Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τροπολογία σε ν/σ του ΥΠΕΣ δίνει τη δυνατότητα στους Δήμους να προσληφθεί επιπλέον προσωπικό καθαρισμού

Published

on

Τροπολογία, με οκτώ άρθρα, που ρυθμίζουν θέματα των ΟΤΑ και δίνουν τη δυνατότητα στους Δήμους να προσλάβουν επιπλέον υπαλλήλους καθαρισμού (άρθρο 3), καθώς και να ρυθμίσουν τα μισθώματα στα κυλικεία των σχολείων που έχουν υποστεί ζημίες από την πανδημία, κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για την τροποποίηση του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας.

Στο άρθρο 1 προβλέπεται ότι μέχρι τρεις Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) θα μπορούν να λειτουργούν, πλέον, σε κάθε Περιφέρεια. Με την τροπολογία τίθενται συγκεκριμένες προϋποθέσεις όπως η απόφαση να έχει ληφθεί με απόλυτη πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, σε κάθε ΦΟΔΣΑ να μετέχουν πέραν του ενός, Δήμοι όμοροι, να υπάρχει χώρος υγειονομικής ταφής εντός των διοικητικών ορίων που καλύπτουν οι Δήμοι που μετέχουν στον ΦΟΔΣΑ. Κάθε Δήμος θα μπορεί να μετέχει σε έναν ΦΟΔΣΑ.

Με το άρθρο 2, για λόγους εύρυθμης λειτουργίας των δημοτικών παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών ορίζεται ότι οι αποφάσεις για τον καθορισμό μηνιαίας οικονομικής εισφοράς (τροφεία) των αρμοδίων οργάνων ισχύουν έως την αντικατάσταση τους, ανεξάρτητα εάν είχε προβλεφθεί μικρότερη διάρκεια ισχύος. Με την παρ. 2 ρητώς εξαιρούνται από την καταβολή εξόδων παράστασης οι πρόεδροι και αντιπρόεδροι διοικητικών συμβουλίων ν.π.δ.δ. των Δήμων οι αμειβόμενοι σύμφωνα με τις διατάξεις του ενιαίου μισθολογίου.

Με το άρθρο 3 δίνεται η δυνατότητα, λόγω αυξημένων αναγκών καθαριότητας συνεπεία της εκδηλούμενης πανδημίας, ειδικά για το σχολικό έτος 2020 – 2021 οι Δήμοι να μπορούν να συνάπτουν συμβάσεις μίσθωσης έργου για την καθαριότητα των σχολικών μονάδων, με τους όρους σύναψης που ίσχυαν κατά το σχολικό έτος 2019 – 2020, χωρίς της έγκριση της Επιτροπής της ΠΥΣ 33/2006 (Α’ 280), σε αριθμό έως 20% των εγκεκριμένων θέσεων με την υπ’ αριθμ. ΔΙΠΑΑΔΦ.ΕΓΚΡ./134/15827/19.8.2020 απόφαση έγκρισης, κατά παρέκκλιση οποιασδήποτε άλλης διάταξης για την ταχύτητα των σχετικών διαδικασιών.

Με το άρθρο 4 παρατείνεται η μη επιβολή προστίμων από τα ληξιαρχεία της χώρας για εκπρόθεσμες δηλώσεις ληξιαρχικών γεγονότων, λόγω της υπολειτουργίας των υπηρεσιών αυτών ένεκα της πανδημίας του κορωνοϊού. Επιπλέον, δίνεται εξουσιοδότηση στον υπουργό Εσωτερικών να παρατείνει την προθεσμία, εφόσον συνεχίζουν να υφίστανται λόγοι που το επιβάλλουν.

Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις του άρθρου 5 ρυθμίζονται θέματα που αφορούν τις μετακινήσεις για τα αθλητικά σωματεία.

Με το άρθρο 6 συμπληρώνονται οι αρμοδιότητες της Οικονομικής Επιτροπής των Περιφερειών με, ήδη, υφιστάμενες αρμοδιότητες.

Με το άρθρο 8 τροποποιείται το άρθρο 35 του σχεδίου νόμου και προστίθεται παράγραφος με την οποία προβλέπεται ότι ειδικά για τα μισθώματα εντός δημοσίων σχολείων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου είναι δυνατός ο καθορισμός έως 12 δόσεων για την καταβολή οφειλόμενων μισθωμάτων του σχολικού έτους 2019-2020, για υποχρεώσεις που γεννήθηκαν προ της υποχρεωτικής αναστολής λειτουργίας τους. Ομοίως, για το σχολικό έτος 2020 – 2021, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου είναι δυνατή η μείωση του ύψους των καταβλητέων μισθωμάτων των σχολικών κυλικείων έως 30%.

Τέλος, παρατείνεται έως 30.6.2021 η εκ μέρους του μισθωτή πρόωρη λύση συμβάσεων μίσθωσης κυλικείων δημοσίων σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, χωρίς την κατάπτωση της εγγυητικής επιστολής υπέρ του. Οι ρυθμίσεις του άρθρου αυτού κρίνονται επιβεβλημένες λόγω των αρνητικών οικονομικών επιπτώσεων που έχουν επισυμβεί συνεπεία της πανδημίας του κορωνοϊού, η οποία επηρέασε και τη λειτουργία των σχολικών μονάδων και συνακόλουθα την επαγγελματική δραστηριότητα των επαγγελματιών στο χώρο των κυλικείων.

Την τροπολογία υπογράφουν οι υπουργοί Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, Ανάπτυξης και Επενδύσεως Άδωνις Γεωργιάδης, Προστασίας του Πολίτη Μιχ. Χρυσοχοΐδης, Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κρεραμέως, Υγείας Βασ. Κικίλιας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκης, Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Ι. Πλακιωτάκης και ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Ελ Αυγενάκης. πηγή: myOta

 

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

195 χρόνια από την απελευθέρωση της Ναυπάκτου

Published

on

By

Μόνο με στενή πολιορκία και αποκοπή του ανεφοδιασμού ήταν δυνατόν να πέσει το κάστρο του Έπαχτου.

Για τον καλύτερο συντονισμό ο κυβερνήτης (Δ/γμα 23 .01. 1829) διορίζει πληρεξούσιο τοποτηρητή Στερεάς Ελλάδας και του Στρατοπέδου τον αδερφό του Αυγουστίνο Καποδίστρια, ο οποίος στις 10 Μαρτίου 1829  αφικνείται και ο ίδιος στη Ναύπακτο.

Τα ελληνικά στρατεύματα με εντολή του Αυγουστίνου Καποδίστρια καταφτάνουν από τις 8 Μαρτίου 1829 και πολιορκούν τα κάστρα Αντιρρίου και Ναυπάκτου από την ξηρά, ενώ ο στόλος υπό τον Ανδρέα Μιαούλη   αποκλείει και τις θαλάσσιες διόδους.

Στις 13 Μαρτίου παραδίδεται το Αντίρριο ύστερα από ψευτοπόλεμο.

Στις 16 Μαρτίου ο κλοιός περί το κάστρο της Ναυπάκτου γίνεται στενότερος.

Η Α’ Χιλιαρχία, με Χιλίαρχό τον Κίτσο Τζαβέλα, η 500αρχία του Νικόλα Τζαβέλα και τα Σώματα του Β. Μαστραπά, Γιάννη Μακρυγιάννη – Κραβαρίτη καταλαμβάνουν τις θέσεις από τον Αϊ-Γιώργη, τη μεγάλη Βάρναράχη μέχρι απέναντι από την Ακρόπολη του  Ίτς Καλέ.

Ο Χατζηχρήστος με ιππικό και πεζικό και το σώμα του Βέρη κλείνει την δυτική πλευρά από τη θάλασσα μέχρι το Ιτς Καλέ και ο συνταγματάρχης Πιερρής, αρχηγός του τακτικού στρατού, καταλαμβάνει τους λόφους   πίσω από το κάστρο με το πυροβολικό.

Η τανάλια είχε πλέον σφίξει.  Οι τούρκοι που ήταν στην μικρή Βάρναράχη υποχωρούν και εισέρχονται στο κάστρο.  Ο λόφος αυτός περιέρχεται στο στα ελληνικά χέρια.

Οι  αλλεπάλληλες επιθέσεις των ελληνικών στρατευμάτων δεν έφεραν αποτέλεσμα.

Οι Τούρκοι δεν μπορούν να ανεφοδιαστούν και αναγκάζονται να συνθηκολογήσουν.

Στις 8 Απριλίου ο κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας φτάνει στη Ναύπακτο.

Στις  11 Απριλίου 1829 υπογράφεται η συνθήκη και σταματούν οι εχθροπραξίες.

Στις 12 Απριλίου αποχωρεί ο κυβερνήτης.

Στις 17 προς 18 Απριλίου ο τακτικός στρατός υπό τον συνταγματάρχη Πιερρή εισέρχεται στην Ακρόπολη.

Στις 22 Απριλίου αποχωρεί ολόκληρη η τουρκική φρουρά και τα ελληνικά στρατεύματα      εισέρχονται σε όλο το  κάστρο.

Στις  28 Απριλίου 1829 ο Αυγουστίνος Καποδίστριας διοικητής διακηρύσσει:

«Κυματίζει τέλος πάντων η ελληνική σημαία εις την Ακρόπολιν της Ναυπάκτου και το σεμνόν του Σταυρού σημείον,  μετά παρέλευση ήδη 140 ετών ανυψώθει πάλιν εις τα υψηλά ταύτα τείχη».

Τον Ιανουάριο του 1830 έγινε στην πόλη ο πρώτος εορτασμός της απελευθέρωσής της και το  πρωί της ημέρας εκείνης εσήμαναν «ο ήχος των κωδώνων και ο βόμβος των πυροβόλων», με την ελληνική σημαία να κυματίζει στην Ακρόπολη της Ναυπάκτου.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΚΝΔ: Οι εργαζόμενοι έστειλαν το μήνυμα

Published

on

By

Με προσυγκέντρωση των συνδικάτων στο κτήριο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ναυπακτίας και Δωρίδας ΕΚΝΔ, και πορεία προς την κεντρική πλατεία Φαρμάκη το ΕΚΝΔ   συμμετείχε  στην  24ωρη Γενική Απεργία της 17ης  Απριλίου που προκήρυξε η ΓΣΕΕ.

Στην συγκέντρωση όπου χαιρέτησαν ο πρόεδρος του ΕΚΝΔ Αριστομένης Χάρος και εκπρόσωποι συνδικάτων, οι εργαζόμενοι έστειλαν το μήνυμα πως δεν μπορούν να πορευθούν με μισθούς στα τάρταρα και με την ακρίβεια στα ύψη.

Δήλωσαν την αντίθεσή τους στις  αυξήσεις της κυβέρνησης που σε καμία περίπτωση δε διασφαλίζουν συνθήκες στις οποίες ένας εργαζόμενος που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό, δε θα βρίσκεται κάτω από το κατώφλι της φτώχειας και θα έχει ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο.

«Δεν ζητάμε ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό, ζητάμε αυξήσεις από τους εργοδότες μας για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Ζητάμε πίσω τα εργαλεία συλλογικής διαπραγμάτευσης μέσω της επαναφοράς του θεσμικού πλαισίου των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας» φώναξαν στην συγκέντρωση οι εργαζόμενοι.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το ΕΚΝΔ συμμετέχει στην  24ωρη Γενική Απεργία της 17ης Απριλίου

Published

on

By

Σε ανακοίνωσή του για την 24ωρη Γενική Απεργία της  Τετάρτης 17ης Απριλίου,  το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ναυπακτίας και Δωρίδας αναφέρει: 

“Την ώρα που η ακρίβεια έχει γίνει θηλιά στο λαιμό των εργαζομένων, με τον πληθωρισμό να έχει εξαντλήσει τα εισοδήματά τους και την αγοραστική τους δύναμη να βρίσκεται στα τάρταρα, την ώρα που η ΓΣΕΕ έχει τεκμηριωμένα καταθέσει πρόταση για αύξηση στο 60% του διάμεσου μισθού που είναι το κατώφλι της φτώχειας συν την αύξηση της παραγωγικότητας και τον εκτιμώμενο πληθωρισμό, την ώρα που η Ελλάδα είναι πρώτη στη συμμετοχή των επιχειρηματικών κερδών στο εθνικό εισόδημα αλλά προτελευταία στους μισθούς των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, η Κυβέρνηση ανακοινώνει κατώτατο μισθό αναντίστοιχο των αναγκών των εργαζομένων.

Αυξήσεις που σε καμία περίπτωση δε διασφαλίζουν συνθήκες στις οποίες ένας εργαζόμενος που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό, δε θα βρίσκεται κάτω από το κατώφλι της φτώχειας και θα έχει ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο.

Εμείς δε ζητάμε ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό, ζητάμε αυξήσεις από τους εργοδότες μας για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Ζητάμε πίσω τα εργαλεία συλλογικής διαπραγμάτευσης μέσω της επαναφοράς του θεσμικού πλαισίου των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Απαιτούμε μείωση των διοδίων της Γέφυρας Ρίου –Αντιρρίου.

Το ΕΚΝΔ   έχει λάβει απόφαση και συμμετέχει στην  24ωρη Γενική Απεργία για τις 17 Απριλίου.

Οι εργαζόμενοι και αυτό το μήνυμα είναι σαφές, δε μπορούν να πορευθούν με μισθούς στα τάρταρα και με την ακρίβεια στα ύψη.

ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ

ΤΕΤΑΡΤΗ   17   ΑΠΡΙΛΗ

ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

ΩΡΑ 9:30″

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ