Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

«Λάστιχο η νομιμότητα

Published

on

Ένα από τα αποφθέγματα του Αγάθωνα (450-400 π.χ) σχετίζεται με τον  τρόπο άσκησης της εξουσίας και αναφέρει. “ Τον άρχοντα τριών δει μέμνησθαι: Πρώτον ότι ανθρώπων άρχει. Δεύτερον ότι κατά νόμους άρχει. Τρίτον ότι ουκ αεί άρχει”

Με αφορμή τη συζήτηση στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο που η λέξη ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον και από τις δύο πλευρές κρίνουμε σκόπιμο να σχολιάσουμε τόσο τη συζήτηση που έγινε όσο και το σκεπτικό της κάθε πλευράς για τον τρόπο που αντιλαμβάνεται τη νομιμότητα.

Το πρώτο που πρέπει να υπογραμμίσουμε  είναι ότι η κοινωνία πρέπει να λειτουργεί με βάση τους νόμους. Υπάρχουν περιπτώσεις που οι νόμοι που ψηφίζονται είναι άδικοι ή θεωρούνται άδικοι για κάποιες κοινωνικές ομάδες. Δεν είναι βέβαια λίγες οι περιπτώσεις που ψηφίζονται νόμοι, συνήθως με τροπολογίες της τελευταίας στιγμής, για να εξυπηρετήσουν υψηλά ιστάμενους του πολιτικού και του οικονομικού κατεστημένου.

Τέτοια παραδείγματα υπάρχουν πολλά με πιο χαρακτηριστικό τα οικονομικά βάρη που επωμίζονται σχεδόν πάντα οι μη έχοντες αφού οι έχοντες καταφέρνουν να τα μετακυλούν με διάφορους τρόπους και προσχήματα. Στις περιπτώσεις αυτές αυτοί που υφίστανται την αδικία αγανακτούν.

Είναι όμως υποχρεωμένοι να ακολουθήσουν την νομιμότητα για να αποφύγουν τις συνέπειες που προβλέπονται από  το νομικό μας σύστημα. Ο μόνος τρόπος αντίδρασης που τους απομένει είναι να αλλάξουν τους νόμους μέσα από τις προβλεπόμενες συνταγματικές διαδικασίες. Μέχρι τότε η κοινωνία έχει την υποχρέωση να λειτουργεί με το υπάρχον νομικό σύστημα.

Και στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο  στο προσκήνιο μπήκε η νομιμότητα.  Η τόσο συχνή επίκληση της νομιμότητας ενέχει τον κίνδυνο το δημοτικό συμβούλιο από πολιτικό όργανο  να μετατραπεί σε αίθουσα δικαστηρίου που οι αντίδικοι ξιφουλκούν υπερασπιζόμενος ο καθένας τη δική του θέση και τη δική του οπτική.

Αφορμή για αυτό οι ακολουθούμενες πολιτικές από τους ίδιους ανθρώπους που όταν ασκούν εξουσία, σύμφωνα με τις δηλώσεις τους, «παρακάμπτουν» τη νομιμότητα προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των υποτιθέμενων αδύνατων κοινωνικών ομάδων.  Στην ουσία πρόκειται για ρουσφετολογικές πολιτικές που ασκούνται με τέτοιο  τρόπο τους ώστε να τους εξασφαλίζουν ψήφους και την εκλογή τους στο δημοτικό συμβούλιο. Όταν οι ίδιοι άνθρωποι  βρίσκονται στην αντιπολίτευση επικαλούνται τη νομιμότητα για να αφαιρέσουν από τους αντιπάλους τους τη δυνατότητα που οι ίδιοι αξιοποίησαν για να διασφαλίσουν  την εκλογική τους πελατεία.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι που κατά περιόδους έχουν ασκήσει διοίκηση ως αντιδήμαρχοι, πρόεδροι οργανισμών κλπ, συστηματικά παρακάμπτουν την υπηρεσία του δήμου και των δημοτικών επιχειρήσεων που προϊστανται. Αντί να ασκούν τον πολιτικό τους ρόλο υποκαθιστούν τη διοίκηση με δύο πολύ αρνητικές συνέπειες.

Πρώτον οι υπηρεσίες του δήμου που έχουν την ευθύνη της λειτουργίας των υπηρεσιών με βάση το νόμο, συνειδητά και με ευθύνη των αιρετών απαξιώνονται.

Αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους που η χώρα μας στερείται δημόσιας διοίκησης (ως κράτος και αυτοδιοίκηση) και έχει πολύ αρνητικές και μακροχρόνιες επιπτώσεις στην διαμόρφωση της οικονομικής, κοινωνικής  και πολιτιστικής μας συνείδησης.

Δεύτερον οι αιρετοί χρησιμοποιούν τις δημοτικές υπηρεσίες με φόντο τα πολιτικά τους συμφέροντα είτε είναι προσωπικά είτε παραταξιακά.

Στην προσπάθειά τους αυτή κάνουν το νόμο λάστιχο ώστε να δικαιολογηθούν οι «παρανομίες» και να πετύχουν τους στόχους τους. Προμετωπίδα δε των ενεργειών τους έχουν πάντα τα υποτιθέμενα συμφέροντα των αδύνατων κοινωνικών ομάδων που μόνο αυτοί κατανοούν και μόνο αυτοί εξυπηρετούν.

Αυτός ο τρόπος λειτουργίας του δήμου πρέπει να σταματήσει χωρίς καμιά παραπέρα συζήτηση. Το δημοτικό συμβούλιο πρέπει να λειτουργήσει ως πολιτικό όργανα που εκφράζει και υλοποιεί τα συμφέροντα της κοινωνίας που εκπροσωπεί και οι αποφάσεις του πρέπει να κινούνται στα πλαίσια της νομιμότητας.

Οι δημοτικές υπηρεσίες πρέπει να εφαρμόζουν τις πολιτικές που αποφασίζει το δημοτικό συμβούλιο μα βάση το νόμο και χωρίς καμιά εξαίρεση.

Οι δημότες έχουν ίσα δικαιώματα και θεματοφύλακες αυτής της αρχής είναι οι δημοτικοί υπάλληλοι.

Ας γίνουν λοιπόν τα πρώτα βήματα για να αποκτήσει ο δήμος μας την διοίκηση που δικαιούται και ας κλείσουμε την πόρτα στο λαϊκισμό.

# Δημοσιεύτηκε στην εβδομαδιαία ηλεκτρονική συνδρομητική εφημερίδα Nafsweek που κάθε Παρασκευή φτάνει στα email των συνδρομητών μας

ΕΛΛΑΔΑ

Περιφερειακό Πρωτοδικείο στην Ναύπακτο – Η δήλωση του δημάρχου Ναυπακτίας Β. Γκίζα

Published

on

By

Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για το νέο Δικαστικό Χάρτη της χώρας, δημιουργείται στην Ναύπακτο Περιφερειακό Πρωτοδικείο.

Ο Δήμαρχος Ναυπακτίας κ. Βασίλης Γκίζας δήλωσε σχετικά:

«Με τη σημαντική αυτή εξέλιξη, το 80% των υποθέσεων, που αφορούν στους δημότες, θα εκδικάζεται στο εξής στην Ναύπακτο, ενώ σήμερα εκδικαζόταν μόλις το 20% από αυτές. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η αναβάθμιση αυτή της Ναυπάκτου δεν αποτελεί χατίρι, αλλά φυσική συνέχεια της σταθερά ανοδικής αναπτυξιακής πορείας που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια στον Δήμο Ναυπακτίας και βασίζεται σε στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Υπουργείο Δικαιοσύνης»

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

ΠΑΜΕ:  Εργατική Πρωτομαγιά  «Μόνη ελπίδα η πάλη των λαών»

Published

on

By

Με συγκέντρωση στην πλατεία Κεφαλόβρυσου τίμησε το ΠΑΜΕ την επέτειο της Πρωτομαγιάς.

Στους συγκεντρωμένους απεύθυνε χαιρετισμό ο Νίκος Μπίμπας, μέλος του Συνδικάτου οικοδόμων και του Εργατικού κέντρου με σύνθημα  «Απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική της Ε.Ε., των κυβερνήσεων και των επιχειρηματικών ομίλων, μόνη ελπίδα είναι η πάλη των λαών».

Ακολούθησε  απότιση τιμής στο μνημείο εθνικής αντίστασης.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Ημέρα Υιοθεσίας στον Κήπο Ξενία

Published

on

By

Στις 11 Μαΐου μπορείς και εσύ να υιοθετήσεις ένα ζώο συντροφιάς!

Ο Δήμος Ναυπακτίας σε συνεργασία με το Σωματείο «Φιλοζωϊκή Δράση Ναυπάκτου» διοργανώνουν Ημέρα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς, το Σάββατο 11 Μαΐου, από τις 11:00 έως τις 14:00′, στον Κήπο Ξενία.

Η συγκεκριμένη ημέρα θα είναι μια ημέρα γιορτής και όσοι επιθυμούν να υιοθετήσουν ένα ζώο συντροφιάς θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τα αδεσποτάκια του Δήμου Ναυπακτίας που αναζητούν τη δική τους οικογένεια!

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το τηλέφωνο 2634 3 60417.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ