Με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή ψηφιακών ακροατών πραγματοποιήθηκε χθες Σάββατο και το 4ο προσυνεδριακό Digital Dialogue στο πλαίσιο του 8ου Regional Growth Conference, που θα γίνει στην Πάτρα 2-4 Ιουλίου, στις εγκαταστάσεις του Achaia Clauss και με πλήρη online κάλυψη.
Στο 4ο και προτελευταίο προσυνεδριακό Digital Dialogue o δημοσιογράφος Φάνης Παπαθανασίου είχε προσκεκλημένους τους Ελληνο-αμερικάνους Michael Karloutsos, f.Chief of Protocol, State Department και τον καταξιωμένο δημοσιογράφο της ομογένειας Dan Michalopoulos.
Θέμα συζήτησης «Η Διασπορά και οι Επενδύσεις στην Ελλάδα» πάντα υπό το πρίσμα της Πανδημίας Covid_19 και των πρωτόγνωρων νέων συνθηκών που επιβάλει παγκοσμίως.
Τόσο ο Michael Karloutsos και ο Dan Michalopoulos αναφέρθηκαν στο πόσο εξαιρετικά τα έχει καταφέρει η Ελλάδα στη διαχείριση της κρίσης της Πανδημίας σε σχέση με την Αμερικανική Κυβέρνηση και την επιβεβλημένη ανάγκη περιορισμού και ελέγχου των αφίξεων Αμερικανών πολιτών τόσο στην Ελλάδα όσο και στο σύνολο των χωρών της Ευρώπης.
Σχετικά με τις επενδύσεις Αμερικανών στην Ελλάδα ο Michael Karloutsos υπογράμμισε ότι «πρέπει να αντιληφθούμε τις συνθήκες. Στην εποχή του covid το κλίμα για επενδύσεις μπορεί να είναι παρόμοιο με αυτό του Τουρισμού. Όλοι θέλουμε να προχωρήσουμε αλλά υπάρχει αίσθημα ανησυχίας (…) Δεδομένου και των επικείμενων αμερικανικών εκλογών το Νοέμβριο υπάρχουν ανησυχίες. Η αγορά όμως θα σταθεροποιηθεί σίγουρα και θα πρέπει να καταλάβουμε ότι η Ελλάδα είναι πάντα ελκυστική.(…) Υπάρχουν και άλλες ανησυχίες σχετικά με τις επενδύσεις στην Ελλάδα που δεν συνδεδεμένες με την Πανδημία. Αλλά θα τις ξεπεράσουμε μαζί. Η νέα ελληνική Κυβέρνηση έχει ανοίξει την πόρτα των επενδύσεων και ο Αμερικανός Πρέσβης στην Ελλάδα κάνει εξαιρετική δουλειά. Υπάρχει μια πολύ θετική τάση για επενδύσεις.»
Συνέχισε αναφερόμενος στο σοβαρό ζήτημα της διαφθοράς στην Ελλάδας που ανησυχεί πάντα τους ξένους επενδυτές, σημειώνοντας πως τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να αντιμετωπιστεί δεδομένων των υψηλών ποσοστών αξιοπιστίας στο πρόσωπο του Έλληνα πρωθυπουργού.
Ενώ ο Dan Michalopoulos υπογράμμισε το ζήτημα της γραφειοκρατίας και των προβλημάτων τόσο σε χρόνους αλλά και σε κόστη που δημιουργεί για προσέλκυση ξένων επενδύσεων.
Σχετικά με την επένδυση στο Ελληνικό, ο Michael Karloutsos σημείωσε ότι πρόκειται «…για μια πολύ σημαντική και συμβολική επένδυση. Όχι μόνο ο Έλληνας Πρωθυπουργός, αλλά και ο ελληνικός λαός πρέπει να «το κάνουν σωστά, από το να το κάνουν τώρα». Θα πρέπει να είναι υπομονετικοί και να δουν πως εξελίσσονται τα πράγματα μέσα στους επόμενους μήνες, καθώς σε μια μετα-covid εποχή είναι σημαντικό να γίνει σωστά και χωρίς βιαστικές κινήσεις.» Ενώ ο Dan Michalopoulos σημείωσε σχετικά ότι πρόκειται για ένα project που συζητείται 16 χρόνια τώρα, μετά το πέρας των Ολυμπιακών αγώνων και τον τρόπο αξιοποίησης των χώρων αυτών, ενισχύοντας την άποψη ότι «πρέπει να γίνει σωστά».
Τη Δευτέρα 29 Ιουνίου στις 15:00, ο δημοσιογράφος Κώστας Κετσιετζής της Capital συναντά τον Πάρι Δεληγιαννάκη Head of Public Sector της Vodafone Business για να συζητήσουν για το μείζον θέμα «Ανάκαμψη μέσω της Τεχνολογίας» και να δώσουν τη σκυτάλη στο φυσικό Συνέδριο 8ο Regionnal Growth Conference, 2-4 Ιουλίου στο Achaia Clauss στην Πάτρα με πλήρη online κάλυψη.
Ο Αθλητικός Σκακιστικός Όμιλος Ναυπάκτου (ΑΣΟΝ) “ΕΠΑΧΤΟΣ” , διοργανώνει Ομαδικό Τουρνουά σκακιού RAPID, με την ονομασία «6οΔιασυλλογικό Rapid Φιλίας Ναυπάκτου» σε 4 σκακιέρες με ελβετικό σύστημα 7 γύρων χωρίς αξιολόγηση το Σάββατο 18 Απριλίου 2026, ώρα 15:30, στο Nafs hotel, Παραλία Ψανής- Ναύπακτος.
ΧΡΟΝΟΣ ΣΚΕΨΗΣ: 10΄ + 3΄΄ ανά κίνηση
ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: Έως 12 Σωματεία- Ομάδες και της τοπικής η οποία θα συμμετέχει με τέσσερες(4) ομάδες για να φτάσει το όριο των δέκα έξι (16) συνολικά .Κάθε Σωματείο έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει με δύο ομάδες εάν δεν συμπληρωθούν οι δώδεκα (12) πρώτες.
ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ: Η σειρά κατάταξης των παικτών είναι ελεύθερη. Κάθε ομάδα μπορεί να χρησιμοποιήσει έως ένα αναπληρωματικό
ΑΡΧΗΓΟΣ: Οι αρχηγοί καταθέτουν τις συνθέσεις των ομάδων, αμέσως μετά την κλήρωση της αγωνιστικής. Δεν αποφασίζουν για προτάσεις ισοπαλίας
ΕΠΑΘΛΑ: Κύπελλο και μετάλλια στις τρεις πρώτες ομάδες και κύπελλο στον MVP της διοργάνωσης.
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: Η νίκη σε ένα ματς δίνει 2 βαθμούς, η ισοπαλία 1 και η ήττα κανένα βαθμό. Νίκη χωρίς αγώνα δίνει 2 βαθμούς και 3,5 πόντους. Το bye 1 βαθμό και 2,5 πόντους
ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΙΣΟΒΑΘΜΙΑΣ: α) Βαθμοί – πόντοι στα παιχνίδια μεταξύ όλων των ισοβαθμησάντων β)Άθροισμα πόντων γ) Κριτήριο Βερολίνου δ) Κλήρωση
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΑΓΩΝΩΝ: Παναγιώτης Νάκης
ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Θα οριστεί από την δ/νση των αγώνων.
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΝΣΤΑΣΕΩΝ:Τα τρία μεγαλύτερα ELO (μη εμπλεκόμενα).
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: Τηλεφωνική επιβεβαίωση συμμετοχών έως την Πέμπτη 16 Απριλίου στον κ. Νάκη 6945273071Θα τηρηθεί σειράπροτεραιότητας. Στο mail nakisp@gmail.com οι δηλώσεις με τα ονόματα των παικτών και τον αριθμό μητρώου για την αρχική κατάταξη.
ΠΑΡΑΒΟΛΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: Δέκα πέντε (15) ευρώ για κάθε ομάδα.
ΔΙΑΦΟΡΑ: α) Σκακιστής που δεν παρουσιάζεται μέχρι τη λήξη του χρόνου της παρτίδας του μηδενίζεται χωρίς άλλες συνέπειες για την ομάδα του β) ομάδα με ένα παρόντα παίκτη δεν μπορεί να αγωνιστεί γ) Για ότι δεν προβλέπεται στην παρούσα προκήρυξη ισχύουν οι κανονισμοί της ΕΣΟ και της FIDE (Κανόνες Ράπιντ) δ)Ο Διοργανωτής έχει δικαίωμα να χρησιμοποιήσει φωτογραφικό υλικό από την διοργάνωση για την προβολή αυτής
Την ανάπτυξη και λειτουργία 50 νέων οριζόντιων ψηφιακών υπηρεσιών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, περιλαμβάνει το έργο ένταξης των Δήμων στην πλατφόρμα support.gov.gr
Παράλληλα, παρέχεται η δυνατότητα αξιοποίησης σύγχρονων εργαλείων (low-code), που επιτρέπουν την ανάπτυξη πρόσθετων εφαρμογών, καθώς και η διασύνδεση με υφιστάμενα πληροφοριακά συστήματα μέσω διαλειτουργικότητας, χωρίς να απαιτείται η αντικατάστασή τους.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην πολυκαναλική εξυπηρέτηση των πολιτών, μέσω μιας ενιαίας πλατφόρμας που θα περιλαμβάνει:
► υποβολή και διαχείριση ψηφιακών αιτημάτων
► τηλεφωνική υποστήριξη
► εξυπηρέτηση με φυσική παρουσία
► υπηρεσίες μέσω κινητών συσκευών (mobile app)
► δυνατότητες συμμετοχής σε δράσεις και κρατήσεις
▬ Στόχος είναι η συνολική αναβάθμιση της εμπειρίας εξυπηρέτησης, ανεξαρτήτως τρόπου επικοινωνίας με τον Δήμο, αλλά και η ενίσχυση της διαφάνειας και η μείωση της γραφειοκρατίας.
Για την υλοποίηση του έργου προβλέπεται η υποστήριξη και εκπαίδευση και των 332 Δήμων της χώρας, ενώ καλούνται να δηλώσουν συμμετοχή και να αποστείλουν τα απαραίτητα στοιχεία έως τις 17 Απριλίου 2026, λόγω του αυστηρού χρονοδιαγράμματος που συνδέεται με τη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Σε υψηλούς τόνους, όπως ήταν αναμενόμενο, έγινε η συζήτηση στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο Ναυπακτίας για τη ΔΕΥΑ Ναυπακτίας, θέμα που έφερε προς συζήτηση η αντιπολίτευση, αναφορικά με την βιωσιμότητα τον διαχειριστικό έλεγχο και την τιμολογιακή πολιτική της επιχείρησης.
Ο εισηγητής του θέματος , δημοτικός σύμβουλος Ανδρέας Κοτσανάς έκανε λόγο για σωρευμένες ζημιές, δανειακές υποχρεώσεις, εκκρεμότητες και αυξημένο μισθολογικό κόστος της επιχείρησης , αποτέλεσμα επιλογών προηγούμενων ετών. Ζήτησε δε διοικητικό και οικονομικό έλεγχο. Σημείωσε πως οι μεγάλες απώλειες νερού στο δίκτυο επιβαρύνουν το ενεργειακό κόστος και συνολικά τη λειτουργία της επιχείρησης, κάνοντας λόγο για ανάγκη παρεμβάσεων. Κλείνοντας τόνισε πως οι αυξήσεις στα τιμολόγια δεν είναι η μοναδική λύση για την επιχείρηση και επανέλαβε το αίτημα για διοικητικό και οικονομικό έλεγχο από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας.
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γιώργος Σιαμαντάς εστίασε στην διαχρονική διάσταση του προβλήματος της ΔΕΥΑΝ, με την κατάσταση που σήμερα βρίσκεται η επιχείρηση να είναι αποτέλεσμα διαχρονικών επιλογών.
Ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και πρώην πρόεδρος της ΔΕΥΑΝ Θωμάς Κοτρωνιάς έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ενεργειακό κόστος τα τελευταία χρόνια, το οποίο καθοριστικά επηρεάζει τα οικονομικά της επιχείρησης. Σοβαροί παράγοντες, όπως είπε, είναι και οι δανειακές υποχρεώσεις της επιχείρησης, οι ανείσπρακτες οφειλές με συνέπεια εμφανίζονται πιέσεις στη βιωσιμότητα της ΔΕΥΑΝ.
Η πρόεδρος της ΔΕΥΑΝ Αγγελική Σμπούκη τόνισε πως η ΔΕΥΑΝ διαθέτει ένα μεγάλο και δύσκολο δίκτυο υποδομών που θα πρέπει να διαχειριστεί, εφαρμόζοντας ταυτόχρονα και κοινωνική πολιτική. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο αυξημένο ενεργειακό κόστος, βασικό αρνητικό παράγοντα για τα οικονομικά της επιχείρησης, ενώ ταυτόχρονα τόνισε με έμφαση την ελλιπή στήριξη των ΔΕΥΑ από την πολιτεία.
Ο δήμαρχος Ναυπακτίας Βασίλης Γκίζας, άσκησε έντονη κριτική στην αντιπολίτευση τονίζοντας πως η όλη συζήτηση δεν προσέφερε κάτι το ουσιαστικό.
Αναφορικά με την τιμολογιακή πολιτική της επιχείρησης σημείωσε ότι αυτή είναι βασισμένη σε μελέτη βιωσιμότητας ( σύμφωνα με την νομοθεσία ), που εκπονήθηκε από εξειδικευμένους επιστήμονες.
Όπως τόνισε, τα βασικά οικονομικά προβλήματα της ΔΕΥΑΝ, είναι ο δανεισμός και το ενεργειακό κόστος, διαχρονικές παθογένειες που δεν δημιουργήθηκαν από τη σημερινή διοίκηση της επιχείρησης.
Ως βήματα της δημοτικής αρχής για την μείωση του ενεργειακού κόστους ανάφερε τις ενεργειακές κοινότητες, την δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου και την ενεργειακή αναβάθμιση των αντλιοστασίων της. Ωστόσο, σημείωσε πως υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, όπως με το θέμα των συνδέσεων στην αποχέτευση, καθώς και της μείωσης των απωλειών νερού από το δίκτυο της επιχείρησης.
Με την καταψήφιση κατά πλειοψηφία της πρότασης της αντιπολίτευσης για διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου στην ΔΕΥΑΝ, ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση.