Με 2 εκατ. ευρώ η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας χρηματοδοτεί τη δημιουργία υποδομών για τη φυσική προσβασιμότητα ατόμων με αναπηρία (ΑμεΑ) και την προμήθεια εξοπλισμού στα Πανεπιστήμια, με στόχο την ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση.
Με απόφαση του Περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη, η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης ΕΠ «Δυτική Ελλάδα 2021-2027» εξέδωσε πρόσκληση με την οποία καλούνται οι δικαιούχοι, που είναι το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου να υποβάλουν τις προτάσεις τους.
Στη δράση περιλαμβάνονται ενέργειες εκσυγχρονισμού, ενίσχυσης των υποδομών και του εξοπλισμού ιδρυμάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφέρειας, αλλά και έργα που διευκολύνουν την προσβασιμότητα ΑμεΑ στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, όπως κατασκευή ανελκυστήρων ή μηχανικών μέσων κάλυψης υψομετρικών διαφορών και χώρου πρόσβασης, τοποθέτηση ράμπας ή αναβατόριου, διαμόρφωση προσβάσιμων χώρων υγιεινής και προσβάσιμων χώρων στάθμευσης οχημάτων ατόμων με αναπηρία.
Μπορεί να συμπεριληφθεί επίσης η αναβάθμιση αναγκαίου εξοπλισμού στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για τη διευκόλυνση πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία (φοιτητών, μεταπτυχιακών κλπ) συμπεριλαμβανομένου του εξοπλισμού για την ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση των ατόμων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, την εξ αποστάσεως εκπαίδευση κλπ..
Οι δράσεις χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ+) 2021-2027.
Ξεκίνησαν και συνεχίζονται, με καταληκτική ημερομηνία την 30η Ιουνίου 2026, οι εγγραφές στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Ναυπάκτου – ΣΔΕ, για το σχολικό έτος 2026-2027.
Το σχολείο βρίσκεται και λειτουργεί στις εγκαταστάσεις του 2ου Γυμνασίου Ναυπάκτου (1οςόροφος) στην οδό Νίκου Τσάρα 9, Ναύπακτος.
Σύμφωνα με το νέο πλαίσιο που εισάγεται μέσω του Προεδρικού Διατάγματος 194/2025 και του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού για τους οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων, ανατρέπονται θεμελιωμένα δικαιώματα ιδιοκτησίας, παγώνουν επενδύσεις και οδηγείται σε πλήρη αβεβαιότητα η οικοδομική δραστηριότητα σε μικρούς οικισμούς.
Παράλληλα, μπαίνει θέμα συνταγματικότητας και αναλογικότητας, καθώς εφαρμόζονται οριζόντιες ρυθμίσεις χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες των μικρών περιοχών. Τα παραπάνω αναφέρθηκαν στις τοποθετήσεις των αιρετών στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας –ΚΕΔΕ.
Επισημάνθηκε το μέγεθος του προβλήματος, καθώς χιλιάδες ακίνητα, τα οποία επί δεκαετίες θεωρούνταν άρτια και οικοδομήσιμα, φορολογήθηκαν ως οικόπεδα και εντάχθηκαν σε δημόσια έργα και δίκτυα, πλέον μετατρέπονται σε μη οικοδομήσιμα αγροτεμάχια. «Πρόκειται για μια αιφνίδια ανατροπή ενός καθεστώτος 40 ετών», τόνισαν χαρακτηριστικά οι δήμαρχοι, υπογραμμίζοντας ότι δεν προβλέφθηκαν μεταβατικές διατάξεις ή αντισταθμιστικά μέτρα.
Να σημειωθεί πως υπάρχει απόφαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ της 26ης Φεβρουαρίου, η οποία περιλαμβάνει συγκεκριμένες προτάσεις:
► διατήρηση των ορίων στους μικρούς οικισμούς κάτω των 700 κατοίκων,
► ευελιξία στους όρους δόμησης για οικισμούς έως 2.000 κατοίκους,
► του ρόλου των δημοτικών συμβουλίων στον καθορισμό αρτιότητας,
► επιτάχυνση καταγραφής του οδικού δικτύου,
► και εξασφάλιση επαρκούς χρόνου για διαβούλευση στα ΤΠΣ.
Έντονο προβληματισμό εκφράζει η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας – ΚΕΔΕ για τις προωθούμενες αλλαγές στο καθεστώς απασχόλησης και χρηματοδότησης, των Κοινωνικών Δομών των Δήμων, επισημαίνοντας τον κίνδυνο αστάθειας σε αυτές.
Τονίζεται ότι οι πάγιες ανάγκες των Δήμων δεν μπορούν να καλύπτονται με επισφαλείς μορφές εργασίας, ενώ αναδεικνύεται και ο κίνδυνος απώλειας έμπειρου προσωπικού.
Η ΚΕΔΕ ζητά διασφάλιση της συνέχισης λειτουργίας με το υφιστάμενο προσωπικό και ένα σταθερό, βιώσιμο πλαίσιο εργασιακών σχέσεων, καλώντας παράλληλα την Πολιτεία σε ουσιαστική ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Ακολουθεί το σχετικό ψήφισμα:
«Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ εκφράζει την αντίθεσή του στο σχέδιο που κυκλοφόρησε η Κυβέρνηση, με το οποίο αλλάζει το χρονικό διάστημα απασχόλησης και ο τρόπος πληρωμής των μη μόνιμων εργαζομένων στις κοινωνικοπρονοιακές δομές των Δήμων.
Η προτεινόμενη διάταξη του ΥΠΕΣ:
Αποτελεί ευθεία απειλή για τη δημοσιονομική και λειτουργική σταθερότητα των κοινωνικών δομών, καθώς μετατρέπει μια μόνιμη ανάγκη σε “εποχική απασχόληση”.
Αντιμετωπίζει την προσχολική αγωγή ως εποχικό έργο (τύπου δασοπυρόσβεσης). Αν εφαρμοστεί, οι Δήμοι θα βρεθούν με κενές θέσεις στη μέση της σχολικής χρονιάς και με χιλιάδες έμπειρους εργαζόμενους στην ανεργία.
Η επιβολή νέου συστήματος πρόσληψης (μέσω ΕΕΤΑΑ/ΑΣΕΠ) αγνοεί την 10ετή εμπειρία του υφιστάμενου προσωπικού. Η απώλεια αυτού του ανθρώπινου κεφαλαίου θα υποβαθμίσει τις υπηρεσίες και θα προκαλέσει σωρεία δικαστικών προσφυγών.
Η ΚΕΔΕ δηλώνει την αμέριστη υποστήριξή της στον αγώνα των εργαζομένων και ζητά να διασφαλιστεί η μονιμοποίησή τους.
Επιπλέον, ζητάμε για μια ακόμη φορά την κατάργηση της διάταξης του άρθρου 37 του ν. 4915/2022 στο πλαίσιο της εφαρμογής του άρθρου 102 του Συντάγματος (διοικητική- οικονομική αυτοτέλεια δήμων).
Εάν η Κυβέρνηση επιμείνει στα σχέδιά της, η ΚΕΔΕ θα προχωρήσει σε κινητοποιήσεις για τη ματαίωσή τους, την συνέχιση της ομαλής λειτουργίας των δομών των Δήμων και την προστασία της απασχόλησης των εργαζομένων σε αυτούς.
Ο δημόσιος χαρακτήρας των κοινωνικών υπηρεσιών των Δήμων είναι αδιαπραγμάτευτος».