Connect with us

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Χωρίς υλικό προς επεξεργασία…

Published

on

Το να αντιμετωπίζουμε προβλήματα και να τα λύνουμε με τη δράση, τη φαντασία και την αποφασιστικότητά μας είναι το μυστικό μιας ευτυχισμένης ζωής. Όλα τα νέα     τεχνολογικά εργαλεία, συνοδευόμενα από τη συνεχή αναζήτηση ευκολιών και ανέσεων, δεν κάνουν τίποτε άλλο. Ακόμη και σήμερα όμως, οι κοινωνιολογικές έρευνες για την ευτυχία των προσώπων αποκαλύπτουν τα ίδια ποσοστά υποκειμένων που εμφανίζονται ανικανοποίητα.

Το διαδίκτυο μας προσφέρει μια πρωτόγνωρη ποσότητα δυνατοτήτων, επιτρέποντας σε όποιον έχει μια μικροσκοπική ηλεκτρονική συσκευή στην τσέπη του να διαθέτει πρόσβαση σε απέραντη γνώση, σε κάθε τόπο και σε απευθείας σύνδεση. Αυτό το απίστευτο θαύμα της τεχνολογίας, όπως και πολλά άλλα, έχει και την  σκοτεινή του πλευρά.

Σε νεώτερες ηλικίες θεωρούσαμε  ότι αυτό που μας εμπόδιζε να υλοποιήσουμε κάθε επιθυμία μας ήταν η έλλειψη γνώσης. Σήμερα, αν θέσουμε  ένα ερώτημα στο Google, ο αριθμός των απαντήσεων που θα μας δοθούν θα ξεπερνά τα δύο ή τρία εκατομμύρια, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα μπορέσουμε  ποτέ να τις διαβάσουμε  όλες ή έστω να φανταστούμε  το περιεχόμενό τους.

Αν προηγούμενα το πρόβλημα ήταν η έλλειψη γνώσης, σήμερα είναι η υπεραφθονία της και αυτό το πράγμα μας τρομάζει  εξίσου.

Μια άλλη παράπλευρη ζημιά, είναι η απώλεια της ικανότητας να σκεφτόμαστε μακρόπνοα. Έχουμε όλο και λιγότερη υπομονή, μολονότι γνωρίζουμε ότι, για να πετύχουμε    μεγάλους στόχους, πρέπει να ξέρουμε να περιμένουμε.

Σήμερα θέλουμε τα πάντα και αμέσως.  Όταν η σύνδεση με το διαδίκτυο είναι αργή, νιώθουμε  αμέσως απογοήτευση και οργή.  Δεν είμαστε  πλέον ικανοί να περιμένουμε.

Μια άλλη αξιοσημείωτη παράπλευρη ζημιά είναι η απώλεια της ικανότητας να αποθηκεύουμε πληροφορίες στο νου μας. Είμαστε όλο και λιγότερο ικανοί να αφομοιώνουμε τη γνώση και να τη διατηρούμε στη μνήμη μας και ο λόγος είναι κατεξοχήν πρακτικός. Σήμερα οι πληροφορίες είναι περισσότερο διαθέσιμες από όσο υπήρξαν οποτεδήποτε άλλοτε. Για να βρούμε μια σημαντική πληροφορία, δεν χρειάζεται πλέον να μελετήσουμε εκατοντάδες ή χιλιάδες βιβλία στη βιβλιοθήκη.  Μπορούμε να κάνουμε τις έρευνές μας καθισμένοι άνετα στον καναπέ του σπιτιού μας.

Τελικά δεν οφείλουμε πλέον να φορτώνουμε το φτωχό μας μυαλό με πληροφορίες, που σήμερα είναι όλο και περισσότερο διαθέσιμες ή μπορούμε να τις συμβουλευτούμε σε κάποιον server. Αυτές οι πληροφορίες όμως, καθώς βρίσκονται σε έναν τόπο διαφορετικό από το μυαλό μας, δεν φιλτράρονται από τη σκέψη μας. Δεν περνούν μια περίοδο «επώασης» ούτε αναπτύσσονται μέσα μας. Έτσι, εμείς δεν τις επεξεργαζόμαστε ούτε συνειδητά ούτε ασυνείδητα.

Ο νους εργάζεται, ανακυκλώνει δεδομένα και πληροφορίες, ακόμη και αν εμείς δεν το συνειδητοποιούμε. Όταν όμως οι πληροφορίες που προορίζονται για τον εγκέφαλό μας παραμένουν στους servers, το πιο σημαντικό όργανό μας μένει χωρίς υλικό προς επεξεργασία…

Μακροπρόθεσμα αυτό το φαινόμενο θα έχει αρνητική επίπτωση στην ανθρώπινη δημιουργικότητα.  Όταν μια σελίδα στο διαδίκτυο εκφράζει μια ιδέα αντίθετη από τη δική μας, που δεν μας αρέσει, αντί να σκεφτούμε τους λόγους που οδήγησαν στη διατύπωσή της   ή και να σκεφτούμε θέσεις και επιχειρήματα για να υποστηρίξουμε τη δική μας άποψη και να αντικρούσουμε την άλλη, περιοριζόμαστε στο να πατήσουμε το πλήκτρο «cancel»…

Στη διάρκεια των ωρών που περνάμε καθημερινά στο διαδίκτυο, θα μπορούσαμε να μη συναντήσουμε κανέναν διαφορετικό από μας.  Όμως ο κόσμος offline, από την ίδια του τη φύση βασίζεται στη σύγκρουση. Κάποιοι σκέφτονται όπως εμείς, άλλοι διαφωνούν και εμείς, από τη μεριά μας, αποστρεφόμαστε και απορρίπτουμε τις ιδέες άλλων, μια και τελικά είμαστε προορισμένοι να ζούμε σε αυτόν τον κόσμο.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η γελοιογραφία της εβδομάδας

Published

on

By

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τα ΚΕΠ δεν θα εξυπηρετούν την αρμοδιότητα ΑΜΚΑ

Published

on

By

Οι υπάλληλοι των ΚΕΠ Δήμου Ναυπακτίας από το Σάββατο 13 Απριλίου 2024 δεν εξυπηρετούν  την αρμοδιότητα ΑΜΚΑ,  συντασσόμενοι με την απόφαση της ΠΟΣΕ ΚΕΠ.
Όπως επισημαίνουν με ανακοίνωσή τους:

“Οι  υπάλληλοι των ΚΕΠ Δήμου Ναυπακτίας συντασσόμενοι με την απόφαση της ΠΟΣΕ ΚΕΠ για αποχή από την αρμοδιότητα ΑΜΚΑ , διαδικασίες έκδοσης, ενεργοποίησης – απενεργοποίησης , μετάπτωσης και επικαιροποίησης δεν θα εξυπηρετούν την παραπάνω αρμοδιότητα από το Σάββατο 13-04-2024 και μέχρι νεωτέρας.

Απαιτούνται εξειδικευμένες γνώσεις που μόνο οι υπάλληλοι ΕΦΚΑ γνωρίζουν και όχι οι υπάλληλοι των ΚΕΠ, υποβαθμίζοντας έτσι την ποιοτική και έγκυρη εξυπηρέτηση των πολιτών.

Έως και σήμερα, δεν υπήρξε πολίτης στα 21 χρόνια λειτουργίας των ΚΕΠ Ναυπακτίας που να μην έχει εξυπηρετηθεί από την  υπηρεσία μας. Λόγω της ελλειπούς ενημέρωσης και προς αποφυγήν  επερχόμενων προβλημάτων οι εργαζόμενοι θα απέχουν από το Σάββατο 13-04-24 μόνο από τη συγκεκριμένη διαδικασία ζητώντας από το Υπουργείο να διασφαλίσει συνθήκες επαρκούς εκπαίδευσης και εξοικείωσης του προσωπικού  καθώς και του εξορθολογισμού των υπηρεσιών των ΚΕΠ.

Δυστυχώς δεν είναι αρκετό το φιλότιμο και ο ζήλος που επιδεικνύουν οι υπάλληλοι των ΚΕΠ προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα γενικευμένα προβλήματα του κλάδου.

Το προσωπικό των ΚΕΠ Δήμου Ναυπακτίας”

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

«Αι γενεαί  πάσαι…Νικηταράς!» στο Θέατρο «Τεχνουργείο- Πολυχώρος Τέχνης»

Published

on

By

Το θεατρικό αριστούργημα του Γιώργου Α. Χριστοδούλου  “Aι γενεαί πάσαι… Νικηταράς!”, συνεχίζει ακάθεκτο την ξέφρενη πορεία του. Αυτή τη φορά σταθμός θα είναι η Ναύπακτος!

Αξίζει να σημειωθεί, πως ο συγγραφέας την 25η Μαρτίου στην Τρίπολη μετά το τέλος της παράστασης δήλωσε πως «δεν θα ησυχάσει,  αν το έργο δεν παρουσιαστεί στο κτίριο της Βουλής!!»

 Με αφορμή λοιπόν, την Aπελευθέρωση της Ναυπάκτου από τους Τούρκους αυτόν το μήνα,  το Θέατρο «Τεχνουργείο- Πολυχώρος Τέχνης», θα παρουσιάσει το  βράδυ στις 21 Απριλίου 2024  και ώρα 9 την πολυσυζητημένη αυτή παράσταση!

“Aι γενεαί πάσαι… Νικηταράς!”

Μια συγκλονιστική αναδρομή στη ζωή του μεγάλου ήρωα όπου ο συγγραφέας  μας παραδίδει τον ήρωα Νικηταρά (Χρίστος Γεωργίου) να συνομιλεί με την ψυχιατρικά ασθενή κόρη του,  (Σάρα Τερζή) για όλους και για όλα!

Να σημειωθεί ότι η παράσταση παρουσιάζεται από το 2021 μέχρι και σήμερα ανελλιπώς, σε θέατρα, Δήμους και Περιφέρειες ανά την Ελλάδα και έχει υμνηθεί από δημοσιογράφους, κριτικούς και κοινό…

 Συγκεκριμένα έχει παρουσιαστεί στην κεντρική Θεατρική σκηνή της Galerie Δημιουργών,  στο θέατρο Αλκμήνη,  στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, στον Δήμο Νίκαιας,  στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη,  στο Θέατρο Ιάκωβος Καμπανέλλης με την συνεργασία της Περιφέρειας Πειραιά, στο Περιγιάλι Κορινθίας, στο Μουσείο Γουλανδρή, στον Δήμο Βέλου, στην Πουλίτσα, στον Δήμο Σπάρτης,  στην Πάτρα δύο φορές, στον Δήμο Πεύκης, στη Θεσσαλονίκη, στον Χορτιάτη, στο Ναύπλιο,  στην Βαμβακού Λακωνίας, στο Θέατρο Βαφείο, στην Τρίπολή,  σε σχολεία κλπ…

Στις 21 του Απρίλη 2024 και στην Ναύπακτο!

Συντελεστές

Κείμενο-σκηνοθεσία: Γιώργος Α. Χριστοδούλου

 Μουσική: Ραφαήλ Πυλαρινός

Βοηθός σκηνοθέτη: Σάββας Σουρμελίδης

Σκηνικά & Κουστούμια: Δήμητρα Καββαδά

Σχεδιασμός φωτισμού: Tάσος Ιωάννου

Ηχοληψία: Κωνσταντίνος Ιωάννου

Φωτογραφίες: Θάνος Γεωργίου – Μάνος Βλαστος

Βίντεο: Αλέξανδρος Τζιανακάκης- Βάσια Σκυλακάκη

Δημόσιες σχέσεις: Έλενα Καρρά

Την  κατασκευή σπαθιού του Νικηταρά (ακριβές αντίγραφο) επιμελήθηκε  ο Λευκαδίτης καλλιτέχνης- τεχνίτης Νίκος Κορφιάτης.

Διανομή

Στο ρόλο του Νικηταρά ο  Χρίστος Γεωργίου

 Στο ρόλο της τρελο-Σοφιάς η  Σάρα Τερζή

Δυο λόγια για το έργο… 

Ο Νικηταράς! Είναι αυτός,  που έδωσε τόσες μάχες, που έσπασε τρία σπαθιά στα Δερβενάκια  και που ποτέ δεν καταδέχτηκε να πάρει λάφυρα. 

Είναι αυτός, που φυλακίστηκε άδικα για δύο χρόνια σ’ ένα σκοτεινό κελί, υπομένοντας άγριους ξυλοδαρμούς και εξευτελισμούς.

Ένας ήρωας που μετά την επανάσταση του 1821, τυφλώθηκε από τις κακουχίες και τα βασανιστήρια και αναγκάστηκε να γίνει ζητιάνος,  για να επιβιώσει αυτός και η οικογένειά του.

Είναι αυτός, που είδε την κόρη του Σοφία να τρελαίνεται,  επειδή τον αντίκρισε μες στα αίματα!!  Που είδε  να βγάζουν  το καλύβι του  σε πλειστηριασμό!

Ένας ήρωας, ένας Έλληνας,  που σε όλη του τη ζωή πολέμησε για μια πατρίδα  ελεύθερη,  αλλά ουδείς δε γνωρίζει μέχρι σήμερα, που βρίσκεται ο τάφος του…(!!!). Μια σπαραχτική-ανθρώπινη παράσταση, που θα συγκινήσει και τον πιο σκληρό θεατή…

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ