Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

40 χρόνια σέρνεται… αναζητώντας θεραπεία

Published

on

Το χρόνιο πρόβλημα της εφαρμογής και  υλοποίησης του Ρυμοτομικού Σχεδίου της πόλεως Ναυπάκτου, (ανατολικά του χειμάρρου Σκα και δυτικά του χειμάρρου Λαγκαδούλα), στις επεκτάσεις του, που έχουν εγκριθεί με το από 5.4/28-2-1978 Π.Δ/γμα (ΦΕΚ153Δ΄/78), όπου και παρατηρούνται διαχρονικά προβλήματα-αδικίες, παραμένει άλυτο δημιουργώντας σημαντικά προβλήματα σαράντα και πλέον χρόνια.

Το σοβαρό αυτό θέμα έχει έρθει μάλιστα προς συζήτηση και λήψη απόφασης πριν από έξι περίπου μήνες στο ΔΣ της Δημοτικής Κοινότητας Ναυπάκτου, με πρόταση την Αναθεώρηση του   σχεδίου πόλεως των Επεκτάσεων του Ρυμοτομικού  Σχεδίου Ναυπάκτου που έχει εγκριθεί από το 1978!

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Ναυπάκτου, μετά από εισήγηση του μέλους του Γιώργου Υφαντή, αποφάσισε ομόφωνα προτείνοντας την ανάγκη   Αναθεώρησης του   σχεδίου πόλεως και των Επεκτάσεων του Ρυμοτομικού   Σχεδίου Ναυπάκτου ώστε να δοθεί λύση στα διαχρονικά προβλήματα-αδικίες, που παραμένουν άλυτα δημιουργώντας σημαντικά ζητήματα.

Προβλήματα και αδικίες…

Στις επεκτάσεις του Ρυμοτομικού Σχεδίου της πόλεως Ναυπάκτου, (ανατολικά του χειμάρρου Σκα και δυτικά του χειμάρρου Λαγκαδούλα), που έχουν εγκριθεί με το από 5.4/28-2-1978 Π.Δ/γμα (ΦΕΚ153Δ΄/78), έχει διαπιστωθεί ότι  παρατηρούνται διαχρονικά προβλήματα  εφαρμογής και υλοποίησης του.

Ενδεικτικά  εκτός των άλλων,  στο ανατολικό ανάχωμα  του χειμάρρου Σκα (βορινά της γέφυρας), που   οδηγεί στην παράκαμψη της περιμετρικής οδού και  κατά μήκος  του οριστικά διαμορφωμένου και ασφαλτοστρωμένου δρόμου,  υπάρχουν ρυμοτομούμενες ιδιοκτησίες με κατοικίες οι οποίες ευρίσκονται σε ζώνη που είχε από το σχέδιο καθοριστεί σαν κοινόχρηστος  ρυμοτομούμενος χώρος πριν την οριοθέτηση του    χειμάρρου.

Αλλά και στον δρόμο του ανατολικού αναχώματος του δρόμου που οδηγεί στον Βιολογικό καθαρισμό και τα  Δημοτικά Σφαγεία, κατάντι της προαναφερόμενης γέφυρας παρατηρείται το ίδιο, με  ρυμοτομούμενες ιδιοκτησίες και με κατοικίες οι οποίες ευρίσκονται σε ζώνη που είχε από το σχέδιο καθοριστεί σαν κοινόχρηστος  ρυμοτομούμενος χώρος.

Επίσης σε περιοχές ανατολικά και δυτικά των χειμάρρων Σκα και Λαγκαδούλα όπου αναπτύσσεται το προαναφερόμενο σχέδιο, σε πολλά σημεία του,  διασχίζουν τα προβλεπόμενα οικοδομικά τετράγωνα δρόμοι αναγνωρισμένοι σαν προϋπάρχοντες του 1923, με συνέπεια να μην δύναται να εφαρμοστεί το σχέδιο πόλεως, να μην διανοίγονται οι προβλεπόμενοι δρόμοι αυτού και να μην αναπτύσσεται σωστά η πόλη.

Έτσι, προκύπτει  μια δυσχερής αντιμετώπιση εφαρμογής και υλοποίησης του σχεδίου αυτού, με ότι προβλήματα μπορεί να δημιουργηθούν με την μη διάνοιξη των προβλεπομένων δρόμων, τον καθορισμό των ρυμοτομικών και οικοδομικών γραμμών, την αξιοποίηση των κοινωφελών και κοινοχρήστων χώρων κ.λ.π.

Λύση — Θεραπεία…

Για τους πιο πάνω λόγους θα πρέπει να υπάρξει      πρωτοβουλία  από τον Δήμο για    γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία θα  κατευθύνεται από πολεοδομικά κριτήρια που θα αποβλέπουν  στη θεραπεία πολεοδομικών προβλημάτων, ώστε στη συνέχεια  να κινηθεί η διαδικασία έγκρισης Αναθεώρησης-Τροποποίησης του εγκεκριμένου σχεδίου στις πιο πάνω περιοχές.

Απαιτείται δηλ. να ληφθεί  πλήρως αιτιολογημένη απόφαση του Δημοτικού  συμβουλίου για την τήρηση της διαδικασίας Αναθεώρησης-Τροποποίησης  των  Επεκτάσεων του Ρυμοτομικού Σχεδίου πόλεως Ναυπάκτου που έχουν εγκριθεί με το από 5.4/28-2-1978 Π.Δ/γμα (ΦΕΚ153Δ΄/78) ως και τήρησης της διαδικασίας που προβλέπεται από τις 1/61, 8/75, 43/80 εγκυκλίους πού αφορούν τις προτάσεις εγκρίσεως ή τροποποιήσεως των πολεοδομικών σχεδίων.

 Για το σκοπό αυτό και αφού εξασφαλιστεί η ανάλογη πίστωση, θα δρομολογηθεί η διαδικασία σύνταξης  εμπεριστατωμένης μελέτης, λόγω  της σπουδαιότητας και της εξειδικευμένης φύσης αυτής, με σύνταξη τοπογραφικού διαγράμματος που θα γίνει στην προβλεπόμενη κλίμακα σύμφωνα με τις προδιαγραφές  σε ψηφιακό υπόβαθρο όπου θα αποτυπώνονται, η υφιστάμενη κατάσταση  με τα κτίσματα και τις ιδιοκτησίες,  οι αναγνωρισμένοι  προ του 1923 δρόμοι, οι προβλεπόμενοι μη διανοιγμένοι δρόμοι του σχεδίου, οι     διανοιγμένοι αυτού κ.λ.π.

Έτσι, στις πιο πάνω αναφερόμενες  περιοχές των Επ-εκτάσεων του Ρυμοτομικού Σχεδίου Ναυπάκτου με την προτεινόμενη Αναθεώρηση – Τροποποίηση του σχεδίου πόλεως  αυτού, θα υπάρξει δυνατότητα σωστής και ανθρώπινης ανάπτυξης του με αξιοποίηση των προβλεπομένων κοινοχρήστων, άρση της κοινωνικής   αδικίας και οικοδόμησης με  οργανωμένη  δόμηση.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φεστιβαλ ΚΝΕ – ΟΔΗΓΗΤΗ το Σάββατο στην Ψανή

Published

on

By

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ ΚΝΕ ΟΔΗΓΗΤΗ που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 31 Ιουλίου στη Ναύπακτο και συγκεκριμένα στις 20:30 στην πλαζ Ψανής, θα μιλήσει το μέλος της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ Βασίλης Θεοδωρόπουλος.

Θα ακολουθήσει συναυλία  με το συγκρότημα Replica

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παράταση για τους Συμβασιούχους COVID των ΟΤΑ

Published

on

By

Το άρθρο 6 της αριθμ. 1028/14 Τροπολογίας της Κυβέρνησης, που κατατέθηκε στη Βουλή το μεσημέρι της Τρίτης 27ης Ιουλίου, αφορά την παράταση για τους συμβασιούχους των ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού, που έχουν προσληφθεί για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών λόγω της πανδημίας.

Ψηφίζεται αύριο Πέμπτη 29 Ιουλίου εντός Νομοσχεδίου του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

H παράταση είναι δυνητική και όχι υποχρεωτική, δηλαδή δίνεται η δυνατότητα στην Οικονομική Επιτροπή κάθε Δήμου / Περιφέρειας να δώσει παράταση έως 30 Σεπτεμβρίου  ή όχι.

H ανάγκη των Δήμων, όπως την περιέγραψε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δ. Παπαστεργίου στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δ.Σ. , είναι «να ξανανοίξουν θέσεις covid», καθώς πολλοί Δήμοι δεν έχουν καν συμβάσεις covid την ώρα αυτή.

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

BABY BALANCE BIKE: Ένας ξεχωριστός ποδηλατικός “αγώνας” στη Ναύπακτο

Published

on

By

Ενας ξεχωριστός ποδηλατικός “αγώνας” θα υλοποιηθεί από τον Δήμο Ναυπακτίας και τη περιβαλλοντική οργάνωση “Πράσινο Μπλε”, στις 07 Αυγούστου στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής στη παραλία Ψανή, στη πόλη της Ναυπάκτου.

Πρόκειται για ένα διασκεδαστικό ποδηλατικό “αγώνα” με ποδήλατα ισορροπίας χωρίς πεντάλ, που μαθαίνει αγόρια και κορίτσια 3 έως 5 ετών να  αγαπούν το ποδήλατο, ενώ παράλληλα ενθουσιάζει τους γονείς!

Ποδήλατα ισορροπίας, κράνη και προστατευτικά αγκώνων, παρέχονται από τη διοργάνωση ενώ όλα τα παιδιά βραβεύονται με μετάλλια και παίρνουν δωράκια και αναμνηστικό t shirt.

Το νερό ΖΑΓΟΡΑΚΙ διαθέτει δωρεάν τα νερά φροντίζοντας την ενυδάτωση των μικρών “αθλητών”,  ενώ οι μπανάνες Dole διανέμονται δωρεάν δίνοντας ενέργεια στα παιδιά για τον “αγώνα”.

Ο Παιδότοπος – Λουνα Παρκ  PLAYLAND στη παραλία Ψανή στη Ναύπακτο, προσφέρει δωρεάν σε όλα τα παιδιά που θα συμμετέχουν, μια βόλτα στο Καρουσέλ ή στο τραινάκι, ενώ το κατάστημα Παπαδόπουλος Bikes Ναυπάκτου, θα κληρώσει ένα παιδικό ποδήλατο fast junior 18” μαζί με ένα παιδικό κράνος.

Οι “αγώνες” διεξάγονται ανά μια ώρα χρόνου εκκίνησης, ξεκινώντας  από τις 09.00 το πρωί, για λόγους ασφαλείας, καθώς και για να αποφεύγεται η αναμονή και η κούραση των παιδιών.

Τηρώντας το πρωτόκολλο ασφαλείας λόγω πανδημίας του ΕΟΔΥ, για την είσοδο στο χώρο απαιτείται από όλους τους συνοδούς κηδεμόνες των παιδιών και τους θεατές, αποδεικτικό εμβολιασμού ή αρνητικό rapid test για covid  48 ωρών, ή αποδεικτικό νόσησης.

Δηλώσεις συμμετοχής γίνονται μόνο ηλεκτρονικά στο www.prasinomple.gr  διαβάζοντας αναλυτικά και συμφωνώντας με τη προκήρυξη αγώνα και η συμμετοχή είναι ΔΩΡΕΑΝ!

Οι δηλώσεις κλείνουν στις 03/08 και οι συμμετέχοντες θα ενημερωθούν για τη ώρα προσέλευσης των παιδιών στους “αγώνες”.

Σημ.: Για όποια πρόσθετη πληροφορία: 693 6052888 / 26340 25016 / info@prasinomple.gr

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ