Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

5 Νοεμβρίου ξεκινά εσωτερικός διάλογος στην ΚΕΔΕ για τις αρμοδιότητες

Published

on

Χαμηλότερος των προσδοκιών, αλλά πολύ σημαντικός διάλογος για την μεταρρύθμιση (αρμοδιότητες) ξεκινάει με τα μίνι συνέδρια της ΚΕΔΕ.
Ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. Δ. Παπαστεργίου ενημέρωσε το Δ.Σ. για την επιστολή που απέστειλε ο Υπουργός Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκος, με την οποία ζητά να ξεκινήσει διάλογος προκειμένου να προχωρήσει άμεσα η κατάρτιση ενός νέου νομοσχεδίου με στόχο την αλλαγή στο μοντέλο λειτουργίας του Κράτους και της αυτοδιοίκησης, με στόχο την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση.
Το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ μετά από πρόταση του Προέδρου απάντησε θετικά στην πρόσκληση για διάλογο. Επισημάνθηκε ότι αν και ακόμη δεν έχει παραδοθεί από την Επιτροπή Κοντιάδη το κείμενο με τις θέσεις του ΥΠ.ΕΣ., η ΚΕΔΕ θα προχωρήσει άμεσα στην επικαιροποίηση των δικών της θέσεων, στη βάση αποφάσεων προηγούμενων συνεδρίων της, πάνω σε βασικούς πυλώνες όπως είναι το ξεκαθάρισμα των υφιστάμενων αρμοδιοτήτων και η κατανομή νέων αρμοδιοτήτων, μαζί με τους αντίστοιχους πόρους αλλά και το αναγκαίο προσωπικό που θα πρέπει να συνοδευτούν. Αλλά και τα ζητήματα που αφορούν τα πολεοδομικά και χωροταξικά θέματα, την υγεία, την παιδεία, κλπ.


Αν και οι τόνοι παραμένουν χαμηλοί υπάρχει μια υποβόσκουσα σύγκρουση με τις Περιφέρειες καθώς μιλάμε και για αρμοδιότητες και για πόρους. Κατά καιρούς έχουν ακουστεί και σκληρές εκφράσεις από τους δημάρχους καθώς εκείνοι νιώθουν από την μία ως επαίτες και από τη άλλη να νιώθουν να καπελώνονται από τις επιλογές των Περιφερειαρχών.
Όπως χαρακτηριστικά είπε ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Παπαναστασίου ναι μεν πολλές αρμοδιότητες δεν ανήκουν στο Δήμο αλλά όταν κάτι δεν πάει καλά (πχ τα νοσοκομεία) στους δημάρχους τρέχει ο κόσμος για να λύσει το πρόβλημά του.
Οι θέσεις της ΚΕΔΕ θα τεθούν υπόψη των αυτοδιοικητικών στελεχών στις διαδικασίες του συνεδριακού διαλόγου που θα διεξαχθεί σε όλη την Ελλάδα το επόμενο διάστημα, με αφετηρία στις 5 Νοεμβρίου από την Κρήτη, ώστε να υπάρξει ένα τελικό κείμενο που θα απηχεί τις απόψεις για την Αυτοδιοίκηση που όλοι οραματίζονται αιρετοί των δήμων, το οποίο θα κατατεθεί στο διάλογο. Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας, η ΚΕΔΕ θα ζητήσει παράταση στο χρονοδιάγραμμα του διαλόγου που προτείνεται από το ΥΠ.ΕΣ., ως το Δεκέμβριο, κι όχι ως τις 5 Νοεμβρίου που είναι η πρόταση του Υπουργού.


Σύμφωνα πάντως με τα συμφραζόμενα και λόγω κορονοϊού βέβαια που απασχόλησε πολύ τόσο το Υπουργείο όσο και τους δήμους, οι φιλοδοξίες για μια μεγάλη και ουσιαστική μεταρρύθμιση έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο και όπως έχει αφήσει να διαφανεί ο Πρόεδρος κ. Παπαστεργίου μάλλον θα πάμε σε ένα κείμενο που κατ΄αρχήν θα ξεκαθαρίζει (αν το κάνει κι αυτό) τις υπάρχουσες αρμοδιότητες και θα αφήνει ένα παράθυρο για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις.

Το σημαντικό πάντως είναι οι αιρετοί που διαμαρτύρονται συνεχώς για την αδυναμία τους να επιλύσουν προβλήματα στην περιοχή τους, λόγω της εξάρτησής τους από τις Περιφέρειες και το κράτος να καταθέσουν προτάσεις και να αναδείξουν προβλήματα για να αποδοθούν με ένταση τουλάχιστον τα καθολικά οριζόντια ζητήματα. Ενα σημαντικό πρόβλημα π.χ. που το βάζουν όλοι στο τραπέζι είναι τα ΣΒΑΚ και οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Ενα άλλο ζήτημα είναι τα σχολεία, οι αθλητικές εγκαταστάσεις και τα χωροταξικά τους ζητήματα.

 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο καιρός την Μ. Εβδομάδα και το Πάσχα

Published

on

By

Τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα για τον καιρό της Μεγάλης Εβδομάδας και της Κυριακής του Πάσχα από τον μετεωρολόγο Νίκο Θεοδοσόπουλο.

Τη Μεγάλη Τετάρτη δεν θα λείψουν οι τοπικές συννεφιές το πρωί και κατά τη διάρκεια της ημέρας θα έχουμε διαστήματα ηλιοφάνειας και η θερμοκρασία θα φτάσει έως 19 βαθμούς.

Τη Μεγάλη Πέμπτη θα έχουμε άφθονη ηλιοφάνεια με άνοδο της θερμοκρασίας ως τους 22 βαθμούς.

Την Μεγάλη Παρασκευή  θα έχουμε αρχικά ηλιοφάνεια και από το μεσημέρι και μετά προς τις πρώτες βραδινές ώρες θα έχουμε αυξημένη συννεφιά με πολύ μικρή πιθανότητα για ψιχάλες. Η θερμότερη ημέρα θα είναι η μεγάλη Παρασκευή και θα φτάσει ο υδράργυρος έως 24 βαθμούς. Από την μεγάλη Παρασκευή θα πνέουν δυτικοί άνεμοι μέχρι την Κυριακή του Πάσχα.

Το Μεγάλο Σάββατο θα υπάρχει εναλλαγή συννεφιά με ήλιο. Η θερμοκρασία στους 21-22 βαθμούς.

Η Κυριακή του Πάσχα

Την Κυριακή του Πάσχα γενικά η τάση του καιρού στο Ιόνιο (Ζάκυνθο, Κεφαλονιά και βορειότερα) θα υπάρχουν βροχές σε διαφορετικές χρονικές στιγμές.

Πιο αναλυτικά, την Κυριακή στην Κέρκυρα κυρίως το μεσημέρι θα έχουμε βροχές με συνολικό ύψος 25-30 χιλιοστά.

Στο Μεσολόγγι και το Αγρίνιο προβλέπονται βροχές τις απογευματινές και βραδινές ώρες μέχρι νωρίς το πρωί της Δευτέρας του Πάσχα, ύψους 20-30 χιλιοστά.

Στην Κεφαλονιά μετά το μεσημέρι μέχρι τις μεσονύχτιες ώρες θα ρίξει 15-25 χιλιοστά νερού

Στον Πύργο προβλέπονται τις βραδινές ώρες και τις μεσονύχτιες ώρες προς την αλλαγή για Δευτέρα του Πάσχα 10-20 χιλιοστά βροχής.

Στον Δυτική Αχαΐα γύρω από τον Άραξο προβλέπονται 10-15 χιλιοστά τις μεσονύχτιες ώρες μέχρι και τις πρωινές ώρες της Δευτέρας.

Στην Πάτρα αρχικά θα έχει αραιή συννεφιά και μετά το απόγευμα στις 4-5 θα αυξηθεί η συννεφιά και θα επιστρέψει ο βοριάς. Αυτός ο βοριάς θα δώσει πιο αυξημένη συννεφιά και πιθανότητα ασθενούς τοπικής ψιχάλας προς την πλευρά του Αιγίου αλλά προς το τέλος τη δύση του ηλίου περίπου 5-8 χιλιοστά βροχής.

Η Πάτρα όμως, ως υπήνεμη πλευρά έχει μικρή πιθανότητα για τοπικές ψιχάλες αραιά και που. Δεν υπάρχει βεβαιότητα για το αν θα βρέξει.

Πηγή: pelop.gr

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ξεκίνησαν οι εργασίες για την ενεργειακή αναβάθμιση του 1ου Γυμνασίου –Λυκείου Ναυπάκτου

Published

on

By

Με συνολικό αρχικό προϋπολογισμό 478.503 ευρώ και με χρηματοδότηση μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος  «Δυτική Ελλάδα», ένα από τα μεγαλύτερα σχολικά συγκροτήματα της πόλης της Ναυπάκτου αναβαθμίζεται ενεργειακά.

Στις εργασίες που ήδη ξεκίνησαν περιλαμβάνονται οι εξωτερικές μονώσεις στους τοίχους και τη στέγη του σχολικού συγκροτήματος, αντικαταστάσεις κουφωμάτων και φωτιστικών σωμάτων, αισθητήρες φωτισμού καθώς και φωτοβολταϊκοί συλλέκτες για την κάλυψη των αναγκών του σχολείου.

«Στόχος μας η διασφάλιση ενός ασφαλούς, υγιούς και σύγχρονου περιβάλλοντος για τα παιδιά μας και το εκπαιδευτικό προσωπικό» σημείωσε ο δήμαρχος Ναυπακτίας Βασίλης Γκίζας.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μεγάλη Παρασκευή στην Ναύπακτο

Published

on

By

Ξεχωριστή μεγαλοπρέπεια και κατάνυξη αναμένεται να βιώσουν και φέτος οι επισκέπτες που θα βρεθούν την Μεγάλη Παρασκευή στο Ενετικό Λιμάνι της Ναυπάκτου.

Η Ναύπακτος αποτελεί αναμφισβήτητα έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς για τις ημέρες του Πάσχα, καθώς πέραν της φυσικής και ιστορικής ομορφιάς της, κερδίζει τις εντυπώσεις με το ιδιαίτερο έθιμο της Περιφοράς των Επιταφίων.  Ξεκινώντας η πομπή, συνοδεία της Παπαχαραλαμπείου Δημοτικής Φιλαρμονικής, από τις δύο κεντρικές Ενορίες, τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Δημητρίου και τον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής καταλήγει στο Ενετικό Λιμάνι.

Εκεί, δεκάδες ανάμενες δάδες έχουν τοποθετηθεί στις πολεμίστρες, ο φλεγόμενος σταυρός στέκει επιβλητικός στην είσοδο του Λιμανιού και η ατμόσφαιρα κυριαρχείται από τους Ύμνους της Ημέρας.

Φέτος, με φροντίδα του αρμόδιου Τμήματος Πολιτισμού του Δήμου Ναυπακτίας, στο πρώτο μέρος του τελετουργικού, που αναμένεται να ξεκινήσει στις 19:00’,  θα ακουστεί το κουαρτέτο εγχόρδων με τους Γεράσιμο Λώλη (βιολί 1), Αλέξανδρο Λώλη (βιολί 2), Γιώργο Χλίτσιο (βιόλα) και τον Αμβρόσιο Βλαχόπουλο (βιολοντσέλο).  Ερμηνεύουν η Ελένη Βουγιουκλή και η Σουζάνα Βουγιουκλή.

Στο δεύτερο μέρος θα συμπράξουν η Μικτή Χορωδία Ναυπάκτου και η Μικτή Χορωδία Cantelena υπό τη διεύθυνση της μαέστρου, Ελένης Παπαδοπούλου-Αραβαντινού.

Συµµετέχει η υψίφωνος Τζίνα Φωτεινοπούλου και οι πιανίστες Ηλίας Καλούδης και Γιώργος Κονής.

Αφήγηση-απαγγελία: ο ηθοποιός Λεωνίδας Κακούρης.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ