Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

30 χρόνια από το πρώτο Πανναυπακτιακό συνέδριο

Published

on

Στις 19 και 20 Νοεμβρίου του 1988 η ΟΣΥΝ διοργάνωσε στη Ναύπακτο το πρώτο αναπτυξιακό συνέδριο για τη Ναυπακτία. Ήταν μια πρώτη προσπάθεια της Ομοσπονδίας να καταγράψει την υφιστάμενη τότε κατάσταση και να αποτυπώσει τις αγωνίες κα τα οράματα των Ναυπακτίων για τον τόπο τους.

Το συνέδριο έγινε σε μια περίοδο που το πολιτικό διακύβευμα της εποχής ήταν η ανάπτυξη με επίκεντρο τις υποδομές, που είχε ανάγκη η χώρα και ιδιαίτερα η ξεχασμένη επαρχία Ναυπακτίας. Ήταν η εποχή που ο πληθυσμός της επαρχίας είχε περιορισθεί σημαντικά και περνούσε στην περιοχή της  γήρανσης. Ήταν η εποχή που η Ελλάδα είχε οριστικά αποφασίσει την είσοδό της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αναζητούσε με αγωνία πόρους για να δημιουργήσει υποδομές και να συγκλίνει με τις υπόλοιπες 10 χώρες τότε της Ε.Ε. Οι πρώτες χρηματοδοτήσεις με τη μορφή προγραμμάτων, όπως τα ΜΟΠ, κινητοποιούσαν ανθρώπους και φορείς προκειμένου να εξασφαλίσουν πόρους για τις υποδομές των πόλεων και της υπαίθρου.

Για να γίνει κατανοητό το πλαίσιο μέσα στο οποίο πραγματοποιήθηκε το πρώτο συνέδριο καλό είναι να δούμε με λίγα παραδείγματα πως ήταν η Ναυπακτία το 1988 σε σχέση με αυτό που είναι σήμερα.

Η τότε επαρχία Ναυπακτίας αποτελείτο από το δήμο της πόλης της Ναυπάκτου με πληθυσμό 10 χιλ. κατοίκους και 66 κοινότητες οι οποίες μαζί με τους καταγεγραμμένους οικισμούς έφταναν τις 110. Η στελέχωση του δήμου ήταν υποτυπώδης, των δε κοινοτήτων στην καλύτερη των περιπτώσεων αποτελείτο από ένα γραμματέα απόφοιτου του δημοτικού σχολείου και σε κάποιες περιπτώσεις απόφοιτο του γυμνασίου.

Το επαρχιακό οδικό δίκτυο ήταν σε απελπιστική κατάσταση  και μαζί με τα προβλήματα ύδρευσης και αποχέτευσης της Ναυπάκτου αποτελούσαν τα βασικά αιτήματα των ΟΤΑ της περιόδου.

Σήμερα η κατάσταση έχει αλλάξει ριζικά. Η αυτοδιοίκηση μέσα από αλλεπάλληλες αλλαγές έχει μετεξελιχθεί σε ενιαίο δήμο με αρκετό τεχνικό εξοπλισμό και εντελώς διαφορετική στελέχωση.  Η ζεύξη Ρίου –Αντιρρίου με την λειτουργία της γέφυρας, οι οδικοί άξονες που ολοκληρώθηκαν, η περιμετρική που, έστω και με κατασκευαστικά προβλήματα, ολοκληρώθηκε έχουν αλλάξει ριζικά τα δεδομένα.  Σε μεγάλο βαθμό έχουν αντιμετωπισθεί τα προβλήματα ύδρευσης των κοινοτήτων. Η Ευηνολίμνη στη δυτική Ναυπακτία έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα που απαιτούν ειδική διαχείριση. Η ανάπτυξη ξενοδοχειακών μονάδων στο ανατολικό τμήμα της ορεινής Ναυπακτίας και αλλού έχουν καταστήσει την περιοχή  ορεινό τουριστικό προορισμό. Τα προβλήματα και οι αναπτυξιακές προτεραιότητες  της πόλης της Ναυπάκτου σε μεγάλο βαθμό έχουν εντοπισθεί και αναζητούνται λύσεις.

Το δεύτερο αναπτυξιακό συνέδριο που οργανώνει η ΟΣΥΝ  στις 1 και 2 Μαρτίου 2019 στη Ναύπακτο είναι μια χρυσή ευκαιρία να δούμε τι έγινε στα 30 χρόνια που πέρασαν από το 1988. Ποιοι στόχοι επιτεύχθηκαν, που έγιναν λάθη και τι πρέπει να γίνει στο μέλλον.  Η  Ναυπακτία  παρά τα προβλήματα που υπάρχουν τα τελευταία 30 χρόνια έχει κάνει μεγάλα βήματα.  Απομένουν ακόμα να γίνουν πολλά κυρίως στον τομέα των σύγχρονων τεχνικών υποδομών και της παραγωγικής ανασυγκρότησης.  Με νέες ιδέες, καλή οργάνωση και συμμετοχή όλων η Ναυπακτία μπορεί να προσβλέπει σε ένα καλύτερο μέλλον.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η περιοχή Αντιρρίου

Published

on

By

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 9 το βράδυ σήμερα Κυριακή 14 Ιουλίου η σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο της Ναυπάκτου υπό  τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολο Κατσιφάρα.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν η Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας Χριστίνα Σταρακά, ο Δήμαρχος Ναυπακτίας  Τάκης Λουκόπουλος οι αντιδήμαρχοι Τεχνικών υπηρεσιών  Κώστας Καρακώστας και Περιβάλλοντος Πάνος Κονίδας,  εκπρόσωποι της ΕΛ.ΑΣ και της Πυροσβεστικής υπηρεσίας και υπηρεσιακοί παράγοντες από τις αντίστοιχες τεχνικές υπηρεσίες τόσο της Περιφέρειας όσο και του Δήμου Ναυπακτίας.

Μετά από συζήτηση για τα θέματα που προέκυψαν μετά τις καταστροφικές πλημμύρες λόγω των έντονων βροχοπτώσεων στην περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Αντιρρίου αποφασίστηκε όπως κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ώστε άμεσα  να προχωρήσουν οι αναγκαίες χρηματικές ενισχύσεις προς τους πληγέντες και  να γίνει άμεσα η καταγραφή των ζημιών.

 

Για τον σκοπό αυτό  συστήνονται 4 επιτροπές, με έργο  την καταγραφή των ζημιών σε οικίες, επιχειρήσεις, υποδομές και οικιακό εξοπλισμό, από αύριο το πρωί της Δευτέρας 15 Ιουνίου.

Οι πολίτες που έχουν υποστεί ζημιές  από την χθεσινή νεροποντή ,θα μπορούν από το πρωί της Δευτέρας  να επικοινωνούν  στο πενταψήφιο νούμερο 15199  του Δήμου Ναυπακτίας όπου θα δηλώνουν τις ζημιές.

Αποφασίστηκε επίσης όπως η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας  να προχωρήσει άμεσα μέσα από δημοπρασία στον καθαρισμό των ρεμάτων.

Επίσης θα ζητηθεί από το ΥΠΟΜΕΔΙ  και το Υπουργείο Περιβάλλοντος άμεσα να γίνει καταγραφή των ζημιών  σε δημόσια  έργα έτσι ώστε να προχωρήσει η  αποκατάστασή τους αναφορικά με τις επιπτώσεις τους στο οδικό δίκτυο του Δήμου, αλλά και σε υποδομές της Ιόνιας οδού.

photo: Nikos Stavrogiannopoulos – Giorgos Galis 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δοκιμάστηκε η περιοχή της Ναυπάκτου από την ισχυρή νεροποντή

Published

on

By

Αρκετά ήταν τα προβλήματα από την χθεσινοβραδυνή ισχυρή βροχόπτωση στην περιοχή της Ναυπάκτου.  Αρκετά σημεία της πόλης, όπως και τμήματα της παραλίας  Ψανής είχαν μετατραπεί σε λίμνες με την πυροσβεστική να δέχεται δεκάδες κλήσεις για απάντληση υδάτων από υπόγεια και μαγαζιά.

Με προσπάθειες των επαγγελματιών που τα καταστήματά τους κινδύνευαν,  καθαρίστηκαν  τα φρεάτια ώστε να περάσει το νερό της βροχή, ενώ κατά τόπους έντονη ήταν και η δυσοσμία!

Σοβαρά προβλήματα είχαμε ωστόσο στις περιοχές Παλαιοπαναγιάς , Πλατανίτη, Αντιρρίου, Μακύνειας και Ρίζας. Προβλήματα που συνοδεύονταν και από ζημιές σε περιουσίες και δίκτυα.

Σε κάποιες μάλιστα περιοχές είχαμε διακοπή της ηλεκτροδότησης και της ύδρευσης. Για περίπου 90 λεπτά της ώρας παρέμεινε κλειστός ο κόμβος στον Πλατανίτη καθώς και τμήμα της παλιάς Ε.Ο  Αντιρρίου –Ιωαννίνων.

Με παρέμβαση μηχανημάτων έργου του Δήμου Ναυπακτίας, Πυροσβεστικής, Αστυνομίας, και μηχανημάτων ιδιωτών άνοιξαν τα σημεία και εκτονώθηκε ο όγκος του νερού, δίνοντας στην κυκλοφορία τόσο την παλιά Ε.Ο αλλά και τα υπόλοιπα σημεία που αντιμετώπιζαν πρόβλημα.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Απόστολος Κατσιφάρας: «Μετωπικά και ανυποχώρητα αντίθετοι στην ακύρωση της Νομικής Σχολής Πάτρας»

Published

on

By

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, μετά την ανακοίνωση από μέρους του υπουργείου Παιδείας για την ακύρωση ίδρυσης της  Νομικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Πατρών, προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση:

«Η απόφαση ίδρυσης Νομικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Πατρών είναι μια ιστορική κατάκτηση για την πόλη και για όλη την Δυτική Ελλάδα. Μια κατάκτηση που ήρθε ως αποτέλεσμα πολύχρονων, επίμονων και συστηματικών διεκδικήσεων.

Και θέλω να υπενθυμίσω ότι η 4η Νομική Σχολή, με έδρα την Πάτρα, θα συμβάλει αποφασιστικά στην περαιτέρω ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Πατρών και στην διεύρυνση της ακαδημαϊκής του εμβέλειας.

Συνεπώς, κάθε πιθανή πρωτοβουλία που θ’ αποβλέπει στην ακύρωση της Νομικής Σχολής της Πάτρας είναι αυτονόητο ότι θα μας βρει μετωπικά και ανυποχώρητα αντίθετους.

Θα βρει αντίθετους όλους τους φορείς της πόλης και της Περιφέρειας, αντίθετη την πανεπιστημιακή κοινότητα και θέλω να πιστεύω και το σύνολο του πολιτικού προσωπικού της Πάτρας, της Αχαΐας και της Δυτικής Ελλάδας».

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

musitsa-slider

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ