Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«100 συν ΕΝΑ – Μετά την Μεγάλη Καταστροφή». Εικαστική Έκθεση στο Φετιχιέ Τζαμί Ναυπάκτου

Published

on

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος, ο Δήμος Ναυπακτίας και τα Σύγχρονα Εκπαιδευτήρια Κοτρώνη  συνδιοργανώνουν την εικαστική ατομική έκθεση «100 συν ΕΝΑ – Μετά την Μεγάλη Καταστροφή» στο Φετιχιέ Τζαμί Ναυπάκτου, που τα τελευταία χρόνια φιλοξενεί στο επιβλητικό εσωτερικό του εικαστικές εκθέσεις καλλιτεχνών εγνωσμένης αξίας.

Aπό την πρώτη στιγμή αγκαλιάσαμε την ιδέα του Ναυπάκτιου εικαστικού Νίκου Μίχου για μια έκθεση που εστιάζει στη ζωή των προσφυγόπουλων, που βρέθηκαν να εργάζονται, πολύ πριν ενηλικιωθούν, σε εργοστάσια, βιοτεχνίες και καπνοχώραφα, μετά τα τραγικά γεγονότα της Μικρασιατικής Καταστροφής και την έλευσή τους στην Ελλάδα. Το αποτύπωμα της καταστροφής ήταν διπλό: κάποιοι έχασαν τη ζωή τους, και όσοι επέζησαν, έχασαν τη ζωή που θα μπορούσαν να έχουν. Η αδήλωτη παιδική εργασία στον αγώνα για την επιβίωση αποτελεί κοινό μυστικό και αντικείμενο έρευνας για σύγχρονους ιστορικούς και άλλους μελετητές.

Ο καλλιτέχνης πίσω από αυτή την υποβλητική ιδέα, όντας ο ίδιος εγγονός προσφυγοπούλας που εργάστηκε ως παιδί σε εργοστάσιο της Νέας Ιωνίας, μετουσιώνει το οικογενειακό βίωμα σε ένα εικαστικό εγχείρημα, το οποίο ενισχύεται από το συναισθηματικό υπόβαθρο και την αυθεντικότητα της δημιουργίας του. Για τις ανάγκες του έργου του μάλιστα  επισκέφθηκε εγκαταλειμμένα εργοστάσια του ελλαδικού χώρου, καθώς και τις Καπναποθήκες Παπαπέτρου στο Αγρίνιο, όπου εργάστηκαν προσφυγόπουλα τις πρώτες δεκαετίες μετά την καταστροφή και τα αποτύπωσε με το δικό του καλλιτεχνικό στυλ. Πρόκειται για ένα ιδιότυπο προσκύνημα, μια εξερεύνηση του παρελθόντος με ευλάβεια και ενσυναίσθηση.

Η χρήση πρωτότυπου φωτογραφικού υλικού παιδιών της Μικρασίας πριν την καταστροφή επαναφέρει τις παιδικές ζωές στο προσκήνιο, χαράσσοντας τις μετέπειτα δύσκολες εμπειρίες τους στον καμβά και κατ’ επέκταση και στη συλλογική μας μνήμη. Η αντιπαραβολή της σέπια φωτογραφίας με τους ζωηρούς χρωματισμούς ή με τη μεικτή τεχνική επιχειρεί να σπάσει το φράγμα του χρόνου και να ξαναζωντανέψει τις παιδικές φωνές,  σφυρηλατώντας μια  άλλοτε οδυνηρή και άλλοτε γόνιμη σύνδεση, μεταξύ του τότε και του τώρα.

Η δέσμευση του ζωγράφου για ιστορική ακρίβεια είναι εμφανής στη σχολαστική προσοχή στη λεπτομέρεια, τόσο στις απεικονίσεις των εσωτερικών χώρων των εργοστασίων, όσο και στην αυθεντικότητα της παιδικής ενδυμασίας.

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα

Ο Νικόλαος Μίχος είναι απόφοιτος της Α.Σ.Κ.Τ. Μιλάνου, μέλος του Ε.Ε.Τ.Ε., καθώς και μέλος του Συλλόγου Καλών Τεχνών  Πάτρας “Κωστής Παλαμάς”. Για αρκετά χρόνια ασχολήθηκε με την αγιογράφηση εκκλησιών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ παράλληλα διατηρούσε στη Ναύπακτο Σχολή Τέχνης, όπου δίδασκε σε ανήλικους και ενήλικες μαθητές. Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής, ενώ έχει λάβει μέρος και σε ομαδικές εικαστικές εκθέσεις ανά την Ελλάδα. Τα τελευταία χρόνια η ανάγκη για καλλιτεχνική εξέλιξη τον οδήγησε σε μια διαδικασία εσωτερικής αναζήτησης, και έτσι στράφηκε αποκλειστικά προς την ελεύθερη ζωγραφική, δουλεύοντας ρεαλιστικά μέσα από μια συμβολική οδό. Ζει και δημιουργεί στη Ναύπακτο, όπου διατηρεί το εργαστήριό του.

………………………………….

Έκθεση: «100 συν ΕΝΑ – Μετά την Μεγάλη Καταστροφή»

Επιμέλεια: Δρ Ολυμπία Βικάτου, Βίβιαν Στάικου

Συντονισμός έκθεσης: Γιώργος Κοτρώνης

Εγκαίνια: Πέμπτη, 6 Ιουλίου 2023, ώρα 20:00

Διάρκεια έκθεσης: 6 Ιουλίου – 6 Αυγούστου 2023

Καθημερινά 11.00 – 13.00 & 19.00 – 22.00 (Τρίτη κλειστά)

Χώρος: Φετιχιέ Τζαμί Ναυπάκτου

 

 

 

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο ζωγράφος Γ. Αδαμάκης προσέφερε στον Δήμο Ναυπακτίας δύο πίνακες αφιερωμένους στην ιστορία της Ναυπάκτου

Published

on

By

Ο καταξιωμένος ζωγράφος Γιάννης Αδαμάκης προσέφερε στον Δήμο Ναυπακτίας δύο εξαιρετικούς πίνακες που φιλοτέχνησε με αφορμή την ατομική του Έκθεση «Ναυς + Πήγνυμι», η οποία φιλοξενείται στο Φετιχιέ Τζαμί Ναυπάκτου.

Τους πίνακες παρέλαβε ο Δήμαρχος Βασίλης Γκίζας, παρουσία της αρχαιολόγου και εκπροσώπου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος κ. Βίβιαν Στάικου και του Προέδρου των Εκπαιδευτηρίων Κοτρώνη κ. Γιώργου Κοτρώνη που είναι συνδιοργανωτές της Έκθεσης.

Ο καλλιτέχνης για τις ανάγκες της Έκθεσής του, την οποία είχε εγκαινιάσει προσωπικά η Υπουργός Πολιτισμού κ.Λίνα Μενδώνη, βυθίστηκε στη μακραίωνη ιστορία της Ναυπάκτου και φιλοτέχνησε δυο νέα έργα για την καστροπολιτεία του Κορινθιακού Κόλπου: την περίφημη Ναυμαχία της Ναυπάκτου (7 Οκτωβρίου 1571) και την Απελευθέρωση της Ναυπάκτου (18 Απριλίου 1829).

Η Έκθεση του Γιάννη Αδαμάκη θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό έως και τις 7 Οκτωβρίου 2023.

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 11.00 – 13.00 και 19.00 – 22.00 (Εκτός Τρίτης)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Tο “8ο Corinth Rift Laboratory School” στο 3ο Γυμνάσιο Ναυπάκτου

Published

on

By

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 8ο Corinth Rift Laboratory School (CRL School 2023) στην πόλη της Ναυπάκτου από 22 έως 26 Σεπτεμβρίου.

Το Corinth Rift Laboratory είναι ένας κοινός τόπος ερευνητικών δραστηριοτήτων στην ευρύτερη περιοχή του Κορινθιακού κόλπου, ο οποίος έχει ενταχθεί στο πλαίσιο της Πανευρωπαϊκής υποδομής παρατήρησης της Ευρασιατικής Τεκτονικής Πλάκας  ως παρατηρητήριο κοντινών ρηγμάτων (πρόγραμμα EPOS).

Πέτυχε να συνταιριάξει δυνάμεις που εργάζονται στον εκπαιδευτικό και ακαδημαϊκό χώρο, ερευνητές από διαφορετικές ειδικότητες, επιστημονικούς κλάδους και πεδία ενδιαφερόντων, μελετητές σε θέματα κατανόησης των γεωφυσικών φαινομένων και του γεωτεκτονικού υποβάθρου των περιοχών πέριξ του Κορινθιακού κόλπου.

Μέρος των εργασιών του CRL School πραγματοποιήθηκαν στις εγκαταστάσεις του 3ου Γυμνασίου Ναυπάκτου, που πρόσφερε την υλικοτεχνική του υποδομή (εργαστήριο Πληροφορικής και Αίθουσα Πολλαπλών Εκδηλώσεων) για την επιμόρφωση μαθητών και καθηγητών και για την παραγωγή νέου επιστημονικού κεφαλαίου.

Η φιλοξενία υποστηρίχθηκε από τον Διευθυντή κ. Χρήστο Ιωάννου, την υποδιευθύντρια Γεωργία Τσιάρα και τους εκπαιδευτικούς Ιωάννα Πλατανιώτη και Κώστα Κραββαρίτη.

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ                                                Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

452η Επέτειος της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου – Πρόγραμμα των Εκδηλώσεων

Published

on

By

Ο Δήμος Ναυπακτίας τιμά την 452η Επέτειο της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου, με κορυφαία στιγμή των εκδηλώσεων να είναι και φέτος η Αναπαράσταση της Ναυμαχίας στο Ενετικό Λιμάνι, που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον εκατοντάδων κατοίκων και επισκεπτών.

Σημειώνεται ότι, λόγω της διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών η Τελετή της Αναπαράστασης θα λάβει χώρα το Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου 2023 ενώ, η Επιμνημόσυνη Δέηση και ρίψη στεφάνων στο Ενετικό Λιμάνι την Κυριακή, 8 Οκτωβρίου 2023.

Η σημαντική Έκθεση Ζωγραφικής του καταξιωμένου καλλιτέχνη Γιάννη Αδαμάκη «Ναυς + Πήγνυμι» παραμένει ανοικτή για το κοινό έως και τις 7 Οκτωβρίου, στο Φετιχιέ Τζαμί Ναυπάκτου.

 Αναλυτικό Πρόγραμμα της 452ης Επετείου:

(30 Σεπτεμβρίου –  8 Οκτωβρίου 2023)

Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου 2023

 •  16:00, Τουρνουά Σκακιού Blitz «Lepanto»
  Σκακιστικός Όμιλος Ναυπάκτου Α.Σ.Ο.Ν. «Έπαχτος».
  Παραλία Ψανής
  • 21:00, Αναπαράσταση της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου
  Καλλιτεχνική διεύθυνση: Θέατρο Χωρίς Αυλαία
  Ενετικό Λιμάνι Ναυπάκτου

Τετάρτη, 4  Οκτωβρίου 2023

 •  21:00, Ομιλία του Ομότιμου καθηγητή μεσαιωνικής και ελληνικής φιλολογίας Α.Π.Θ. κ. Βασίλειου Κατσαρού με θέμα «Τα σχολεία στο Βυζάντιο. Οργάνωση της κατώτερης, μέσης και ανώτερης εκπαίδευσης κατά την περίοδο της μεσοβυζαντινής “αναγέννησης” (11ος -12ος αι.) σύμφωνα με τα συμπεράσματα της σύγχρονης έρευνας». Παρουσίαση: κ. Κωνσταντίνος Βουτσινάς, πρόεδρος Αδελφότητας Ναυπακτίων Νομού Αττικής «Ο Έπαχτος».
  Ίδρυμα Αίγλης και Δημητρίου Μπότσαρη

Κυριακή, 8  Οκτωβρίου 2023

 • 07:30 – 10:30, Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και Δοξολογία χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ.κ. Ιεροθέου.
  Ιερός Μητροπολιτικός Ναός Αγίου Δημητρίου Ναυπάκτου
  • 11:00, Επιμνημόσυνη Δέηση και ρίψη στεφάνων
  Ενετικό Λιμάνι Ναυπάκτου

Οκτώβριος  2023 (έως 7.10.23)

«Ναυς + Πήγνυμι», Ατομική έκθεση ζωγραφικής του Γιάννη Αδαμάκη.
Φετιχιέ Τζαμί Ναυπάκτου
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 11.00 – 13.00 & 19.00 – 22.00 (Εκτός Τρίτης)
Συνδιοργάνωση: Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλ/νίας και Λευκάδος, Δήμος Ναυπακτίας, Σύγχρονα Εκπαιδευτήρια Κοτρώνη

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ