Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

453η Επέτειο της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου – Χιλιάδες επισκέπτες κατέκλυσαν και φέτος το Ενετικό Λιμάνι (VIDEO αναπαράστασης)

Published

on

Ο Δήμος Ναυπακτίας τίμησε την 453η Επέτειο της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου (7.10.1571), του ιστορικού γεγονότος που σημάδεψε την Ευρώπη και τον κόσμο. Το κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός της πόλης, απετέλεσε και φέτος πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών, ενώ το Ενετικό Λιμάνι, το βράδυ του Σαββάτου, μετατράπηκε σε ένα μοναδικό σκηνικό σύγκρουσης των Δυνάμεων της Δύσης και των Οθωμανών.

Τιμώμενη πόλη η Αμμόχωστος

Οι φετινοί εορτασμοί ήταν αφιερωμένοι στην πτώση της Αμμοχώστου, που προηγήθηκε της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου, και κατεγράφη ως ένα από τα πλέον συγκλονιστικά γεγονότα του 16ου αιώνα με πανευρωπαϊκές προεκτάσεις, αλλά και στη συμπλήρωση των 50 ετών από την κατάληψη της πόλης και την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.  Προς τούτο, στους εορτασμούς συμμετείχε ο Μορφωτικός Ακόλουθος της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα κ. Λούκας Ξενοφώντος και αντιπροσωπεία του Δήμου Αμμοχώστου με τους δημοτικούς συμβούλους κ.κ. Ηλία Βορκά και Μιχάλη Μαντζούρα.

Τους εορτασμούς τίμησαν επίσης με την παρουσία τους η Επικεφαλής της Προξενικής Αρχής και Πολιτιστικών Θεμάτων της Πρεσβείας της Ισπανίας στην Αθήνα κ.Elena Pérez-Villanueva del Caz, οι εκπρόσωποι του Δημάρχου της ιταλικής πόλης Loreto και συγκεκριμένα ο δημοτικός σύμβουλος κ.Paolo Albanesi, ο πρόεδρος κ.Antonio Chiarini, το μέλος κ.Giorgio Raptis και πολυμελής αντιπροσωπεία του Συλλόγου Amici di Lepanto – Loreto.

Ευχαριστίες στους εθελοντές, συντελεστές και φορείς

Με την ολοκλήρωση των επετειακών εκδηλώσεων της 453ης Επετείου της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου, ο Δήμος Ναυπακτίας και προσωπικά ο Δήμαρχος κ.Βασίλης Γκίζας, εκφράζουν τις θερμές ευχαριστίες τους και αποδίδουν τα συγχαρητήριά τους στο σύνολο των συντελεστών, των φορέων, των ομάδων, των εθελοντών και των πολιτών που είτε έλαβαν μέρος είτε στήριξαν τις εκδηλώσεις. Πιο συγκεκριμένα, αποδίδονται ευχαριστίες στην Ιερά Μητρόπολη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, την Κυπριακή Πρεσβεία, την Ισπανική Πρεσβεία, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος, στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Δ.Ναυπακτίας, στα ΚΔΑΠ Δήμου Ναυπακτίας, στο Ίδρυμα Δημητρίου και Αίγλης Μπότσαρη, στους Συλλόγους «Ναύπακτος: Πολιτιστικές Διαδρομές» και Amici di Lepanto – Loreto, στον Αθλητικό Σκακιστικό Όμιλο Ναυπάκτου (ΑΣΟΝ) «ΕΠΑΧΤΟΣ», στο Σύλλογο Απογόνων Σουλιωτών «ΕΠΑΧΤΟΣ», στον ιστορικό-ερευνητή κ.Χρήστο Σιαμαντά, στους εργαζόμενους του Δήμου Ναυπακτίας, ιδιαιτέρως στο Τμήμα Πολιτισμού της Διεύθυνσης Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Κοινωνικών Υποθέσεων και στο Τμήμα Καθαριότητας της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και τους Αντιδημάρχους κ.κ.Ντίνο Τσουκαλά και Θωμά Κοτρωνιά.

Επίσης, εκφράζονται συγχαρητήρια, σε όλους τους συντελεστές και τους εθελοντές που εργάστηκαν εντατικά για το άρτιο, καλλιτεχνικά και αισθητικά, αποτέλεσμα κατά την ημέρα της Αναπαράστασης της Ναυμαχίας.  Συγκεκριμένα, στο Θέατρο Χωρίς Αυλαία και τον Δημήτρη Σιούντα, τους Εno Shkodrani, Μάνια ΑσημακοπούλουΓιώργο Ντάλη, Κυριάκο Σφακιανάκη, Κωνσταντίνα Αντωνιάδου, Βαγγέλη Λιοδάκη, Δημήτρη Ιωάννου, Παναγιώτη Κερασιά, Electron Live-Χρήστος Πολύδωρος, Integral Electronics, Ελένη Καραχάλιου «Το βεστιάριο του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας», Νίκο Τρίψια «Μπουκέτο-Μπαλόνια», τους ηθοποιούς Περικλή Σιούντα, Κωνσταντή Μιζάρα, Νίκο Γαρόζη, Αναστασία Μπούρμπου, Μπάμπη Αρταβάνη, XSaltibagos, Κοσμά Μαλλίδη, την ομάδα νέων της Θεατρικής και Χορευτικής Ομάδας του «Τεχνουργείον-Πολυχώρος Τέχνης», στον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Πατρών.

Σημαντική ήταν επίσης, η συμβολή των Σωμάτων Ασφαλείας και συγκεκριμένα του δυναμικού του Αστυνομικού Τμήματος Ναυπάκτου, του Τμήματος Τροχαίας Ναυπάκτου, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ναυπάκτου, του Λιμενικού Σώματος, όπως επίσης και του ΕΚΑΒ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διακοπές στο χωριό (γράφει η Χριστίνα Καρρά)

Published

on

By

Είπα αυτή την φορά να λειτουργήσω πιο υποστηρικτικά απέναντι στον άνδρα μου και να μην κατεβάσω πάλι μούτρα .Δεν ήθελε να χώσει το χέρι βαθιά στην τσέπη για το καλοκαιρινό μας ταξίδι ,αφού θεωρούσε ότι με τις περσινές διακοπές μας στο Λουτράκι είχε αποκτήσει δια βίου τον τίτλο του υπέρτατου ταξιδευτή !

Η αλήθεια είναι πως μου κόπηκε το γέλιο όταν μου ανακοίνωσε τον φετινό προορισμό.

«Έχει πολλά πλεονεκτήματα αυτός ο τόπος Βιβή ,αρκεί να θέλεις να τα δεις «ήταν η πρώτη του κουβέντα ενώ εγώ κατέρρεα σαν κτήριο ύστερα από ισχυρό χτύπημα του Εγκέλαδου.

«Μήπως υπερβάλεις Δημοσθένη; Ή ακόμη χειρότερα, μήπως με δουλεύεις Δημοσθένη;»

Ό,τι κι αν έλεγα όμως η απόφαση είχε ήδη παρθεί .Λίγες μέρες πριν την αναχώρηση μου είπε:

«Το χωριό του καλού μου συναδέλφου λέγεται Κληματαριά και είναι για απαιτητικούς επισκέπτες like us! Νομίζω θα το λατρέψεις «.

«Πλάκα μου κάνεις έτσι ; »  αναφώνησα μόλις με πήγε στον ξενώνα του χωριού

«Τι ακριβώς σε χαλάει ;»με ρώτησε ενώ ταυτόχρονα παραμέριζε ένα βιβλίο με την πεντάλφα στο εξώφυλλο προφανώς ξεχασμένο από τον προηγούμενο επισκέπτη.

«Μήπως πρέπει να νιώθω κι ευγνωμοσύνη που θα κοιμηθώ στο μπουντρούμι που γέννησε η Ρόζμαρι το μωρό της ;»έκανα εξοργισμένη δείχνοντας το επίμαχο βιβλίο .

«Μα είναι υπέροχο κατάλυμα» .

«Ναι, πρέπει να το διαφήμισαν πολύ και στις κατσαρίδες γι’ αυτό κι έχουν μαζευτεί όλες εδώ μέσα !» ούρλιαξα την στιγμή που ένα από αυτά τα σιχαμερά πλάσματα τόλμησε να σκαρφαλώσει μέχρι το μπούστο μου .

«Μην μου πουλάς πνεύμα»  νευρίασε ο σύζυγός μου που εκμεταλλεύτηκε την μεταξύ μας ένταση για να πάει στο καπηλειό του χωριού .

Κατά το βράδυ επέστρεψε αφού προηγουμένως είχε πιει ένα ολόκληρο βαρέλι κρασί .

«Καλώς τον Ορέστη Μακρή» σχολίασα ειρωνικά καθώς προσπαθούσα να απαλλαγώ από μια αράχνη που επέμενε να στήσει το τσαρδί της με θεμέλια τις τρίχες των μαλλιών μου .

Δεν χρειάζεται να σας περιγράψω το πώς κύλησαν οι εφιαλτικές πέντε μέρες που έμεινα στην Κληματαριά .

Αποκομμένη από τον πολιτισμό και την τεχνολογία και με συντροφιά τα καθημερινά ,φάλτσα μαθήματα κλαρίνου του Μαθουσάλα γείτονα άρχισα να νοσταλγώ το σπίτι μου.

Ευτυχώς επέστρεψα …Κι όσο για τις διακοπές ;

Ευχαριστώ δεν θα πάρω , κι εδώ καλά περνάω !

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γυναικοκτονίες

Published

on

By

Πριν λίγες ημέρες, η εκδίκαση της υπόθεσης άγριας γυναικοκτονίας εγγύτατα αστυνομικού τμήματος αναβλήθηκε.

Αυτή η αναβολή νόμιμη, προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία. Κάτι όμως υποδηλώνει.

Ότι υποθέσεις που αφορούν γυναικοκτονίες, καθυστερούν να εκδικαστούν.

Έτσι η γυναίκα, θύμα αποτρόπαιου εγκλήματος, δολοφονείται και πάλι.

Στο πέρασμα των χρόνων υπήρξαν περιπτώσεις ανεξιχνίαστων γυναικοκτονιών. Αποδόθηκαν στην κρατική αδιαφορία.

Οι ένοχοι κυκλοφορούν ελεύθεροι και ωραίοι.

Η έμφυλη βία και οι γυναικοκτονίες, είναι ειδεχθή εγκλήματα, γνωρίσματα όλων των εποχών.

Υπάρχει όμως μία σημαντική διαφορά.

Η κοινωνία είναι πιο ευαίσθητη σε θέματα βίας κατά των γυναικών.

Αυτό το πέτυχαν οι γυναίκες με τους μακρούς αγώνες τους για την ισότητα των δύο φύλων.

Μπορείς σταδιακά να μειώνεται. Δυστυχώς δεν εξαφανίζεται.

Η αντίληψη ότι η γυναίκα είναι κτήμα του άνδρα, ενθαρρύνει το δολοφόνο.

Αυτό επιβεβαιώνεται από τραγικά εγκλήματα δολοφονίας γυναικών, όταν αυτές οδηγήθηκαν στην απόφαση διαζυγίου ή διακοπής σχέσεων.

Σε αυτά τα ακραία φαινόμενα βίας ή πολιτεία προβάλλει την καταστολή.

Η διεθνής έρευνα που ασχολείται με τα φρικτά αυτά εγκλήματα. διαπιστώνει ότι και η αύξηση των ποινών δεν συντελεί στη μείωση.

Αποφεύγεται η πρόληψη.

Μια διαδικασία η οποία επιβάλλεται ν’  αρχίζει από το σχολείο. Και να συνεχίζεται.

Γιατί όπως διαπιστώνεται, η ανθρωποκτονία, διαφέρει από τη γυναικοκτονία.

Η δεύτερη περίπτωση περικλείει απέραντο μίσος. Αυτό είναι απόρροια του φύλου της γυναίκας.  Αποδεικνύεται στις στυγερές μητροκτονίες.

Σ’ αυτές τις σοβαρές καταστάσεις, κάπου υπάρχει αισθητή η ευθύνη των θυμάτων.

Αποφεύγουν να καλέσω την Αστυνομία ή φορέα που βρίσκεται στο πλευρό τους.

Λησμονούν ότι το πρώτο σπρώξιμο, το δυνατό χαστούκι, αναδεικνύει τη βιαιότητα, που οδηγεί σε οδυνηρό τέλος.

Ας μη διαφεύγει.

Της γέμισε το ωραίο της σώμα μώλωπες, το αίμα τρέχει ρυάκι, σπασμένα τα πλευρά, τα άκρα.

Η βεβαίωση. Γλίστρησε από τη σκάλα καθώς κάρφωνε κάδρο στον ολόλευκο τοίχο. Βιώνονται ακόμη οι στερεότυπες αντιλήψεις της κοινωνίας.

Αυτές του στιγματισμού του θύματος.

Ιδιαίτερα στις εξοργιστικές περιπτώσεις σεξουαλικής βίας. Αυτής που αυξάνεται τα τελευταία χρόνια.

Είναι επιτακτική ανάγκη.

Αλλαγή των ποινών στις γυναικοκτονίες.

Στήριξη των κακοποιημένων γυναικών. Γρήγορη εκδίκαση των υποθέσεων τους.

Τομές δηλαδή σε ένα ευρύ φάσμα ενεργειών.

Τα μέτρα της πολιτείας δεν επαρκούν, αν η γυναίκες αποφεύγουν να συνεργαστούν.

Ο φόβος του στιγματισμού και των σχολίων, να πάψει να οδηγεί στη ΣΙΩΠΗ.

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υποτροφία επ’ ονόματι του Μητροπολίτη Ναυπάκτου Ιερόθεου

Published

on

By

Τήν Παρασκευή 13 Ἰουνίου 2025 στόν προαύλιο χῶρο τοῦ Γυμνασίου τῶν Σύγχρονων Ἐκπαιδευτηρίων Κοτρώνη ἔγινε ἡ τελετή λήξη τῆς Σχολικῆς Χρονιᾶς τοῦ Δημοτικοῦ, Γυμνασίου καί Λυκείου τῶν Ἐκπαιδευτηρίων. Tό προαύλιο ἦταν κατάμεστο ἀπό τούς δασκάλους, τούς μαθητές καί τούς γονεῖς τους.

Στήν ἀρχή τῆς γιορτῆς δόθηκε ἡ ὑποτροφία, δωρεάν φοίτησης, στά Ἐκπαιδευτήρια, ἐπ’ ὀνόματι τοῦ Μητροπολίτου  πού εἶχε ἐξαγγελθῆ τήν Πέμπτη, 6 Μαρτίου 2025, σέ μια τιμητική ἐκδήλωση γιά τά 30 χρόνια ἀρχιερατικῆς διακονίας τοῦ Μητροπολίτου Ναυπάκτου κ. Ἱεροθέου.

Μετά τήν ἀνακοίνωση τῆς ὑποτροφίας ἀκολούθησαν οἱ σχετικές διαδικασίες, δηλαδή ἐξετάσεις, στίς ὁποῖες ἀναδείχθηκε πρῶτος ὁ μαθητής τῆς Γ΄ Γυμνασίου Κωνσταντῖνος Ἀνδρικόπουλος, ὁ ὁποῖος συγκέντρωσε βαθμολογία ἄνω τοῦ 90% καί ὁ ὁποῖος θά φοιτήση στίς τρεῖς τάξεις τοῦ Λυκείου ἐντελῶς δωρεάν.

Κατά τήν ἐκδήλωση στό Σχολεῖο ὁ Πρόεδρος τῶν Ἐκπαιδευτηρίων κ.Γεώργιος Κοτρώνης ἀνήγγειλε τό γεγονός λέγοντας, ὅτι κατά τήν τιμητική ἐκδήλωση τῆς 6ης Μαρτίου, στήν ὁποία παρουσιάστηκε ἕνα βίντεο γιά τόν Μητροπολίτη Ναυπάκτου κ. Ἱερόθεο, πού ἑτοίμασαν μαθητές τῶν Σύγχρονων Ἐκπαιδευτηρίων, ὑπό τήν καθηδήγηση τῶν καθηγητῶν τους, ζήτησε ἀπό τόν Μητροπολίτη νά δεχθῆ νά δοθῆ τό ὄνομά του σέ μιά ὑποτροφία τῶν Ἐκπαιδευτηρίων, ἡ ὁποία θά δίνεται κάθε χρόνο μετά ἀπό εἰδικές ἐξετάσεις καί εὐχαρίστησε τόν Μητροπολίτη πού δέχθηκε αὐτήν τήν πρόταση. Στήν συνέχεια κάλεσε τόν Σεβασμιώτατο νά παραδώση τήν ὑποτροφία στόν μαθητή.

Στήν παράκληση νά προσφωνήση τούς παρόντας ἐξέφρασε τήν τιμή γιά τήν πρωτότυπη αὐτή προσφορά καί εὐχήθηκε στόν ὑπότροφο νά ἐξακολουθῆ νά εἶναι καλός μαθητής καί νά ἔχει ἐπιτυχίες στήν ζωή του. Ἔπειτα, άναφερόμενος σέ ὅλους τούς παρισταμένους πού ἀνῆκαν σέ ὅλες τίς γεννιές ὑπενθύμησε αὐτό πού γινόταν στήν ἀρχαία Σπάρτη κατά τίς ἑορτές πού ἀπαγγέλλονταν ἀπό τρεῖς χορούς οἱ στίχοι. Ὁ χορός τῶν γερόντων ἔλεγε «Ἀμμές ποκ’ ἧμες ἄλκιμοι νεανίαι», (ἤμασταν κάποτε ρωμαλέοι νεανίες), ὁ χορός τῶν μεσηλίκων ἀνδρῶν ἔλεγε «Ἀμμές δε γ’ εἰμές αἰ δε λῇς πεῖραν λαβέ» ( ἐμεῖς εἴμαστε τώρα, ἄν θέλεις δοκίμασε) καί ὁ χορός τῶν παιδιῶν ἔλεγαν : «Ἀμμὲς δέ γ’ ἐσσόμεθα πολλῷ κάρρονες», ( Ἐμεῖς θα γίνουμε πολλοί καλύτεροι).

Εὐχήθηκε οἱ σημερινοί νέοι μαθητές νά γίνουν «πολλῷ κάρρονες» ἀπό ἐμᾶς τούς μεγαλύτερους.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ