Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

21 δισ. νέες καταθέσεις στην περίοδο της πανδημίας!

Published

on

Αυξήθηκαν κατά 45,1% οι καταθέσεις των επιχειρήσεων και κατά 8,6% οι καταθέσεις των νοικοκυριών

Έκρηξη των τραπεζικών καταθέσεων των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων καταγράφηκε τον περασμένο Δεκέμβριο ενώ συνολικά στο δεκάμηνο της πανδημίας, η αύξηση των τραπεζικών καταθέσεων άγγιξε τα 21 δισ. ευρώ.

Η άνοδος των αποταμιεύσεων, είναι η θετική εξέλιξη για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, αλλά την ίδια στιγμή, διαπιστώνεται, ότι, το ποσό αυτό λείπει από την κατανάλωση.

Οι καταθέσεις των νοικοκυριών αυξήθηκαν αισθητά κατά 3,33 δισ. ευρώ και το υπόλοιπό τους ανήλθε στο ποσό των 126,29 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα οι καταθέσεις των επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 989 εκατ. ευρώ, και το υπόλοιπό τους διαμορφώθηκε σε 36,73 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι η αύξηση των καταθέσεων, στο δεκάμηνο της πανδημίας, από τον Μάρτιο έως και τον Δεκέμβριο του 2020. Στην περίοδο αυτή, δηλαδή από τη σύγκριση του Δεκεμβρίου με το υπόλοιπο των καταθέσεων την 29η Φεβρουαρίου 2020, οι τραπεζικές καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 20,77 δισ. ευρώ ή κατά 14,6%.

Από τα αναλυτικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, προκύπτει πως οι καταθέσεις των νοικοκυριών τον Δεκέμβριο σε σχέση με τον Φεβρουάριο αυξήθηκαν κατά 10 δισ. ευρώ ή κατά 8,6% και το υπόλοιπό τους διαμορφώθηκε σε 126,29 δισ. ευρώ, από 116,29 δισ. ευρώ, που ήταν τον Φεβρουάριο.

Οι καταθέσεις των επιχειρήσεων αυξήθηκαν τον Δεκέμβριο σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2020 κατά 10,77 δισ. ευρώ ή κατά το εντυπωσιακό ποσοστό του 41,5% και το υπόλοιπό τους διαμορφώθηκε σε 36,73 δισ. ευρώ, από 25,96 δισ. ευρώ, που ήταν τον Φεβρουάριο.

Πώς εξηγείται η έκρηξη των καταθέσεων

Η έκρηξη των τραπεζικών καταθέσεων αποδίδεται στις… παρενέργειες της πανδημίας του κορονοϊού, με βασικότερη την αβεβαιότητα που επικρατεί και αποτρέπει κατανάλωση και επενδύσεις, αλλά νοικοκυριά και επιχειρήσεις είναι στο «περίμενε».

Σε ότι αφορά στα νοικοκυριά, οι καταθέσεις τους αυξήθηκαν, καθώς βασικά έχουν περιορίσει λόγω των περιορισμών και της αβεβαιότητας, μιας σειράς καταναλωτικών δαπανών όπως είναι οι μετακινήσεις, οι αγορές ενδυμάτων και υποδημάτων, οι επισκέψεις στα μπαρ, ταβέρνες, κέντρα διασκέδασης, κινηματογράφους θέατρα κ.λπ.

Παράλληλα, ένα σημαντικό μέρος των νοικοκυριών που χαρακτηρίζεται πληττόμενο, έχει αναβάλει τις πληρωμές των φορολογικών τους υποχρεώσεων, των τραπεζικών δανείων, ή πληρώνει μειωμένο ενοίκιο, με αποτέλεσμα, οι αποταμιεύσεις να φαίνονται αυξημένες.

Αναφορικά με τις κρατικές ενισχύσεις, πρέπει να σημειωθεί ότι, τα νοικοκυριά δεν ενισχύθηκαν σε βαθμό που να μένει εισόδημα στην άκρη, καθώς, όσοι μπαίνουν σε αναστολή λαμβάνουν μόνο 534 ευρώ τον μήνα ή το 80% των αποδοχών τους, όσοι μπαίνουν στη Συν-Εργασία.

Οι καταθέσεις των επιχειρήσεων αυξήθηκαν θεαματικά κατά 41,5% ή κατά 10,77 δισ. ευρώ, λόγω:

 • Των επιστρεπτέων προκαταβολών (4 στις διάρκεια του 2020) που έλαβαν,
 • Των ειδικών δανείων που έλαβαν μέσω των κοινοτικών και κρατικών προγραμμάτων χρηματοδότησης.
 • Της αναβολής πληρωμής των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων,
 • Της αναβολής εξυπηρέτηση των τραπεζικών δανείων.
 • Της πληρωμής μειωμένου ενοικίου.
 • Της μείωσης του κόστους μισθοδοσίας λόγω των αναστολών συμβάσεων εργασίας και του προγράμματος Συν-Εργασία.
 • Της αναβολής των όποιων επενδυτικών σχεδίων επρόκειτο να πραγματοποιήσουν το διάστημα αυτό.

 

 

 

 

 

 

 

ΕΛΛΑΔΑ

Αυξάνεται το όριο για τις απευθείας αναθέσεις

Published

on

By

Το σχέδιο νόμου που επιφέρει αλλαγές στο νόμο 4412/2016 για τις δημόσιες συμβάσεις, προβλέπει πως πριν την κατακύρωση – ανάθεση της σύμβασης, αυτή θα πρέπει να αναρτηθεί για διάστημα πέντε ημερών στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Δημοσίων Συμβάσεων (ΚΗΜΔΗΣ), ώστε ο κάθε ενδιαφερόμενος να μπορεί να λάβει γνώση ποιος θα την αναλάβει και με το ύψος του τιμήματος.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Αίτημα 11 δημοτικών συμβούλων για σύγκληση του Δημοτικού συμβουλίου

Published

on

By

Με σημερινό αίτημά τους προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ναυπακτίας, ένδεκα δημοτικοί σύμβουλοι ζητούν να συγκληθεί το Σώμα εντός 6 ημερών (όπως ορίζεται από τον νόμο) και να συζητηθεί το θέμα “Δημιουργία ενεργειακής κοινότητας με σκοπό την  ενεργειακή αυτάρκεια του Δήμου Ναυπακτίας

Τι είναι μία ενεργειακή κοινότητα

Η Ενεργειακή Κοινότητα είναι μία σύμπραξη από νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου Ο.Τ.Α,   ιδιωτών κ.α για την παραγωγή ενέργειας (σε χώρους και εκτός της έδρας των επιχειρήσεων ή των οικιών). Συνεπώς, είναι αστικός συνεταιρισμός αποκλειστικού σκοπού. Φορολογικά αυτό σημαίνει ότι χειρίζεται ως μια αστική εταιρία.

Ποιο στόχο πετυχαίνουν

Μέσω του Συμψηφισμού των καταναλώσεων της ηλεκτρικής ενέργειας με την παραγωγή του φωτοβολταϊκου συστήματος, το οποίο βρίσκεται σε διαφορετική τοποθεσία, επιτυγχάνεται μείωση έως και μηδενισμός του κόστους της ενέργειας που καταναλώνεται.

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Σκληρή απάντηση Ομοσπονδίας προς Τσιχριτζή

Published

on

By

Σκληρή απάντηση δίνει η Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών Ναυπακτίας και Δωρίδας προς τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Αιτωλ/νιας και τους χαρακτηρισμούς του, σχετικά με την «Οικονομική ενίσχυση επιχειρήσεων από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος».   Αναφέρει η ανακοίνωση:

«  Την 9-2-2021 με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. της ομοσπονδίας με επιστολή μας, προς την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και προς το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας ως μέλος της Διαχειριστικής Ευρωπαικών Προγραμμάτων η οποία ανέλαβε την προκήρυξη και υλοποίηση του προγράμματος οικονομικής ενίσχυσης των επιχειρήσεων ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ,  εκφράσαμε την διαμαρτυρία μας  για τον άδικο τρόπο υλοποίησης του προγράμματος με την ενίσχυση λίγων επιχειρήσεων με μεγάλα ποσά και όχι με την ενίσχυση χιλιάδων επιχειρήσεων με μικρότερα ποσά.

Επανερχόμαστε στο θέμα ,επειδή προκληθήκαμε με επιστολή που λάβαμε από τον πρόεδρο κ. Τσιχριτζή και όχι ύστερα από απόφαση του ΔΣ του επιμελητηρίου και πρέπει να απαντήσουμε στα ερωτήματα που μας θέσατε:

 1. Κύριε Πρόεδρε, επικαλείστε ότι έγινε διαβούλευση από 18-9-2020 έως 2-10-2020 με ανάρτηση στο portal της περιφέρειας και του επιμελητηρίου, μπορείτε να μας πείτε αν γνωρίζετε έστω και έναν επαγγελματία που γνωρίζει το portal  ή και αν υπάρχει η ευχέρεια παρακολούθησης και ενημέρωσης μας με αυτόν τον τρόπο;
 2. Κύριε Πρόεδρε, πράγματι διοργανώσατε ενημερωτική εκδήλωση όχι μόνο στο Αγρίνιο την 7-10-2020 αλλά και στην Ναύπακτο (που ξεχάσατε) την 14-10-2020, στην οποία είμαστε παρόντες με τον Πρόεδρο, τον αντιπρόεδρο και άλλα μέλη της Ομοσπονδίας μας. Η εκδήλωση όμως αυτή όπως σωστά λέτε είχε μόνο ενημερωτικό χαρακτήρα. Είχαμε την δυνατότητα υποβολής προτάσεων;
 3. Κύριε Πρόεδρε, στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος υπάρχουν περίπου πενήντα χιλιάδες (50000) επιχειρήσεις και επιδοτηθήκανε περίπου χίλιες (1000) , αυτό έγινε γιατί ενημερωθήκανε από τα δεκάδες site και τηλεοπτικούς σταθμούς ή γιατί όλες οι υπόλοιπες είναι υγιείς ή γιατί ήταν λάθος η διαδικασία που επιλέξατε;
 4. Κύριε Πρόεδρε, την διαμαρτυρία τους εξέφρασαν και πολλοί άλλοι τόσον απλοί επαγγελματίες όσον και φορείς ,όπως ο Εμπορικός Σύλλογος Αγρινίου, γιατί όμως εσείς επιλέξατε να απαντήσετε μόνο στην Ομοσπονδία μας και στον Εμπορικό Σύλλογο Αμφιλοχίας;

Κύριε Πρόεδρε, τέλος επιτρέψτε όμως και σε εμάς αφενός μεν να αναγνωρίσουμε τα 35 χρόνια εμπειρίας σας ,αλλά αφετέρου θα πρέπει να αναγνωρίζουμε τα λάθη μας να ζητάμε συγνώμη ώστε να προχωράμε ενωμένοι μπροστά και μην μας κατηγορείτε για λαικισμούς και  «κατσίκες» γιατί εμείς τουλάχιστον έχουμε αποδείξει εδώ και πάρα πολλά χρόνια ότι υπηρετούμε, χωρίς κανένα οικονομικό όφελος , όλους τους επαγγελματίες και είμαστε πάντα στο πλευρό τους .»

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ

Ο Πρόεδρος                                      Ο Γραμματέας

Δαβανέλλος Θέμης                           Μπακατσιάς Βασίλειος

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

slider-nafsweek-lucky-charms

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ