Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

30 χρόνια από το πρώτο Πανναυπακτιακό συνέδριο

Published

on

Στις 19 και 20 Νοεμβρίου του 1988 η ΟΣΥΝ διοργάνωσε στη Ναύπακτο το πρώτο αναπτυξιακό συνέδριο για τη Ναυπακτία. Ήταν μια πρώτη προσπάθεια της Ομοσπονδίας να καταγράψει την υφιστάμενη τότε κατάσταση και να αποτυπώσει τις αγωνίες κα τα οράματα των Ναυπακτίων για τον τόπο τους.

Το συνέδριο έγινε σε μια περίοδο που το πολιτικό διακύβευμα της εποχής ήταν η ανάπτυξη με επίκεντρο τις υποδομές, που είχε ανάγκη η χώρα και ιδιαίτερα η ξεχασμένη επαρχία Ναυπακτίας. Ήταν η εποχή που ο πληθυσμός της επαρχίας είχε περιορισθεί σημαντικά και περνούσε στην περιοχή της  γήρανσης. Ήταν η εποχή που η Ελλάδα είχε οριστικά αποφασίσει την είσοδό της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αναζητούσε με αγωνία πόρους για να δημιουργήσει υποδομές και να συγκλίνει με τις υπόλοιπες 10 χώρες τότε της Ε.Ε. Οι πρώτες χρηματοδοτήσεις με τη μορφή προγραμμάτων, όπως τα ΜΟΠ, κινητοποιούσαν ανθρώπους και φορείς προκειμένου να εξασφαλίσουν πόρους για τις υποδομές των πόλεων και της υπαίθρου.

Για να γίνει κατανοητό το πλαίσιο μέσα στο οποίο πραγματοποιήθηκε το πρώτο συνέδριο καλό είναι να δούμε με λίγα παραδείγματα πως ήταν η Ναυπακτία το 1988 σε σχέση με αυτό που είναι σήμερα.

Η τότε επαρχία Ναυπακτίας αποτελείτο από το δήμο της πόλης της Ναυπάκτου με πληθυσμό 10 χιλ. κατοίκους και 66 κοινότητες οι οποίες μαζί με τους καταγεγραμμένους οικισμούς έφταναν τις 110. Η στελέχωση του δήμου ήταν υποτυπώδης, των δε κοινοτήτων στην καλύτερη των περιπτώσεων αποτελείτο από ένα γραμματέα απόφοιτου του δημοτικού σχολείου και σε κάποιες περιπτώσεις απόφοιτο του γυμνασίου.

Το επαρχιακό οδικό δίκτυο ήταν σε απελπιστική κατάσταση  και μαζί με τα προβλήματα ύδρευσης και αποχέτευσης της Ναυπάκτου αποτελούσαν τα βασικά αιτήματα των ΟΤΑ της περιόδου.

Σήμερα η κατάσταση έχει αλλάξει ριζικά. Η αυτοδιοίκηση μέσα από αλλεπάλληλες αλλαγές έχει μετεξελιχθεί σε ενιαίο δήμο με αρκετό τεχνικό εξοπλισμό και εντελώς διαφορετική στελέχωση.  Η ζεύξη Ρίου –Αντιρρίου με την λειτουργία της γέφυρας, οι οδικοί άξονες που ολοκληρώθηκαν, η περιμετρική που, έστω και με κατασκευαστικά προβλήματα, ολοκληρώθηκε έχουν αλλάξει ριζικά τα δεδομένα.  Σε μεγάλο βαθμό έχουν αντιμετωπισθεί τα προβλήματα ύδρευσης των κοινοτήτων. Η Ευηνολίμνη στη δυτική Ναυπακτία έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα που απαιτούν ειδική διαχείριση. Η ανάπτυξη ξενοδοχειακών μονάδων στο ανατολικό τμήμα της ορεινής Ναυπακτίας και αλλού έχουν καταστήσει την περιοχή  ορεινό τουριστικό προορισμό. Τα προβλήματα και οι αναπτυξιακές προτεραιότητες  της πόλης της Ναυπάκτου σε μεγάλο βαθμό έχουν εντοπισθεί και αναζητούνται λύσεις.

Το δεύτερο αναπτυξιακό συνέδριο που οργανώνει η ΟΣΥΝ  στις 1 και 2 Μαρτίου 2019 στη Ναύπακτο είναι μια χρυσή ευκαιρία να δούμε τι έγινε στα 30 χρόνια που πέρασαν από το 1988. Ποιοι στόχοι επιτεύχθηκαν, που έγιναν λάθη και τι πρέπει να γίνει στο μέλλον.  Η  Ναυπακτία  παρά τα προβλήματα που υπάρχουν τα τελευταία 30 χρόνια έχει κάνει μεγάλα βήματα.  Απομένουν ακόμα να γίνουν πολλά κυρίως στον τομέα των σύγχρονων τεχνικών υποδομών και της παραγωγικής ανασυγκρότησης.  Με νέες ιδέες, καλή οργάνωση και συμμετοχή όλων η Ναυπακτία μπορεί να προσβλέπει σε ένα καλύτερο μέλλον.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τρίτη 21/3 η παρουσίαση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Ναυπάκτου

Published

on

By

Ξεκινά η δημόσια διαβούλευση – 

Ο Δήμος Ναυπακτίας ενημερώνει ότι, την Τρίτη 21 Μαρτίου 2023 και ώρα 12:00′, στο κτήριο της Αιτωλικής Αναπτυξιακής ΑΕ ΟΤΑ (Εθνική Οδός Αντιρρίου – Ιτέας περιοχή Πλατανίτη) θα λάβει χώρα η ανοικτή δημόσια παρουσίαση του Β1 Σταδίου της μελέτης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Γ.Π.Σ.) διοικητικών ορίων πρώην Δ. Ναυπάκτου (Δ.Ε. Ναυπάκτου).

Μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης, θα πραγματοποιηθεί δημόσια διαβούλευση για χρονικό διάστημα 2 μηνών και συγκεκριμένα, από τις 22 Μαρτίου 2023 έως τις 22 Μαΐου 2023, κατά το οποίο υπάρχει δυνατότητα υποβολής απόψεων και παρατηρήσεων, οι οποίες θα εξεταστούν και θα ληφθούν υπόψη για τη σύνταξη του Β2 Σταδίου της μελέτης, που αντιστοιχεί στην οριστική πρόταση, η οποία θα θεσμοθετηθεί.

Προς ενημέρωση των ενδιαφερομένων, η πλήρης μελέτη του Β1 Σταδίου, θα είναι αναρτημένη και διαθέσιμη σε ψηφιακή μορφή, στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Ναυπακτίας (https://www.nafpaktos.gr) καθ’ όλη τη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης,

Απόψεις και παρατηρήσεις κατά τη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης, προκειμένου να εξεταστούν θα πρέπει να υποβληθούν επωνύμως, είτε στο Γραφείο Πρωτοκόλλου της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Ναυπακτίας (κτήριο πρώην Δημαρχείου Αντιρρίου) είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο email: info@nafpaktos.gr.

  • Η δημόσια παρουσίαση της μελέτης θα προβληθεί μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του Δήμου Ναυπακτίας (https://www.nafpaktos.gr).

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Yποχρεωτικός ο καθαρισμός οικοπέδων -Πρόστιμο & φυλάκιση για αμελείς ιδιοκτήτες

Published

on

By

Εν όψει της φετινής αντιπυρικής περιόδου από 1-5-2023 έως 31-10-2023, οι δήμοι της χώρας καλούν όλους τους δημότες τους που είναι ιδιοκτήτες, νομείς και επικαρπωτές των οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται εντός πόλεων, κωμοπόλεων και οικισμών και σε απόσταση μέχρι 100 μέτρων από τα όριά τους, να τους καθαρίσουν από χόρτα, άχρηστα υλικά, σκουπίδια μέχρι τις 30 Απριλίου 2023, διότι αποτελούν εστίες εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Ως «καθαρισμός», ορίζεται λεπτομερώς η απομάκρυνση σπασμένων δένδρων και κλαδιών, ξερά χόρτα, φύλλα κλπ., σε απόσταση τουλάχιστον 3 μέτρα από κτίσματα, το κλάδεμα των φυτών και πώς θα γίνεται αυτό, η απομάκρυνση εύφλεκτων υλικών, καθώς και των υπολειμμάτων καθαρισμού.

Εάν οι ιδιοκτήτες δεν πραγματοποιήσουν τον καθαρισμό μέχρι τις 30 Απριλίου, οι δήμοι είναι υποχρεωμένοι να τους ενημερώσουν ότι πρέπει να το πράξουν εντός 10 ημερών, αλλιώς τον καθαρισμό αναλαμβάνει αυτεπαγγέλτως ο δήμος, ο οποίος χρεώνει με πρόστιμο τους ιδιοκτήτες.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων για τον καθαρισμό, τους επιβάλλεται πρόστιμο που ανέρχεται σε 0,50 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, πάνω στο οποίο υπάρχει προσαύξηση, εφόσον το έργο πραγματοποιήσει ο δήμος.

Εάν πρόκειται για εγκαταλειμμένους χώρους, ή αγνώστων ιδιοκτητών, περιφραγμένους και ασφαλισμένους, ο δήμος καλεί την Πυροσβεστική για να βεβαιώσει τον κίνδυνο πυρκαγιάς και κατόπιν παραβιάζει τον χώρο με εισαγγελική παραγγελία για να τον καθαρίσει.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ναύπακτος: Κραυγή λαού…  για το έγκλημα των Τεμπών

Published

on

By

Με μεγάλη συμμετοχή κόσμου  και παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, πραγματοποιήθηκε η απεργία – συλλαλητήριο σήμερα το απόγευμα στην Ναύπακτο. Στην κεντρική πλατεία της πόλης οι  φωνές των εργαζόμενων στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι μαθητές απαίτησαν  να πληρώσουν οι υπαίτιοι για το  έγκλημα των Τεμπών.

Στους συγκεντρωμένους στην πλατεία Φαρμάκη στη Ναύπακτο απηύθυναν χαιρετισμό ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ναυπακτίας και Δωρίδας Αριστομένης Χάρος και η πρόεδρος του  Νομαρχιακού Τμήματος ΑΔΕΔΥ Αιτ/νίας Βάσω Νταουσάνη.

Στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν σιωπηλή πορεία διαμαρτυρίας στους δρόμους της Ναυπάκτου.

Η συμμετοχή στην 24ωρη Πανελλαδική Απεργία που κήρυξαν  η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023 ήταν τεράστια και πανελλαδικά οι πολίτες απότισαν φόρο τιμής στους  57  συνανθρώπους μας – θύματα  της τραγωδίας των Τεμπών, βάζοντας τα ερωτήματα: Γιατί φτάσαμε σε αυτή την τραγωδία; Ποιοι ευθύνονται; Πως δε θα συμβεί ποτέ ξανά;

Ταυτόχρονα απαίτησαν οι ευθύνες να αποδοθούν και οι κρατικές και οι κυβερνητικές και της ιδιωτικής εταιρείας και οι ατομικές.  Δεν πρέπει να παραγραφούν, δεν πρέπει να ξεχαστούν.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ