Connect with us

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ξέθαψαν πάλι την εκτροπή!

Published

on

Αχελώος-εκτροπή-Nafsweek

Στο ίδιο έργο θεατές, με την ιστορία να επαναλαμβάνεται καθώς σε πρόσφατη επίσκεψή του στην Λάρισα, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Μάκης Βορίδης από το βήμα του 8ου Συνεδρίου Αγροτεχνολογίας υποσχέθηκε την εκτροπή του Αχελώου, Αγιοβασιλιάτικο  δώρο προς τον κάμπο της Θεσσαλίας.

Από τις πρώτες ημέρες της θητείας του ο πρωθυπουργός είχε προαναγγέλλει την μερική εκτροπή του Αχελώου για την αντιμετώπιση της ερημοποίησης και την επίλυσης της λειψυδρίας του θεσσαλικού κάμπου, αλλά τότε πέρασε στα «ψιλά».

Ποτέ στην Ελληνική Ιστορία, ένα τόσο μεγάλο έργο δεν προκάλεσε τόσες πολλές και έντονες αντιπαραθέσεις και δεν οδηγήθηκε σε τόσα αδιέξοδα, ακόμη και στα χρόνια που το χρήμα από την ΕΕ έρεε άφθονο και οι πολιτικές εξουσίες στήριζαν και προωθούσαν την υλοποίησή του.

Το έργο έχει επανειλημμένα ακυρωθεί από το ανώτατο δικαστήριο της χώρας. Λογικά μιλώντας πάντα, αυτό το έργο θα έπρεπε να σταματήσει.  Λάθος!

Στην Ελλάδα, ένα έργο που έχει ακυρωθεί δικαστικά 6 φορές, επειδή παραβιάζει τη νομοθεσία της Ελλάδας και της ΕΕ, συνεχίζει να υπάρχει.

Ως πολιτικό όραμα, κυβερνητική πολιτική, ως προγραμματισμός της διοίκησης.

Αχελώος-εκτροπή-Nafsweek

Μέρος του μάλιστα έχει ολοκληρωθεί. Και τώρα έρχεται η πολιτεία να «τακτοποιήσει» τα…  ζητηματάκια νομιμότητας εκείνου του μέρους που έχει κατασκευαστεί, να ξεκινήσει τη λειτουργία του, και να σπείρει παντού δημαγωγικά διλήμματα: «εντάξει, η αυθαιρεσία έγινε, αλλά το έργο κατασκευάστηκε και ξοδεύτηκαν αμέτρητα δημόσια εκατομμύρια και έχουμε οικονομική κρίση, οπότε ας λειτουργήσει, ακόμα και χωρίς ξεκάθαρο αναπτυξιακό όφελος».

Στην Ελλάδα, μπαίνουν στην ίδια πολιτική ζυγαριά το κράτος δικαίου και καθαρών κανόνων που δεν έχουμε, με το χρήμα που επίσης δεν έχουμε, επειδή – μεταξύ άλλων – το σπαταλήσαμε σε αντιαναπτυξιακά έργα εντυπωσιασμού.

Αυτό το έργο που καθρεφτίζει όλη τη διαχρονική διαφθορά της σπατάλης, της αλαζονείας και της περιφρόνησης για την ανάγκη της χώρας για υγιή ανάπτυξη με καθαρούς κανόνες, είναι η εκτροπή του Αχελώου.

«Έργο»  με… ιστορία και επιπτώσεις

Ο Αχελώος είναι το δεύτερο σε μήκος ποτάμι που πηγάζει μέσα στην Ελλάδα (220 χιλιόμετρα) και το πρώτο σε παροχή νερού. Πηγάζει στην οροσειρά της Πίνδου, σε ύψος 1.880 μέτρων, περνάει μέσα στο νομό Τρικάλων, διέρχεται από τα σύνορα Καρδίτσας, Άρτας, Αιτωλοακαρνανίας, Ευρυτανίας, διασχίζει την πεδιάδα του Αγρινίου και εκβάλλει στο Ιόνιο πέλαγος.

Το 1983, επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, εξαγγέλθηκε για πρώτη φορά η εκτροπή του άνω ρου του Αχελώου, για τη μεταφορά 1,1 δισ. κυβικών μέτρων νερού το χρόνο προς τη Θεσσαλία. Αργότερα, μετά από διαβουλεύσεις και παρεμβάσεις, η μεταφορά νερού μειώνεται στα 600 εκατ. κ.μ. και στη συνέχεια στα 250 εκατ. κ.μ.

Το 1985 έγινε η έναρξη της κατασκευής του Υδροηλεκτρικού Σταθμού της Μεσοχώρας από τη ΔΕΗ, ενώ το 1987 προκηρύχθηκε διαγωνισμός για το συνολικό έργο της εκτροπής και υπεγράφη σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία, που ακυρώθηκε όμως το 1993 από την τότε κυβέρνηση της ΝΔ.

Το 1994 ανακοινώθηκε η «μικρή εκτροπή» που προέβλεπε μεταφορά της μισής ποσότητας νερού, δηλαδή 600 εκατ. κ.μ. ετησίως.

Από το 2010, αναφέρεται πως η εκτρεπόμενη ποσότητα δεν θα υπερβαίνει τα 250 εκατ. κ.μ. νερού. Όμως, οι διαστάσεις των φραγμάτων και ταμιευτήρων παραμένουν αναλλοίωτες από το αρχικό σχέδιο της «μεγάλης εκτροπής».

Από την πρώτη εξαγγελία του έργου το 1983, μέχρι και σήμερα, οι υποσχέσεις για ολοκλήρωση των έργων από τις εκάστοτε κυβερνήσεις «πήγαιναν κι έρχονταν», αλλά οι εργασίες στον Αχελώο προχωρούσαν βασανιστικά αργά και με συνεχείς διακοπές, καθώς ήταν διαρκείς οι παρεμβάσεις προς το ΣτΕ και προς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Με αρχή το 1991, στο ΣτΕ έχουν γίνει πολλές προσφυγές, ενώ σχετικές αποφάσεις έχουν εκδοθεί τις χρονιές 1994, 2000, 2005, 2006, 2009, 2010 και 2011. Τον Οκτώβρη του 2009, στάλθηκαν από την Ολομέλεια του ΣτΕ 14 ερωτήματα στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (μετέπειτα Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης) τα οποία απαντήθηκαν το Σεπτέμβρη του 2012, επηρεάζοντας καταλυτικά μία ακόμα αρνητική απόφαση του ΣτΕ το 2014.

Οι επιπτώσεις από την εκτροπή θα είναι τεράστιες, ειδικά για τα ευαίσθητα λιμναία οικοσυστήματα που τροφοδοτούνται από τον Αχελώο, δηλαδή την Τριχωνίδα και τη Λυσιμαχεία. Με δεδομένο ότι οι ελάχιστες οικολογικές τους ανάγκες σε νερό δεν έχουν επιστημονικά προσδιοριστεί, είναι άγνωστο αν το καλοκαίρι και σε περιόδους ξηρασίας θα είναι δυνατή η τροφοδότησή τους.

Ταυτόχρονα, η Θεσσαλία δεν χρειάζεται τον Αχελώο για να αρδευτεί. Η Θεσσαλία έχει άμεση και απόλυτη ανάγκη από έργα προστασίας και σωστής διαχείρισης των υδάτινων πόρων που διαθέτει, καθώς και από αναδιάρθρωση των καλλιεργειών, ειδικά υπό τις συνθήκες διαμορφώνονται από την κλιματική αλλαγή και τις νέες πολιτικές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η εκτροπή είναι απλά στάχτη στα μάτια αγροτών που απεγνωσμένα ψάχνουν για λύσεις στα προβλήματα που επί δεκαετίες προκαλεί η σπατάλη και κακοδιαχείριση των νερών του θεσσαλικού κάμπου.

Τα μισοτελειωμένα έργα στην Πίνδο, το φράγµα της Συκιάς, η τεράστια σήραγγα του Πευκόφυτου και το φράγµα της Μεσοχώρας, το οποίο έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και κόστισε στη ΔΕΗ σχεδόν 500 εκατομμύρια ευρώ, είναι μνημεία μιας εκτεταμένης περιόδου με πολιτικές που θυσίαζαν το συλλογικό συμφέρον στον βωμό μιας αμφιλεγόμενης φιλοσοφίας ανάπτυξης και δεν υπολόγιζαν το περιβαλλοντικό κόστος, ούτε γνώριζαν τη σημασία των όρων Αειφορία και Βιώσιμη Ανάπτυξη.

 

Nafsweek-εβδομαδιαία-ηλεκτρονική-συνδρομητική-εφημερίδα-Ναύπακτος

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Κυκλοφορεί το 317 ο φύλλο

Published

on

By

Με άποψη για τα όσα συμβαίνουν, ρεπορτάζ, συνεντεύξεις, παρουσιάσεις, αποκλειστικές ειδήσεις, κυκλοφορεί  το 317ο φύλλο της ηλεκτρονικής  εφημερίδας  Nafsweek.gr ,  κάθε Παρασκευή.

Διαβάστε σε αυτό το φύλλο:

#  195 χρόνια από την απελευθέρωση :

Με λαμπρότητα η Ναύπακτος γιορτάζει αύριο Σάββατο 18 Μαΐου και την Κυριακή 19 Μαΐου, την 195η Επέτειο της Απελευθέρωσης της  πόλης από τους Οθωμανούς. Στον διήμερο εορτασμό συμμετέχουν αντιπροσωπείες…

#   Προχωρά το θέμα της γέφυρας Μόρνου :

Πρόσκληση ένταξης σε χρηματοδότηση στο πλαίσιο 4.5 «Οδικές υποδομές» και με τον τίτλο: «Αποκατάσταση φθορών και αλλοιώσεων ανωδομής της παλαιάς γέφυρας Μόρνου»,  υπέβαλε η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Η πρόσκληση υποβλήθηκε…

#  Το σκοτεινό «πρόσωπο» της μαθητικής βίας : 

Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία που εμφανίζονται στην δημοσιότητα σχετικά με τη βία μεταξύ εφήβων στην   Ελλάδα. Πρόσφατη έρευνα από το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο…

#  «Εγώ μετράω τα ρέστα μου…»      ( ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ)  : 

Η κοινωνία και κυρίως οι νέοι γυρίζουν την πλάτη τους στην πολιτική  ως έννοια γενικά και κυρίως αποστρέφονται…

#   Ημερίδα Ενημέρωσης  για την αξιοποίηση αποβλήτων αγροδιατροφής :

Ο Δήμος Ναυπακτίας οργανώνει «Ημερίδα Ενημέρωσης με θέμα την αξιοποίηση των αποβλήτων του τομέα    αγροδιατροφής» που θα πραγματοποιηθεί στις 22  Μαΐου 2024 και ώρα 12:00 μ.μ, στην Ναύπακτο…

#  Ψηφιακή κάρτα από 1η Ιουλίου :

Το μέτρο, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται από την 1η Ιουλίου για όλες τις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και για τις  βιομηχανίες, ανεξαρτήτου του αριθμού των εργαζομένων που απασχολούν. Μέτρο που αναμένεται…

#   Υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας  και ΙΜΕ  ΓΣΒΕΕ:

Σκοπός της συνεργασίας είναι η εκπόνηση ενός    σχεδίου στρατηγικής και η υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος δράσεων για την προβολή…

#  Εξαήμερη εργασία: Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι εργαζόμενοι :  

Η εξαήμερη εργασία εφαρμόζεται για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα από μία επιχείρηση και μόνο σε περίοδο που μπορεί να αιτιολογηθεί…

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………   Εάν  επιθυμείτε να λαμβάνετε την ηλεκτρονική εφημερίδα μας στο email σας επικοινωνήστε μαζί μας  στο  info@nafsweek.gr

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η γελοιογραφία της εβδομάδας

Published

on

By

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Στις 18 και 19 Μαΐου οι Εορτασμοί της 195ης Επετείου της Απελευθέρωσης της Ναυπάκτου

Published

on

By

Ο Δήμος Ναυπακτίας εορτάζει με λαμπρότητα στις 18 και 19 Μαΐου 2024 την 195η Επέτειο της Απελευθέρωσης της Ναυπάκτου με τη στήριξη της Ιεράς Μητρόπολης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος.  Τον συντονισμό των εορτασμών έχει αναλάβει ο Σύλλογος Αναβίωσης Απογόνων Σουλιωτών Ναυπακτίας «Έπαχτος».

Πρόγραμμα Εορτασμών

ΣΑΒΒΑΤΟ 18 ΜΑΪΟΥ 2024

·  7:30μμ Εκκίνηση πομπής από την παραλία Ψανής (Φλοίσβος) , μετάβαση στον χώρο της προβλήτας του δυτικού βραχίονα του ενετικού λιμένος υπό τη συνοδεία της Παπαχαραλαμπείου Δημοτικής Φιλαρμονικής Ναυπάκτου.

Συμμετέχουν:

Αντιπροσωπείες σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ναυπάκτου

Αντιπροσωπεία του Συλλόγου ΑμεΑ «Αλκυόνη»

Αντιπροσωπεία από τα Σύγχρονα Εκπαιδευτήρια Κοτρώνη

Ναύπακτος Πολιτιστικές Διαδρομές

Σύλλογος Φίλων Φιλαρμονικής Αντιρρίου «Ο Απόλλων»

Δημοτικό Σχολείο Γλυφάδας

Σύλλογος Γυναικών Γαλατά «Η Αρμονία»

Εκπολιτιστικός Όμιλος Θέρμου

Σύλλογος Αγραφιωτών Σαρακατσαναίων Αιτωλοακαρνανίας – Αγρίνιο

Φιλαρμονική Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου

Χορευτική Ομάδα Αετοί του Μοριά – Πάτρα

 και οι Αναβιωτικοί Σύλλογοι:

«Ράξας Φουστανελοφόροι» – Τρίκαλα

Όμιλος Φίλων Ιστορικής Φορεσιάς και Οπλισμού

«Ο Λιάρος» – Μεσολόγγι

Όμιλος Βρακοφόρων Κρήτης

Αναβιωτικός Σύλλογος «Σάλωνα του 21» – Άμφισσα

Σύλλογος Νεδουσαίων – Καλαμάτα

«Στέγη Ανατολικόν» – Αιτωλικό

Φιλαρμονική Δήμου Αγρινίου

Σύλλογος Αναβίωσης Παναγιώτης Καρατζάς – Πάτρα

Σύλλογος Καλαμάτας η Αγία Τριάδα

Σκοπευτικός Όμιλος Παραδοσιακών Όπλων Πάτρας

Αθλητικός Πολιτιστικός Παράδεισος Καλαμάτας

Πολιτιστικός Σύλλογος Καρπενησίου

Όμιλος Διαφύλαξης Αναβίωσης της Ιστορίας του Αιτωλικού «Οι Ταξιάρχες»

Μουσικός Όμιλος Μεσολογγίου «Ιωσήφ Ρωγών»

Ιστορικός Σύλλογος Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου

Στέγη Παράδοσης Αγία Λαύρα – Πάτρα

Σύλλογος Φίλων Ιστορίας Χαράλαμπος Βελαέτης – Πύργος

Σύλλογος Ιστορικής Αναβίωσης Βοστίτσα 1821 – Αίγιο

Σώμα Απόδοσης Τιμών Δήμου Ανατολικής Μάνης

Σύλλογος Αναβίωσης Απογόνων Σουλιωτών Ναυπακτίας «Έπαχτος»

Ιππικό Κέντρο Ναυπακτίας (Αναστασόπουλος)

ΓΕΝΙΚΟ ΠΡΟΣΤΑΓΜΑ ΤΗΣ ΠΑΡΕΛΑΣΗΣ: Αντώνης Μπέκος , διευθυντής του 2ου Γυμνασίου Ναυπάκτου

Συνεπικουρούν: Δ. Χαλάτση  , Μ. Νταλάκα  , Μ. Μπίτη , Β. Μουχτούρη  , Σ. Ασημακοπούλου  , Α. Αναστασιάδου.

·    8:30μμ Χαιρετισμός του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ.κ. Ιεροθέου , του Αντιδημάρχου Πολιτισμού  Κωνσταντίνου Τσουκαλά  και της Προέδρου του Συλλόγου Αναβίωσης Απόγονων Σουλιωτών Ναυπακτίας «Έπαχτος» Μαρίας Σαγώνα .

·         8:45μμ Αναπαράσταση Άφιξης του τότε Κυβερνήτη της Ελλάδας Ιωάννη Καποδίστρια στο λιμάνι της πόλης.

Κείμενα: Γεώργιος Κουρκούτας, Φιλόλογος – Ιστορικός Συγγραφέας και Αναβιώτης του 1821.

Αφηγητής: Λεωνίδας Λυμπέρης

Ερμηνευτές: Ιωάννης Καποδίστριας – Ηρακλής Μπεζαΐτης

Αυγουστίνος Καποδίστριας – Νούλας Νίκος

Παλληκάρι 1: Αντώνης Μουχτούρης

Παλληκάρι 2: Γεώργιος Κουρκούτας

Δανός Φιλέλληνας: Φαβρίκιος – Χρήστος Λαγιόπουλος

Σωματοφύλακας: Λάμπρος Μπαμπάτσικος

Τούρκος Κιόρ Ιμπραήμ Πασάς της Ναυπάκτου: Αντώνης Αλεξάκης

Τούρκοι:  Μαλάς Κωνσταντίνος , Σάββας Χρήστος

Σκηνοθεσία: Θεατρική Ομάδα Εκπαιδευτικών Ναυπάκτου  «Αυλαία»

                     Μαρία Σαγώνα – Πρόεδρος Συλλόγου Αναβίωσης Απόγονων Σουλιωτών «Έπαχτος»

Τελετάρχης ορίζεται ο κ.Παπαναστασόπουλος Παναγιώτης – Δημοτικός Υπάλληλος

ΚΥΡΙΑΚΗ 19 ΜΑΪΟΥ 2024

·         7:30πμ Αρχιερατική Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ.κ. Ιεροθέου με συμμετοχή αντιπροσωπειών των συλλόγων.

·         10:30πμ Επιμνημόσυνη Δέηση στη μνήμη των πεσόντων της Απελευθέρωσης στην πλατεία Λιμένος στο Άγαλμα Μπότσαρη.

·         Κατάθεση Στεφάνων

·         11:00πμ Χαιρετισμοί από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ.κ. Ιερόθεο, από τον Δήμαρχο Ναυπακτίας  Βασίλειο Γκίζα & από το μέλος του Συλλόγου Αναβίωσης Απογόνων Σουλιωτών Ναυπακτίας «Ο ΕΠΑΧΤΟΣ» Θανάση  Βούλγαρη – Δράκο.

Πανηγυρικός λόγος από τον κ. Κωνσταντίνο Βουτσινά – Πρόεδρος Αδελφότητος Ναυπακτίων Νομού Αττικής

Τελετάρχης ορίζεται η κ. Κωστή Ιωάννα – Δημοτική Υπάλληλος

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ