Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Το Πρόγραμμα Εορτασμού της 25ης Μαρτίου στην Ναύπακτο και το Αντίρριο

Published

on

Ο Δήμος Ναυπακτίας τιμά την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου με εορταστικές εκδηλώσεις στην Ναύπακτο και το Αντίρριο.  Από τις 8:00 το πρωί της 23ης Μαρτίου και έως τη δύση του ηλίου της 25ης Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί γενικός σημαιοστολισμός στα Δημόσια, Δημοτικά Καταστήματα και Καταστήματα ΝΠΔΔ, ενώ θα φωταγωγηθούν τα Δημόσια, Δημοτικά Καταστήματα, Καταστήματα ΝΠΔΔ και οι Τράπεζες τις βραδινές ώρες της 24ης και 25ης Μαρτίου.

 Δήλωση κατάθεσης στεφάνων στο τηλέφωνο του Δήμου 26340 38646 (κ. Παναγιώτης Παπαναστασόπουλος)

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων 

Ναύπακτος

Ώρα 7.30΄

·      Χαρμόσυνη σήμανση από τις καμπάνες των Ιερών Ναών µε  φροντίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Ναυπάκτου  και Αγίου Βλασίου.

Ώρα 9.30΄

·      Άφιξη στον Μητροπολιτικό Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου, του Δημάρχου, των Βουλευτών, του Δημοτικού Συμβουλίου,  των Δημοσίων Αρχών και των Σημαιοφόρων των Σχολείων.

Ώρα 10.00΄ 

·      Τέλεση Δοξολογίας χοροστατούντος του Σεβασµιωτάτου Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, κ.κ. Ιεροθέου.

Ώρα 10.20΄

·      Πέρας της Δοξολογίας και μετάβαση στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, στην πλατεία Φαρμάκη.
Τέλεση Επιμνημόσυνης Δέησης για την ανάπαυση των ψυχών εκείνων, που έπεσαν αγωνιζόμενοι για την Ελευθερία   της Πατρίδας.

·      Τήρηση ενός λεπτού σιγής στην Μνήμη των αθανάτων νεκρών.

·      Εκφώνηση του Πανηγυρικού της Ημέρας από τον κ. Αντώνη Μπέκο, Διευθυντή 2ου Γυμνασίου Ναυπάκτου,

·      Κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη (πλατεία Φαρμάκη) από τις Πολιτικές Αρχές, τους εκπροσώπους των Δημοσίων Αρχών, εκπροσώπους της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και τοπικών συλλόγων και φορέων.

Ώρα 11.10΄

·      Παρέλαση τμημάτων από την οδό Αθηνών έως την οδό Αγελάου των οποίων θα προηγείται η Παπαχαραλάμπειος Δημοτική Φιλαρμονική.

Τελετάρχες ορίζουμε τους:

1. κ.Ιωάννα Κωστή, Δημοτική Υπάλληλο, για τον χώρο του μνημείου του Άγνωστου Στρατιώτη.

2. κ.Γρηγόριο Τσιάκα, Καθηγητή Φυσικής Αγωγής, 2ου Γυμνασίου Ναυπάκτου, που θα έχει το γενικό πρόσταγμα των τμημάτων που θα λάβουν μέρος στην παρέλαση. Τηλέφωνο επικοινωνίας 6944426981 26340 22230.

Αντίρριο

Ώρα 7.30΄

·       Χαρμόσυνη σήμανση από τις καμπάνες των Ιερών Ναών µε  φροντίδα της Ιεράς  Μητροπόλεως Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου

Ώρα 9.30΄

·       Άφιξη στον Μητροπολιτικό Ι. Ν. Αγίου Νικολάου των τοπικών κ.α Αρχών καθώς και των Σημαιοφόρων των Σχολείων.

Ώρα 10.00΄

·  Τέλεση Δοξολογίας.

Ώρα 10.20΄

·       Πέρας της Δοξολογίας και μετάβαση στην Πλατεία Χορμόβα.

·       Τέλεση Επιμνημόσυνης Δέησης για την ανάπαυση των ψυχών εκείνων, που έπεσαν αγωνιζόμενοι για την Ελευθερία  της Πατρίδας.

·       Τήρηση ενός λεπτού σιγής στην Μνήμη των αθανάτων νεκρών.

·       Εκφώνηση του Πανηγυρικού της Ημέρας από την κα. Ιωάννα Μαυρίδου, Εκπαιδευτικό στο Δημοτικό Σχολείο Αντιρρίου.

·       Κατάθεση στεφάνων

Ώρα 11.00΄

·       Παρέλαση τμημάτων εντός της πλατείας Χορμόβα, των οποίων θα προηγείται  η Φιλαρμονική Αντιρρίου.

Τελετάρχη ορίζουμε την:

1. κ.Λένα Δημοπούλου, Δημοτική Υπάλληλο, για τον χώρο της Πλατείας Χορμόβα.

 

 

 

 

 

 

 

ΕΛΛΑΔΑ

Οδηγίες για ασφαλές πέταγμα χαρταετών

Published

on

By

Η αποφυγή κινδύνων από το πέταγμα του χαρταετού αποτελεί μόνιμο πρόβλημα προς αντιμετώπιση και ο ΑΔΜΗΕ κάνει χρήσιμες επισημάνσεις.

Στη σχετική ανακοίνωση τονίζει πως: « Να μην πετάτε το χαρταετό σας κοντά σε πυλώνες και γραμμές Υψηλής Τάσης ή κοντά σε Υποσταθμούς, καθώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ηλεκτροπληξίας για εσάς και διακοπή της παροχής ρεύματος στην ευρύτερη περιοχή.

Αν ο χαρταετός σας μπλεχτεί σε καλώδια, τότε για την ασφάλειά σας:

  1. Μην επιχειρήσετε να τον απελευθερώσετε τραβώντας τον σπάγκο ή χρησιμοποιώντας άλλα αντικείμενα, ακόμη και ξύλινα.
  2. Μην προσπαθήσετε να αναρριχηθείτε πάνω σε πυλώνες Υψηλής Τάσης, ούτε και σε σημεία που βρίσκονται κοντά σε ηλεκτροφόρα καλώδια.

Σε περίπτωση που συμβεί κάτι από τα παραπάνω, επικοινωνήστε άμεσα με το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής».

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Γερασμένη χώρα! – Σοβαρές οι επιπτώσεις στους δήμους την επόμενη δεκαετία 

Published

on

By

Η μάστιγα του δημογραφικού προβλήματος που θα χτυπήσει σε λίγα χρόνια την Ευρωπαϊκή και με μεγαλύτερη σφοδρότητα την Ελληνική κοινωνία μας, ως η μεγαλύτερη κοινωνική     κρίση στην ιστορία της ανθρωπότητας, φαίνεται ίσως να απέχει από το σήμερα, όπως η   κλιματική κρίση  που κάποιοι,  δεκαετίες πριν χτύπαγαν καμπανάκια. Ελάχιστοι  είναι εκείνοι  σήμερα που κατανοούν  το μέγεθος του προβλήματος που θα πλήξει τους σημερινούς 40ρηδες και 50ρηδες και το πόσο δύσκολα μπορεί να είναι τα χρόνια που τους περιμένουν.

Για πρώτη φορά από το 2010 και ύστερα η Ελληνική Κοινωνία μειώνεται πληθυσμιακά και για πρώτη     φορά σήμερα τα νέα ζευγάρια γεννηθέντες την δεκαετία του ’80 και του ’90 είναι τόσο λίγα που δεν     μπορούν σε καμία περίπτωση να γεννήσουν τόσα παιδιά ώστε να καλύψουν τους θανάτους.

Δεν είναι η μείωση του πληθυσμού το μεγάλο πρόβλημα.

Αυτό είναι εθνικό καθώς το 2100 στην Ελλάδα οι    μετανάστες θα είναι περισσότερο από τους Έλληνες πολίτες.

Το μεγάλο πρόβλημα θα είναι δημογραφικό καθώς οι μη παραγωγικοί άνω 65 θα είναι πλειοψηφία και δεν θα μπορούν να στηριχθούν σε επαρκές ενεργό πληθυσμό για να επιβιώσουν.

Το κράτος που ούτως ή άλλως αποσύρεται θα αδυνατεί να παρέμβει ακόμη και εκεί που θα είναι παρόν.

Το πρόβλημα δεν βρίσκεται στο μέγεθος του πληθυσμού αλλά στην σύνθεση.

Κρίσιμος ο ρόλος του Δήμου

Ο πρώτος θεσμός που θα βρεθεί αντιμέτωπος με το πρόβλημα θα είναι οι δήμοι.

Το φαινόμενο θα είναι πολύ διακριτό στις γειτονιές και στις δημοτικές αρχές θα απευθύνονται όσοι θα έχουν ανάγκη.

Διότι η ανάγκη δεν θα είναι μόνο ιατρικής φύσεως. Θα έχει την μορφή: γραφειοκρατικής εξυπηρέτησης, κοινωνικότητας, προμηθειών, ασφάλειας, μεταφοράς, συντήρησης του οικιακού περιβάλλοντος, χρήσης νέων τεχνολογιών, επικοινωνίας κλπ.

Φανταστείτε 10.000 ηλικιωμένους να τηλεφωνούν κάθε μία ώρα στο δήμο για να τους βοηθήσει σε διάφορες ανάγκες τους.

Το νέο αυτό φαινόμενο θα αλλάξει άρδην τους προϋπολογισμούς των δήμων. Διότι πάνω από το 50% σε πολλές περιοχές δεν θα έχουν ανάγκη ούτε από γήπεδα, ούτε από σχολεία, ούτε από θέσεις στάθμευσης, ούτε θα παράγουν πολλά σκουπίδια, ούτε τίποτα από τις ανάγκες της σημερινής κοινωνίας.

Το 50% της κοινωνίας θα έχει ανάγκη από άλλες υπηρεσίες πολύ διαφορετικές από τις σημερινές.

Η μετεξέλιξη των ΚΑΠΗ

Η τεράστια όμως πλειοψηφία των δήμων δεν κάνει τίποτα απολύτως. Συνεχίζει να λειτουργεί τον παρωχημένο πια θεσμό των ΚΑΠΗ με ένα τεράστιο κόστος αναλογικά, απευθυνόμενος σε μια πολύ μικρή ομάδα ηλικιωμένων ατόμων σε σχέση με το σύνολο και με υπηρεσίες διασκέδασης κυρίως και αναψυχής, άντε και συμβουλευτικής ιατρικής που καλύπτει ένα ελάχιστο ποσοστό και δευτερευόντων αναγκών των ηλικιωμένων.

Ο δήμος Ναυπακτίας των 28.000 κατοίκων μπορεί να έχει 500 περίπου μέλη εγγεγραμμένα στα ΚΑΠΗ, το πολύ 150 από αυτά είναι ενεργά και έχει και 8.500  περίπου ηλικιωμένους στην περιοχή του.

Δεν ασκείται σχεδόν καμία ολοκληρωμένη πολιτική, αφιερωμένη στους ηλικιωμένους.

Και όπως φαίνεται δεν θα ασκηθεί μέχρι να εμφανιστεί το πρόβλημα  στις γειτονιές.

Τα ΚΑΠΗ πρέπει να μετεξελιχθούν άμεσα σε οργανισμούς υποστήριξης της τρίτης ηλικίας με ολοκληρωμένες εξωστρεφείς υπηρεσίες για όλους τους   ηλικιωμένους όπως:

Με ιχνηλάτιση και χαρτογράφιση κάθε ηλικιωμένου και με πλήρη καρτέλα της κατάστασης του και των αναγκών του.

Με παροχή ιατρικών, καταναλωτικών, νομικών, λογιστικών, ψυχολογικών και άλλων υπηρεσιών.

Με παροχή υπηρεσιών προμήθειας και μεταφοράς και ιατρική παρακολούθηση.

Με προσωπική απομακρυσμένη τηλεπικοινωνία.

Με καθοδήγηση για τις νέες τεχνολογίες και τις παροχές. Με την χρήση νέων τεχνολογιών      ρομποτικής.

Με δυνατότητα ανάλυσης big data για να αναπροσαρμόζονται συνεχώς στις νέες συνθήκες που θα σχηματίζονται και στα νέα δεδομένα.

Η ποιότητα ζωής των πολιτών φαίνεται ότι στο άμεσο μέλλον θα κλείνει με πολύ άσχημο και οδυνηρό τρόπο.  Και μέχρι να συνειδητοποιήσουν οι  πολιτικοί και πολίτες την νέα πραγματικότητα θα  υπάρξουν χιλιάδες θύματα.

Οι σημερινοί 40ρηδες και 50ρηδες θα είναι τα   πρώτα θύματα.  Η απογραφή του 2021 μας δίνει με βεβαιότητα και στην Ελλάδα τα στοιχεία ενός ζοφερού  μέλλοντος για τις τοπικές κοινωνίες.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Ομοσπονδία: Συνάντηση εργασίας και ενημέρωσης

Published

on

By

To Σάββατο 9 Μαρτίου στα γραφεία της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Ναυπακτίας και Δωρίδας έλαβε χώρα συνάντηση εργασίας και ενημέρωσης μεταξύ μελών της Ομοσπονδίας και της διοίκησης του 10ου Περιφερειακού Τμήματος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Η συνάντηση έγινε μετά από πρόσκληση του προεδρείου της Ομοσπονδίας προς τη Διοίκηση του 10ου Π.Τ. του Ο.Ε.Ε. και είχε ως σημαντικότερα θέματα την ενημέρωση των παρευρισκομένων για θέματα επικαιρότητας όπως η διασύνδεση pos-ταμειακών μηχανών, φορολογικά θέματα, ψηφιακή κάρτα εργασίας, λειτουργία My Data κ.ο.κ.
Η αίθουσα των γραφείων της Ομοσπονδίας ήταν γεμάτη από επαγγελματίες της πόλης, με το μεγαλύτερο ποσοστό των παρόντων να είναι λογιστές που είναι και οι άμεσα ενδιαφερόμενοι για όσα συζητήθηκαν. Από πλευράς Ο.Ε.Ε. παρευρέθησαν ο Πρόεδρος του 10ου ΠΤ  κ. Παππάς Γεώργιος, ο Οικονομικός Επόπτης του 10ου ΠΤ κ. Σταυρογιαννόπουλος Βασίλης καθώς και οι Αιτωλοακαρνάνες εκλεγμένοι στο πανελλαδικό όργανο του ΟΕΕ, τη Συνέλευση των Αντιπροσώπων, κύριοι Καινούργιος Κωνσταντίνος και Ρηγάτος Ευάγγελος.
Η συζήτηση ξεκίνησε με εισήγηση του Προέδρου της Ομοσπονδίας κ. Δαβανέλου, ο οποίος αφού ευχαρίστησε τα μέλη του ΟΕΕ για την παρουσία της, ανέφερε σειρά προβληματισμών των επαγγελματιών για όσα έχουν νομοθετηθεί και είτε είναι ήδη σε ισχύ είτε αναμένεται να τεθούν σε ισχύ άμεσα.
Ο Πρόεδρος του 10ου ΠΤ του ΟΕΕ κ. Παππάς αφού ευχαρίστησε την Ομοσπονδία για την πρόσκληση και ανέφερε τους ισχυρούς δεσμούς που έχει με τη Ναυπακτία, ανέλυσε διεξοδικά όσα αναφέρονται στη νομοθεσία, εξήγησε τις δράσεις που έχει κάνει του 10ο ΠΤ του ΟΕΕ, για να προστατέψει τόσο τα μέλη του αλλά και τους επιχειρηματίες-ελεύθερους επαγγελματίες από λανθασμένες ή άδικες διατάξεις. Τόνισε ότι το Ο.Ε.Ε. εκτός από θεσμικός σύμβουλος του Κράτους σε θέματα οικονομίας, διατηρεί τον παρεμβατικό του χαρακτήρα προστατεύοντας όσο μπορεί τους ανθρώπους της αγοράς.
Ο κ. Παππάς στη συνέχεια έκανε ενδελεχή παρουσίαση των θεμάτων που αφορούν λογιστές (ελεύθερους επαγγελματίες και εργαζόμενους σε επιχειρήσεις), άκουσε τις ερωτήσεις τους και η συζήτηση κύλησε σε πολύ καλό κλίμα, αφήνοντας σε όλους την αίσθηση ότι τέτοιες συναντήσεις μόνο οφέλη μπορούν να αφήσουν στις τοπικές κοινωνίες. Ακολούθησε μια σύντομη παρουσίαση των δράσεων που σχεδιάζει σε περιφερειακό επίπεδο το Ο.Ε.Ε. (σεμινάρια, συνεργασία με Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, συνεργασία με Πανεπιστήμιο Πατρών και Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο) στο επόμενο διάστημα και προτάθηκαν τρόποι με τους οποίους μπορούν αυτές οι δράσεις να φανούν χρήσιμες στη Ναυπακτία και τη Δωρίδα, όπως για παράδειγμα η σύνταξη μελετών.
Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με τον κ. Παππά να δηλώνει πως η πόρτα του επιμελητηρίου είναι πάντα ανοικτή για όλους τους φορείς, τους λογιστές, τους οικονομολόγους αλλά και τους επαγγελματίες, καθώς τόσο ο ίδιος όσο και οι Αιτωλοακαρνάνες εκλεγμένοι στο Ο.Ε.Ε. θα συνεχίσουν σε όλη τη διάρκεια της θητείας τους να έχουν ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με την Ομοσπονδία και τα μέλη της.
Για το 10ο ΠΤ.                                      Για την Ομοσπονδία
Ο Πρόεδρος.                                          Ο Πρόεδρος
Παππάς Γεώργιος.                                 Δαβανελλος Θέμης

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ