Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τρία χρόνια λάσπης με την υπόθεση «Εμπρός»

Published

on

Το θέμα των… υπερτιμολογήσεων στην εφημερίδα «Εμπρός» μέχρι το 2014, ήρθε προς συζήτηση στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, μετά από αίτημα του Γιάννη Μπουλέ.   Επί δύο ώρες το δημοτικό συμβούλιο συζητούσε,  με κατάληξη να αποφασιστεί η αναβολή της συζήτησης για την επόμενη σύγκληση του Σώματος. 

Ο Γιάννης  Μπουλές, ζήτησε να ανακληθεί η απόφαση που είχε λάβει το Δημοτικό συμβούλιο προ τριετίας, για αποστολή των αποτελεσμάτων της έρευνας περί ενδεχόμενων  υπερτιμολογήσεων από την εφημερίδα στον εισαγγελέα και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, καθώς δεν εφαρμόστηκε ποτέ εκείνη η απόφαση όλα αυτά τα χρόνια, εγκαλώντας τον Δήμαρχο Ναυπακτίας Τάκη Λουκόπουλο για παράβαση καθήκοντος.

Μέσα από την συζήτηση του θέματος αποκαλύφθηκαν ζητήματα, που σύμφωνα με τον κ. Μπουλέ, «βόλευαν» την συμπολίτευση αλλά και ορισμένους συμβούλους της αντιπολίτευσης να βρίσκεται υπό το καθεστώς κατηγορούμενου ο ίδιος και η παράταξή του. 

Παρά το ότι είχε στείλει επιστολή να μην συζητηθεί εν τη απουσία του το θέμα, όταν προ τριετίας το θέμα ήρθε από τον τότε αντιδήμαρχο Γιάννη Ράπτη στο Δημοτικό Συμβούλιο, δεν εισακούστηκε, με το Σώμα να αποφασίζει τότε ομόφωνα να αποσταλούν τα στοιχεία στον εισαγγελέα και στους Ελεγκτές δημόσιας διοίκησης.

Αν και επανειλημμένως εγγράφως αυτά τα τρία χρόνια ζητούσε να λάβει γνώση για τα όποια στοιχεία, αυτά ποτέ δεν του δόθηκαν.

Μυστικά και… ψέματα

Κάνοντας μια μικρή αναδρομή στα όσα συνέβησαν τα τρία προηγούμενα χρόνια, καταγράφουμε: τον αντιδήμαρχο Γιάννη Ράπτη να παρουσιάζει στο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα με στοιχεία όπως υπερτιμολογήσεις από την εφημερίδα «Εμπρός» , που έφταναν μέχρι και σε διαφορές 80%, ζητώντας από το Σώμα την σύσταση Διαπαραταξιακής Επιτροπής διερεύνησης.

Η Επιτροπή συγκλήθηκε και – καθώς δεν είχε ούτε τις γνώσεις ούτε και τον χρόνο – αποφάνθηκε πως δεν ήταν δυνατόν να προχωρήσει στον έλεγχο όλων των υποθέσεων καθώς ήταν  μεγάλος ο όγκος δουλειάς. Έτσι δειγματοληπτικά αναφέρθηκε σε μικρές παρεκκλίσεις χωρίς να καταλήξει σε κάποιο πόρισμα.

Το θέμα επανήλθε στο Δημοτικό συμβούλιο, με απόντα τον «κατηγορούμενο» Γιάννη Μπουλέ και ομόφωνα αποφασίστηκε η παραπομπή των στοιχείων στον εισαγγελέα και τις ελεγκτικές αρχές.

Μυστικό Νο 1:  Με ποιες εφημερίδες έκανε την σύγκριση και τον έλεγχο κόστους των δημοσιεύσεων όταν παρουσίαζε τα στοιχεία ο τότε αντιδήμαρχος;  Απλά συνέκρινε την εφημερίδα «Εμπρός» που είχε δικαίωμα δημοσιεύσεων του δημοσίου σύμφωνα με το νόμο, άρα και συγκεκριμένο τιμοκατάλογο, με άλλη εφημερίδα που δεν είχε αυτό το δικαίωμα και τιμολογούσε πιο φτηνά και κατά το δοκούν.

 Μυστικό Νο 2:  Κατά το ελεγχόμενο διάστημα 2011 -2014 εμφανιζόταν ποσό για δημοσιεύσεις στο «Εμπρός» υπερδιπλάσιο απ’ ότι το προ του 2011 χρονικό διάστημα. Δεν ανέφερε όμως κανείς ότι από το 2011 λόγω Καλλικράτη, υπήρξε η συνένωση των Δήμων Ναυπάκτου, Αντιρρίου, Αποδοτίας, Πλατάνου, Πυλήνης και Χάλκειας, Δήμων που πλήρωναν χωριστά ο καθένας τις καταχωρήσεις τους στην εφημερίδα. Αν είχε κάνει κάποιος για όλες αυτές τις καταχωρήσεις την πρόσθεση θα είχε καταλήξει πως τα ποσά ήταν ίδια και για το διάστημα προ του 2011.

Η σφαίρα δεν γυρίζει πίσω…

Με τον Γιάννη Μπουλέ να ζητά την ανάκληση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, ο αντιδήμαρχος Ανδρέας Κοτσανάς με παρέμβασή του σημείωσε πως το θέμα έχει αποσταλεί στους Ελεγκτές δημόσιας διοίκησης τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «η σφαίρα δεν γυρίζει πίσω»! 

Από την πορεία της συζήτησης και μέσα από επίσημο έγγραφο, αποδείχθηκε τελικά πως από την πλευρά της η δημοτική αρχή δε είχε αποστείλει κανένα στοιχείο σε κανένα ελεγκτικό όργανο, με τους Ελεγκτές δημόσιας διοίκησης να έχουν κάποια καταγγελία και   μόνο. 

Σύμφωνα με τον Γιάννη Μπουλέ έγινε εσκεμμένα η παραπληροφόρηση και παραπλανήθηκαν οι Δημοτικοί σύμβουλοι, λαμβάνοντας μια απόφαση που δεν τους τιμά. Το ζήτημα αποτελεί θέμα τιμής για το πρόσωπό του και για την παράταξη που εκπροσωπεί δήλωσε, ζητώντας ταυτόχρονα να υλοποιηθεί η απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου του 2016, ενώ αν δεν υπάρχουν στοιχεία να ανακληθεί ως ληφθείσα κατά πλάνη. 

Τελικά μετά από δίωρη συζήτηση το Σώμα αποφάσισε όπως αναβληθεί το θέμα και να εξεταστεί μαζί με στοιχεία στο επόμενο Δημοτικό συμβούλιο.

Τι αναφέρει στην απόφασή της το 2016 η Διαπαραταξιακή Επιτροπή:

«Κατά τη διάρκεια της τρίτης συνεδρίασης της Διαπαραταξιακής επιτροπής διερεύνησης του Δήμου Ναυπακτίας που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Ξενία την 08/02/2016 επιλέχτηκαν με τυχαίο τρόπο εκατό (100) εντάλματα πληρωμής τιμολογίων τα οποία αφορούσαν δημοσιεύσεις στον τύπο ανακοινώσεων του Δήμου Ναυπακτίας για τα έτη 2011 έως 2015, οι αριθμοί των οποίων εδόθησαν στην Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου προκειμένου να εντοπιστούν και να φωτοτυπηθούν ευκρινώς τόσο τα εντάλματα πληρωμής με τα αντίστοιχα τιμολόγια, όσο και η αντίστοιχη δημοσίευση όπως αυτή δημοσιεύτηκε στα φύλα του τύπου σε φυσικό μέγεθος.

Αφού διασταυρωθήκαν τα τιμολόγια με τις αντίστοιχες ανακοινώσεις και τα αντίστοιχα αντικείμενα τα οποία η κάθε ανακοίνωση αφορούσε, αποτυπώθηκαν σε πίνακα το έτος της κάθε ανακοίνωσης, το αντικείμενο της δημοσίευσης καθώς και το κόστος δημοσίευσης για κάθε αντικείμενο από το αντίστοιχο έντυπο μέσο.

Ο προαναφερόμενος πίνακας επισυνάπτεται μαζί με το εισηγητικό σημείωμα για τις δικές σας περαιτέρω ενέργειες. Η Διαπαραταξιακή επιτροπή επισημαίνει ότι:

1. Δεν κατέστη δυνατός ο έλεγχος του συνόλου των τιμολογίων των δημοσιεύσεων των ανακοινώσεων του Δήμου Ναυπακτίας στον τύπο για το λόγο ότι κάτι τέτοιο απαιτεί μεγάλο χρονικό διάστημα συλλογής και επεξεργασίας των δεδομένων καθώς και τη διάθεση ικανού αριθμού υπαλλήλων, κάτι το οποίο η επιτροπή δεν διέθετε.

2. Η επιτροπή θέλει να τονίσει ότι σε καμία περίπτωση δεν έγινε έλεγχος νομιμότητος όσον αφορά των τρόπο δημοσίευσης των ανακοινώσεων ούτε και έλεγχος κοστολόγησης τους κατά τον Νόμο, παρά μόνο έρευνα και απλή αποτύπωση των δεδομένων προκειμένου να διαπιστωθεί η διαφορά στην κοστολόγηση ίδιων αντικειμένων από διαφορετικά έντυπα.

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ:  Ο Πρόεδρος Ράπτης Ιωάννης. Μέλη: Ζιαμπάρα Μαρία Τραχύλης Σπυρίδων Ραυτόπουλος Δημήτριος Παπαγεωργίου Ηλίας Παλιάτσος Θεόδωρος»

Στο πρακτικό της συνεδρίασης του Δημοτικού συμβουλίου της 27/4/2016 καταγράφονται τα ακόλουθα:

«(…) ο κ. Ράπτης πρότεινε τα στοιχεία της Επιτροπής να σταλούν στους οικονομικούς επιθεωρητές, στον εισαγγελέα και στους επιθεωρητές δημόσιας διοίκησης για τυχόν ποινικές και πειθαρχικές ευθύνες.

Επί του θέματος τοποθετήθηκαν οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ Παπαθανάσης, Γούλας, Κοτρωνιάς και Σύψας.

Ο δημοτικός σύμβουλος κ. Παπαθανάσης πρότεινε να βγει ανακοίνωση με τα στοιχεία, ώστε να γνωρίζουν οι πολίτες και να κρίνουν και να γίνει έλεγχος από το 2006 έως το 2010 στον πρώην δήμο Ναυπάκτου και στους πρώην δήμους.

Ο δημοτικός σύμβουλος κ. Γούλας πρότεινε το δημοτικό συμβούλιο να καταδικάσει την προηγούμενη αρχή, το προεδρείο με παρέμβασή του στα ΜΜΕ, να ζητά την αποκατάσταση της αλήθειας, σε περίπτωση ανακριβειών, για θέματα που αφορούν το δημοτικό συμβούλιο, να δημιουργηθεί ειδικό σημείο στην ιστοσελίδα του δήμου για τις δημοσιεύσεις, για να γίνει έλεγχος των δημοσιεύσεων σε εφημερίδες και στα νομικά πρόσωπα του δήμου.

Τέλος ο Πρόεδρος του Δ.Σ. έθεσε σε ψηφοφορία την πρόταση του κ. Ράπτη όπως αυτή συνδιαμορφώθηκε με τις προτάσεις των κ. Παπαθανάση και Γούλα, την οποία ομόφωνα ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο».

Αναφέρεται στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου:

«Το συμβούλιο μετά από διαλογική συζήτηση και αφού έλαβε υπόψη του όλα τα παραπάνω, ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΟΜΟΦΩΝΑ

1. Η έρευνα της Επιτροπής διαπίστωσε μεγάλες αποκλίσεις στην κοστολόγηση ίδιων δημοσιευμάτων σε διαφορετικές εφημερίδες και σε διαφορετικές περιόδους δημοτικών αρχών, παρά την κρατική διατίμηση που ισχύει.

 2. Επειδή μερικές αποκλίσεις φτάνουν μέχρι και 150% αποφασίστηκε να αποσταλούν τα στοιχεία στα ελεγκτικά όργανα (Οικονομικούς Επιθεωρητές , Εισαγγελέα, Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης), για τυχόν ποινικές και πειθαρχικές ευθύνες.

 3. Πλέον κάθε Εντολή Δημοσίευσης στον Τύπο, θα συνοδεύεται με την ανώτερη τιμή χρέωσης, που θα υπολογίζεται από τις υπηρεσίες του Δήμου.

4. Όλες οι δημοσιεύσεις, θα αναρτώνται και στην ιστοσελίδα του Δήμου.

5. Ζητά από τα Νομικά Πρόσωπα του Δήμου (Σύνδεσμος , ΔΕΥΑΝ, ΑΙΤΩΛΙΚΗ, ΚΕΔΝ) να δοθεί λεπτομερής λίστα όλων των χρημάτων που εκταμιεύτηκαν ανά δημοτική θητεία σε κάθε εφημερίδα και για οποιονδήποτε λόγο.

6. Καταδικάζει τις ενέργειες ορισμένων προμηθευτών που ανεβάζουν τις τιμές των προϊόντων τους, όταν προμηθεύουν τον Δήμο, οι οποίοι όταν εντοπίζονται θα αποκλείονται οριστικώς.

Η Απόφαση αυτή έλαβε αριθμό 171/2016».

Οι επιστολές Μπουλέ

Τουλάχιστον τρεις επιστολές απέστειλε ο πρώην Δήμαρχος Γ. Μπουλές  προς την δημοτική αρχή χωρίς όμως να λάβει κάποια στοιχεία. Αναφέρει στην τελευταία από αυτές με ημερομηνία 18-2-2019:

«Σύμφωνα με το άρθρο 58 παρ. 1 εδαφ. β του Νόμου 3852/2010, ο δήμαρχος « …β) Εκτελεί τις αποφάσεις του Δ.Σ. της οικονομικής και της επιτροπής ποιότητας ζωής. Η μη εκτέλεση των αποφάσεων αυτών συνιστά σοβαρή πειθαρχική παράβαση καθήκοντος.  Επανειλημμένα εγγράφως (βλ. τις από 30-08-2016, 07-09-2016 αιτήσεις μου) ζήτησα από τη δημοτική αρχή και από τη αρμόδια Υπηρεσία του δήμου να μου δώσετε τα στοιχεία τα οποία είχατε υποχρέωση να στείλετε στις ελεγκτικές αρχές, σύμφωνα με την απόφαση του ΔΣ. Δυστυχώς δεν μου δώσατε κανένα στοιχείο από αυτά που σας ζήτησα ούτε στείλατε στις ελεγκτικές αρχές τα στοιχεία που οφείλετε προκειμένου να  τεκμηριώσετε τις κατηγορίες σε βάρος μου.

Τα πληροφοριακά στοιχεία που μου γνωστοποιήσατε με το με αριθ.21160/ 20-09-2016 έγγραφο της οικονομικής υπηρεσίας του Δήμου, σε καμία περίπτωση δεν είναι τα έγγραφα που σας ζήτησα με τις προαναφερόμενες αιτήσεις μου και ειδικότερα με την από 30-8-2016 αίτησή μου στην οποία συγκεκριμένα σας ζητούσα να μου χορηγήσετε :

Εκτός από τα στοιχεία της 171/27-4-2016 απόφασης του Δ.Σ παρακαλώ να μου δοθούν:

Α. Οι πληρωμές του Δήμου Ναυπακτίας για δημοσιεύσεις από 1-1-2011 μέχρι σήμερα: α. για έργα και προμήθειες που πληρώθηκαν από τους εργολήπτες και προμηθευτές και β. οτιδήποτε πλήρωσε ο Δήμος στην ίδια περίοδο για δημοσιεύσεις του.

Β. Οι πληρωμές των Δήμων Ναυπάκτου, Αντιρρίου, Αποδοτίας, Πλατάνου, και Χάλκειας για το 2010: α. για έργα και προμήθειες που πληρώθηκαν από τους εργολήπτες και προμηθευτές των προαναφερομένων δήμων και β. οτιδήποτε πλήρωσε κάθε ένας από τους προαναφερόμενους δήμους στην ίδια περίοδο για δημοσιεύσεις του.

Επειδή πέρασαν σχεδόν 3 χρόνια από τότε που πήρατε την απόφαση του ΔΣ χωρίς να ενεργήσετε όπως ο νόμος ορίζει και επειδή η τρέχουσα δημοτική περίοδος βαίνει προς το τέλος της, ήδη μπαίνουμε σε προεκλογική περίοδο, παρακαλώ να υλοποιήστε την απόφαση 171/27-4- 2016 του ΔΣ όπως έχετε υποχρέωση από το νόμο και να μου χορηγήσετε τα στην άνω από 30-8-2016 αίτησή μου προαναφερόμενα έγγραφα.

Αν δεν έχετε στοιχεία που να τεκμηριώνουν αυτά που αποφάσισε το ΔΣ με την 171/27-4-2016 απόφαση να φέρετε στο ΔΣ της 20/2/2019 προ 3 ημερήσιας διάταξης θέμα για ανάκληση της εν λόγω με αριθμό 171/27-4- 2016 απόφασης του Δ.Σ. Σε περίπτωση που για οποιοδήποτε λόγω δεν υλοποιήσετε κανένα από τα ανωτέρω (δικαιώματα – υποχρεώσεις σας), σας ενημερώνω ότι θα ενεργήσω δικαστικώς εναντίον σας και εναντίον κάθε άλλου υπαίτιου – υπευθύνου για την κατασυκοφάντησή μου, προκειμένου να προστατέψω τον εαυτό μου από τις σε βάρος μου συκοφαντίες, με ότι αυτό συνεπάγετε για σας και τη λειτουργία του ΔΣ, το οποίο οφείλουμε όλοι να προστατεύουμε».  

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ζωντανά η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου – Τετάρτη 24/04 -18:00

Published

on

By

Δήμος-Ναυπακτίας-δημοτικό-συμβούλιο-συνεδρίαση

Συνεδριάζει σήμερα  Τετάρτη 24-04-2024 και ώρα 18:00 το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ναυπακτίας, στο Δημοτικό κτήριο της Αιτωλικής Αναπτυξιακής με τα εξής θέματα ημερήσιας διάταξης:

  1. Έγκριση α) Στρατηγικού Σχεδίου Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης με τίτλο «Διαδρομή Φύσης και Πολιτισμού της Αιτωλοακαρνανίας» β) Παροχή εξουσιοδότησης στο Δήμο Αγρινίου για την υποβολή της ανωτέρω Στρατηγικής σύμφωνα με την υπ. αριθμ.3533/26-08-2023 Πρόσκληση της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του προγράμματος «Δυτική Ελλάδα». (εισηγητής κ. Σιμάκης)
  2. Έγκριση επικαιροποιημένου σχεδίου Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του Δήμου Ναυπακτίας και του Πανεπιστημίου Πατρών / ΕΛΚΕ για την υλοποίηση του υποέργου «ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΓΕΩΤΕΜΑΧΙΟΥ «ΚΤΗΜΑ ΚΟΖΩΝΗ» ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΤΑΦΡΟ ΤΩΝ ΟΧΥΡΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΗΣ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ». (εισηγητής κ. Παπαϊωαννίδης).
  3. Έγκριση σχεδίου Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του Δήμου Ναυπακτίας και του και του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Δημητρίου και Βασιλικής Παπαχαραλάμπους» για την υλοποίηση του έργου «ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΜΕΛΕΤΗΣ ΣΤΑΤΙΚΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΠΑΠΑΧΑΡΑΛΑΜΠΕΙΟΥ ΑΙΘΟΥΣΑΣ». (εισηγητής κ. Παπαϊωαννίδης).
  4. Έγκριση 4ου πρωτοκόλλου διοικητικής παραλαβής για χρήση τμήματος του έργου «Βελτίωση, εκσυγχρονισμός και κατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων Δήμου Ναυπακτίας». (εισηγητής κ. Παπαϊωαννίδης).
  5. Έγκριση 4ης παράτασης προθεσμίας περαιώσεως του Έργου: «ΟΔΟΠΟΙΪΑ ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ Δ.Ε. ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ». (εισηγητής κ. Παπαϊωαννίδης).
  6. Συγκρότηση πενταμελούς επιτροπής για την οριστική παραλαβή του έργου «Βελτίωση και συντήρηση οδικού δικτύου ΔΚ Ναυπάκτου». (εισηγητής κ. Παπαϊωαννίδης).
  7. Συγκρότηση πενταμελούς επιτροπής για την οριστική παραλαβή του έργου «Επισκευή – Συντήρηση πεζοδρομίων ΔΚ Ναυπάκτου» (εισηγητής κ. Παπαϊωαννίδης).
  8. Συγκρότηση πενταμελούς επιτροπής για την οριστική παραλαβή του έργου «Σηματοδότηση και Βελτίωση Υφιστάμενων Αναρριχητικών Μοναπατιών». (εισηγητής κ. Παπαϊωαννίδης).
  9. Συγκρότηση πενταμελούς επιτροπής για την οριστική παραλαβή του έργου «Εκσυγχρονισμός, Κατασκευή και Επισκευή αθλητικών Εγκαταστάσεων Δ.Ε. Αποδοτίας, Δήμου Ναυπακτίας». (εισηγητής κ. Παπαϊωαννίδης).
  10. Αναγκαιότητα ονομασίας οδού δίπλα από το πρατήριο καυσίμων – κάθετη στην Π.Ε.Ο. Αντιρρίου – Ιωαννίνων». (εισηγητής κ. Παπαϊωαννίδης).
  11. Τροποποίηση σχεδίου Πόλεως στο Ο.Τ. 307 A, Δυτικών Επεκτάσεων 1978, κατόπιν αιτήσεως ιδιοκτησίας «ΑΝΑΔΟΜΗΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΑ ΜΟΝ ΙΚΕ». (εισηγητής κ. Ραυτόπουλος).
  12. Λήψη γνωμοδοτικής απόφασης περί απόφασης θεώρησης Τμηματικής Οριοθέτησης ποταμού Ευήνου στην περιοχή της νέας Γέφυρας Π.Ε.Ο. Χ.Θ. 27+500 (Π.Χ.Θ. 23+200) του Αυτοκινητοδρόμου Ιονίας Οδού. (εισηγητής κ. Ραυτόπουλος).
  13. Αναμόρφωση προϋπολογισμού και τροποποίηση τεχνικού προγράμματος έτους 2024. (εισηγητής κ. Παπαβασιλείου).
  14. Τροποποίηση κανονισμού οργάνωσης & λειτουργίας της παραδοσιακής εμποροπανήγυρης Ναυπάκτου. (εισηγητής κ. Παπαβασιλείου).
  15. Ανάκληση της αρ.101/2006 απόφασης Δήμου Πλατάνου (Δωρεάν παραχώρηση κτιρίου πρώην Δημοτικού Σχολείου) (εισηγητής κ. Παπαβασιλείου).
  16. Δωρεάν παραχώρηση της χρήσης, στην Ελληνοαμερικανική Ομάδα Έρευνας Διάσωσης μίας αίθουσας είκοσι (20) τετραγωνικών μέτρων Κοινοτικού κτιρίου της Κοινότητας Μαμουλάδας. (εισηγητής κ. Παπαβασιλείου).
  17. Αίτημα Πολιτιστικού – Περιβαλλοντικού Συλλόγου Ασπριωτών και Φίλων για Δωρεάν παραχώρηση της χρήσης του ισογείου από διώροφο Δημοτικό κτίριο της Κοινότητας Ασπριά του Δήμου Ναυπακτίας. (εισηγητής κ. Παπαβασιλείου).
  18. Συμπλήρωση της υπ’ αριθ. 85/2024 απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου για καταβολή της παροχής μέσων ατομικής προστασίας (ΜΑΠ) έτους 2023, σε χρήμα στους δικαιούχους εργαζόμενους του Δήμου μας (ΦΕΚ 197/Α’/12.10.2020). (εισηγητής κ. Παπαβασιλείου).
  19. Ηλεκτροδότηση του έργου : Ανάδειξη διαδρομής προς Κάστρο Ναυπάκτου. (εισηγητής κ. Κοτρωνιάς).
  20. Ορισμός μελών ενός τακτικού και ενός αναπληρωματικού σε γνωμοδοτική επιτροπή για θέματα ανέλκυσης – απομάκρυνσης – εξουδετέρωσης ναυαγίων στη θαλάσσια περιοχή δικαιοδοσίας του Κ.Λ. Πατρών, για το έτος 2024. (εισηγητής κ. Κοτρωνιάς).
  21. Μηνιαία καταβολή Τροφείων στους Παιδικούς – Βρεφονηπιακούς Σταθμούς Δήμου Ναυπακτίας για την σχολική περίοδο 2024-2025. (εισηγήτρια κ. Πατακοπούλου).
  22. Εξειδίκευση των κοινωνικοοικονομικών κριτηρίων και την μοριοποίησή τους για την επιλογή των νηπίων – βρεφών στους Παιδικούς – Βρεφονηπιακούς Σταθμούς Δήμου Ναυπακτίας για την σχολική περίοδο 2024-2025. (εισηγήτρια κ. Πατακοπούλου).
  23. Έκθεση Παροχής Γνώμης Επιτροπής Παρ.6 άρθ. 199 Ν.3463/06. (εισηγήτρια κ. Πατακοπούλου).
  24. Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για τον εορτασμό της Μεγάλης Παρασκευής. (εισηγητής κ. Τσουκαλάς).
  25. Μεταφορά ημερομηνίας εορτασμού της 195ης Επετείου της Απελευθέρωσης της Ναυπάκτου. (εισηγητής κ. Τσουκαλάς).
  26. Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για τον εορτασμό της 195ης Επετείου της Απελευθέρωσης της Ναυπάκτου. (εισηγητής κ. Τσουκαλάς).
  27. Έγκριση αιτήματος «Αθλητικού Ομίλου Φίδαρης» συνδιοργάνωσης Πρωταθλήματος ορεινής ποδηλασίας στο αγώνισμα μαραθωνίου στις 24-25-26 Μαΐου 2024. – Έγκριση δαπάνης – ψήφιση πίστωσης. (εισηγητής κ. Τσουκαλάς)

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Προειδοποίηση για Καθαρισμό Οικοπέδων και Ακάλυπτων Χώρων

Published

on

By

Ενόψει της αντιπυρικής περιόδου 2024 (από 1/5/2024 έως 31/10/2024) σύμφωνα με την Πυροσβεστική Διάταξη 20/2023 (Αριθμ. 18851 οικ. Φ.700.20/ ΦΕΚ 2549 Β’/19.4.2023) ιδιοκτήτες, νομείς και επικαρπωτές οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται εντός πόλεων, κωμοπόλεων, οικισμών και σε απόσταση μέχρι 100 μ. από τα όριά αυτών καθώς και των εκτός σχεδίου οικοπέδων με κτίσμα, να προχωρήσουν πριν από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου και έως 30/4/2024 σε:
  • Υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε άμεση επαφή με κτίσμα.
  • Απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους, όπως ενδεικτικά το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα κατακείμενα ξερά κλαδιά.
  • Αποκλάδωση της βάσης της κόμης των δέντρων και αύξηση του ύψους έναρξής της από την επιφάνεια του εδάφους ανάλογα με την ηλικία και το είδος του δέντρου.
  • Αραίωση της θαμνώδους βλάστησης ως προς την κάλυψη του εδάφους.
  • Απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών, αναφλέξιμων, εκρήξιμων υλικών ή εύφλεκτων υλικών, αντικειμένων και απορριμμάτων.
  • Οι υπόχρεοι οφείλουν να μεριμνούν για την ασφαλή συλλογή και μεταφορά όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού. Απαγορεύεται η εγκατάλειψη, η απόρριψη ή η ανεξέλεγκτη διαχείρισή τους.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων στην εκπλήρωση της υποχρέωσης καθαρισμού, καθώς και σε περίπτωση αυτεπάγγελτου καθαρισμού από τον Δήμο, θα επιβάλλεται στους υπόχρεους το διοικητικό πρόστιμο της περ. 26 της υποπαρ. β’ της παρ. Ι του άρθρου 75 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (ν.3463/2006, Α’ 114), σύμφωνα και με την παρ.1 του αρ.94, περ. 26 εδάφ. Β΄ του Ν.3852/2010 (Α΄87) και του άρθρου 5 της υπ’ αριθμ. 20/2023 Πυροσβεστικής Διάταξης.

Κατόπιν των ανωτέρω, παρακαλούμε για τον άμεσο καθαρισμό των οικοπεδικών χώρων και την άμεση απομάκρυνση των υπολειμμάτων με ίδια μέσα.

Τέλος, σας ενημερώνουμε ότι ο καθαρισμός των οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων καθώς και η συντήρηση αυτών, αποτελεί πάγια υποχρέωση των ιδιοκτητών, νομέων και επικαρπωτών βάσει του αρ. 94, παρ. 26 του Ν.3852/2010 και θα πρέπει να διατηρούνται καθαροί άνευ προηγούμενης ειδοποίησης από την υπηρεσία μας, ιδιαίτερα καθ’ όλη την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ από 1 Μάϊου έως 31 Οκτωβρίου κάθε έτους, κάθε εργασία που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά, ιδιαίτερα σε ημέρες που ο δείκτης επικινδυνότητας σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας είναι 4 (πολύ υψηλός κίνδυνος) και 5 (κατάσταση συναγερμού), αλλά και όταν ο δείκτης είναι χαμηλότερος σε κρίσιμες περιοχές και ευαίσθητα δασικά οικοσυστήματα.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Από 8:00 έως 20:00 το ωράριο λειτουργίας στο Κάστρο της Ναυπάκτου

Published

on

By

Ο Δήμος Ναυπακτίας ενημερώνει ότι, για 5η συνεχή χρονιά, ο αρχαιολογικός χώρος του Κάστρου της Ναυπάκτου λειτουργεί με το διευρυμένο θερινό ωράριο: 8:00′-20:00‘.

Το συγκεκριμένο ωράριο τέθηκε σε ισχύ για πρώτη φορά το 2020, έπειτα από κοινές προσπάθειες του Δήμου Ναυπακτίας και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Πολιτισμού, το διευρυμένο ωράριο λειτουργίας που ισχύει για επιλεγμένους αρχαιολογικούς χώρους εφαρμόζεται έως και την 31η Οκτωβρίου 2024.  Ενώ, λόγω της σταδιακής μείωσης της διάρκειας της ημέρας, το φθινόπωρο διαμορφώνεται ως εξής:

1-15 Σεπτεμβρίου: 8:00′-19:30′

16-30 Σεπτεμβρίου: 8:00′-19:00′

1-15 Οκτωβρίου: 8:00′-18:30′

16-31 Οκτωβρίου: 8:00′-18:00′

Σημειώνεται ότι, για το Κάστρο Αντιρρίου ισχύει το ωράριο λειτουργίας: 8:30′-15:30‘ και το Φετιχιέ Τζαμί (Λιμάνι Ναυπάκτου) είναι επισκέψιμο μετά από επικοινωνία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος.

Η προσέλευση των επισκεπτών στους αρχαιολογικούς χώρους επιτρέπεται έως και 20′ λεπτά πριν τη λήξη του ωραρίου. Οι αρχαιολογικοί χώροι παραμένουν ανοικτοί καθημερινά πλην Τρίτης.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ