Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

28,3 εκ. ευρώ από την Περιφέρεια για τη Διαχείριση των Απορριμμάτων

Published

on

Πρόληψη – Επαναχρησιμοποίηση – Ανακύκλωση – Τελική Διάθεση είναι οι σταθεροί πυλώνες της πολιτικής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, σε ό,τι αφορά την ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων. Το Σχέδιο Δράσης ανέπτυξε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018.

«Είμαστε από τις πρώτες Περιφέρειες που κατάφερε να απαλλαγεί από τους ανοικτούς ΧΑΔΑ, κλείνοντάς τους. Τερματίσαμε έτσι ένα προβληματικό καθεστώς και καταφέραμε να απαλλαγούμε και από βαριά πρόστιμα που επιβάλλονταν εξαιτίας της μη συμμόρφωσης με την ευρωπαϊκή νομοθεσία» επεσήμανε ο κ. Κατσιφάρας και  αναφέρθηκε στην εμφανή πρόοδο που επετεύχθη τα τελευταία χρόνια στο ζήτημα των παράνομων χωματερών στην Δυτική Ελλάδα. Ζήτημα που άλλοτε αποτελούσε, πέραν της περιβαλλοντικής ζημιάς και στοιχείο διασυρμού για την περιοχή. «Είναι χαρακτηριστικό ότι τα άλλοτε υπέρογκα πρόστιμα που επιβάλλονταν έχουν σχεδόν μηδενιστεί, καθώς η Δυτική Ελλάδα έχει αντιμετωπίσει ριζικά το πρόβλημα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επίσης, αναφέρθηκε διεξοδικά στα σημαντικά βήματα που μέχρι σήμερα έχουν επιτελεστεί, αλλά και στις νέες δυνατότητες που έχουν οι Δήμοι να εφαρμόσουν καινοτόμες μεθόδους και σύγχρονες τεχνολογίες, ξεκαθαρίζοντας ότι η Περιφέρεια δεν έχει αρμοδιότητες στην αποκομιδή και διαχείριση των απορριμμάτων. Πρόκειται για ευθύνες που  ανήκουν στο στενό πυρήνα αρμοδιοτήτων των Δήμων.

«Έχουμε σχέδιο και πόρους. Μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε κάθε ώριμη πρόταση» είπε ο Περιφερειάρχης και πρόσθεσε ότι η Περιφέρεια έχει επίσης χρηματοδοτήσει από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων την αναβάθμιση των ΧΥΤΑ Μεσολογγίου, Βλαχομάνδρας Ναυπάκτου και Φλόκα Αχαΐας.

Ωστόσο, στο πλαίσιο του εγκεκριμένου Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων, η Περιφέρεια έχει την δυνατότητα χρηματοδότησης έργων και δράσεων που εξυπηρετούν τον Περιφερειακό Σχεδιασμό, όπως η κατασκευή ή η ενίσχυση υποδομών διαχείρισης αποβλήτων,  πάντα με γνώμονα τις στοχεύσεις του Περιφερειακού Σχεδιασμού και το τρίπτυχο Μείωση Απορριμμάτων –Επαναχρησιμοποίηση – Ανακύκλωση.

Στο πλαίσιο αυτό, ο  Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας εξέφρασε την  ικανοποίηση του  για τις  δυο μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων, στην Ναύπακτο και στη Τριανταφυλλιά Ηλείας, που εντάχθηκαν σε χρηματοδοτικά προγράμματα και δρομολογήθηκε η κατασκευή τους.   «Πρόκειται για δυο μονάδες οι οποίες θα εξυπηρετήσουν, η μεν πρώτη τους Δήμους Ναυπάκτου, Μεσολογγίου και Θέρμου, η δε δεύτερη, το σύνολο των Δήμων της Ηλείας» ανέφερε ο Περιφερειάρχης και εξέφρασε την προσδοκία οι εντάξεις να έχουν και συνέχεια. Ακολούθως εστίασε  στις ανοικτές προσκλήσεις, οι οποίες απευθύνονται στους Δήμους και στους ΦΟΔΣΑ, που έχουν τη δυνατότητα να χρηματοδοτηθούν από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτική Ελλάδα 2014-2020 και να υλοποιήσουν όσες δράσεις εντάσσονται κι εξυπηρετούν τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων .

Ειδικότερα, είναι ενεργή πρόσκληση από το ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδος, προϋπολογισμού 15.300.000 ευρώ, που χρηματοδοτεί:

-Τη δημιουργία νέων ή την επέκταση υφιστάμενων Χώρων Υγειονομικής Ταφής.

-Τη δημιουργία Μονάδων Επεξεργασίας Υπολειμματικών Σύμμεικτων Αστικών Αποβλήτων και

-Τη δημιουργία Μονάδων Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων.

Επίσης, άλλες δυο, νέες προσκλήσεις που αφορούν:

-Πρώτον, στην διαχείριση βιοαποβλήτων στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος. Δηλαδή, πρόσκληση που αφορά δράσεις οικιακής και δημοτικής κομποστοποίησης βιοαποβλήτων. Χρηματοδοτεί  μεταξύ άλλων την προμήθεια απορριμματοφόρων για βιοαπόβλητα, αλλά και την ανάπτυξη δημοτικών μονάδων κομποστοποίησης βιοαποβλήτων. Έχει προϋπολογισμό 7.300.000 ευρώ και θα είναι ανοικτή σε προτάσεις έως τις 31 Ιανουαρίου 2019. Προβλέπει, μεταξύ άλλων, χρηματοδότηση έργων από την προμήθεια κάδων οικιακής κομποστοποίησης έως την αγορά εξοπλισμού.

-Και δεύτερον, στη  δημιουργία Πράσινων Σημείων, δηλαδή για έργα υποδομής που εστιάζουν στην ανακύκλωση. Η προθεσμία  για την υποβολή των προτάσεων  λήγει στις 28 Φεβρουαρίου 2019 και ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 5.700.000 ευρώ.

«Οι τρεις αυτές προσκλήσεις συνολικού ύψους 28,3 εκ. ευρώ για τη χρηματοδότηση έργων ολοκληρωμένης διαχείρισης στερεών αποβλήτων, αποτελούν καταλύτη για τη μετάβασή μας σε μια νέα εποχή διαχείρισης των απορριμμάτων, η οποία βασίζεται στο τρίπτυχο: μείωση – επαναχρησιμοποίηση – ανακύκλωση» δήλωσε ο κ. Κατσιφάρας  και κατέληξε: «Ακολουθώντας τις σύγχρονες πρακτικές που εστιάζουν στην Ανακύκλωση και στην Δραστική Μείωση των Αποβλήτων, μέσα από την αξιοποίηση της τεχνολογίας, την καινοτομία στη διαχείριση και τον οικολογικό σχεδιασμό, μπορούμε να υιοθετήσουμε μαζί την τάση που καλλιεργείται για την Ευρώπη της Ανακύκλωσης και την Κοινωνία Μηδενικών Αποβλήτων».

Συνεχίζοντας ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος Νίκος Μπαλαμπάνης ανέφερε«Η Περιφέρεια έγκαιρα εκπόνησε τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων, σχεδιασμός που περικλείει το σύνολο των δράσεων μας για την ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων και ταυτόχρονα διασφάλισε τους πόρους χρηματοδότησης». Πρόσθεσε ότι η Περιφέρεια θέτει πλέον στη διάθεση των Δήμων και των ΦΟΣΔΑ το ποσό των 28,3 εκατομμυρίων ευρώ και περιμένει τις προτάσεις τους, ώστε να χρηματοδοτήσει έργα που θ’ απαντούν στις ανάγκες τους. Συνεχάρη δε τους φορείς υλοποίησης των δύο νέων μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων σε Αιτωλοακαρνανία και Ηλεία.

Η Προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα 2014-2020»  Άλκηστις Σταθοπούλου, εξειδίκευσε στις δυνατότητες χρηματοδότησης των Δήμων, ακόμη και μέσα από την υλοποίηση των ΟΧΕ και ΒΑΑ που περιλαμβάνουν δράσεις για τα αστικά απόβλητα. Επίσης,  συνέδεσε τη διαχείριση των απορριμμάτων με την κυκλική οικονομία, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για το νέο βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης για το οποίο υπάρχουν ανοικτά προγράμματα χρηματοδότησης που μπορούν να αξιοποιηθούν.

Απ’ την πλευρά του ο επιστημονικός συνεργάτης του Περιφερειάρχη Βαγγέλης Καραχάλιος σημείωσε ότι κομβικό σημείο για την ορθολογικότερη διαχείριση των απορριμμάτων στην Περιφέρεια ήταν η εκπόνηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα και η συνακόλουθη χρηματοδότηση των δράσεων που αποφασίζονται και προτείνονται από τους Δήμους.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η μεγάλη ανατροπή στην εκτός σχεδίου δόμηση

Published

on

By

«Η πρόσφατη απόφαση 176/2023 του Συμβουλίου της Επικρατείας αναφορικά με την εκτός σχεδίου δόμηση ανατρέπει όλα τα δεδομένα σε αγοραπωλησίες και συμβόλαια, προεγκρίσεις δόμησης και άδειες δόμησης και σε χιλιάδες μικρές και μεγάλες επενδύσεις, τουριστικές ή αναπτυξιακές, για τις οποίες έχουν ληφθεί προεγκρίσεις ή οι οποίες έχουν ενταχθεί στον αναπτυξιακό νόμο.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε ότι δεν αρκεί το ελάχιστο εμβαδόν των 4 στρεμμάτων, αλλά απαιτείται και η ύπαρξη προσώπου σε κοινόχρηστο χώρο (δρόμο) για τη δόμηση ενός ακινήτου, διότι, σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, κατά το Σύνταγμα οι εκτός σχεδίου περιοχές δεν έχουν ως προορισμό, κατ’ αρχήν, τη δόμηση ή την τουριστική εκμετάλλευση, αλλά τη γεωργική, κτηνοτροφική και δασοπονική εκμετάλλευση και την αναψυχή του κοινού. Επί της ουσίας, με την απόφαση καταργείται η εκτός σχεδίου δόμηση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, ακόμη και για γήπεδα άρτια και οικοδομήσιμα από τέσσερα στρέμματα και πάνω, τα οποία μέχρι πρότινος μπορούσαν να οικοδομηθούν.

Πρόκειται για ένα ακόμη πλήγμα στη μικροϊδιοκτησία, αλλά και στην ασφάλεια δικαίου στη χώρα μας, με αποκλειστικά υπεύθυνη την κυβερνητική αδράνεια για τη ρύθμιση ενός ζητήματος που αφορά χιλιάδες ιδιοκτήτες που βρίσκονται στον αέρα. Ούτε κρύο ούτε ζέστη, κατά τα λόγια του Ιωάννη στην Αποκάλυψη. Διευκρινίζω ότι ούτε διαθέτω ούτε εκπροσωπώ (δικηγορικά ή άλλως πως) τέτοιες ιδιοκτησίες. Ωστόσο, παρακολουθώ τις συνέπειες της κυβερνητικής στάσης στην κοινωνία και τους θεσμούς σε περιοχές μικρών και εκτός σχεδίου κλήρων, όπως η Κεφαλονιά και η Ιθάκη, αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα: έχουν παγώσει όλες οι αγοραπωλησίες και τα συμβόλαια για ακίνητα που μέχρι σήμερα είχαν δικαίωμα έκδοσης νόμιμης οικοδομικής άδειας. Τα πολεοδομικά γραφεία της χώρας και οι υπηρεσίες δόμησης έχουν αναστείλει κάθε προέγκριση δόμησης και άδεια δόμησης σε ακίνητα εκτός σχεδίου πόλης και οικισμών με εμβαδόν μεγαλύτερο των 4.000 τ.μ. χωρίς πρόσωπο σε κοινόχρηστο δρόμο. Ενώ μετέωρες έχουν μείνει μικρές και μεγάλες επενδύσεις, κυρίως τουριστικές, που έχουν ενταχθεί στον αναπτυξιακό νόμο, διότι στερούνται πλέον δυνατότητας έκδοσης οικοδομικής άδειας. Για ακόμη μία φορα η ασφάλεια δικαίου στη χώρα μας κατακρημνίζεται.

Το γαϊτανάκι της κυβερνητικής ανεπάρκειας ξεκίνησε με τον περίφημο νόμο Χατζηδάκη και την καταληκτική προθεσμία της 9ης Δεκεμβρίου του ν. 4759/2020 για την έκδοση προέγκρισης οικοδομικής άδειας για ακίνητα επιφανείας μικρότερης των 4 στρεμμάτων. Με την εκπνοή της προθεσμίας χιλιάδες μικροϊδιοκτήτες έχασαν το δικαίωμα δόμησης, παρά τη ρητή δέσμευση της πολιτείας για την (προηγούμενη) εκπόνηση τοπικών ή ειδικών πολεοδομικών σχεδίων και τον ορισμό νέων ζωνών οικοδόμησης και ανάπτυξης. Τη σκυτάλη παίρνει σήμερα το ΣτΕ, με το απόλυτο κομφούζιο να διαιωνίζεται στις Αρχές, στην κοινωνία και τους θεσμούς και τη δαμόκλειο σπάθη της καταδίκης από τα ευρωπαϊκά δικαστήρια να επικρέμαται πάνω από τη χώρα μας.

Σκόπιμη πολιτική επιλογή ή τραγική κυβερνητική ανεπάρκεια; Οτιδήποτε απ’ τα δύο, η δικαστική ρύθμιση αποτελεί τη χειρότερη εκδοχή θεσμικής απάντησης σε ένα πρόβλημα που λαμβάνει πλέον εκρηκτικές διαστάσεις».

* Ο κ. Νικόλας Φαραντούρης είναι καθηγητής του Ευρωπαϊκού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, δικηγόρος στον Άρειο Πάγο.

πηγή: «Καθημερινή»

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τρίτη 21/3 η παρουσίαση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Ναυπάκτου

Published

on

By

Ξεκινά η δημόσια διαβούλευση – 

Ο Δήμος Ναυπακτίας ενημερώνει ότι, την Τρίτη 21 Μαρτίου 2023 και ώρα 12:00′, στο κτήριο της Αιτωλικής Αναπτυξιακής ΑΕ ΟΤΑ (Εθνική Οδός Αντιρρίου – Ιτέας περιοχή Πλατανίτη) θα λάβει χώρα η ανοικτή δημόσια παρουσίαση του Β1 Σταδίου της μελέτης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Γ.Π.Σ.) διοικητικών ορίων πρώην Δ. Ναυπάκτου (Δ.Ε. Ναυπάκτου).

Μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης, θα πραγματοποιηθεί δημόσια διαβούλευση για χρονικό διάστημα 2 μηνών και συγκεκριμένα, από τις 22 Μαρτίου 2023 έως τις 22 Μαΐου 2023, κατά το οποίο υπάρχει δυνατότητα υποβολής απόψεων και παρατηρήσεων, οι οποίες θα εξεταστούν και θα ληφθούν υπόψη για τη σύνταξη του Β2 Σταδίου της μελέτης, που αντιστοιχεί στην οριστική πρόταση, η οποία θα θεσμοθετηθεί.

Προς ενημέρωση των ενδιαφερομένων, η πλήρης μελέτη του Β1 Σταδίου, θα είναι αναρτημένη και διαθέσιμη σε ψηφιακή μορφή, στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Ναυπακτίας (https://www.nafpaktos.gr) καθ’ όλη τη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης,

Απόψεις και παρατηρήσεις κατά τη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης, προκειμένου να εξεταστούν θα πρέπει να υποβληθούν επωνύμως, είτε στο Γραφείο Πρωτοκόλλου της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Ναυπακτίας (κτήριο πρώην Δημαρχείου Αντιρρίου) είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο email: info@nafpaktos.gr.

  • Η δημόσια παρουσίαση της μελέτης θα προβληθεί μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του Δήμου Ναυπακτίας (https://www.nafpaktos.gr).

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Yποχρεωτικός ο καθαρισμός οικοπέδων -Πρόστιμο & φυλάκιση για αμελείς ιδιοκτήτες

Published

on

By

Εν όψει της φετινής αντιπυρικής περιόδου από 1-5-2023 έως 31-10-2023, οι δήμοι της χώρας καλούν όλους τους δημότες τους που είναι ιδιοκτήτες, νομείς και επικαρπωτές των οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται εντός πόλεων, κωμοπόλεων και οικισμών και σε απόσταση μέχρι 100 μέτρων από τα όριά τους, να τους καθαρίσουν από χόρτα, άχρηστα υλικά, σκουπίδια μέχρι τις 30 Απριλίου 2023, διότι αποτελούν εστίες εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Ως «καθαρισμός», ορίζεται λεπτομερώς η απομάκρυνση σπασμένων δένδρων και κλαδιών, ξερά χόρτα, φύλλα κλπ., σε απόσταση τουλάχιστον 3 μέτρα από κτίσματα, το κλάδεμα των φυτών και πώς θα γίνεται αυτό, η απομάκρυνση εύφλεκτων υλικών, καθώς και των υπολειμμάτων καθαρισμού.

Εάν οι ιδιοκτήτες δεν πραγματοποιήσουν τον καθαρισμό μέχρι τις 30 Απριλίου, οι δήμοι είναι υποχρεωμένοι να τους ενημερώσουν ότι πρέπει να το πράξουν εντός 10 ημερών, αλλιώς τον καθαρισμό αναλαμβάνει αυτεπαγγέλτως ο δήμος, ο οποίος χρεώνει με πρόστιμο τους ιδιοκτήτες.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων για τον καθαρισμό, τους επιβάλλεται πρόστιμο που ανέρχεται σε 0,50 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, πάνω στο οποίο υπάρχει προσαύξηση, εφόσον το έργο πραγματοποιήσει ο δήμος.

Εάν πρόκειται για εγκαταλειμμένους χώρους, ή αγνώστων ιδιοκτητών, περιφραγμένους και ασφαλισμένους, ο δήμος καλεί την Πυροσβεστική για να βεβαιώσει τον κίνδυνο πυρκαγιάς και κατόπιν παραβιάζει τον χώρο με εισαγγελική παραγγελία για να τον καθαρίσει.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ