Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Ανεμογεννήτριες στις εκβολές Μόρνου

Published

on

Μόρνος-εκβολές-ανεμογεννήτριες-ΡΑΕ

Η πρώτη προσέγγιση από Ισπανική Εταιρία για την δημιουργία αιολικού πάρκου και ταυτόχρονα το πρώτο «όχι» στην τοποθέτηση ανεμογεννητριών στη πεδιάδα του Μόρνου,  στις θέσεις “Πλαστρέικα” και “Κουτσούκια” δόθηκε το 2012 από την αρμόδια Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Η απόφαση εκείνη ήταν ομόφωνη, και όπως ανέφερε τότε ο Πρόεδρος της Επιτροπής στηρίχτηκε στην τεκμηριωμένη εισήγηση του Δημάρχου ∆ωρίδας Γιώργου Καπεντζώνη.

Ο Δήμαρχος αφού ανέφερε ότι αρνητικές είναι οι αποφάσεις για μια τέτοια επένδυση και των Τοπικών Συμβουλίων Μαλαμάτων και Μανάγουλης και του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δωρίδας, τεκμηρίωσε την εμπεριστατωμένη αρνητική του εισήγηση αναφέροντας τους λόγους, που ουσιαστικά αφορούν:

  1. Τον αναδασμό της πεδιάδας του Μόρνου που είναι σε εξέλιξη και βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο της υλοποίησής του
  2. Την ραγδαία τουριστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής
  3. Στις κατοικίες πολιτών που είναι διάσπαρτες στη πεδιάδα με κύριες εστίες στους οικισμούς Μαλαμάτων, Αγίου Πολύκαρπου, Μανάγουλης , Λόγγου και Χιλιαδούς.

Έκτοτε έχουν περάσει επτά χρόνια και όπως εμφανίζεται στην επίσημη ιστοσελίδα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), αρχή που εγκρίνει ή απορρίπτει τις αιτήσεις για τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις, ανατολικά των εκβολών του ποταμού Μόρνου, έχει ξεφυτρώσει αιολικό πάρκο.

Η λειτουργία του αιολικού αυτού πάρκου έχει τις κατά τον νόμο αδειοδοτήσεις αφού  σύμφωνα με το υπόμνημα της ΡΑΕ το πάρκο έχει χαρακτηριστεί «πράσινο», άρα έχει άδεια λειτουργίας, χωρίς όμως να έχει εγκατασταθεί. Αξίζει να θυμίσουμε πως η συγκεκριμένη περιοχή είναι χαρακτηρισμένη ως «Natura» λόγω του υδροβιότοπου των εκβολών του Μόρνου.

Η αδειοδότηση τέτοιων έργων σε τέτοιες περιοχές στην Ελλάδα, γίνεται εύκολα, ύστερα από εκπόνηση  μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) και ειδικών οικολογικών αξιολογήσεων (ΕΟΑ) που συνήθως συντάσσονται «υπό την επίβλεψη» των εμπλεκόμενων εταιριών έτσι ώστε να εξυπηρετούνται τα συμφέροντά τους  και να είναι υλοποιήσιμο το έργο.

Υποτίθεται επίσης, ότι κατά την διάρκεια των έργων τηρούνται κάποιοι περιβαλλοντικοί όροι που ελαχιστοποιούν την καταστροφή του περιβάλλοντος, η οποία προκαλείται από αυτά…

 

ΕΛΛΑΔΑ

Περιφερειακό Πρωτοδικείο στην Ναύπακτο – Η δήλωση του δημάρχου Ναυπακτίας Β. Γκίζα

Published

on

By

Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για το νέο Δικαστικό Χάρτη της χώρας, δημιουργείται στην Ναύπακτο Περιφερειακό Πρωτοδικείο.

Ο Δήμαρχος Ναυπακτίας κ. Βασίλης Γκίζας δήλωσε σχετικά:

«Με τη σημαντική αυτή εξέλιξη, το 80% των υποθέσεων, που αφορούν στους δημότες, θα εκδικάζεται στο εξής στην Ναύπακτο, ενώ σήμερα εκδικαζόταν μόλις το 20% από αυτές. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η αναβάθμιση αυτή της Ναυπάκτου δεν αποτελεί χατίρι, αλλά φυσική συνέχεια της σταθερά ανοδικής αναπτυξιακής πορείας που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια στον Δήμο Ναυπακτίας και βασίζεται σε στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Υπουργείο Δικαιοσύνης»

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

ΠΑΜΕ:  Εργατική Πρωτομαγιά  «Μόνη ελπίδα η πάλη των λαών»

Published

on

By

Με συγκέντρωση στην πλατεία Κεφαλόβρυσου τίμησε το ΠΑΜΕ την επέτειο της Πρωτομαγιάς.

Στους συγκεντρωμένους απεύθυνε χαιρετισμό ο Νίκος Μπίμπας, μέλος του Συνδικάτου οικοδόμων και του Εργατικού κέντρου με σύνθημα  «Απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική της Ε.Ε., των κυβερνήσεων και των επιχειρηματικών ομίλων, μόνη ελπίδα είναι η πάλη των λαών».

Ακολούθησε  απότιση τιμής στο μνημείο εθνικής αντίστασης.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Ημέρα Υιοθεσίας στον Κήπο Ξενία

Published

on

By

Στις 11 Μαΐου μπορείς και εσύ να υιοθετήσεις ένα ζώο συντροφιάς!

Ο Δήμος Ναυπακτίας σε συνεργασία με το Σωματείο «Φιλοζωϊκή Δράση Ναυπάκτου» διοργανώνουν Ημέρα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς, το Σάββατο 11 Μαΐου, από τις 11:00 έως τις 14:00′, στον Κήπο Ξενία.

Η συγκεκριμένη ημέρα θα είναι μια ημέρα γιορτής και όσοι επιθυμούν να υιοθετήσουν ένα ζώο συντροφιάς θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τα αδεσποτάκια του Δήμου Ναυπακτίας που αναζητούν τη δική τους οικογένεια!

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το τηλέφωνο 2634 3 60417.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ