Η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. συνεδρίασε εκτάκτως την Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2022, με θέμα συζήτησης την μονιμοποίηση του συνόλου των εργαζομένων του Προγράμματος «ΒΟΗΘΕΙΑ στο ΣΠΙΤΙ».
Προηγήθηκε συνάντηση που πραγματοποίησε την Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2022 η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α με τον Υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, παρουσία εκπροσώπων της Συντονιστικής Επιτροπής των Εργαζομένων στο Πρόγραμμα «ΒΟΗΘΕΙΑ στο ΣΠΙΤΙ», όπου, παρότι εκφράστηκε ρητά η θετική πρόθεση του κ. Υπουργού για την εξεύρεση τεκμηριωμένης λύσης αναφορικά με την μονιμοποίηση του συνόλου των εργαζομένων στο Πρόγραμμα «ΒΟΗΘΕΙΑ στο ΣΠΙΤΙ», και μάλιστα στην βάση συγκεκριμένων προτάσεων εκ μέρους του Υπουργείου, δεν υπήρξε συγκεκριμένη δέσμευση και χρονοδιάγραμμα ώστε επιτέλους να λάβει τέλος η 20ετής ομηρία των εργαζομένων.
Ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης δήλωσε πως, είναι δεσμευμένος και υποχρεωμένος να εφαρμόσει την με αριθμ.: 1548/2022 Απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), ενώ παράλληλα δήλωσε ότι χρειάζεται χρόνος για την τεκμηρίωση και εφαρμογή των απαιτούμενων παρεμβάσεων για την οριστική επίλυση του προβλήματος.
Η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.ΤΑ. με μόνο γνώμονα την μόνιμη κατοχύρωση των 2.909 εργαζομένων στο Πρόγραμμα «ΒΟΗΘΕΙΑ στο ΣΠΙΤΙ» αποφάσισε:
Προκηρύσσει 24ωρη Πανελλαδική Απεργία για τους εργαζόμενους στο Πρόγραμμα «ΒΟΗΘΕΙΑ στο ΣΠΙΤΙ» την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2022.
Την πραγματοποίηση Συγκέντρωσης Διαμαρτυρίας του συνόλου των εργαζομένων στο Πρόγραμμα «ΒΟΗΘΕΙΑ στο ΣΠΙΤΙ» έξω από τα γραφεία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.), Ακαδημίας και Γενναδίου 8, Αθήνα, στις 11.30 το πρωί, με αίτημα την ουσιαστική συμπαράσταση της Κ.Ε.Δ.Ε. για την μονιμοποίηση των εργαζομένων στο Πρόγραμμα «ΒΟΗΘΕΙΑ στο ΣΠΙΤΙ». Στην Συγκέντρωση καλούνται να συμμετάσχουν το σύνολο των εργαζομένων στο Πρόγραμμα «ΒΟΗΘΕΙΑ στο ΣΠΙΤΙ» από όλη την χώρα.
Την πραγματοποίηση Πορείας Διαμαρτυρίας μέχρι το Υπουργείο Εσωτερικών (Βασ. Σοφίας 15 – Αθήνα) διεκδικώντας εκ νέου συνάντηση με τον αρμόδιο Υπουργό Εσωτερικών κ. Μάκη Βορίδη.
Η μονιμοποίηση και η αποκατάσταση των εργαζομένων στο Πρόγραμμα «ΒΟΗΘΕΙΑ στο ΣΠΙΤΙ» μετά από είκοσι (20) χρόνια εργασιακής ανασφάλειας αποτελεί το μόνο στόχο της Εκτελεστικής Επιτροπής της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. αυτή την κρίσιμη ώρα!!!
ΤΩΡΑ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ
ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΒΟΗΘΕΙΑ στο ΣΠΙΤΙ»
ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΕΙ ΤΕΛΟΣ ΣΤΗ 20ΕΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ!!!
Την κατανομή και πλήρωση 829 θέσεων Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής (Π.Φ.Α.) για την υλοποίηση των Προγραμμάτων και Εκδηλώσεων «Άθληση για Όλους» στους Δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα προβλέπει η κοινή υπουργική απόφαση ΓΓΑ/22664, η οποία δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Β’ 5461/9.9.2026.
Η απόφαση αφορά την περίοδο 2026-2027 και καλύπτει ανάγκες ΟΤΑ Α’ Βαθμού, ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ που έχουν ενταχθεί στον σχετικό προγραμματισμό της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.
Οι Πτυχιούχοι Φυσικής Αγωγής θα προσληφθούν με συμβάσεις εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου, τις οποίες θα υπογράφουν με τον φορέα που υλοποιεί το πρόγραμμα.
Η διάρκεια των συμβάσεων μπορεί να φτάσει έως τους 8 μήνες, ενώ η επιλογή του προσωπικού θα γίνεται βάσει του ισχύοντος Οργανωτικού Πλαισίου των Προγραμμάτων και Εκδηλώσεων Άθλησης για Όλους.
H δαπάνη δεν βαρύνει τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού ούτε τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εσωτερικών, αλλά θα καλυφθεί από τους προϋπολογισμούς των αντίστοιχων ΟΤΑ και νομικών προσώπων, μέσω εσόδων που προέρχονται από: αντίτιμο συμμετοχής, δίδακτρα ή συνδρομές των ωφελούμενων, δωρεές, χορηγίες.
Οι φορείς που περιλαμβάνονται στην απόφαση έχουν ήδη καταθέσει οικονομικές βεβαιώσεις ότι διαθέτουν τις απαιτούμενες πιστώσεις για το 2026 και ότι θα προβλέψουν τις αντίστοιχες πιστώσεις και για το 2027.
Η κατανομή των θέσεων έγινε βάσει των αναγκών που δήλωσαν οι ΟΤΑ και τα νομικά τους πρόσωπα για τη λειτουργία των υπηρεσιών «Άθληση για Όλους», όπως αυτές προέκυψαν από τις αιτήσεις και τις οικονομικές βεβαιώσεις που κατατέθηκαν για την περίοδο 2026-2027.
Στο πλαίσιο των πολιτιστικών δράσεων του Δήμου Ναυπακτίας για το Καλοκαίρι του 2026, από τις 11 έως τις 20 Σεπτεμβρίου 2026, το Κτήριο Τσώνη φιλοξενεί την έκθεση φωτογραφίας “boobs – art for awareness” της Σύλβιας Κουβέλη, μία φωτογραφική πρωτοβουλία που επιχειρεί να ανοίξει με αμεσότητα και ευαισθησία τη συζήτηση γύρω από το στήθος, την υγεία και τον καρκίνο του μαστού. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή, 11 Σεπτεμβρίου, στις 20:00, με ελεύθερη είσοδο.
Το boobs ξεκίνησε το 2017, έπειτα από έρευνα της δημιουργού γύρω από τη σχέση νέων γυναικών στην Ελλάδα με το στήθος τους, την άγνοια και την αμηχανία που συχνά το περιβάλλουν, αλλά και την ανάγκη ουσιαστικής ενημέρωσης για την υγεία του μαστού. Μέσα από ανώνυμες, ρεαλιστικές φωτογραφικές απεικονίσεις και προσωπικές αφηγήσεις, δημιουργεί έναν χώρο εξοικείωσης, αναγνώρισης και φροντίδας.
Περισσότερα από 100 άτομα έχουν μέχρι σήμερα σταθεί μπροστά στον φακό του project, το καθένα με τη δική του ιστορία. Στην έκθεση ο επισκέπτης καλείται να δει, να διαβάσει και να ακούσει αυτές τις αφηγήσεις και, ταυτόχρονα, να έρθει σε επαφή με την πραγματική ποικιλομορφία του σώματος: την ασυμμετρία, τις ραγάδες, τα τατουάζ, τις ουλές και τα σημάδια. Εικόνες και ιστορίες συνυπάρχουν, φωτίζοντας εμπειρίες που συνδέονται με την ασθένεια, τη φροντίδα, τη μητρότητα, την εικόνα του σώματος και την προσωπική σχέση κάθε ανθρώπου με αυτό. Στα χρόνια της διαδρομής του, το boobs έχει παρουσιαστεί στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, το Λος Άντζελες, τη Βαρκελώνη, τα Τρίκαλα και τη Λάρισα, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2026 έρχεται στη Ναύπακτο.
Η παρουσίαση στη Ναύπακτο έχει και έναν ιδιαίτερο συμβολισμό, καθώς η Σύλβια Κουβέλη γεννήθηκε στη Ναύπακτο και μεγάλωσε στο Τορόντο του Καναδά. Είναι διεπιστημονική καλλιτέχνιδα, με έργο που εστιάζει σε ζητήματα φύλου, σώματος, ασθένειας και συμπερίληψης. Έχει ζήσει για χρόνια στην Ισπανία και την Αγγλία, όπου εργάστηκε και σπούδασε, ενώ πλέον έχει επιστρέψει στην Ελλάδα. Είναι κάτοχος MA Visual Sociology από το Goldsmiths, University of London, με το φωτογραφικό της ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στον άνθρωπο, το σώμα και την κοινωνία.
Η έκθεση “boobs – art for awareness” δεν επιχειρεί απλώς να παρουσιάσει φωτογραφίες. Επιχειρεί να κάνει ορατές προσωπικές ιστορίες, να περιορίσει την αμηχανία και τα στερεότυπα και να υπενθυμίσει, μέσα από την τέχνη, τη σημασία της γνώσης, της πρόληψης και της φροντίδας του σώματός μας.
Το ΕΚΝΔ συμμετείχε δυναμικά στο Αγωνιστικό Συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2026 στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων της ΓΣΕΕ και του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης για την 90ή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Ενώσαμε τη φωνή μας με χιλιάδες εργαζόμενους, Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες, Σωματεία , διεκδικώντας:
Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.
Αξιοπρεπείς μισθούς και αυξήσεις.
Μείωση του χρόνου εργασίας.
Μέτρα ενάντια στην ακρίβεια και τη στεγαστική κρίση.
Συνεχίζουμε συλλογικά και αγωνιστικά για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας των εργαζομένων.