Connect with us

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

194η επέτειος απελευθέρωσης της Ναυπάκτου 1829

Published

on

Στις 13 και 14 Μαΐου 2023 θα εορταστεί με λαμπρότητα η 194η επέτειος απελευθέρωσης της πόλης της Ναυπάκτου από τους Τούρκους.

Την οργάνωση των εκδηλώσεων ανέλαβε ο Σύλλογος Αναβίωσης Απογόνων Σουλιωτών Ναυπακτίας “ΕΠΑΧΤΟΣ“,  υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητρόπολης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, με συνδιοργανωτές  τον  Δήμο Ναυπακτίας, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας και το Ίδρυμα Αίγλης και Δημητρίου Μπότσαρη.

Το  Σάββατο 13 Μαΐου στις 20:00 θα γίνει βραδινή παρέλαση αρματωμένων, στην παραλία Ψανής έως το λιμάνι, με συμμετοχή 20 Αναβιωτικών Συλλόγων από όλη την Ελλάδα. Τα τμήματα θα πλαισιώνουν ιππείς των Σχολών Ιππασίας Παντελή Αναστασόπουλου και Γεωργίου Δημητρίου.

Συμμετέχουν αντιπροσωπείες Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης Ναυπάκτου και Αντιρρίου, τα Σύγχρονα Εκπαιδευτήρια Κοτρώνη και πολιτιστικοί Σύλλογοι Ναυπάκτου και Αντιρρίου.

Την παρέλαση συνοδεύουν μουσικά  οι Φιλαρμονικές Δήμου Ναυπάκτου και Δήμου Ιεράς πόλεως Μεσολογγίου.

Στη συνέχεια, στο  λιμάνι θα γίνει αναπαράσταση της άφιξης του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας Ιωάννη Καποδίστρια ο οποίος υπέγραψε την συνθήκη παράδοσης της πόλης και αποχώρησης των Τούρκων.

Η βραδιά θα κλείσει με Δημοτικά τραγούδια και χορούς.

Την Κυριακή, 14 Μαΐου, θα τελεστεί Αρχιερατική θεία λειτουργία, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη μας κ. Ιεροθέου στον Μητροπολιτικό ναό της πόλης. Η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας κα Ολυμπία Βικάτου θα εκφωνήσει τον πανηγυρικό της ημέρας.Θα ακολουθήσει επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Νότη Μπότσαρη στη πλατεία λιμανιού, όπου και θα απευθύνουν σύντομους χαιρετισμούς ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, ο Δήμαρχος Ναυπακτίας, Απόγονοι Σουλιωτών και άλλοι επίσημοι.

Με τα το πέρας των χαιρετισμών ο Δήμαρχος Ναυπακτίας θα απονείμει αναμνηστικά δώρα στους εκπροσώπους των Συλλόγων.

Καλούμε όλους να συμμετάσχουν και να αγκαλιάσουν την προβολή και Αναβίωση του μοναδικού αυτού γεγονότος !

Ναύπακτος 2 Μαΐου 2023

Η Πρόεδρος του Συλλόγου

Μαρία Σαγώνα

 

 

 

 

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ναύπακτος: Το Εργατικό Κέντρο γιόρτασε την  Εργατική πρωτομαγιά

Published

on

By

Με  προσυγκέντρωση στα γραφεία του Εργατοϋπαλληλικού κέντρου Ναυπακτίας και Δωρίδας – ΕΚΝΔ  και πορεία προς την πλατεία Φαρμάκη μέλη του ΕΚΝΔ τίμησαν  την εργατική Πρωτομαγιά.

Στην εκδήλωση όπου απεύθυνε χαιρετισμό ο πρόεδρος του ΕΚΝΔ  Αριστομένης Χάρος  συμμετείχαν ο Δήμος Δωρίδας, ο Δήμος Ναυπακτίας , φορείς της πόλης και εκπρόσωποι τοπικών οργανώσεων των κομμάτων, όπου και κατάθεσαν στεφάνι.

Παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Ναυπακτίας Βασίλης Γκίζας ,οι αντιδήμαρχοι Σωκράτης Παπαβασιλείου και Ντίνος Τσουκαλάς , οι πρ. δήμαρχοι Ναυπακτίας και επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων Τάκης  Λουκόπουλος και Γιάννης Μπουλές, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΝ Ζαχαρίας  Χοχτούλας , οι δημοτικοί σύμβουλοι Γιώργος Ασημακόπουλος και Γιώργος Σιαμαντάς,  η δημοτική σύμβουλος Δωρίδας Παναγιώτα Σπυροπούλου και ο υποψήφιος δήμαρχος Ναυπακτίας Ανδρέας Κωνσταντόπουλος.

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Πρόσκληση «Πράσινου Ταμείου» προς δήμους  για δράσεις περιβαλλοντικού ισοζυγίου

Published

on

By

Πράσινο-Ταμείο-έργα-αναπλάσεις-δήμοι

Το «Πράσινο ταμείο» καλεί όλους τους δήμους της χώρας να υποβάλουν τις προτάσεις τους σύμφωνα με τον οδηγό διαχείρισης για την χρηματοδότηση δράσεων στον άξονα προτεραιότητας 2 «Αστική Αναζωογόνηση και λοιπές δράσεις περιβαλλοντικού ισοζυγίου» του χρηματοδοτικού προγράμματος Δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου για τα έτη 2023 2024 (έκδοση Απρίλιος 2023).

Η συνολική διάρκεια της πρόσκλησης εκτείνεται στα ημερολογιακά έτη 2023-2024. Επισημαίνεται ότι στο διάστημα αυτό δεν θα εκδοθεί άλλη πρόσκληση.

Για κάθε δήμο ισχύει ο περιορισμός υποβολής έως δύο προτάσεων για τα διοικητικά του όρια στο ίδιο μετρό σύμφωνα με τα αναφερόμενα στον οδηγό διαχείρισης του χρηματοδοτικού προγράμματος.

Οι δράσεις οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν αφορούν αστικές αναπλάσεις πεζοδρόμων πεζοδρομίων και πάρκων, διευθέτηση ρεμάτων, αξιοποίηση κτηρίων, πολεοδομικά σχέδια.

Διαδικασία αξιολόγησης, επιλογής και ένταξης

Οι υποβαλλόμενες προτάσεις εξετάζονται με άμεση αξιολόγηση, με σειρά προτεραιότητας εισερχομένου.

Ως ημερομηνία έναρξης αξιολόγησης των προτάσεων ορίζεται η Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2023.

Κάθε πρόταση που υποβάλλεται, αξιολογείται χωρίς να απαιτείται να παρέλθει η προθεσμία υποβολής της πρόσκλησης.

Τα έργα εντάσσονται με σχετική απόφαση του Δ.Σ. του Πράσινου Ταμείου. Η απόφαση ένταξης του έργου εκδίδεται με βάση τον προϋπολογισμό του, λαμβάνοντας υπόφη το «ανώτατο ποσό χρηματοδότησης ανά δικαιούχο» όπως διαμορφώνεται ανά Μέτρο 1 ή 2 ή 3 της παρούσας πρόσκλησης και όπως αναλυτικά αναφέρεται και στον Οδηγό και σε συνάρτηση με τα πληθυσμιακά χαρακτηριστικά του κάθε Δήμου.

Κατά της απόφασης αυτής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν ασκήσουν τις διοικητικές προσφυγές του άρθρου 24 του ν. 2690/1999.

Κριτήρια αξιολόγησης προτάσεων

Προκειμένου το Πράσινο Ταμείο να προχωρήσει σε ένταξη, οι προτάσεις αξιολογούνται με βάση τα εξής κριτήρια επί ποινή αποκλεισμού:

  • Επιλεξιμότητα (Μέτρο 1-2-3)
  • Ιδιοκτησιακό / θεσμικό καθεστώς (Μέτρο1-2)
  • Ωριμότητα (Μέτρο 1-2-3)
  • Φιλικότητα προς το περιβάλλον (Μέτρο1-2)

Για να θεωρηθεί μια πρόταση πλήρης και να ενταχθεί θα πρέπει να πληρούνται τα παραπάνω κριτήρια στο σύνολό τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Κυκλοφορεί το 266 ο φύλλο

Published

on

By

Με άποψη για τα όσα συμβαίνουν, ρεπορτάζ, συνεντεύξεις, παρουσιάσεις  κυκλοφορεί  το 266ο φύλλο της ηλεκτρονικής συνδρομητικής εφημερίδας  Nafsweek.gr , που κάθε Παρασκευή φθάνει στα e-mail των συνδρομητών μας.

Διαβάστε σε αυτό το φύλλο:

# Στο δρόμο προς την κάλπη, ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο :

Μια    σειρά παραγόντων, κάποιοι εκ των οποίων   αστάθμητων, αναμένεται να καθορίσουν το    αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαΐου.       Η πρώτη μεγάλη διαφορά από τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις…

#   Το θέμα Ξενία και πάλι στο προσκήνιο :

Με αφορμή την εισήγηση της δημοτικής αρχής, μετά από αίτημα του αναδόχου του έργου, για παράταση της προθεσμίας ολοκλήρωσης του έργου με τον  τίτλο «Αναβάθμιση και Εκσυγχρονισμό του Ξενία Ναυπάκτου» μέχρι το τέλος Ιουλίου 2023, ανέβηκαν οι τόνοι…

#   Από Σεπτέμβρη η προκήρυξη για τις θέσεις στη Δημοτική αστυνομία :

Παρότι οι δήμοι υπέβαλλαν τις τελευταίες αιτήσεις τους προς το υπουργείο Εσωτερικών στις 31 Ιανουαρίου 2023, το προσχέδιο της προκήρυξης δεν έχει φτάσει ακόμα στο ΑΣΕΠ, προκειμένου να γίνει…

#    Δημοτικές εκλογές: Κατάρτιση συνδυασμών – υποβολή υποψηφιοτήτων:

Αλλαγές στις Δημοτικές Εκλογές, που αφορούν στην  κατάρτιση συνδυασμών και την υποβολή υποψηφιοτήτων. Συγκεκριμένα, στον νέο νόμο…

#   Θα καούμε και φέτος;     ( ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ ) :                                                             

Με την αντιπυρική περίοδο να ξεκινά από την 1η  Μαΐου, για άλλη μια φορά θα ακούσουμε πόσο έτοιμοι θα είμαστε, πόσο καλά οργανωμένες θα είναι οι  εμπλεκόμενες Υπηρεσίες, πόσα χρήματα θα διατεθούν…

#   Ξεκίνησε η κατασκευή των πεζοδρομίων του ανατολικού τμήματος της Ναυπάκτου:

Το έργο θα εκτελεστεί τμηματικά με σκοπό τη μικρότερη δυνατή διατάραξη της ομαλής κυκλοφορίας των οχημάτων και τη μικρότερη δυνατή όχληση των μόνιμων κατοίκων.

Η πρώτη φάση εκτέλεσης των εργασιών προβλέπει …

#   Το παραλιακό μέτωπο της πόλης αλλάζει μορφή :

Προβλέπονται  παρεμβάσεις συνολικού ύψους 1,79 εκ. ευρώ, οι οποίες υλοποιούνται από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σε συνεργασία με τον Δήμο Ναυπακτίας και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Δ. Ναυπακτίας.  Η εικόνα της πόλης μας σε μήκος 3 περίπου χιλιομέτρων…

#   Ναύπακτος: Σε ρυθμούς  «SUPER CUP next generation Mountain Bike» :

Με συμμετοχές από σωματεία της Κρήτης, της Κω, της Ρόδου, των Τρικάλων, της Έδεσσας, της Φλώρινας, της Αττικής, της Ηγουμενίτσας, της Πάτρας κ.α. και με τις εντυπώσεις τόσο των αθλητών όσο και των συνοδών τους προπονητών, τεχνικών και γονέων να είναι άκρως θετικές τόσο για τον αγώνα όσο και για την πόλη της Ναυπάκτου, ολοκληρώθηκαν οι αγώνες «SUPER CUP next generation Mountain Bike»…

#   Σε ετοιμότητα η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για την ενδεχόμενη        αύξηση των κουνουπιών :

Η εντατικοποίηση των δράσεων του προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών περιλαμβάνει στο πεδίο ψεκασμούς με ελικόπτερο, καθώς και καθημερινούς ψεκασμούς με drones. Εκτιμάται πως εντός των επόμενων εβδομάδων…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ