Σε μια ιστορική στιγμή για τον αθλητισμό της Ναυπακτίας η ομάδα βόλεϊ κορασίδων της Ομόνοιας Ναυπάκτου είχε τη χαρά να συμμετέχει σε διεθνές τουρνουά στη Σικελία στο οποίο κατάφερε να κατακτήσει τη δεύτερη θέση.
Παίρνοντας την ιδέα από το τουρνουά της Ναυπάκτου ο Δήμος του Ροκαλουμέρα στη Μεσσίνα της Σικελίας στην Ιταλία αποφάσισε να διοργανώσει τουρνουά κορασίδων βόλεϊ με καλεσμένες δύο ομάδες από την Ελλάδα, την Ομόνοια Ναυπάκτου και τον Ακρίτα Καλαμάτας ενώ την τετράδα συμπλήρωσαν η τοπική ASD Roccalumera Pallavolo και η Santa Venerina από την γειτονική Κατάνια.
Το πρώτο καλωσόρισμα στις ομάδες έγινε στην πλατεία του Δημαρχείου του Ροκαλουμέρα (Piazza Municipio) όπου έγινε έπαρση της ελληνικής και της ιταλικής σημαίας αλλά και της σημαίας της περιοχής της Σικελίας. Ακολούθησε παρουσίαση των ομάδων στην αίθουσα Antica Filanda όπου τόσο ο Δήμαρχος κ.Gaetano Argiroffi όσο και ο Αντιδήμαρχος κ.Ettore Fleres δήλωσαν πως είναι τιμή τους που ανάμεσα στις ομάδες που συμμετέχουν βρίσκεται και η Ομόνοια του Λεπάντο, της πόλης όπου η νίκη των δυτικών στην ιστορική ναυμαχία είχε ως αποτέλεσμα τη δική τους ελευθερία από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Ιδιαίτερη μνεία έγινε για τους συμπολίτες τους που επάνδρωσαν τα καράβια τα οποία ξεκινώντας από τη Μεσσίνα έδωσαν τη μάχη τους στη Ναυμαχία της Ναυπάκτου. Παρόντες στην εκδήλωση ήταν και εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Βόλεϊ της Ιταλίας και των τοπικών Ενώσεων.
Το πρωινό της δεύτερης ημέρας οι δύο ελληνικές ομάδες Ομόνοια και Ακρίτας μεταφέρθηκαν στη γειτονική Ταορμίνα, ένα πανέμορφο τουριστικό θέρετρο της Σικελίας όπου είχαν την ευκαιρία να δουν τις ομορφιές της περιοχής και να περπατήσουν στα γραφικά στενά της πόλης.
Το αγωνιστικό πρόγραμμα ξεκίνησε το απόγευμα του Σαββάτου με το παιχνίδι ανάμεσα στις δύο ελληνικές ομάδες να είναι το εναρκτήριο. Οι αγώνες έγιναν στο Ανοικτό Δημοτικό Γήπεδο της πόλης και για το λόγο αυτό το πρώτο παιχνίδι ξεκίνησε στις 7 το απόγευμα. Η Ομόνοια Ναυπάκτου προσαρμόστηκε πιο γρήγορα στις νέες για τους έλληνες συνθήκες αγώνα και κατάφερε να νικήσει τον Ακρίτα με 3-0 σετ. Ακολούθησε το παιχνίδι ανάμεσα στην τοπική ομάδα και την Santa Venerina από την Κατάνια με τους γηπεδούχος να κερδίζουν εύκολα 3-0 σετ.
Το πρωινό της Κυριακής οι ελληνικές ομάδες είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν το μουσείο του νομπελίστα Ιταλού συγγραφέα Σαλβατόρε Κουασιμόντο, που είχε ελληνικές ρίζες και να μάθουν για τη ζωή του και το έργο του. Το βράδυ της Κυριακής το αγωνιστικό πρόγραμμα ξεκίνησε με τον μικρό τελικό όπου ο Ακρίτας Καλαμάτας νίκησε 3-0 σετ την Santa Venerina. Στον μεγάλο τελικό έγινε ένα πολύ όμορφο παιχνίδι στο οποίο η ASD Roccalumera Pallavolo επικράτησε με 3-1 σετ της Ομόνοιας Ναυπάκτου και πήρε την πρώτη θέση αφήνοντας τη Ναυπάκτια ομάδα δεύτερη.
Στη συνέχεια έγιναν οι απονομές στους συμμετέχοντες και τους νικητές του τουρνουά με το βραβείο του καλύτερου παίκτη του τουρνουά να πηγαίνει στην Angelica Abate. Ακολούθησε ομαδικό χορευτικό από αθλητές και προπονητές των ομάδων που συμμετείχαν ξεκινώντας με το ελληνικό συρτάκι και καταλήγοντας στην ιταλική ταραντέλα.
Οι ομάδες έδωσαν ραντεβού για την επόμενη χρονιά όπου οι διοργανώσεις αναμένεται να αυξηθούν και μετά τα τουρνουά της Ναυπάκτου και του Ροκαλουμέρα σειρά θα πάρει το τουρνουά της Καλαμάτας.
Την κατανομή και πλήρωση 829 θέσεων Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής (Π.Φ.Α.) για την υλοποίηση των Προγραμμάτων και Εκδηλώσεων «Άθληση για Όλους» στους Δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα προβλέπει η κοινή υπουργική απόφαση ΓΓΑ/22664, η οποία δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Β’ 5461/9.9.2026.
Η απόφαση αφορά την περίοδο 2026-2027 και καλύπτει ανάγκες ΟΤΑ Α’ Βαθμού, ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ που έχουν ενταχθεί στον σχετικό προγραμματισμό της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.
Οι Πτυχιούχοι Φυσικής Αγωγής θα προσληφθούν με συμβάσεις εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου, τις οποίες θα υπογράφουν με τον φορέα που υλοποιεί το πρόγραμμα.
Η διάρκεια των συμβάσεων μπορεί να φτάσει έως τους 8 μήνες, ενώ η επιλογή του προσωπικού θα γίνεται βάσει του ισχύοντος Οργανωτικού Πλαισίου των Προγραμμάτων και Εκδηλώσεων Άθλησης για Όλους.
H δαπάνη δεν βαρύνει τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού ούτε τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εσωτερικών, αλλά θα καλυφθεί από τους προϋπολογισμούς των αντίστοιχων ΟΤΑ και νομικών προσώπων, μέσω εσόδων που προέρχονται από: αντίτιμο συμμετοχής, δίδακτρα ή συνδρομές των ωφελούμενων, δωρεές, χορηγίες.
Οι φορείς που περιλαμβάνονται στην απόφαση έχουν ήδη καταθέσει οικονομικές βεβαιώσεις ότι διαθέτουν τις απαιτούμενες πιστώσεις για το 2026 και ότι θα προβλέψουν τις αντίστοιχες πιστώσεις και για το 2027.
Η κατανομή των θέσεων έγινε βάσει των αναγκών που δήλωσαν οι ΟΤΑ και τα νομικά τους πρόσωπα για τη λειτουργία των υπηρεσιών «Άθληση για Όλους», όπως αυτές προέκυψαν από τις αιτήσεις και τις οικονομικές βεβαιώσεις που κατατέθηκαν για την περίοδο 2026-2027.
Στο πλαίσιο των πολιτιστικών δράσεων του Δήμου Ναυπακτίας για το Καλοκαίρι του 2026, από τις 11 έως τις 20 Σεπτεμβρίου 2026, το Κτήριο Τσώνη φιλοξενεί την έκθεση φωτογραφίας “boobs – art for awareness” της Σύλβιας Κουβέλη, μία φωτογραφική πρωτοβουλία που επιχειρεί να ανοίξει με αμεσότητα και ευαισθησία τη συζήτηση γύρω από το στήθος, την υγεία και τον καρκίνο του μαστού. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή, 11 Σεπτεμβρίου, στις 20:00, με ελεύθερη είσοδο.
Το boobs ξεκίνησε το 2017, έπειτα από έρευνα της δημιουργού γύρω από τη σχέση νέων γυναικών στην Ελλάδα με το στήθος τους, την άγνοια και την αμηχανία που συχνά το περιβάλλουν, αλλά και την ανάγκη ουσιαστικής ενημέρωσης για την υγεία του μαστού. Μέσα από ανώνυμες, ρεαλιστικές φωτογραφικές απεικονίσεις και προσωπικές αφηγήσεις, δημιουργεί έναν χώρο εξοικείωσης, αναγνώρισης και φροντίδας.
Περισσότερα από 100 άτομα έχουν μέχρι σήμερα σταθεί μπροστά στον φακό του project, το καθένα με τη δική του ιστορία. Στην έκθεση ο επισκέπτης καλείται να δει, να διαβάσει και να ακούσει αυτές τις αφηγήσεις και, ταυτόχρονα, να έρθει σε επαφή με την πραγματική ποικιλομορφία του σώματος: την ασυμμετρία, τις ραγάδες, τα τατουάζ, τις ουλές και τα σημάδια. Εικόνες και ιστορίες συνυπάρχουν, φωτίζοντας εμπειρίες που συνδέονται με την ασθένεια, τη φροντίδα, τη μητρότητα, την εικόνα του σώματος και την προσωπική σχέση κάθε ανθρώπου με αυτό. Στα χρόνια της διαδρομής του, το boobs έχει παρουσιαστεί στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, το Λος Άντζελες, τη Βαρκελώνη, τα Τρίκαλα και τη Λάρισα, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2026 έρχεται στη Ναύπακτο.
Η παρουσίαση στη Ναύπακτο έχει και έναν ιδιαίτερο συμβολισμό, καθώς η Σύλβια Κουβέλη γεννήθηκε στη Ναύπακτο και μεγάλωσε στο Τορόντο του Καναδά. Είναι διεπιστημονική καλλιτέχνιδα, με έργο που εστιάζει σε ζητήματα φύλου, σώματος, ασθένειας και συμπερίληψης. Έχει ζήσει για χρόνια στην Ισπανία και την Αγγλία, όπου εργάστηκε και σπούδασε, ενώ πλέον έχει επιστρέψει στην Ελλάδα. Είναι κάτοχος MA Visual Sociology από το Goldsmiths, University of London, με το φωτογραφικό της ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στον άνθρωπο, το σώμα και την κοινωνία.
Η έκθεση “boobs – art for awareness” δεν επιχειρεί απλώς να παρουσιάσει φωτογραφίες. Επιχειρεί να κάνει ορατές προσωπικές ιστορίες, να περιορίσει την αμηχανία και τα στερεότυπα και να υπενθυμίσει, μέσα από την τέχνη, τη σημασία της γνώσης, της πρόληψης και της φροντίδας του σώματός μας.
Το ΕΚΝΔ συμμετείχε δυναμικά στο Αγωνιστικό Συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2026 στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων της ΓΣΕΕ και του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης για την 90ή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Ενώσαμε τη φωνή μας με χιλιάδες εργαζόμενους, Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες, Σωματεία , διεκδικώντας:
Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.
Αξιοπρεπείς μισθούς και αυξήσεις.
Μείωση του χρόνου εργασίας.
Μέτρα ενάντια στην ακρίβεια και τη στεγαστική κρίση.
Συνεχίζουμε συλλογικά και αγωνιστικά για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας των εργαζομένων.