Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

30 χρόνια από το πρώτο Πανναυπακτιακό συνέδριο

Published

on

Στις 19 και 20 Νοεμβρίου του 1988 η ΟΣΥΝ διοργάνωσε στη Ναύπακτο το πρώτο αναπτυξιακό συνέδριο για τη Ναυπακτία. Ήταν μια πρώτη προσπάθεια της Ομοσπονδίας να καταγράψει την υφιστάμενη τότε κατάσταση και να αποτυπώσει τις αγωνίες κα τα οράματα των Ναυπακτίων για τον τόπο τους.

Το συνέδριο έγινε σε μια περίοδο που το πολιτικό διακύβευμα της εποχής ήταν η ανάπτυξη με επίκεντρο τις υποδομές, που είχε ανάγκη η χώρα και ιδιαίτερα η ξεχασμένη επαρχία Ναυπακτίας. Ήταν η εποχή που ο πληθυσμός της επαρχίας είχε περιορισθεί σημαντικά και περνούσε στην περιοχή της  γήρανσης. Ήταν η εποχή που η Ελλάδα είχε οριστικά αποφασίσει την είσοδό της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αναζητούσε με αγωνία πόρους για να δημιουργήσει υποδομές και να συγκλίνει με τις υπόλοιπες 10 χώρες τότε της Ε.Ε. Οι πρώτες χρηματοδοτήσεις με τη μορφή προγραμμάτων, όπως τα ΜΟΠ, κινητοποιούσαν ανθρώπους και φορείς προκειμένου να εξασφαλίσουν πόρους για τις υποδομές των πόλεων και της υπαίθρου.

Για να γίνει κατανοητό το πλαίσιο μέσα στο οποίο πραγματοποιήθηκε το πρώτο συνέδριο καλό είναι να δούμε με λίγα παραδείγματα πως ήταν η Ναυπακτία το 1988 σε σχέση με αυτό που είναι σήμερα.

Η τότε επαρχία Ναυπακτίας αποτελείτο από το δήμο της πόλης της Ναυπάκτου με πληθυσμό 10 χιλ. κατοίκους και 66 κοινότητες οι οποίες μαζί με τους καταγεγραμμένους οικισμούς έφταναν τις 110. Η στελέχωση του δήμου ήταν υποτυπώδης, των δε κοινοτήτων στην καλύτερη των περιπτώσεων αποτελείτο από ένα γραμματέα απόφοιτου του δημοτικού σχολείου και σε κάποιες περιπτώσεις απόφοιτο του γυμνασίου.

Το επαρχιακό οδικό δίκτυο ήταν σε απελπιστική κατάσταση  και μαζί με τα προβλήματα ύδρευσης και αποχέτευσης της Ναυπάκτου αποτελούσαν τα βασικά αιτήματα των ΟΤΑ της περιόδου.

Σήμερα η κατάσταση έχει αλλάξει ριζικά. Η αυτοδιοίκηση μέσα από αλλεπάλληλες αλλαγές έχει μετεξελιχθεί σε ενιαίο δήμο με αρκετό τεχνικό εξοπλισμό και εντελώς διαφορετική στελέχωση.  Η ζεύξη Ρίου –Αντιρρίου με την λειτουργία της γέφυρας, οι οδικοί άξονες που ολοκληρώθηκαν, η περιμετρική που, έστω και με κατασκευαστικά προβλήματα, ολοκληρώθηκε έχουν αλλάξει ριζικά τα δεδομένα.  Σε μεγάλο βαθμό έχουν αντιμετωπισθεί τα προβλήματα ύδρευσης των κοινοτήτων. Η Ευηνολίμνη στη δυτική Ναυπακτία έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα που απαιτούν ειδική διαχείριση. Η ανάπτυξη ξενοδοχειακών μονάδων στο ανατολικό τμήμα της ορεινής Ναυπακτίας και αλλού έχουν καταστήσει την περιοχή  ορεινό τουριστικό προορισμό. Τα προβλήματα και οι αναπτυξιακές προτεραιότητες  της πόλης της Ναυπάκτου σε μεγάλο βαθμό έχουν εντοπισθεί και αναζητούνται λύσεις.

Το δεύτερο αναπτυξιακό συνέδριο που οργανώνει η ΟΣΥΝ  στις 1 και 2 Μαρτίου 2019 στη Ναύπακτο είναι μια χρυσή ευκαιρία να δούμε τι έγινε στα 30 χρόνια που πέρασαν από το 1988. Ποιοι στόχοι επιτεύχθηκαν, που έγιναν λάθη και τι πρέπει να γίνει στο μέλλον.  Η  Ναυπακτία  παρά τα προβλήματα που υπάρχουν τα τελευταία 30 χρόνια έχει κάνει μεγάλα βήματα.  Απομένουν ακόμα να γίνουν πολλά κυρίως στον τομέα των σύγχρονων τεχνικών υποδομών και της παραγωγικής ανασυγκρότησης.  Με νέες ιδέες, καλή οργάνωση και συμμετοχή όλων η Ναυπακτία μπορεί να προσβλέπει σε ένα καλύτερο μέλλον.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εγκαίνια εκλογικού κέντρου ΑΔΚΝ- Γ. Μπουλέ (video)

Published

on

By

“Κάλεσμα στον αγώνα για να αρχίσουμε το κοινό ταξίδι της νέας τετραετίας απηύθυνε ο υποψήφιος δήμαρχος Ναυπακτίας Γιάννης Μπουλές στα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου της Ανεξάρτητης Δημοτικής Κίνησης Ναυπακτίας”

                  ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

                  ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Γ. Μπουλές: «Η Ναυπακτία χρειάζεται συλλογική προσπάθεια και όχι προσωπικές πολιτικές»

Published

on

By

Σε ανακοίνωσή της η Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση Ναυπακτίας του Γιάννη Μπουλέ αναφέρει σχετικά με την εκδήλωση των εγκαινίων του εκλογικού κέντρου της παράταξης, που έγιναν το βράδυ της Παρασκευής 19 Απριλίου:

 

 «Η τοπική αυτοδιοίκηση και η Ναυπακτία χρειάζεται συλλογική προσπάθεια και όχι προσωπικές πολιτικές – Η Ναυπακτία  δεν αντέχει ούτε επαναλήψεις ούτε και νέους  πειραματισμούς.

      Πολύ μεγάλη και ιδιαίτερα θερμή υπήρξε  η ανταπόκριση του κόσμου στα  εγκαίνια του εκλογικού κέντρου της Ανεξάρτητης Δημοτικής Κίνησης Ναυπακτίας στέλνοντας ένα πολύ δυνατό μήνυμα νίκης για τις εκλογές του Μαίου.

Αυτό το δυνατό μήνυμα αισιοδοξίας και νίκης καθώς και του  σεβασμού στον πολίτη και στις αρχές και αξίες της χρηστής και αποτελεσματικής διοίκησης μετέδωσε και ο υποψήφιος δήμαρχος Ναυπακτίας Γιάννης Μπουλές, σε όλη τη διάρκεια της ομιλίας του.

Ο σεβασμός στον πολίτη που διαπνέει την Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση Ναυπακτίας αποτυπώθηκε και στη χθεσινή μεγαλειώδη συγκέντρωση, η οποία οργανώθηκε από την ίδια την παράταξη με τρόπο που να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία της πόλης. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην παρεμποδιστεί η κυκλοφορία των οχημάτων και να κινηθούν ανεμπόδιστα τα πυροσβεστικά οχήματα και το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ  στο ατύχημα που συνέβη πριν την έναρξη της εκδήλωσης των εγκαινίων του εκλογικού κέντρου.

Ο υποψήφιος δήμαρχος Γιάννης Μπουλές τόνισε τα χαρακτηριστικά και τη  λειτουργία της παράταξης, η οποία έχει συνεχή και δυναμική πορεία  είκοσι ετών. Ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Είμαστε σήμερα όλοι εδώ.  Έχουμε ενώσει όλοι τις δυνάμεις μας ξεπερνώντας κομματικές διαφορές, ελεύθεροι από εξαρτήσεις, αφοσιωμένοι στο δημόσιο συμφέρον το οποίο υπηρετούμε με ήθος και εντιμότητα, με  καθαρότητα,  με διαφάνεια, με γνώση, με εργατικότητα,  με ειλικρίνεια και σοβαρότητα

Είμαστε η μοναδική  παράταξη στη Ναυπακτία με συνεχή παρουσία 20 ετών. Για αυτό είμαστε και η παράταξη που ενώ μένει  σταθερή στις αρχές και τις αξίες της  διαρκώς ανανεώνεται.  Νέες ιδέες και νέα πρόσωπα συντάσσονται δίπλα στη γνώση και την εμπειρία που έχουμε αποκομίσει σε αυτή την αυτοδιοικητική  πορεία. 

Σήμερα είμαστε όλοι εδώ, γιατί όλοι έχουμε κάνει την Επιλογή μας. Έχουμε επιλέξει να λέμε την αλήθεια,  να είμαστε χρήσιμοι και αποτελεσματικοί. Και έχουμε αποδείξει ότι δεν μένουμε στα λόγια αλλά προχωρούμε σε πράξεις και έργα».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε συνοπτικά στο τιτάνιο έργο που έγινε κατά τη δημοτική περίοδο 2011-2014 που η Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση Ναυπακτίας ανέλαβε μέσα σε βαθιά περίοδο οικονομικής κρίσης να συγκροτήσει, να οργανώσει, να ξεχρεώσει το δήμο, να αντιμετωπίσει χρόνια προβλήματα και να παραδώσει έργα πνοής μέσα σε λιγότερο από τρία χρόνια, στη μικρότερη δηλαδή χρονικά δημοτική θητεία που υπήρξε ποτέ. Επεσήμανε χαρακτηριστικά: «Με σχέδιο και σκληρή δουλειά παράξαμε έργο πνοής  σε δυόμιση χρόνια πραγματικής θητείας και παραδώσαμε ένα δήμο οργανωμένο και με    1, 5 εκατομμύριο ευρώ στα ταμεία του, σύμφωνα με τον ορκωτό ελεγκτή που επέλεξε η σημερινή δημοτική αρχή».

Κατόπιν επεσήμανε τη στάση που κράτησε η Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση Ναυπακτίας ως αντιπολίτευση στηρίζοντας με απόλυτο σεβασμό την επιλογή της κοινωνίας, υπερασπιζόμενη όμως ταυτόχρονα τις αρχές της διαφάνειας και της χρηστής διοίκησης, που αποτελούν τη βάση της πολιτικής φιλοσοφίας της παράταξης.

Κλείνοντας την ομιλία του ο υποψήφιος δήμαρχος Ναυπακτίας αναφέρθηκε στις δυσκολίες και τις προκλήσεις της νέας εποχής του Κλεισθένη επισημαίνοντας:

«Η τοπική αυτοδιοίκηση και η Ναυπακτία χρειάζεται συλλογική προσπάθεια και όχι προσωπικές πολιτικές.

Η συλλογική προσπάθεια υπηρετεί το κοινό συμφέρον των δημοτών μέσα στο οποίο βρίσκεται και το ατομικό συμφέρον του καθενός μας.

Οι προσωπικές πολιτικές εξυπηρετούν ατομικά και πελατειακά συμφέροντα, εμποδίζουν την ανάπτυξη του δήμου και παγιδεύουν την κοινωνία σε ένα ρουσφετολογικό, αναξιοκρατικό και τελικά άδικο σύστημα διοίκησης.

Ο καθένας από εμάς έχει εμπειρία τέτοιων προσωπικών πολιτικών που κυριάρχησαν στο δήμο μας την τελευταία κυρίως πενταετία.

Η Ναυπακτία  δεν αντέχει ούτε τέτοιες επαναλήψεις ούτε και νέους  πειραματισμούς.

Σε αυτή τη νέα εποχή του Κλεισθένη με πυξίδα το συμφέρον του Δήμου, ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας αξιοποιώντας τη γνώση και την εμπειρία, τις αστείρευτες δυνάμεις της Ναυπακτίας, την πίστη και την αφοσίωση σε αξίες και αρχές που προάγουν το κοινωνικό συμφέρον και τον πολιτισμό».

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δυναμικό μήνυμα Μπουλέ στα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου

Published

on

By

Πλήθος κόσμου υποδέχτηκε τον υποψήφιο δήμαρχο Ναυπακτίας Γιάννη Μπουλέ στο εκλογικό του κέντρο, δίνοντας το μήνυμα της νίκης της Ανεξάρτητης Δημοτικής Κίνησης Ναυπακτίας.

Στα εγκαίνια που πραγματοποιήθηκαν απόψε το βράδυ, υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι, στελέχη  και φίλοι της παράταξης άκουσαν τον υποψήφιο δήμαρχο να μιλά για τους στόχους και το όραμα της ΑΔΚΝ για την Ναυπακτία, σημειώνοντας χαρακτηριστικά, βάλαμε τα θεμέλια με την συνένωση των έξι δήμων της Ναυπακτίας και θα συνεχίσουμε το όραμά μας για τον τόπο.

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

musitsa-rouxa-axesouar-kosmimata

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ