Connect with us

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Όταν τραβηχτούν τα νερά

Published

on

Ο κορωνοϊός ένωσε τον κόσμο στον φόβο, αλλά τον χώρισε στην αντίδραση, με περισσότερο από το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού, περίπου 2,7 δισεκατομμύρια άνθρωποι, να μην έχουν λάβει κρατική βοήθεια στη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές της επιπτώσεις, με αποτέλεσμα τεράστιες διαφορές να παρατηρούνται   μεταξύ των πλούσιων και των φτωχών χωρών.

Αυτό συμβαίνει και στη χώρα μας που ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού να βρίσκεται εκτός προστασίας. Ήδη η συζήτηση για το τι θα αφήσει πίσω της η πανδημία έχει ξεκινήσει από την πρώτη καραντίνα τον προηγούμενο Μάρτιο. Όλοι κάνουν εικασίες, προ-βλέψεις πάνω σε επιστημονικά μοντέλα και μη, ανα-λύσεις με βάση την εμπειρία του παρελθόντος και      βέβαια αρκετό ένστικτο.  Κάποια στιγμή θα τραβηχτούν τα νερά της πλημμύρας και θα εμφανιστεί το  τι ακριβώς έχει μείνει, μια και μέχρι τώρα και ίσως για αρκετό ακόμα καιρό, όλη αυτή η θολούρα δεν επιτρέπει να δούμε  καθαρά τι υπάρχει από κάτω.

Τα σενάρια για την επόμενη ημέρα πολλά, κάποια υπερβολικά κάποια αρκετά αφελή. Σενάρια για θέματα Οικονομίας, εργασιακών σχέσεων, Δημοκρατίας και γεω-πολιτικών εξελίξεων και επιδιώξεων, ακούγονται,  έχουν γραφτεί και θα γραφτούν ακόμη περισσότερα.

Όλοι προσπαθούν να οσμιστούν κάτι από τον «καινούργιο αέρα». Αν δούμε το επίπεδο της διασκέδασης – τηλεόρασης – ενημέρωσης εν μέσω δύο  εγκλεισμών, έχει αμβλύνει κριτήρια, δημιουργώντας έναν άμορφο χυλό στις ανάγκες και στις επιλογές.               Θα αντιτείνει κάποιος ότι πάντα έτσι ήταν  το μεγαλύτερο μέρος της τηλεόρασης και των ΜΜΕ, και μάλιστα σήμερα που δεν είναι και ο αποκλειστικός πάροχος διασκέδασης και ψυχαγωγίας στο σπίτι, οπότε δεν είναι τόσο μεγάλη η επιρροή της, ενώ για την ενημέρωση οι πηγές είναι χιλιάδες.  Σωστά, με μία διαφορά.

Αν επιμερίσουμε καταστάσεις και τις απλώσουμε σε ένα βάθος δεκαετιών θα δούμε πως τα όποια αρνητικά αποτελέσματα μπορεί να μην έχουν μια τόσο μεγάλη επίδραση σε γενικευμένη κλίμακα. Πάντα υπήρχε ο ένας κόσμος και ο άλλος και όλοι έβρισκαν αυτό που ήθελαν, σύμφωνα με τα κριτήριά τους. Σήμερα όμως δεν έχεις το περιθώριο αυτού του χρονικού «απλώματος».

Είναι η πρώτη φορά μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο που γίνονται όλα ταυτόχρονα. Εγκλεισμός, οικονομική ανασφάλεια, υποχώρηση της Δημοκρατίας, αβέβαιη εξέλιξη στα πάντα, βίαιη συνειδητοποίηση πως όλα μπορούν να γκρεμιστούν από μια χούφτα μικρόβια και ιούς, που αδυνατούμε να ελέγξουμε.

Ας μη ξεχνάμε και το έλλειμμα της ζωντανής επαφής με τον κόσμο που ίσως χρειαστεί πολύ καιρό ακόμη για μια έστω στοιχειώδη αποκατάσταση.

Ίσως και να πρέπει να γίνουν και πάλι οι συστάσεις. Κάτω από αυτές τις συνθήκες δεν θα προκαλέσει την οποιαδήποτε έκπληξη αν οι πρώτες αντιδράσεις μετά το «σφύριγμα της λήξης» αυτού του εφιάλτη κάνουν την εμφάνισή τους συμπεριφορές όπως:

Η απόλυτη εξωστρέφεια, η θεοποίηση του εφήμερου και η δίψα να χορτάσουμε την στέρησή μας.  Να  αρχίσουμε να αγκαλιάζουμε και να φιλάμε αδιακρίτως ή στον αντίποδα όλων αυτών να κλειστούμε ακόμη περισσότερο μέσα στα αυστηρά σχήματα οικογένειας, πατρίδας που κινδυνεύει, ομάδας που απειλείται και δόγματος που έχει δίκιο.

Σε κάθε περίπτωση, ο κορωνοϊός ένωσε τον κόσμο στον φόβο, αλλά τον χώρισε στην αντίδραση, με τον καθένα να πράττει και να συμπεριφέρεται σύμφωνα με τις εμπειρίες του, την παιδεία και το ένστικτο που διαθέτει.

 

 

 

 

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η γελοιογραφία της εβδομάδας

Published

on

By

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

«Φλόγα» Ναυπάκτου: Σε πασχαλινούς ρυθμούς

Published

on

By

Το πασχαλινό μπαζάρ της «Φλόγας» έχει ξεκινήσει!

Στο παράρτημά του Συλλόγου γονιών παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια «Φλόγα» στην Ναύπακτο,  στη οδό Ν. Μπότσαρη 50, καθημερινά πρωί και απόγευμα μπορούμε να βρούμε χειροποίητες αρωματικές λαμπάδες, αρωματικά κεριά και πασχαλινές διακοσμητικές κατασκευές φτιαγμένα όλα με αγάπη από τις πολύτιμες εθελόντριές του Συλλόγου για τη στήριξη του έργου της «Φλόγας».

Προσφέρετε ένα δώρο αγάπης για να συμβάλετε στο έργο της Φλόγας και να στηρίξετε το παιδί που νοσεί από καρκίνο.  Δεν ξεχνάμε ότι κάθε ευρώ στη «Φλόγα» στοχεύει τη ζωή.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

57 χρόνια από τότε που η δικτατορία σώζει την Ελλάδα από τους… Έλληνες!

Published

on

By

Πως η ίδια η χούντα περιέγραφε με  κωμικοτραγικό τρόπο τους «εθνικούς κινδύνους» και δικαιολογούσε τις πρώτες μέρες του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου του 1967.

Τα παρανοϊκά άλλοθι των δικτατόρων του 1967 μπορεί να προκαλούν εκ των υστέρων θυμηδία και στον καιρό τους να ήταν κωμικοτραγικά.

Αν 57 χρόνια μετά έχει κάποιο νόημα, όμως, να ανακληθούν στη μνήμη οι πρώτες και αμέσως μετά την επιβολή της χούντας δικαιολογίες για το στρατιωτικό – φασιστικό πραξικόπημα, αυτό δεν βρίσκεται στη φαιδρότητα της κατάστασης. Αλλά σε μια άλλη διαχρονικότητα.

Ιδού περί τίνος πρόκειται, προς άρση τυχόν παρεξηγήσεων.

Για την επιβολή της δικτατορίας, σε πρώτη φάση, κατασκευάστηκε από το κράτος και παρακράτος της Δεξιάς, τους στρατοκράτες και τους φορείς, γενικώς, της αντίδρασης μια δήθεν πραγματικότητα. Με βασικό υλικό την κινδυνολογία και τον φόβο.

Ο πυρήνας της ήταν πως «η Ελλάδα κινδυνεύει». Επομένως όλα επιτρέπονται για να …σωθεί η πατρίδα. Μετά, εν ονόματι αυτής ακριβώς της εικονικής πραγματικότητας, αμφισβητήθηκε η αναγκαιότητα της ελευθερίας, δημοκρατίας, του κοινοβουλευτισμού, των δικαιωμάτων κτλ.

Το σενάριο της…  «Επανάστασης»!

Η συνομωσία κατά της Ελλάδας θα κορυφωνόταν στις 23 Απριλίου 1967. Θ΄ άρχιζε από τη Θεσσαλονίκη και θα εξαπλωνόταν σ’ όλη τη χώρα. Το σύνθημα της εξέγερσης είχε δοθεί στις 18 Απριλίου. 30.000 άνδρες των Λαμπράκηδων και 2.000 πεπειραμένοι σαμποτέρ ήταν έτοιμοι να δράσουν. Οι αρχές ασφαλείας, που αριθμούσαν μόλις 27.000, δεν μπορούσαν ν’ αντιμετωπίσουν τον εσωτερικό εχθρό, γι’ αυτό και καταφύγανε στο στρατό. Οι στρατιωτικοί, όμως, προκειμένου να μη αιματοκυλιστεί ο τόπος έδρασαν προληπτικά… Συλλάβανε τους εμπειροπόλεμους σαμποτέρ του «Λαϊκού Μετώπου» της Ένωσης Κέντρου –κομμουνιστών, όπως επίσης κι ελάχιστους άλλους πολιτικούς, που κινδύνευαν να τους σκοτώσουν οι συνωμότες κι έτσι η Ελλάδα σώθηκε…

«Ο στρατός ανέλαβε την διακυβέρνησιν της χώρας δια να προλάβη τον εμφύλιον σπαραγμόν, να αποκαταστήση την τάξιν και να επαναφέρη την ενότητα του Εθνους….» Φαίνεται απίστευτο, αλλά ακριβώς αυτό ήταν το αρχικό επίσημο σενάριο της χούντας για να …εξηγήσει στους Έλληνες την επιβολή της δικτατορίας.

Άλλο σενάριο θα εκπονήσουν, στην πρώτη επέτειο της «επανάστασης» (Μάρτιος 1968) οι γκαιμπελίσκοι της «Γενικής Διευθύνσεως Τύπου και Πληροφοριών του Υπουργείου Προεδρίας Κυβερνήσεως», που έχει καταλάβει ο αρχηγός της χούντας Γ. Παπαδόπουλος.

Η πρώτη «διαφωτιστική» έκδοση θ’ αποσυρθεί, αλλά θα παραμένει για πάντα για να προκαλεί τη νοημοσύνη. Αν και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τότε υπήρχαν μεν παρανοϊκοί συγγραφείς, αλλά δεν έλειπαν και ανεγκέφαλοι αναγνώστες…

Σοβαρές… αποδείξεις σχιζοφρένιας! 

«Ουδεμία αντίδρασις του λαού υπήρξεν. Αντιθέτως ο λαός υπεδέχθη την επέμβασιν του στρατού με ανακούφισιν. Τα δυο μοναδικά θύματα εσημειώθησαν εκ τυχαίων λόγων.        Το 99% των συλληφθέντων αποτελείται από γνωστούς σεσημασμένους κομμουνιστάς με πλουσίαν ανατρεπτικήν δράσιν», αναφέρει σχετική ανακοίνωση του καθεστώτος.

Αλλά γιατί συνελήφθησαν μέλη της κυβέρνησης και η πολιτική ηγεσία ; Η απάντηση είναι απολύτως σχιζοφρενική: «Μόνον το 1% των συλληφθέντων αποτελείται από πολιτικά πρόσωπα τα πλείστα των οποίων ετέθησαν υπό προσωρινήν κράτησιν χάριν ασφαλείας των»!

Παραδόξως, εδώ υπήρχε και μια αλήθεια. Αυτό το 1% «μεταφραζόταν» σε 100 περίπου πολιτικούς, ενώ συνολικά οι πολίτες που συνελήφθησαν τη νύχτα της 21ης Απριλίου έφταναν τις 10.000…

Οι κίνδυνοι, όμως, που απειλούσαν την Ελλάδα έπρεπε μετά την επίκλησή τους και την πραγματοποίηση του πραξικοπήματος ν’ αποδειχτούν. Αλλά αυτό ήταν το τελευταίο, που απασχολούσε. Το παν ήταν η επίκλησή, τα υπόλοιπα αδιάφορα και η σχετική …επιχειρηματολογία παραπέμπει και θυμίζει τρελοκομείο.

Τα πειστήρια της εξέγερσης συνομωσίας, που θα προσαχθούν, τα δυο πρώτα εικοσιτετράωρα μετά την επιβολή της χούντας, είναι πράγματι αδιάσειστα: ένα χαρτονόμισμα των 10 ρουβλίων, κατάλογοι μελών της ΕΔΑ κατά συνοικία και επάγγελμα, έπιπλα γραφείου και εκδόσεις της ΕΔΑ…

Παραδόξως ούτε ένα όπλο, έτσι για τα μάτια, δεν προσκόμισαν. Αλλά την τρίτη μέρα είπαν πως ανακάλυψαν αποθήκη με στολές αστυφυλάκων, που υποτίθεται θα χρησιμοποιούσαν οι κομμουνιστοσυμμορίτες. Μετά την επικράτησή η χούντα δεν χρειαζόταν αποδείξεις για τις εθνικές απειλές. Ο κίνδυνος να γελοιοποιηθεί, κατασκευάζοντας αποδείξεις, παραμόνευε, καθώς ή ίδια ήταν ακριβώς ο εχθρός.

Άλλωστε τα παραμύθια ήταν χρήσιμα προ της 21ης Απριλίου. Τώρα απαιτούνταν η βία, οι διώξεις, οι φυλακές τα δεσμά…

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ