει γίνει μία στη θητεία του κυρίου Μπουλέ μέσα από το Πράσινο Ταμείο για παιδικές χαρές, με έκπτωση 7%.  Έγινε και πέρυσι από το Δήμο Ναυπακτίας δημοπρασία για παιδικές χαρές στα ορεινά, με ποσοστό μονοψήφιο και φέτος έχουμε έκπτωση 3%.  Να σας αναφέρω στοιχεία από δήμους οι οποίοι έχουν κάνει δημοπρασίες, κυρίως με το πρόγραμμα ΦιλόΔημος για προμήθεια παιδικών χαρών.  Έχουμε τον Δήμο Φυλής με προϋπολογισμό 1,5 εκατ.  για παιδικές χαρές που πήρε έκπτωση 1%. Τον Δήμο Ξάνθης με 7,7%. Ο Δήμος Χαλκιδέων 3%, ο Δήμος Ζηρού 1%, ο Δήμος Αγίας Παρασκευής 1%, ο Δήμος Ηρακλείου Κρήτης με έκπτωση 8,4% , Δήμος Φιλοθέης με ποσοστό 4,3%, ο Δήμος Μονεμβασίας ποσοστό 3,8%, ο Δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης ποσοστό 0,5%, ο Δήμος Ανδρίτσαινας με ποσοστό 1%, ο Δήμος Λουτρακίου-Περαχώρας ποσοστό έκπτωσης 1,78%.

Είναι φανερό λοιπόν ότι όλες οι δημοπρασίες για παιδικές χαρές στην Ελλάδα, επειδή δεν πρόκειται για κατασκευή έργου που να έχουν  μπετά, ασφαλτικά, μάντρες, τοιχία, κατασκευή κτιρίων και λοιπά, στα οποία δίνονται πολύ μεγάλες εκπτώσεις, όπως και πήραμε τέτοιες εκπτώσεις στο Ειδικό σχολείο, στις Αναπλάσεις, στο Ξενία, οι εκπτώσεις είναι σε αυτά τα ποσοστά. Πρόκειται λοιπόν για προμήθεια και οι εκπτώσεις είναι πάρα πολύ μικρές.

Θα μπορούσε λοιπόν, ο οποιοσδήποτε Ναυπάκτιος έχει κάποιο ενδιαφέρον, να δει τι συμβαίνει με τις προμήθειες των παιδικών χαρών. Ένας τέτοιος πολίτης θα ήταν ενημερωμένος και θα μπορούσε ο ίδιος να αποκρούσει τέτοιου είδους δημοσιεύματα και να δώσει όλο και λιγότερο χώρο στο διαδίκτυο σε τέτοια δημοσιεύματα είτε αυτά προκύπτουν από άγνοια είτε προκύπτουν από κατασκευασμένες ειδήσεις για να πετύχουν συγκεκριμένους στόχους».

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Προειδοποίηση για Καθαρισμό Οικοπέδων και Ακάλυπτων Χώρων

Published

on

By

Ενόψει της αντιπυρικής περιόδου 2024 (από 1/5/2024 έως 31/10/2024) σύμφωνα με την Πυροσβεστική Διάταξη 20/2023 (Αριθμ. 18851 οικ. Φ.700.20/ ΦΕΚ 2549 Β’/19.4.2023) ιδιοκτήτες, νομείς και επικαρπωτές οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται εντός πόλεων, κωμοπόλεων, οικισμών και σε απόσταση μέχρι 100 μ. από τα όριά αυτών καθώς και των εκτός σχεδίου οικοπέδων με κτίσμα, να προχωρήσουν πριν από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου και έως 30/4/2024 σε:
  • Υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε άμεση επαφή με κτίσμα.
  • Απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους, όπως ενδεικτικά το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα κατακείμενα ξερά κλαδιά.
  • Αποκλάδωση της βάσης της κόμης των δέντρων και αύξηση του ύψους έναρξής της από την επιφάνεια του εδάφους ανάλογα με την ηλικία και το είδος του δέντρου.
  • Αραίωση της θαμνώδους βλάστησης ως προς την κάλυψη του εδάφους.
  • Απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών, αναφλέξιμων, εκρήξιμων υλικών ή εύφλεκτων υλικών, αντικειμένων και απορριμμάτων.
  • Οι υπόχρεοι οφείλουν να μεριμνούν για την ασφαλή συλλογή και μεταφορά όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού. Απαγορεύεται η εγκατάλειψη, η απόρριψη ή η ανεξέλεγκτη διαχείρισή τους.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων στην εκπλήρωση της υποχρέωσης καθαρισμού, καθώς και σε περίπτωση αυτεπάγγελτου καθαρισμού από τον Δήμο, θα επιβάλλεται στους υπόχρεους το διοικητικό πρόστιμο της περ. 26 της υποπαρ. β’ της παρ. Ι του άρθρου 75 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (ν.3463/2006, Α’ 114), σύμφωνα και με την παρ.1 του αρ.94, περ. 26 εδάφ. Β΄ του Ν.3852/2010 (Α΄87) και του άρθρου 5 της υπ’ αριθμ. 20/2023 Πυροσβεστικής Διάταξης.

Κατόπιν των ανωτέρω, παρακαλούμε για τον άμεσο καθαρισμό των οικοπεδικών χώρων και την άμεση απομάκρυνση των υπολειμμάτων με ίδια μέσα.

Τέλος, σας ενημερώνουμε ότι ο καθαρισμός των οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων καθώς και η συντήρηση αυτών, αποτελεί πάγια υποχρέωση των ιδιοκτητών, νομέων και επικαρπωτών βάσει του αρ. 94, παρ. 26 του Ν.3852/2010 και θα πρέπει να διατηρούνται καθαροί άνευ προηγούμενης ειδοποίησης από την υπηρεσία μας, ιδιαίτερα καθ’ όλη την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ από 1 Μάϊου έως 31 Οκτωβρίου κάθε έτους, κάθε εργασία που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά, ιδιαίτερα σε ημέρες που ο δείκτης επικινδυνότητας σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας είναι 4 (πολύ υψηλός κίνδυνος) και 5 (κατάσταση συναγερμού), αλλά και όταν ο δείκτης είναι χαμηλότερος σε κρίσιμες περιοχές και ευαίσθητα δασικά οικοσυστήματα.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Από 8:00 έως 20:00 το ωράριο λειτουργίας στο Κάστρο της Ναυπάκτου

Published

on

By

Ο Δήμος Ναυπακτίας ενημερώνει ότι, για 5η συνεχή χρονιά, ο αρχαιολογικός χώρος του Κάστρου της Ναυπάκτου λειτουργεί με το διευρυμένο θερινό ωράριο: 8:00′-20:00‘.

Το συγκεκριμένο ωράριο τέθηκε σε ισχύ για πρώτη φορά το 2020, έπειτα από κοινές προσπάθειες του Δήμου Ναυπακτίας και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Πολιτισμού, το διευρυμένο ωράριο λειτουργίας που ισχύει για επιλεγμένους αρχαιολογικούς χώρους εφαρμόζεται έως και την 31η Οκτωβρίου 2024.  Ενώ, λόγω της σταδιακής μείωσης της διάρκειας της ημέρας, το φθινόπωρο διαμορφώνεται ως εξής:

1-15 Σεπτεμβρίου: 8:00′-19:30′

16-30 Σεπτεμβρίου: 8:00′-19:00′

1-15 Οκτωβρίου: 8:00′-18:30′

16-31 Οκτωβρίου: 8:00′-18:00′

Σημειώνεται ότι, για το Κάστρο Αντιρρίου ισχύει το ωράριο λειτουργίας: 8:30′-15:30‘ και το Φετιχιέ Τζαμί (Λιμάνι Ναυπάκτου) είναι επισκέψιμο μετά από επικοινωνία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος.

Η προσέλευση των επισκεπτών στους αρχαιολογικούς χώρους επιτρέπεται έως και 20′ λεπτά πριν τη λήξη του ωραρίου. Οι αρχαιολογικοί χώροι παραμένουν ανοικτοί καθημερινά πλην Τρίτης.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΔΕΥΑΝ: Ανακοίνωση για ληξιπρόθεσμες οφειλές και λογαριασμούς θανόντων

Published

on

By

Με ανακοίνωσή της η Δ.Ε.Υ.Α.Ν. ενημερώνει τους καταναλωτές ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 150 ευρώ θα βεβαιώνονται στο εξής στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ.

Επιπλέον, καλούνται οι πολίτες που έχουν λογαριασμούς με όνομα θανόντος να προβαίνουν σε ενημέρωση των σχετικών στοιχείων στα γραφεία της Δ.Ε.Υ.Α.Ν.

Οι οφειλέτες που δεν έχουν προβεί ακόμη σε ρύθμιση ή εξόφληση των λογαριασμών τους υπόκεινται, με βάση τον κανονισμό της ΔΕΥΑΝ, σε διακοπή των παροχών τους, διαδικασία που ήδη βρίσκεται σε εφαρμογή.

Οι ανωτέρω ενέργειες εντάσσονται στο πλαίσιο της ακολουθούμενης πολιτικής της Δ.Ε.Υ.Α.Ν. για τον περιορισμό των ληξιπρόθεσμων και συσσωρευμένων οφειλών.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ