Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

75.000  ευρώ στον Δήμο Ναυπακτίας για επισκευές σχολείων

Published

on

Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών κ. Θ. Λιβανίου κατανέμεται, από τον λογαριασμό του Υπουργείου Εσωτερικών που τηρείται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με τίτλο «Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι των Δήμων», ποσό ύψους τριάντα εκατομμυρίων ευρώ (30.000.000,00 €) στους Δήμους της Χώρας, αποκλειστικά για την εκτέλεση εργασιών επισκευής και συντήρησης σχολικών τους κτιρίων.

Ο δήμος Ναυπακτίας λαμβάνει το ποσό των 75.800 ευρώ.

Η κατανομή του ανωτέρω συνολικού ποσού ανά Δήμο γίνεται με κριτήρια τον αριθμό των τμημάτων των σχολείων με συντελεστή βαρύτητας 30%, τον αριθμό των μαθητών με συντελεστή βαρύτητας 70% και ελάχιστο ποσό κατανομής ύψους 3.000 €, λαμβάνοντας υπόψη στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για την σχολική χρονιά 2024-2025.

 

 

 

 

 

 

 

 

ΕΛΛΑΔΑ

185 Πολεοδομίες συγχωνεύονται σε 95 Κτηματολογικά Γραφεία

Published

on

By

Ενώ αρχικά ανακοινώθηκε ότι μεταφορά των αρμοδιοτήτων για τη δόμηση από τις ΥΔΟΜ των Δήμων στο Κτηματολόγιο είναι εθελοντική, προετοιμάζεται να είναι υποχρεωτική πολύ περισσότερο όταν προδιαγράφεται μια συγχώνευση 185 ΥΔΟΜ σε περίπου 95 Κτηματολογικά Γραφεία, με την ταυτόχρονη μετακίνηση υπαλλήλων από τις ΥΔΟΜ των Δήμων στο νέο Εθνικό Οργανισμό Κτηματολογίου και Ελέγχου Δόμησης (ΕΟΚΕΔ) .

Αυτά επισημαίνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών (ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ), εκφράζοντας την πλήρη αντίθεση της στην είσοδο Ιδιωτών στον έλεγχο των Αδειών και Αυθαιρέτων, και επισημαίνοντας παράλληλα ότι με το κυβερνητικό σχέδιο για τον ΕΟΚΕΔ δεν αντιμετωπίζεται η κακή νομοθέτηση που παράγει προβλήματα ερμηνειών, όπως στα θέματα ΝΟΚ, εκτός Σχεδίου, όρια Οικισμών.

Αντιθέτως συνεχώς πολλαπλασιάζεται με νέες αποφάσεις, δημιουργώντας πρόσθετα προβλήματα στη λειτουργία των Υπηρεσιών Δόμησης αλλά και υπόστρωμα για φαινόμενα διαφθοράς.

Να σημειωθεί πως τον αποκλειστικά Δημόσιο Έλεγχο των Αδειών, επιβάλει και το Σύνταγμα.

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Ημερίδα για την ανάδειξη του Αρχαιολογικού Χώρου Βελβίνας

Published

on

By

Την Κυριακή 7 Δεκεμβρίου, στις 10:30 το πρωί θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα “Ναυπακτία” στο λιμάνι της Ναυπάκτου ενημερωτική ημερίδα με θέμα «Ανάδειξη του Αρχαιολογικού Χώρου της Αρχαίας Μολυκρείας», στο Ελληνικό Βελβίνας.

Την διοργάνωση έχει αναλάβει η Τοπικη Κοινότητα Βελβίνας με τον Σύλλογο Βελβινιωτών Ναυπακτίας «Η Αγία Τριάδα», με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας.

Πρόκειται ουσιαστικά για την συνέχεια της πολύ επιτυχημένης ημερίδας που είχε διοργανώσει και πάλι ο Πολιτιστικός Σύλλογος της Βελβίνας την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2024 και στην οποία ο πρώην Διευθυντής του Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών και μέλος του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου αλλά και του Διοικητικού Συμβουλίου της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας, Νίκος Καλτσάς, που ήταν επικεφαλής των ανασκαφών στον αρχαιολογικό χώρο, παρουσίασε τα ευρήματα και φυσικά κατέθεσε τις προτάσεις του για την αξιοποίηση και ανάδειξη του χώρου

Ένα χρόνο μετά, ήρθε η ώρα να δοθούν οι κατευθυντήριες γραμμές από την Εφορεία Αρχαιοτήτων και με την σύμπραξη της Περιφέρειας, να μπουν οι βάσεις για την αναγνώριση του αρχαιολογικού χώρου, την αξιοποίησή του και την ανάδειξή του. Να σημειωθεί ότι είναι ίσως η καλύτερη ευκαιρία για να βγει από την αφάνεια ο χώρος και να γίνει γνωστός στο ευρύ κοινό.

Η τοπική κοινότητα της Βελβίνας και ο Πολιτιστικός Σύλλογος θα συνεχίσουν τον αγώνα που ξεκίνησαν εδώ και χρόνια για τον αρχαιολογικό αυτό χώρο και θα συνεχίζουν να πιέζουν τους φορείς (Υπουργείο, Περιφέρεια, Δήμος) να έρθουν σε επαφή με την Εφορεία Αρχαιοτήτων και να εκφράσουν τις προθέσεις τους για τον αρχαιολογικό χώρο. Αυτό που κατέστη σαφές το 2024, είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχουν οι πόροι για την ανάθεση των μελετών, οπότε θα πρέπει να βρεθούν τα κονδύλια έτσι ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες. Εδώ θα φανεί και η βούληση της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η παρουσία όλων είναι σημαντική. Η κατάθεση απόψεων και προτάσεων θα συμπεριληφθούν στο πόρισμα της ημερίδας και θα πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους ότι ο κρυμμένος θησαυρός που δεν είναι άλλος από τον αρχαιολογικό χώρο στο Ελληνικό Βελβίνας, θα αποτελέσει εφαλτήριο γνώσης, ανάπτυξης και επισκεψιμότητας στην περιοχή.

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Τι αλλάζει με την κατανομή των ΚΑΠ

Published

on

By

δΗΜΑΡΧΕΙΌ-ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ-2020

Ο νέος Κώδικας Δήμων και Περιφερειών φέρνει αλλαγές στη χρηματοδότηση της Αυτοδιοίκησης καθορίζοντας νέο πλαίσιο λειτουργίας των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ), δηλαδή των τακτικών κρατικών επιχορηγήσεων προς τους δήμους και τις περιφέρειες.

Οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι για τους δήμους αποτελούν θεσμοθετημένη κρατική χρηματοδότηση, κατανέμονται κάθε χρόνο από τον κρατικό προϋπολογισμό, με σκοπό την κάλυψη λειτουργικών αναγκών και την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους.

Μία από τις πιο ουσιαστικές παρεμβάσεις του νέου Κώδικα (άρθρο 80), με το οποίο τα ποσά που μέχρι σήμερα αποδίδονταν με ξεχωριστές δράσεις και επιμέρους ειδικές ρυθμίσεις πλέον συνυπολογίζονται και αποδίδονται ενσωματωμένα στους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους των δήμων.

Με το άρθρο 81 εισάγεται ρύθμιση για προκαταβολές στους ΚΑΠ, παρέχοντας τη δυνατότητα στους δήμους και τις περιφέρειες να λαμβάνουν μέρος των χρημάτων νωρίτερα, ώστε να μπορούν να καλύπτουν άμεσα ανάγκες της καθημερινής λειτουργίας τους.

  

          

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ